در آخرین روز بهمن ماه بود که وزارت بهداشت با تایید مرگ دو نفر در استان قم به دلیل ابتلا به ویروس کرونا، بر ورود این بیماری به کشور صحه گذاشت و پس از آن به تدریج شیوع این بیماری در سایر استانها از جمله گیلان، مرکزی، اصفهان تایید شد.
بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت که ظهر دوشنبه پنجم اسفند ماه اعلام شد، ۶۱ نفر از هموطنان در استان های مختلف به این بیماری مبتلا شده اند و ۱۲ نفر هم جان خود را از دست داده اند که البته آمار جان باختگان تا زمان انتشار این گزارش به ۱۵ نفر افزایش یافته که شامل یک فوتی در البرز و دو مورد در ساوه است.
تاکنون و طبق آمارهای رسمی این بیماری استان های خراسان رضوی، سمنان، مازندران، گیلان، البرز، تهران، قم، مرکزی، همدان، اصفهان و اردبیل را درگیر کرده است و در سایر استان ها خبرهای تایید شده از ابتلا به این بیماری گزارش نشده است هر چند به رغم آن که استان های درگیر با کرونا به شکل رسمی اعلام شده اند اما افکار عمومی متاثر از فضای مجازی داده های رسمی را با چشم تردید نگاه کرده و دامنه شایعات گسترده تر می شود.
موج سواری شایعه سازان در حوزه اطلاع رسانی پیرامون شیوع این بیماری، متکی بر امر سیال بودن ویروس بوده یعنی استانی که امروز اعلام می شود فاقد بیمار مبتلا به کرونا ویروس است، ممکن است فردا فرد آلوده ای در آن یافت شود و همین حالت، سبب شده که شایعه سازان از این فرصت بهره ببرند و ضریب اعتماد مخاطب را به اخبار رسمی کم کنند و به شایعات خود اعتبار دهند در حالی که باید افکارعمومی به این ظرافت های جاری در شیوع بیماری توجه کند تا بسیاری از مشکلات برآمده از شایعات نیز مرتفع شود.
اگر چه در روزهای نخست مشهود بود که یک راهبرد سراسری و منسجم برای شیوه اطلاع رسانی به هنگام و کارآمد در موقعیت های بحرانی تدبیر نشده است اما هرچه جلو آمدیم این مشکل کمتر شده است .
طی هفته های گذشته تاکنون اخبار ضد و نقیضی از ابتلا به این بیماری در نقاط مختلف کشور به گوش می رسد و بخصوص در فضای مجازی بازار شایعات داغ است اما به هر حال انتشار خبر این ویروس و بدتر از آن شایعات ناشی از آن سبب شد تا مدارس و دانشگاهها، فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و ورزشی در اغلب استان ها تعطیل شود.
سفر نکنیم
تعطیلی مدارس و دانشگاهها این بار رخدادی مشابه تعطیلی به خاطرآلودگی هوا نیست که به عنوان فرصتی برای سفر به آن نگاه کنیم زیرا مهمترین راه پیشگیری از شیوع ویروس کرونا اجتناب از ملاقات های غیرضروری بین افراد است چه برسد به انتقال آن از شهری به شهر دیگر در قالب گردشگری.
همزمان با تهیج افکار عمومی برای تبدیل امر قرنطینه شهرها به عنوان یک مطالبه عمومی توسط فعالان غیر مسئول در فضای مجازی؛ کمتر بر این نکته تاکید می شود که نباید به سفرهای غیر ضروری رفت.
بعد از اعلام تعطیلی مدارس و دانشگاه ها در استان های تهران و قم، مهم ترین نگرانی ساکنان استان های گیلان و مازندران که هر دو با آلودگی کرونا روبرو هستند هجوم مسافران است که به نوعی همه اقدامات پیشگیرانه اعمال شده در این دو استان را خنثی می کند.
استاندار مازندران و رییس دانشگاه علوم پزشکی این استان از نخستین افراد مسئول بودند که نسبت به افرایش حجم مسافران به مازندران هشدار دادند و از گردشگران دیگر استانها خواستند به خاطر آلوده بودن منطقه از سفر به این استان اجتناب کنند که این درخواست ناظر به احتمال افزایش تعداد افراد آلوده و ورود افراد مبتلا به استان است و با توجه به پیش بینی نشدن زیر ساخت های درمانی و بهداشتی در استان متناسب با این حجم مسافر امری منطقی است.
قحطی نسازیم
مشکل دیگری که می رود خود را بر جامعه تحمیل کند ، تلاش دشمنان برای قحطی سازی مصنوعی با ترغیب مردم به احتکار اقلام خوراکی است که باید برای این توطئه نیز راهکار عملیاتی در حوزه اطلاع رسانی اندیشیده شود.
این امری بدیهی است که در حالت عادی میزان مصرف هر قلم از کالاها در محدوده یک میدان تقاضا، چه در شهر یا روستا،همواره محدوه ای قابل پیش بینی است که تولید کنندگان و فروشندگان کالاها متناسب با باین بازار اقدام به توزیع می کنند ، حال اگر به یک باره تقاضا رشد غیر منطقی کند؛ خود به خود کمبود در عرضه خود را نشان می دهد.
بدخواهان ایران با ترغیب مردم به احتکار کالا به خاطر قرنطینه احتمالی شهر شان تلاش دارند تقاضا غیر واقعی ایجاد کنند و این کمبود مصنوعی خود به خود به شکلی زنجیره ای باعث بروز مشکل در تامین اقلام توسط تولید کنندگان می شود لذا باید هوشیارانه از افتادن به این دام خودداری کنیم و تنها به مقدار مصرف خانواده در شرایط عادی خرید کنیم.
نظر شما