علیرضا معماریان روز شنبه در گفت و گو با ایرنا با بیان این که فضای آلوده ناشی از شایعه و اظهارنظرهای غیرکارشناسی موجب فراموشی حقایق خواهد شد، افزود: مردم باید حقایق در خصوص یک بحران مثل بیماری کرونا را فراگیرند و دروغ و زیادهگوییها را از واقعیتها جدا کنند که در این خصوص رسانهها و نهادهای فرهنگی و آموزشی نقش مهمی دارند.
وی خاطرنشان کرد: الهتاب روانی و گسترش اصظراب و استرس در بین افراد در پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا و شیوع آن در جامعه کارآمد نیست و این موضوع عواقب بد روانی در آینده برای افراد دارد.
این روانشناس با اشاره به این که مردم همواره در ترس و استرس از این بیماری قرار گرفتهاند، اظهارداشت: چنین وضعیتی برای جامعه عواقب ناشایستی را به همراه دارد که اختلالهای روانی از جمله آنها خواهد بود.
معماریان ادامه داد: ترس و استرس و دوری از بیتفاوتی برای پیشگیری از بیماری و رعایت اصول بهداشتی تاحدودی لازم است ولی نباید این هیجانهای منفی تبدیل به معضل و آسیب به روح و روان بشود و زندگی افراد را مختل کند که چنین اتفاقی پس از بهبود وضعیت ناشی از بیماری کرونا موجب بروز و نمایش اختلالهای روانی در جامعه خواهد شد.
وی با بیان اینکه نباید از تاثیر اختلالهای روانی بر روی سیستم ایمنی بدن و روح و روان غافل شویم تصریحکرد: احتمال فوت ناشی از بیماری کرونا فقط 2 درصد است اما خطر ابتلا به بیماریهای روانی و مشکلات روانشناختی به دلیل وجود نارآرامیهای روحی و روانی بیشتر از خطرهای جسمی خواهد بود.
این استاد دانشگاه در اصفهان با اشاره به تحقیقی که نسبت به مشکلات روانی ناشی از بیماری کرونا در چین شد، گفت: 43 درصد از مردم آن کشور به دلیل شیوع بیماری کرونا دچار ترس و اضطراب شده و سیستم روانی بدن این درصد از افراد به هم ریخته که نتایج این اتفاق در آینده، کشور چین را با بیماری های روحی و روانی روبرو میکند.
وی با بیان اینکه برخی از افراد جامعه در شرایط فعلی و یا در زندگی عادی خود دچار اختلال روانی روبرو هستند، تصریح کرد: این افراد همواره خود را بیمار میدانند و با کوچکترین احساس و رفتار بدن شروع به انجام فعالیتهای آزمایشی میکنند به گونه ای که رفتار آنها تبدیل وسواس میشود که این موضوع باعث مشکلات دیگر جسمی و روحی برای آنها خواهد بود.
رییس انجمن روانشناسان مثبت گرای ایران مدیریت افکار عمومی را مهم برشمرد و گفت: نباید افکار عمومی به سمت ترس و اضطراب برود که این موضوع شادی و نشاط را از بین خواهد برد و صدمههای جبران ناپذیری را بر روح آنها و سپس جسم خواهد گذاشت که خسارتهای ناشی از این وضع بیش از تلفات بیماری کرونا است.
وی مدیریت دایره ارتباط اجتماعی را از عوامل مهم در پیشگیری از رشد اختلالهای روانی در جامعه بیان کرد و اظهارداشت: مردم باید اطلاعات مربوط به شرایط بحرانی بیماری کرونا را از رسانههای معتبر و همچنین کارشناسان خبره بگیرند و نباید فضای مجازی و هر شبکه اجتماعی مرجع خبری باشد.
وی اضافه کرد: افراد سودجو همواره در شرایط بحرانی با شایعه پراکنی اهداف خود را دنبال میکنند و افراد ساده اندیش و زود باور با این دسته از افراد همراه میشوند و زمینه تحقق سودجویی را فراهم کرده که کسب دانش و آگاهی از راه صحیح در این خصوص مهم است.
به گفته معماریان آموزش صحیح و به دور از ایجاد ترس و وحشت برای کودکان و نوجوانان کمتر مورد توجه است و برخی از والدین با ایجاد وحشت که اگر نظافت را رعایت نکنی بیمار میشود سعی در پیشگیری دارند که این موضوع ترس و وحشت و کابوس و شب اداری را در آینده برای فرزندان ایجاد میکند و نشاط و شادی خانواده ها را تهدید میکند.
وی یادآورشد: کودکان و نوجوانان هوشمندانه رفتارهای خانوادهها در شرایط مختلف مثل بحران بیماری کرونا را فرا میگیرند و در آینده برای زندگی خود همانطور عمل خواهند کرد و که رفتارهای غلط ترویج پیدا میکند و جامعه تحت ثاتیر عملکرد غلط گذشته قرار میگیرد.
این استاد روانشناس نگاه همه جانبه به رویدادها و اتفاقات اجتماعی در کاهش مشکلات و معضلات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مهم بیان و اضافه کرد: برای بهبود یک وضعیت بحرانی نباید ناآرامی در بخشهای دیگر ایجاد کرد و واقعیتها را از بین برد و به نقطهای از یک مساله نگاه کرد.
وی بهره گیری از توصیه های روانشناسان در شرایط سخت زندگی را برای بهبود وضعیت جامعه توصیه و خاطرنشانکرد: مشورت و بهرهگیری از توصیههای کارشناسان موجب درک واقعیتها و تصمیمگیری واقعی میشود.
وی ادامه داد: در چنین شرایطی انسان نباید خود را در برابر مشکلات کوچک بشمارد و باتوجه به پیچیدگی و قوی بودن ذهن و فکر، لطف پروردگار، قدرت اختیار و جانشینی آفریدگار بر روی زمین در برابر تهدیدها ایستادگی و راه خروج را پیدا کند.
به اعتقاد این استاد دانشگاه مشکلات و معضلات به سبب وجود انسانهای سودجو وجود دارد و نباید مشکلات کشور را بزرگ کنیم بلکه باید با روحیه مشارکت اجتماعی و حس همدردی برای خروج از بحرانها کار کنیم و مشکل کمبود ماسک و مواد ضدعفونی کننده و احتکار مواد بهداشتی در برخی از کشورهای دیگر هم در زمان حاضر به سبب شیوه بیماری کرونا وجود دارد ولی رفتار مردم آن ها رسوا خواهد کرد.
وی اضافهکرد: مردم در حد توان خود برای بهبود شرایط کشور باید همکاری کنند و اصلاح رفتار را از خود، خانواده و اطرافیان آغاز و به کل جامعه تعمیم دهند.
شیوع ویروس کرونا در چین و بسیاری دیگر از کشورهای جهان در چند هفته اخیر، اقتصاد آنها را تحت تاثیر قرار داد.
بر اساس اعلام وزارت بهداشت، تا ظهر روز نهم اسفند آمار ابتلای قطعی به ویروس کرونای جدید در کشور با افزایش ۱۴۳ مورد جدید به ۳۸۸ نفر رسید. ۷۳ نفر ظرف روزهای گذشته بهبود یافتند و ۳۴ نفر فوت کردهاند.
نظر شما