به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگلها، گسترش فرهنگ حفظ، احیاء و توسعه منابع طبیعی و آبخیزداری در مناطق شهری و روستایی و استفاده از ظرفیت مدیریتهای محلی بویژه شهرداریها و دهیاریها و تشکلهای مردم نهاد در جهت حفاظت و مدیریت پایدار منابع طبیعی از جمله اهداف مهمی بود که در این تفاهم نامه مورد نظر قرار گرفت.
پانزدهم اسفند ماه روز نمادین است اما درختکاری در طول سال ادامه دارد
خسرو شهبازی سرپرست سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری و رونمایی از پویش نهال کاری از حضور نمایندگان سازمانهای غیر دولتی و مردم نهاد، نمایندگان رسانههای گروهی، شهرداریها و دهیاران ابراز خوشنودی کرد و افزود: درست است که پانزدهم اسفند ماه روز درختکاری نام گذاری شده است اما این روز تنها یک روز نمادین است و سازمان جنگل ها در طول سال و با توجه به شرایط اقلیمی کشور اقدام به نهال کاری می کند.
وی به نهال کاری روز چهاردهم آذرماه امسال در سراسر کشور اشاره کرد و گفت: امسال به صورت خودجوش و با توجه به شرایط اقلیمی کشور که از بارش های پاییزی مناسبی برخوردار بوده است، عملیات نهال کاری با کاشت ۱۴ میلیون اصله نهال از چهاردهم آذرماه در سراسر کشور آغاز شد و هنوز هم ادامه دارد.
۱۱۰هزار نفر از اقشار مختلف مردم در پویش نهال کاری شرکت داشتند
شهبازی گفت: مردم و تشکل های مردم نهاد نقش اصلی را در پویش نهالکاری داشتند و با آمار و اطلاعاتی که از سراسر کشور جمع آوری شده است، حدود ۱۱۰ هزار نفر از اقشار مختلف مردم در پویش نهال کاری نقش داشتند و تا کنون در این راستا ۱۲ میلیون و ۹۷۰ هزار نهال کاشته شده است.
سرپرست سازمان جنگلها نهالکاری را برای کشور ایران که در کمربند خشک و نیمه خشک دنیا واقع شده است، بسیار لازم و ضروری دانست و خاطرنشان کرد: ۱۰۰ میلیون هکتار از سرزمین کشور به سمت بیابانی شدن پیش میرود.
چالشهایی که وظایف منابع طبیعی را سنگینتر کرده است
وی فرونشست زمین، پایین رفتن سفرههای زیرزمینی، تولید گردوغبار و بیابان زایی را اخطار و هشداری جدی برای محیط زیست کشور برشمرد و وظایف منابع طبیعی را در برابر این چالشها بسیار سخت و سنگین خواند.
سرپرست سازمان جنگلها همچنین تصریح کرد: برای جلوگیری از روند تخریب منابع طبیعی، سازمان جنگلها به تنهایی توفیقی حاصل نمیکند و برای رهایی از وضعیت موجود مشارکت مردم را بسیار اساسی میداند.
وی در ادامه افزود: اکنون قوانین بالادستی خوبی وجود دارد و وظایف سازمانها و وزارتخانههای دست اندر کار مانند وزارت نیرو، شهرداریها و دهیاریها و سازمان حفاظت محیط زیست در قانون معین شده است.
شهبازی به قانون هوای پاک اشاره کرد و گفت: بر اساس ماده ۲۲ این قانون طی ۱۰ سال، سرانه فضای سبز شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر باید به ۱۵ متر مربع برسد.
سرانه فضای سبز کشور به ۲۵۰۰ متر مربع افزایش پیدا میکند
به گفته شهبازی در برنامه ششم توسعه، باید سرانه فضای سبز کشور به ۲۵۰۰ متر مربع افزایش پیدا کند و این رقم اکنون در کشور ۱۷۰۰ مترمربع است و برای دستیابی به این میزان باید ۹۱۳ هزار هکتار در طول این برنامه جنگل کاری صورت بگیرد.
وی به پدیده بیابان زایی و مشکلات گردوغبار کشور بویژه در استان خوزستان اشاره کرد و افزود: برای مهار کانونهای بحرانی گردوغبار باید سالانه ۳۰۰ هزار هکتار از عرصه های بیابانی را احیا کنیم.
شهبازی همچنین در این نشست از دفتر ترویج و مشارکت مردمی و دفتر حقوقی سازمان جنگلها به جهت همکاری و تلاش در جهت تدوین و تهیه متن این تفاهم نامه همکاری تشکر کرد.
برنامه ریزی برای اجرای همکاری مشترک
بر اساس این گزارش، معاون عمرانی وزیر کشور و رییس سازمان شهرداریها و دهیاریها در حاشیه مراسم امضای تفاهمنامه همکاری مشترک با سازمان جنگلها، برخی زمینههای همکاری این تفاهمنامه را برنامهریزی مشترک در جهت اجرای طرحهای گسترش فضای سبز، مقابله با بیابانزایی، آبخیزداری و ارتقای بهرهوری آب با توسعه روشهای نوین آبیاری در محدوده و حریم شهرها و روستاها نام برد و برگزاری دورههای آموزشی در زمینه صیانت از منابع طبیعی با هدف افزایش مشارکت ذینفعان را برای جوامع محلی، بهرهبرداران، شهرداران و دهیاران تاثیر گذار و سودمندخواند.
مهدی جمالینژاد همچنین برنامهریزی و همکاری در راستای اجرای پویشهای نهالکاری در توسعه فضای سبز شهری و روستایی، حمایت از تشکلهای حفاظتی و ترویجی و ایجاد شبکه ملی سازمان مردمنهاد در بخش منابع طبیعی و برنامهریزی مشترک به منظور برگزاری کارگاههای آموزشی برای حفاظت و حمایت از منابع طبیعی را از جمله زمینههای همکاری این تفاهم نامه همکاری نام برد.
معاون عمرانی وزیر کشور در بخش دیگری از سخنان خود به ایجاد هماهنگی لازم درخصوص محول نمودن پروژههای اجرایی قابل واگذاری و وظایف تصدیگری سازمان جنگلها به شهرداریها و دهیاری ها در چارچوب قوانین و مقررات اشاره کرد و برنامهریزی مشترک برای ارتقای فرهنگ حفاظت منابع طبیعی در مناطق شهری و روستایی و برنامه ریزی در جهت شناسایی، معرفی، تشویق و تجلیل از دهیاران و شهرداران موفق در زمینه حفاظت و توسعه منابع طبیعی را از دیگر زمینههای همکاری این تفاهمنامه همکاری مشترک برشمرد.
لازم به ذکر است، در این مراسم خسرو شهبازی از طرف سازمان جنگلها و مهدی جمالی نژاد از طرف سازمان شهرداریها این تفاهمنامه همکاری را به امضا رساندهاند.
نظر شما