تاسیس وزارتخانه سلامت روان غیرکارشناسی است

تهران- ایرنا- مدیرکل سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معتقد است که پیشنهاد راه اندازی وزارتخانه سلامت روان غیرعملی، غیرکارشناسی و ناشی از نگاه جزیره‌ای به موضوع سلامت روان است.

به گزارش وزارت بهداشت، احمد حاجبی روز دوشنبه درباره صحبت‌های مطرح شده مبنی بر تاسیس وزارتخانه سلامت روان بیان کرد: با توجه به شرایط حساس و کنونی جامعه که همه ارکان نظام و مردم به اتحاد و یکپارچگی و انسجام کشور می اندیشند، تصور می شود مهمترین وظیفه و مسئولیت مدیران و مسئولان نظام اعم از دولتی، غیردولتی، سازمان‌های مردم نهاد و انجمن‌های صنفی و علمی در این شرایط خاص اعتمادسازی، روشنگری، بیان حقایق و دستاوردهای مثبت نظام و البته بازگو کردن کمبودها، مشکلات و چالش ها و در نهایت ارائه راه حل های منطقی و عملیاتی است.

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت افزود: وزارت بهداشت بر اساس سیاست‌های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری و همچنین قانون تشکیل این وزارتخانه، تولیت سلامت در کشور را بر عهده دارد، بدین معنی که تولیت نظام سلامت شامل سیاستگذاری‌های اجرایی، برنامه‌ریزی‌های راهبردی، ارزشیابی و نظارت توسط این وزارتخانه انجام می‌شود. برای عملیاتی شدن این وظیفه، وزارت بهداشت بیش از سی سال پیش جهت دسترسی عموم جامعه به خدمات سطح اول حوزه سلامت روان، این خدمات را در نظام مراقبت های بهداشتی اولیه (PHC) ادغام کرد. دستاوردهای این ادغام در منطقه کم نظیر بوده، به گونه‌ای که بارها به تایید سازمان جهانی بهداشت را در سطح جهانی و منطقه به همراه داشته است.

وی بیان کرد: این برنامه‌ها از همان ابتدا به طور عمده مبتنی بر خدمات پیشگیری اولیه و ثانویه بوده است. نتایج ارزشیابی‌های انجام شده داخلی و بین المللی در سال‌های گذشته حاکی از موفقیت چشمگیر این برنامه‌ها، به ویژه در مناطق روستایی و در حوزه خدمات پیشگیری در سطوح مختلف بوده است.

حاجبی گفت: طرح تحول سلامت در سال ۱۳۹۳ شرایط تقویت زیرساخت های نظام سلامت در شهرها و حاشیه شهرها را نیز فراهم کرد. در این طرح تاکنون بیش از ۱۸۰۰ کارشناس سلامت روان که به طور عمده مدرک کارشناسی ارشد دارند، جذب نظام سلامت شده‌اند به گونه‌ای که توانسته‌اند باعث بهبود زیرساخت‌ها و ارتقای کمی و کیفی خدمات، با تمرکز بر خدمات پیشگیری اولیه در حوزه سلامت روان شوند. بخش عمده‌ای از وظایف این کارشناسان آموزش‌های روانشناختی و در جهت پیشگیری از ابتلا به مشکلات حوزه سلامت روان است. در همین راستا خدماتی از قبیل آموزش مهارت‌های فرزندپروری، مهارت‌های زندگی و آموزش خود مراقبتی در جهت پیشگیری اولیه از ابتلا به اختلالات روانپزشکی و ارتقای سلامت روان ارائه شده است.

مدیرکل سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت ادامه داد: یکی از شاخص‌هایی که همواره در حوزه سلامت روان باید مد نظر قرار گیرد سطح سواد سلامت روان است. در جامعه کنونی ما وضعیت این شاخص خوب نیست. سواد سلامت روان حوزه‌هایی از قبیل توانایی شناخت مشکلات روانشناختی، آگاهی از چگونگی کسب اطلاعات در حوزه سلامت روان، دانش نسبت به علل و عوامل خطر اختلالات روانپزشکی، دانش نسبت به خودمراقبتی در حوزه سلامت روان و اختلالات روانپزشکی، آگاهی نسبت به خدمات تخصصی  موجود در حوزه سلامت روان، نگرش نسبت به رفتارهای کمک خواهی و جست‌وجوی خدمات درمانی، دانش عمومی نسبت به حوزه سلامت روان و کاهش انگ همراه با اختلالات روانپزشکی را در بر می‌گیرد.

حاجبی افزود: ادغام برنامه خودمراقبتی در حوزه سلامت روان با تمرکز بر پیشگیری اولیه و ثانویه از اختلالات روانشناختی و ارتقای سایر حوزه‌های در بر گیرنده سواد سلامت روان از اهدافی است که در ادغام این برنامه همواره مد نظر بوده و خواهد بود.

وی بیان کرد: پیشنهاد تاسیس و راه‌اندازی وزارتخانه پیشگیری و سلامت روان به هیچ وجه کارشناسی شده نیست و حاکی از نگاه جزء نگر و جزیره‌ای به مقوله سلامت است. این رویکرد نه تنها انگ ناشی از ابتلا به مشکلات حوزه سلامت روان و اختلالات روانپزشکی را تشدید می‌کند، بلکه باعث می‌شود که خدمات بُعد روانشناختی از بُعد جسمانی مجزا شده و خدمت رسانی به افراد بیمار را با چالش جدی روبه‌رو کند. بر اساس مستندات قانونی کشور و اسناد بالادستی موجود، وزارت بهداشت دستگاه حاکمیتی متولی سلامت آحاد جامعه، از جمله سلامت روان است. بنابراین تولیت نظام سلامت شامل سیاست‌گذاری‌های اجرایی، برنامه ریزی‌های راهبردی، ارزشیابی و نظارت را برعهده دارد و تمامی مداخلات بهداشتی و درمانی، از جمله مداخلات روانشناختی که با سلامت جسمی یا روانی گروه هدف مرتبط باشد، حتماً باید از استانداردها و ضوابط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پیروی کند.

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت گفت: سازمان نظام روانشناسی و مشاوره بر اساس قانون تشکیل این نهاد، یک دستگاه صنفی است که می‌تواند از حقوق مراجعان به روانشناسان و مشاوران حمایت کند و برای ارتقای سطح دانش روانشناسی و مشاوره تلاش کرده و به هیچ وجه وظایف حاکمیتی از جمله تعیین سیاست‌های حوزه سلامت روان را به عهده ندارد. البته این نکته را نباید نادیده گرفت که این سازمان پتانسیل و ظرفیت‌های مناسبی در اختیار دارد که می‌توانند ضمن ایجاد هماهنگی و رعایت سیاست‌های کلی دستگاه‌های حاکمیتی از قبیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سازمان بهزیستی کشور، وزارت آموزش و پرورش و سایر دستگاه ها به عنوان بازوی علمی و اجرایی خدمات حاصل از فعالیت نیروهای متخصص عضو سازمان را در اختیار دستگاه‌ها بگذارند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha