بیش از یک هفته است که ویروس چینی میهمان ناخوانده جامعه ایران است و شهرها و شهرستانها را یکی پس از دیگری فتح میکند. کرونا مدل ۲۰۱۹ به علت شباهت غیرقابل انکار ساختاریاش با سرماخوردگی و آنفلوآنزا به سرعت قابل انتقال است و حالا در ایران درحالی دهها شهروند را به خود مبتلا کرده که هیچ راه درمان قابل ذکری برای آن در دست نیست. آمارها حاکی از رشد ۵۵ درصدی روزانه افراد مبتلا به ویروس کووید- ۱۹ در هفته گذشته در ایران دارد. اگر این روند ادامه یابد، احتمال دارد تعداد مبتلایان در پایان هفته جاری از مرز ۸ هزار تن نیز بگذرد. کمااینکه وزیر بهداشت نیز هفته جاری را یک هفته خطرناک برای این بیماری توصیف کرد. بهنظر میآید، بهترین راه مهار کرونا، بهکارگیری تمام موارد احتیاطی برای پیشگیری است.
بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که رسانههای داخلی موضوع شیوع ویروس کرونا در کشور را از زوایای مختلفی مورد ارزیابی قرارداده اند.
رسانه های اصلاح طلب
روزنامه اعتماد: در مورد کرونا چندین آمار وجود دارد و یا میتواند وجود داشته باشد ولی نوعا جابهجا مطرح و موجب اضطراب و سردرگمی میشود. تعداد واقعی مبتلایان به کرونا: این آمار وجود ندارد. برای اینکه این آمار به دست بیاید باید از همه افراد جامعه تست گرفته شود که این کار شدنی نیست.
روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان موارد آماری در مورد کرونا به قلم علی شکوری راد نوشت: حدس و گمان در این مورد بر اساس سایر آمارها وجود دارد. (در یک گمانه علمی در خارج از کشور این تعداد ۱۸۰۰۰ نفر اعلام شده است. این فقط گمانه است و نه آمار.) تعداد کسانیکه با بروز علائم به مراکز اعلام شده مراجعه کردهاند: این آمار وجود دارد ولی اعلام نشده است. تعداد کسانیکه با نشانههای بیماری کرونا در مراکز بیمارستانی اعلام شده بستری شدهاند: این آمار وجود دارد ولی اعلام نشده است. تعداد کسانیکه در مراکز درمانی معاینه شدهاند و به آنها توصیه شده است که در خانه قرنطینه باشند: این موارد مشخص است اما ممکن است آمار آن استخراج نشده باشد. تعداد کسانیکه تاکنون تست کرونا برای آنها انجام شده است: این آمار موجود اما اعلام نشده است.
روزنامه آرمان ملی با درج گزارشی آورده است: امروز کرونا مهمترین مشکلی است که ما ایرانیان با آن مواجه هستیم و مبارزه با آن عملا در صدر اولویتهای کشور و با فاصله زیادی از دیگر مشکلات مانند تحریم و تهدید نظامی و مانند آن قرار دارد. مدیریت مبارزه با کرونا طی نزدیک به دو ماه گذشته کارنامه قابل قبولی نداشته و فرصتهای زیادی را از دست داده است. ماحصل کار این مدیریت امروز آماری است که پیش چشم ما است؛ آماری که در آن نسبت فوت به ابتلا تناسبی با آمارهای دیگر کشورها ندارد. در مورد این آمار تنها سه فرض ممکن است: یا نظام سلامت کشور ضعیف است و نتوانسته فوتیها را در حد ۱الی ۳ درصد ابتلا، یعنی استاندارد جهانی، نگه دارد. یا مدیریت بهداشت کشور از ویروس عقب مانده و قادر به بیماریابی نیست یا پردهپوشی در کار بوده است. به باور نگارنده که تجربه ۴ سال کار نزد سازمان بهداشت جهانی (WHO) را دارم، ترکیبی از فروض دوم و سوم میتواند علت مشکل باشد. برخی اظهارات مقامات بهداشتی نیز موید این برداشت و گویای رویکرد کمتر حرفهای آنها است: اینکه «مردم ما آنقدر فهیم، شریف و باشخصیت هستند که خودشان رعایت میکنند.» اینکه «قرنطینه مال قبل از جنگ اول است» اینکه «ما اعتقادی به تعطیلی مدارس نداریم» و مانند اینها سخنانی نیستند که بر اصول حرفهای و تجربه جهانی منطبق باشند.
کرونا؛ صعود شیب مبتلایان، عنوان مطلبی دیگر در روزنامه آرمان ملی است، در گزیده ای از آن می خوانیم: در روزهای اخیر و به گفته مسئولان وزارت بهداشت، روند افزایشی بیماران مبتلا به کرونا در کشور ما روند تقریبا صعودی بوده و همانطور که کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداست به آن تاکید کرده است: «شیب نمودار ابتلا به کرونا در روزهای آینده کماکان صعودی خواهد بود»، این در حالی است که سازمان جهانی بهداشت روز گذشته تهدید ویروس کرونا را «بسیار بالا» اعلام کرد. تاکنون حدود ۸۰هزار نفر در ۵۰ کشور به این ویروس آلوده شدهاند و تقریبا ۲۸۰۰ نفر جان خود را از دست دادهاند که اکثریت بزرگ آن مربوط به چین و استان هوبی این کشور است. آمارها در کشور ما نیز روز به روز افزایش پیدا میکند و طبق آخرین آماری که جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرده تا روز جمعه (۹ اسفند) مبتلایان قطعی به کرونا در ایران به ۳۸۸ نفر رسید که با جان باختن هشت نفر در روز پنج شنبه و جمعه آمار فوتشدگان به ۳۴ نفر رسید. از پنجشنبه تا پیش از ظهر جمعه و لحظه تنظیم گزارش، ۱۴۳ مورد از سوی آزمایشگاههای مرجع بهعنوان تشخیص قطعی گزارش شده و به تفکیک استانها و شهرهای تهران با ۶۴ نفر، گیلان ۲۵ نفر، قم ۱۶ نفر، اصفهان ۱۰ نفر، اردبیل یک نفر، البرز سه نفر، سمنان دو نفر، کردستان دو نفر، قزوین دو نفر، آذربایجان شرقی چهار نفر، خوزستان سه نفر و گلستان دو نفر و مازندران ۹ مورد گزارش شده است. میانگین سن بستری در مورد بیماران مبتلا به کرونا بیش از ۵۰ سال است و میانگین سن فوت شدگان بالای ۶۰ سال است.
روزنامه ابتکار در گزارشی با عنوان سوداگران ترس می نویسد: «کرونا»؛ اگر برای مردم یک تهدید به حساب آید، برای برخی اما یک فرصت است. کسانی که از باز داغ بیاعتمادی سود میجویند و نانشان را در ظرف شایعهسازی فرو میکنند و از ترس مردم لقمههای بیشتری برای خود میگیرند. این روزها و در وانفسای همهگیری کروناویروساین عدهای مصرف بنفشه را برای مردم تجویز کردند، عدهای دیگر فرصت را غنیمت شمردند و با پیامکها و تماسهای تلفنی یا از طریق فضای مجازی و اینستاگرام راه تقویت ایمنی بدن را که خودشان امتحان کرده بودند، تبلیغ کردند. عدهای هم دست به احتکار ماسک و الکل و لوازم بهداشتی زدند و عدهای دیگر هم از آنجایی که الکل و ماسک پیدا نکردند، آستینها را بالا زدند و با ابتکار عملشان ژل شستوشوی دست ساختند و این اختراعشان را در شبکههای مجازی به اشتراک گذاشتند. در حالی که رئیس جمهوری خبر از بازگشت همه امور به حالت عادی از شنبه داد، مجلس شورای اسلامی به مدت یک هفته تعطیل شد و البته مدارس به مدت ۳ روز. در حالی که وزیر بهداشت هفته پیش رو را هفته سختی عنوان کرد، هیچ شهری قرنطینه نشد. خلاصه اینکه نحوه مواجه ما با کرونا ویروس شبیه هیج کجا نبود. اما چرا چنین شد؟
این روزنامه در گزارشی دیگر آورده است: سایه سنگین تورم بیش از هر زمان دیگری بر سر کارگران سنگینی می کند. این در حالی است که بخش زیادی از نیروی کار، کارگران روزمزدی هستند که این روزها با دردسر کرونا دست و پنجه نرم کرده و در تعطیلی به سر می برند. حالا خانه نشینی از یک طرف و هزینه های سرسام آور از طرفی دیگر دغدغه این قشر شده و وضع نامناسب اقتصادی ترس از کرونا را برای آنها دوچندان کرده است. به روزهای پایانی سال نزدیک می شویم و بسیاری از افراد خود را برای گذارندن تعطیلات نوروزی آماده می کنند، اما این شرایط برای تمام افراد خوشایند نیست. تعطیلی برای کارگران روزمزد آنقدرها هم دلنشین نبوده و آنها را به وجد نمی آورد. بیکاری کارگان روزمزد به دلیل شیوع یک ویروس گذراندن زندگی را بیش از هر زمان دیگری برای آنها دشوار کرده است. در این شرایط هم که کرونا تیتر تمام رسانه ها شده است، کمتر توجهی به بیکاری روزمزدبگیران و چگونگی حمایت از آنها می شود. البته اخیرا غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی، نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی در تویئتر خود خواستار افزایش یارانه نقدی کارگران شده است. وی در صفحه مجازی خود اینگونه نوشت: «افزایش ۵۰ درصد حقوق کارمندان، مشمول کارگران و کارگران روزمزد و اقشار کم در آمد نمی شود. ضعف اقتصادی خانوارها، استرس و اضطراب ویروس کرونا را مخوف تر کرده. پیشنهاد و درخواست بنده این است: به مدت چند ماه یارانه به دریافت کنندگان حداقل دو برابر در هر ماه پرداخت شود.»
روزنامه همدلی با درج عنوان کرونای فراجناحی، نوشت: کرونا با کسی شوخی ندارد. به راحتی در میان مسئولان نیز شایع شده است و در این مسیر نه اصلاح طلب می شناسد و نه اصولگرا. نه به دولتی ها رحم می کند و نه به مخالفان دولت .هفته پیش در صحن علنی مجلس در بین نمایندگان بستههای بهداشتی توزیع شد و از همه آنان تست کرونا گرفتند. حالا بعد از چند روز خبر رسیده که حداقل پنج نماینده مجلس به این ویروس مبتلا شدهاند و در پی این شیوع مجلس تا اطلاع ثانوی تعطیل اعلام شد. این در حالی است که معاون رئیس جمهوری هم کرونایی شده است. با این حال انجام سریع تست ابتلا به کرونا برای مقامات و همچنین توزیع بستههای بهداشتی در بین نمایندگان در این مدت واکنش منفی افکار عمومی را در پی داشته است چرا که این روزها مردم عادی با سختی میتوانند اقلام بهداشتی را تهیه کنند. شیوع کرونا مجلس شورای اسلامی را هم به تعطیلی کشاند. دیروز سخنگوی هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی مجلس شورای اسلامی به خاطر جلوگیری از شیوع ویروس کرونا تعطیل است.
مردم بر سرکار؛ نمایندگان تعطیل!، عنوان گزارشی در روزنامه آفتاب یزد است در گزیده ای از آن می خوانیم: هفته گذشته مجلس در اقدامی کم سابقه کلیات لایحه بودجه را که از سوی دولت در اواسط آذر به بهارستان تحویل داده شد بود را رد کرد؛ اقدامی که موجب شد گمانه زنی درباره آن بسیار باشد. برخی دلایل کارشناسی در حوزه فاکتورهای اقتصادی را دلیل این تصمیم میدانستند، برخی دلایل سیاسی و برخی نیز موضوعاتی را مطرح کردند که شاید بیشتر در حاشیه قرار میگرفت اما چه بسا حالا بعد از گذشت یک هفته همان حاشیهها نیز پررنگ به نظر برسد. خبرگزاری ایسنا هفته پیش در همان روز به نقل از یک نماینده که نخواست نامش فاش شود گزارش داده بود که علت مخالفت نمایندگان با کلیات بودجه نگرانی از شیوع کرونا در مجلس بوده است. درباره این موضوع همان روز با یک نماینده مجلس گفتوگو کردیم که آیا چنین موضوعی میتواند صحت داشته باشد و کرونا موجب اعلام مخالفت با کلیات بودجه ۱۳۹۹ شود؟ این نماینده اما در پاسخ گفت: «چنین موضوعی صحت ندارد چرا که حتی اگر بودجه رد شود قرار نیست مجلس تعطیل شود که نمایندگان نگران از شیوع کرونا بودجه را رد کنند و به خانه بروند بلکه بودجه هم نباشد باید سایر موضوعات را بررسی کنند.» غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی افزود:«البته مجلسی که چنین تصمیمات اشتباهی بگیرد حقش همین است که اینگونه مسائل نیز دربارهاش گفته شود.» اما حالا جدیدترین خبر دقیقا حکایت از این دارد که مجلس به دلیل شیوع کرونا هفته آینده تعطیل است.
روزنامه ایران در یادداشتی به قلم علی ربیعی نوشت: جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا دیروز جمعه برگزار شد؛ چون بنا بر گزارشهای واصله به تعبیر کارشناسان بیماریهای عفونی و وزیر محترم بهداشت در روزهای آینده به سمت پیک بیماری خواهیم رفت؛ بنابراین ضرورت بسیج امکانات ملی و بالا بردن دقت و اعمال برخی سختگیریها، تصمیماتی بود که در جلسه دیروز اتخاذ شد. پیش از این رئیس جمهوری در جلسه هیأت دولت گفته بود از روز شنبه (امروز) کارها به روال عادی بازخواهد گشت؛ منظور رئیس جمهوری در افواه و افکار عمومی به گونه دیگری برداشت شد درحالیکه برای حاضران جلسه و مسئولان امر این مسأله به معنای روان شدن تصمیمات، پرهیز از تصمیمات متفرقه و متناقض، اجتناب از بخشی نگری و حاکم شدن انسجام و انضباط بیشتر در امور بود تا تصمیمگیری متمرکز و فرماندهی در ستاد ملی قوام یابد. منظور از عادی بودن برگشت به مصوبه تصمیمگیری متمرکز بود. در جلسه دیروز ستاد ملی مبارزه با کرونا آخرین آمارهای مبتلایان و قربانیان کرونا بررسی و علت تناقضات آماری ارزیابی شد. یکی از این موارد آمار یک نماینده بود که مشخص شد مجموعه فوت شدگان شهر خود را مطرح کرده که به دلایلی غیر از کرونا درگذشتهاند. همچنین درباره نسبت بین افراد مبتلا و فوت شده از کرونا در ایران دلایل علمی ارائه و معلوم شد این نسبت با معیارهای مشابه هم مطابقت دارد و به دلایلی که توضیح داده شد مخرج کسر در ایران با احتساب افرادی که درگیر شدند و دچار تشدید نشدند و ثبت نشدهاند و...، نزدیک به شاخص نمونههای مشابه در جهان است. ستاد تصمیم گرفت که مدارس کشور تا روز دوشنبه تعطیل شود. روز دوشنبه درباره تمدید تعطیلی مدارس مجدد بررسی و تصمیمگیری خواهیم کرد. قرار شد وزیران آموزش و پرورش و ارتباطات و صداوسیما تمهیداتی بیندیشند که تعطیلی مدارس به منزله تعطیلی آموزش نباشد و چند ایده برای تداوم آموزش هم مطرح شد. در جلسه گزارش شد که برخی مراکز تجمع غیرضرور مثل برخی سالنهای ورزشی کوچک تعطیل شوند و برخی افراد که از این رویه پیروی نمیکنند مطابق دستورالعملها با آنها برخورد شود.
ارسلان زارع، استاندار گیلان در گفتوگو با روزنامه ایران به تماسهای رئیس جمهوری، رئیس دفتر رئیس جمهوری، رئیس سازمان برنامه و بودجه و دیگر مسئولان و اعلام حمایت و پشتیبانی برای مقابله با کرونا ویروس، اشاره و تأکید کرد: از مردم انتظار دارم به پویش «کرونا را شکست میدهیم»، بپیوندند. ضرورت دارد، اقدامات مقابله با کرونا ویروس با عزمی راسخ و جدیت، استمرار داشته باشد تا از مشکلات در این رابطه کاسته شود. از مردم استان انتظار دارم ضمن حفظ آرامش، مسأله شیوع ویروس کرونا را جدیتر بگیرند و رعایت توصیههای بهداشتی و مراقبتی را جزو اولویتهای خود بدانند. در تماس تلفنی با دکتر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه مقرر شد، تنخواه ۲۰ میلیارد تومانی به دانشگاه علوم پزشکی استان برای هزینههای ضروری و خرید ملزومات بهداشتی بهصورت فوری پرداخت شود. به منظور تسریع در تحقق مصوبات جلسات، ستاد پیگیری و اقدام به ریاست معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار و با حضور نماینده دانشگاه علوم پزشکی و دستگاههای ذیربط تشکیل تا موارد تا حصول نتیجه پیگیری شود. دکتر سالاری، رئیس سازمان تأمین اجتماعی، آمادگی تأمین هر میزان نیروی انسانی، تجهیزات و نیز پرداخت نقدینگی را اعلام کرد. درمانگاههای بخش خصوصی، سپاه، تأمین اجتماعی، جهاد، آموزش و پرورش و دیگر نهادها باید به حال آماده باش باشند. این درمانگاهها باید بهصورت شبانه روزی خدمات ارائه کنند تا ضمن پذیرش بیماران سرپایی، علاوه بر کاهش تراکم جمعیت در بیمارستانها، بار روانی موضوع را نیز کاهش دهند. اقلام تولیدی و ملزومات بهداشتی و پزشکی کارخانجات استان نیز قرار شده توسط دانشگاه علوم پزشکی خریداری شود، از سوی دیگر سازمان صمت باید نظارتهای لازم را داشته باشد تا باتوجه به اینکه اعتبارات به دانشگاه علوم پزشکی پرداخت میشود، خریدها از طریق دانشگاه انجام گیرد.
روایت سه روز بستری در بیمارستان مسیح دانشوری، عنوان یادداشتی در روزنامه ایران به قلم الهام فخاری الهام فخاری عضو شورای شهر تهران است، در گزیده ای از آن می خوانیم: یک روز، روزی که نمیدانیم کی، بازخوانی خواهیم کرد. این روزهای اسفند ۹۸ را در نماها و نوشتهها بازشناسی میکنیم. هم قهرمانی و ازجانگذشتگی دارد و هم پستی و پلشتی. این روزها اگر که روزهای سخت نامیده شوند آینهای پیشروی ما گذاشتهاند. ترسها و بیپرواییهایمان را میشود در چنین روزهایی دید، ترکخوردن باورها و ناباوریهایمان را هم. تنهاییها و تعاملها و چیرگی لایه دیگری از جهان و زندگی که نامش را فضای مجازی گذاشتهایم اینجا اینهنگام روشنتر از همیشه تجربه میشود. از ناباوری و شوخی گرفتنها تا آشوب و هراسزدگیها، از ترس یا پرخاش تا همدلی و شادباش در نوشتههای این روزها هست. شاید روزی پژوهشگر مردمشناسی اینها را کاوش کند یا روانشناسی این سندها را برای سنجش روا بداند. پیش از آنکه ویروس بیماری بیاید، اینجا در همین فضای مجازی پیش رفته بود. آنها که بلدند این هنگامهها را برای پرکردن جیب خود بپایند، انبار پرمیکردهاند بیآنکه بدانید و بدانیم. کسانی هم که باید بلد باشند پیش از آوارشدن مسأله و هول مصیبت ، کارهایی کنند و روندها را دقیق بپایند انگار در هیاهوها ناپیدا بودند. چند روز بستری و بودن در کانون بیماران درگیر کرونا به من کمک کرد تا نمایی از درون یک رویداد تاریخی را بنویسم و با ابزارهای فضای مجازی به بیرون برسانم. چیزی که شاید بیماران در کوران بیماریهای واگیر و فراگیر قرن به آن دسترسی نداشتند. همه آنچه در آن بخشها میگذرد حماسه نیست و کممحلی و گاهی شاید تندی هم هست؛ و همه بیماری سرفههای جانخراش و خفگی نیست و بهبود و آرامش پس از طوفان هم هست. شاید چیزی که بیش از همه درگیرم کرده این است که در ترس از مردن برخی آدمها انگار برمیگردند به همان خوی جنگل! تن و روان بیمار باید تنهایی را طاقت بیاورد و با طرد و تندیها هم روبهرو میشود. این فقط در میان ما رخ نداده وقتی به روند رفتارها در کشورهای گوناگون نگاه کنیم واکنش آغازین برخی همینجور است.
حیدر مستخدمینحسینی، در یادداشتی در روزنامه جهان صنعت نوشته است: در مواقعی که شیوع یک ویروس سلامت و جان مردم را هدف قرار میدهد، سیاستگذاری دولتها برای جلوگیری از انتشار بیشتر آن در جامعه یک اصل کلی محسوب میشود. تا اینجای کار به نظر میرسد پزشکان و وزارت بهداشت هر آنچه در توان دارند برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در ایران انجام دادهاند، با این حال اخبار متنوعی که در این خصوص و در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود، التهابات روانی جامعه را بیشتر کرده که این موضوع آثار و تبعات منفی بسیاری بر اقتصاد ایران برجای خواهد گذاشت. از سوی دیگر مسوولان تاکنون تلاشی برای تعطیل کردن شهرهایی که شدت شیوع بیماری در آن بیشتر است نکردهاند، با این حال اگر میزان انتشار این بیماری از شاخصهای مدنظر وزارت بهداشت فراتر رود، قرنطینه کردن شهر در دستور کار قرار خواهد گرفت. بدیهی است این موضوع بدون هزینه نخواهد بود و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد داخلی و فعالیت کسبوکارها روشن است. در این شرایط بسیاری از فعالان و کسبه درآمدهای خود را از دست میدهند و بسیاری از فعالان اقتصادی متضرر خواهند شد. اما در شرایطی که بحث سلامت جامعه به میان میآید، دولت باید هزینههای ناشی از این موضوع را بپذیرد و دست به تعطیل کردن مراکز عمومی بزند. تاکنون دولت چند اقدام را برای این منظور در دستور کار قرار داده که تعطیل کردن مدارس، تعطیل کردن دانشگاهها، لغو کنسرتها و فعالیتهای فرهنگی و لغو همایشهای مختلف اقتصادی و اجتماعی از جمله آنهاست.
روزنامه دنیای اقتصاد با انتخاب مطلبی آورده است: هفته سخت کرونایی آغاز شد. وزیر بهداشت دیروز اعلام کرد که بر اساس بررسی اپیدمیولوژیک از رصدهای ملی و بینالمللی، پیک اصلی بیماری در هفته و روزهای آتی است. سخنگوی وزارت بهداشت هم اعلام کرد که شیب نمودار ابتلا به کرونا در روزهای آینده کماکان صعودی خواهد بود. اما این هفته سخت از زاویه آمار و ارقام چطور میتواند رقم بخورد؟ دادههای هفته گذشته نشان میدهد بهطور میانگین، در هر روز ۵۵ درصد به تعداد بیماران افزوده شده است. شیبی که اگر در هفته جاری تداوم یابد، تعداد مبتلایان به ویروس کووید ۱۹ را در انتهای هفته از مرز ۸ هزار نفر عبور میدهد. بیشترین رشد تعداد مبتلایان، در ۸ اسفند رخ داد که ۷۶ درصد به تعداد کل مبتلایان افزوده شده بود. کمترین رشد نیز مربوط به ۵ اسفند با رشد ۴۲ درصدی بود. میتوان تخمین زد که در انتهای هفته جاری، تعداد کل مبتلایان به ۵ هزار و ۵۰۰ تا ۲۰ هزار نفر برسد. پزشکان معتقدند میتوان با اقدامات پیشگیرانه از ثبت اعداد بدبینانه، جلوگیری کرد. مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری نیز تجربه چین در مواجهه با کرونا را در قالب مراقبت فردی در خانه، محل کار، هنگام استفاده از حمل و نقل عمومی، هنگام مواجهه به افراد مشکوک به بیماری و... تهیه کرده است که میتواند جلوی سرعت رشد کرونا را بگیرد.
امیرحسین آخوندی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، با بیان اینکه رفتار انسانها ناشی از یادگیری و یادگیری ناشی از تجربه به دست میآید، میگوید: بروز ویروس کرونا اتفاق خاصی است چراکه طی چند دهه اخیر دنیا با موضوع این چنینی گریبانگیر نبوده و افراد تجربهای ندارند، به همین دلیل میبینیم که رفتار جدیدی از خود بروز میدهند؛ رفتارهایی که ممکن است برخی از آنها ناهنجار باشند، اما همانطور که گفته شد این نابههنجاری رفتار کاملا طبیعی است زیرا در شرایط کاملا جدیدی قرار داریم. در حال حاضر مردم اخبار را از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی و برخی شبکههای ماهوارهای که عموما طرفدار ثبات در کشور نیستند، پیگیری میکنند و از آنجایی که برخی اخبار ضد و نقیض است، مردم را از این بابت که مبادا درباره آمارها و... به آنها دروغ میگویند نگران میکنند. انسانها زمانی که نگران میشوند شروع به فکر کردن میکنند، اما تا موضوعی نگرانی آنها را برطرف نکند از بین نمیرود که این عدم آگاهی درباره نحوه رفتار در شرایط موجب بروز رفتارهای غیرطبیعی میشود لذا اگر در این شرایط رفتارهای غیرمعمولی مشاهده میشود، این موضوع طبیعی است. زمانی که طی هفته اخیر اغلب افراد ماسک زدهاند، دستکش به دست دارند، فردی با فرد دیگر دست نمیدهد و به طور کلی رفتارهای معمولی که مردم روزانه آن را انجام میدادند دیگر انجام نمیدهند، باعث میشود مردم احساس کنند اتفاقی در حال رخ دادن است. در همین میان افرادی که از سلامت روانی خوبی برخوردار نیستند استرسزاتر رفتار میکنند و باید به آنها حق داد و هیچکس نمیتواند فردی را به دلیل رفتارهایش سرزنش کند زیرا منشاء این رفتارها از ذهن است.
حمید حسینی سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، درباره شیوع ویروس کرونا در ایران و تاثیر آن بر صادرات فرآورده اظهار داشت: اکنون با توجه به سرمای هوا و نیاز داخل، رقم صادرات به حداقل رسیده است. البته کردستان عراق به مدت چند روز به دلیل کرونا واردات از ایران را محدود کرد اما بلافاصله قیمتها افزایش و صف تقاضا زیاد شد که مجبور شدند مجددا واردات از ایران را آزاد کنند. البته کشورهایی مثل ترکیه، افغانستان، ترکمنستان و دولت مرکزی عراق هم تاکنون واردات از ایران را متوقف کردهاند. یکی از مهمترین و استراتژیکترین بازارهای صادراتی ایران در بین کشورهای همسایه، عراق است که در ۲۰۱۸، ۹ میلیارد دلار به این کشور صادر شده اما اکنون با توجه به شیوع بالای کرونا در ایران صادرات به این بازار بزرگ دچار چالش شده است. در پی شیوع ویروس کرونا به دلیل مستاصل شدن حوزه تجارت چین، یکی از بزرگترین مصرف کنندگان انرژی که کانون اصلی انتشار این بیماری بوده بازار نفت به شدت تحت تاثیر قرار گرفت و روند قیمتها نزولی شد.
علی طالبی رئیس اداره استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان استان قم در گفت وگو با خبرگزاری ایلنا، درباره روند آموزش مجازی در مدارس استعدادهای درخشان استان قم به جهت تعطیلات این روزهای مدارس گفت: باتوجه به تعطیلی اجباری که در واحدهای آموزشی استان قم پیش آمد، به دستور مدیرکل آموزش و پرورش استان و با همکاری و همفکری با مدیران مدارس استعدادهای درخشان، اقدام به ارائه خدمات آموزشی در بستر فضای مجازی از طریق پیام رسانهای ایتا و بله کردیم. طرح آموزش مجازی به واسطه اعلام تمدید تعطیلی تا پایان هفته، از روز سه شنبه آغاز شده است. از طرف دیگر با در نظر گرفتن موضوع احتمال استمرار تعطیلی مدارس تا هفته آینده و نیز در پیش داشتن تعطیلات نوروز، همچنین لزوم پرکردن قسمتی از ساعات حضور اجباری تمام وقت این روزهای دانشآموزان در منزل، بحث استفاده از بستر فضای مجازی در این ایام با مدیران مدارس سمپاد مطرح و آنها نیز از کادر اجرایی و کادر آموزشی درخواست ایجاد بستری برای آموزش مجازی کردند که ایشان نیز با درک به جای موقعیت کنونی، دلسوزانه و با مسئولیت پذیری، وارد عمل شدند. همکاران داخل مدارس دلسوزانه دغدغه انجام رسالتشان را نشان دادند و وارد گود شدند. فعلا در گام اول در مدارسمان در بسترهای پیام رسان مجازی داخلی یعنی ایتا و بله کانالها و گروههایی تشکیل دادند که هر کدام مختص یک پایه از مدرسه است. فعلا فعالیتها در قالب فعالیتهای آموزشی کپسولی اعم از مرور مطالب درسی تدریس شده تاکنون و یا آموزش دروس جدید است که در چارچوبهای مختلف مثل پاورپوینت، فایل صوتی، فایل تصویری و متن pdf خواهد بود به صورتی که فعلا دانش آموز را در این هفته از درس و مطالب درسی عقب نماند.
پایگاه خبری و تحلیلی انتخاب آورده است: نوع برخورد و رویارویی ایرانیان با ویروس کرونا، مبتلایان به آن، موارد مشکوک به ابتلا، و رسمورسومات و طرز رفتار برای پیشگیری از ابتلا به آن همه و همه نشانگر آن است که جامعهی ایرانی بهنحوی و به میزانی از قافلهی تمدّن عقب مانده. به تعبیری، نرخ شیوع کرونا در هر کشوری، با میزان یا شدّت، و وسعت فرایند تمدّنسازی نسبت عکس دارد. آن زمان که از ایرانِ متمدّن سخن میگوییم نوعی انجماد گذشته در آثار باستانی و ابنیهی تاریخی مدِّنظر است نه لحظاتی جاری و ساری در بطن فرایندهای اجتماعی. آن زمان که از ایرانِ متمدّن سخن میگوییم نوعی انجماد گذشته در آثار باستانی و ابنیهی تاریخی مدِّنظر است نه لحظاتی جاری و ساری در بطن فرایندهای اجتماعی. ما همه به گذشتهای دلخوشیم که انعکاس چندانی در امروز ما و زیست روزمرّهمان ندارد. آنجا جایی در دوردستها ایرانی متمدّن، شکلی از امپراطوری جا خوش نموده که اگر بخت با او یار باشد خود را در دل متون تاریخی به رخ میکِشد یا بر دیوارها کتیبهها کاشیکاریها گنبدها و چیزهایی ازین دست که مقاصد توریستیاند و اماکنی برای سفرهپهنکردنهای نوروزی. اینکه ما هستیهایی از حیث اجتماعی ناتمام هستیم، تعبیرش این میشود که ساختارهای اجتماعی و روابط اجتماعیمان را باید متناسب با شرایط روز متحوّل سازیم. شیوع و مرگومیرِ بالای کرونا نشان داد که وزارت بهداشت (یعنی ساختار عینی و بیرونیِ مرتبط با امر اجتماعیِ بهداشت و نیز در مناسباتی با قدرت) از حیث امر خطیر مدیریت و پیشگیری از بحران، مدیریت اضطراب و هراس یا فوبیای جمعی، همکاریهای بینبخشی و بهطور کل اجتماعیدیدن مسئلهی سلامتی، دچار یک رکود و ایستاییِ دردناک و کشنده است.
این سایت خبری در گزارشی دیگر آورد: بیشترین رشد تعداد مبتلایان، در ۸ اسفند رخ داد که ۷۶ درصد به تعداد کل مبتلایان افزوده شده بود. کمترین رشد نیز مربوط به ۵ اسفند با رشد ۴۲ درصدی بود. میتوان تخمین زد که در انتهای هفته جاری، تعداد کل مبتلایان به ۵ هزار و ۵۰۰ تا ۲۰ هزار نفر برسد. پزشکان معتقدند میتوان با اقدامات پیشگیرانه از ثبت اعداد بدبینانه، جلوگیری کرد. مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری نیز تجربه چین در مواجهه با کرونا را در قالب مراقبت فردی در خانه، محل کار، هنگام استفاده از حمل و نقل عمومی، هنگام مواجهه به افراد مشکوک به بیماری و... تهیه کرده است که میتواند جلوی سرعت رشد کرونا را بگیرد.
به گزارش دنیای اقتصاد، آمارها حاکی از رشد ۵۵ درصدی روزانه افراد مبتلا به ویروس کووید- ۱۹ در هفته گذشته در ایران دارد. اگر این روند ادامه یابد، احتمال دارد تعداد مبتلایان در پایان هفته جاری از مرز ۸ هزار نفر نیز بگذرد. کمااینکه وزیر بهداشت نیز هفته جاری را یک هفته خطرناک برای این بیماری توصیف کرد. بهنظر میآید، بهترین راه مهار کرونا، بهکارگیری تمام موارد احتیاطی برای پیشگیری است. مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری، دستورالعمل پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا را که از سوی یک استاد دانشگاه چینی تهیه شده، ترجمه کرده است که در این گزارش، مهمترین عناوین آن مرور خواهد شد.
به گزارش نامه نیوز، عضو کمیته کشوری آنفلوانزا و فوق تخصص بیماری های عفونی چگونگی مراقبت خانگی از بیماران مبتلا به کووید_۱۹ خفیف را که نیاز به بستری در بیمارستان و درمان دارویی ندارند، تشریح کرد. مسعود مردانی، گفت: ابتدا باید توجه کرد که ۸۰ درصد موارد بروز کرونا بدون علامت بوده و بهبود می یابد. در عین حال از درصد باقی مانده حدود ۱۶ تا ۱۷ درصد مبتلایان هم علائم خفیف ابتلا به کرونا را دارند و حدود ۲.۵ درصد نیز علائم شدید داشته و نیازمند بستری در بیمارستان هستند. موارد خفیف بیماری کرونا به درمان دارویی احتیاج ندارد و استراحت در منزل و مراقبت های خانگی منجر به بهبود آن می شود. بنابراین در موارد خفیف بیماری کرونا استراحت در بستر، خوردن مایعات فراوان، مصرف مرکبات، سبزی تازه و میوه تازه در بهبود بیماری بسیار موثر است. در عین حال توصیه میشود که مبتلایان به نوع خفیف کرونا، نوعی خودقرنطینگی اختیار کنند. به این صورت که در یک اتاق بروند و در را ببندند و سعی کنند که با سایر افراد خانواده تماس نداشته و دست ندهند. همچنین هم بیمار و هم اعضای خانواده، دست هایشان را به طور مرتب با آب و صابون بشویند.
سیده مریم یکتامقدم در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا در پاسخ به اینکه با اضطراب ویروس کرونا چه کنیم؟ اظهار کرد: این روزها خیلیها اضطراب ابتلا به ویروس کرونا را دارند که اضطراب واکنش طبیعی به شرایط سخت و تهدید آمیز است، اما اگر شدید و طولانی شده و رنج ایجاد کند، زندگی را مختل می کند. گاهی نیز اضطراب باعث رفتارهای ناکارآمد می شود. برای مثال ممکن است باعث شود مکرراً اخبار اشتباه یا ناخوشایند را برای هم ارسال کنیم و پیام های درست و دستورالعمل های علمی را ندیده بگیریم. کارهایی که فرد مبتلا به اضطراب انجام می دهد و چرخه اضطراب خود و دیگران را بیشتر می کند عبارت است از جستجوی مداوم خبر در رسانه ها، شبکه های اجتماعی نامعتبر، عدم اطمینان و بزرگنماییِ خطرات. اشخاصی که از قبل دچار اختلال اضطراب منتشر، اختلال اضطراب بیماری و اختلال وسواسی جبری بوده اند در این شرایط اضطراب بیشتری را تجربه می کنند. دستهایتان را مکرراً بشویید. این مؤثرترین روش برای پیشگیری از بیماری است و به دنبال اطلاعات دقیق باشید و این اطلاعات را از منابع معتبر مثل سازمان جهانی بهداشت، وزارت بهداشت و سایت های دانشگاه های علوم پزشکی بگیرید.
اصغر میرابراهیمی رئیس اتحادیه دارندگان رستوران و سلف سرویس در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، می گوید: از طریق پیام در شبکههای مجازی و سایت اتحادیه به همکارانمان در رستورانها توصیه کردیم حتما از ماسک و دستکش استفاده کنند و میزها را هر ۱۵ دقیقه یک بار با الکل و آب ضدعفونی کنند. همچنین تاکید کردیم که رستورانها باید غذای تماما پخته عرضه کنند و از فروش غذاهای خام و نیمپز خودداری کنند. رئیس اتحادیه دارندگان رستوران و سلف سرویس با بیان اینکه وزارت بهداشت ابلاغیهای در این زمینه صادر نکرده است، گفت که ابلاغ نکات یاد شده به رستورانها از سوی شورای سیاستگذاری این اتحادیه انجام شده است. میرابراهیمی همچنین به مردم توصیه کرد که در راستای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا به صورت بیرونبر از رستورانها غذا تهیه کنند و در رستورانها تجمع نکنند. در این راستا و همچنین درباره رعایت نکات بهداشتی از طریق نصب بنر در مقابل رستورانها اطلاعرسانی میشود. از سوم اسفندماه مواردی از ابتلا به ویروس کرونا در ایران اعلام شد و تا ظهر چهارشنبه ششم اسفند ماه، ۱۳۹ مبتلا و ۱۹ فوتی بر اثر ابتلا به این ویروس گزارش شده است.
رسانه های اصولگرا
روزنامه کیهان: اگر منافقان و کسانی که در دلهاشان مرض است و شایعهافکنان در مدینه، از کارشان دست برندارند، تو را سخت بر آنها مسلط میکنیم تا دیگر جز مدت کوتاهی در کنارت نمانند. در حالی که ملعوناند و هر جا دیده شوند کشته شوند.
محمدهادی صحرایی، در یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت: چند ماهی است بیماری جهشیافتهای به نام کرونا به جان جهان افتاده و پیش از خود، خبرش قربانی میگیرد. گفتهاند ریشهاش از چین و به خاطر فرهنگ «هر جنبندهخواری» آنهاست. مثل جهان غرب که در آن زندهخواری و همنوعخواری و جنینخواری تا حشرهخواری یافت میشود. ولی سؤال این است که با توجه به قدمت این شیوه تغذیه در چین، چرا همیشه در آستانه جهشهای اقتصادی کشورهایی مثل چین و برزیل چنین بیماریهایی به وجود میآیند؟ بیماری سارس سال ۲۰۰۳ چین را زمینگیر کرد. جنون گاوی هم برزیل را و امروز کرونا و باز هم چین. سابقه سیاه و نوع برخورد مسئولین و رسانههای غربی و تجربه با تجربهها میگوید که بعید است در این یکی نیز دست آمریکا و متحدانش در میان نباشد. مخصوصاً زمانی که وزیر بازرگانی دولت ترامپ، ناشیانه اعتراف میکند که «شیوع کرونا در چین میتواند بازگشت مشاغل به ایالات متحده را تسهیل کند.» این فرصت طلایی آمریکا میتواند به خاطر عقب افتادن رقیب، احیای شرکتهای سرمسازی و کارخانههای تجهیزات پزشکی و بهداشتی و جبران ورشکستگی بوئینگ یا... باشد. طبق گفته رئیس سازمان بهداشت جهانی، در هر دقیقه، پنج نفر در جهان با اشتباه پزشکی میمیرند. یعنی سالانه بیش از دو میلیون و ششصدهزار نفر. طبق اعلام رسانههای انگلیس، سالانه ۴۰ هزار نفر در بیمارستانهای این کشور توسط پرستاران، از گرسنگی و تشنگی میمیرند(غیر از تعداد کشتهشدگان تبانی شرکتهای بیمهای با بیمارستانها). چندین ماه است که جنگلهای استرالیا آتش گرفته و بیش از یک میلیارد نوع جانور و دهها انسان از بین رفتهاند و میلیونها تن دی اکسید کربن توسط این مستعمره بریتانیا به حلقوم جهان ریخته شده و مردم این کشور مجبور به تظاهرات علیه بیعرضگی دولت شدهاند.
روزنامه جوان در گزارشی با عنوان کرونا؛ نمایش همدلی داخلی و خباثت رسانههای خارجی، نوشت: با بروز و ظهور این ویروس زشت و خطرناک و اشاعه آن در کشور، ملت ما با دو رویکرد مواجه بودند. در یکسو شاهد همدلی و همگرایی همه بخشهای حاکمیتی نظام اعم از دستگاه متولی مقابله کننده آن یعنی وزارت بهداشت و درمان که همچون سربازی فداکار در خط مقدم مبارزه با این پدیده قرار داشت، بودیم. در این ۱۰ روزی که از عمر این ویروس منحوس در کشور میگذرد، آنقدری که از صحنههای دیدنی و وصف ناشدنی از رفتار مسئول، پزشک، پرستار و کادر درمانی و خدمه در این ۱۰ روز دیده شده است، شیرین و جذاب بود که قطعاً هیچ بیان و قلمی یارای وصف آن را نخواهد داشت و چه بسیار صحنههای دیدنی که به جهت محدودیت ایجاد شده در نزدیکی دوربینها و خبرنگاران برای ثبت صحنههای ایثار کادرهای درمانی، نتوانستند این ازخودگذشتگیهای ماندگار را ثبت و ضبط کنند که یقیناً در کارنامه آخرت این عزیزان ثبت شده است. اما در کنار برخی رفتارهای سودجویانه جماعتی که همیشه اقدام به احتکار ملزومات مردم میکردند و در این مقطع نیز با احتکار مواد شوینده و ماسک و... همان رفتارهای زشت احتکار دوران دفاع مقدس را تکرار کردند، بودند بسیاری از مردمی که از هزینههای زندگی خود همچون آن شهروند تهرانی زدند و با خرید ماسک و توزیع آن در بین مردم، انسانیت یک انسان مسلمان ایرانی را به نمایش گذاشتند ویا همچون آن خانواده عزیز مشکین شهری که هزینه مراسم ختم عزیزشان را تبدیل به چهار هزار پک بهداشتی و در بین شهروندان توزیع کردند.
روزنامه وطن امروز در گزارشی آورد: میتوان به وضوح موج فداکاریها، روحیه ایثار و از خودگذشتگی کادر درمانی بیمارستانهای مختلف کشور و تلاش مردم برای همکاری با یکدیگر را برای عبور از این بحران به تماشا نشست و شاهد صحنههای بینظیری از یک ملت همیشه آماده برای انواع بحرانها و ایثار و فداکاری بود و از سوی دیگر برخی اهمالها در برخورد صحیح با مردم و گفتوگو با آنها از سوی دولت، زمینه را برای سوءاستفاده رسانههای بیگانه و دشمنان همیشه در صحنه فراهم کرده است. از زمانی که اخبار و شایعات مربوط به ویروس کرونا همپای این ویروس و در بسیاری از موارد با سرعتی به مراتب بیشتر از شیوع این ویروس شروع به انتشار و گسترش پیدا کرد، رسانههای خبری وابسته به کشورهای عرب منطقه و همچنین آمریکا نهایت تلاش خود را کردند تا کاری را که آمریکا با تحریمهای خود نتوانسته بود انجام دهد، این بار با شایعات مربوط به ویروس کرونا انجام دهند؛ نمایش دادن ایران به عنوان هاب و مرکز اصلی شیوع بیماری «کوویدـ ۱۹» در منطقه و تلاش برای اقناع کشورهای منطقه برای بستن مرزهای خود با ایران و قطع هرگونه ارتباط تجاری با ایران.
روزنامه صبح نو در سرمقاله ای نوشت: ویروس کرونا تبدیل به یک چالش در سطح بینالمللی شده است. کشورهای مختلفی در جهان گرفتار این ویروس هستند و فراتر از تقسیمبندیهای رایج اقتصادی و سیاسی درگیر بحران مشترکی هستند. در این میان ایران هم درگیر این ویروس شده است. آمار نشان میدهد که میزان شیوع این ویروس در ایران بیشتر از حدی است که در ابتدا تصور میشد. نخستین سؤال در این میان این است که چرا پیشگیری مناسب برای مقابله با شیوع این بیماری در ایران صورت نگرفته است. بواقع چرا دولت مرزهای هوایی و زمینی را کنترل نکرده و با وجود اطلاع از پرخطر بودن اتباع چینی درباره ورود آنها به کشور تسامح به خرج داده است. برخی اقدامات اضطراری میتوانست از فراگیر شدن این بیماری در کشور جلوگیری کند.
روزنامه سیاست روز با انتخاب مطلبی نوشت: همین سه ماه پیش که آنفلوآنزای N۱H۱ در ایران شیوع پیدا کرد اما کسی به فکر استفاده ماسک نیفتاد و هیچکس هم فکر نمیکرد که ماسک بهداشتی در ایران کمیاب شود. حتی زمانی که درآذرماه کیانوش جهانپور، مدیر روابط عمومی وزارت بهداشت و درمان اعلام کرد بیش از ۸۰ نفر در ایران جان خود را به دلیل آنفلوآنزای نوع B که به آنفلوآنزای خوکی هم معروف است از دست دادند، بازهم کسی نترسید و خبری از گرانی و نایاب شدن ماسک نبود. در آن روزها کسی به آنفلوآنزا اهمیت نمیداد و اگرچه ویروس این بیماری به هر جا که می توانست در داخل کشور سرک می کشید اما کمتر کسی فکر می کرد که کمبود ماسک به یک مسئله در کشور تبدیل شود. اما پس از آنکه ویروس کرونا تصمیم گرفت تا از چین به دیگر کشورها سفر و بحرانی جهانی ایجاد کند، ورودش به ایران بی صدا نماند و در این میان هم کاسب کاران و سودجویان به کمک کرونا آمدند و با سودجویی و احتکار محصولات مراقبتهای بهداشتی و شوینده تلاش کردند تا بر مشکلات مردم در این زمینه بیفزایند. پس از آنکه چهارشنبه، ۳۰ بهمن ۹۸ خبر ابتلا و سپس مرگ دو نفر در ایران به علت مبتلا شدن به ویروس کرونا رسماً منتشر شد به ناگهان قیمت ماسک و بعضی لوازم مراقبتهای بهداشتی در ایران به طرز عجیبی افزایش یافت اما مسئله فقط به گران شدن، ختم نشد. اگر در چند روز گذشته به بعضی داروخانههای پایتخت یا دیگر شهرها سر زده باشید، می بینید که ماسک فیلتردار و حتی ساده حکم اکسیر جوانی را پیدا کرده است.
روزنامه خراسان نوشت: گودزیلایی به نام کرونا از چین سر بر آورد و بعد از جولان در چین، یک هفته ای می شود که در حال نبرد با مردم کشورمان است. نبردی که به نظر می رسد هرچند در روزهای اول با وحشت همراه بود اما اندک اندک باعث همدلی بیشتر مردم علیه این ویروس ناشناخته شده است. طبیعی بود که در روزهای اولیه حضور این مهمان ناخوانده در شهرهای مختلف ایران، عده ای سودجو پیدا شوند که نانشان را از ایجاد ترس و دلهره مردم به دست آورند و به همین دلیل خیلی زود ماسک و مواد ضد عفونی توسط عده ای به انبارها رفت تا با قیمت گزافی به فروش برسد.البته زمانی که هجوم عمومی برای تهیه کالایی زیاد باشد کمیابی آن تاحدی طبیعی است اما با توجه به این موضوع، برخی از مردم خیلی زود به طور خودجوش برای کمک به هم بسیج شدند و اتفاقاتی را رقم زدند که در بسیاری از خبرگزاری های خارجی نیز بازتاب پیدا کرد. امروز سعی داریم گوشه ای از همدلی ها و البته فراتر از آن یعنی درباره از خودگذشتگی های مردمی برایتان بنویسیم که برای غلبه بر کرونا، در حال خدمت به هموطنان خود هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، در رفت و آمدهای مردم به مراکز درمانی شلوغ و پر تردد همچون بیمارستانها، آنچه که ما را بیشتر از هر چیزی تهدید میکند، انتقال بیماری است. زیرا، همگان خوب میدانیم که بیمارستان بهترین محل انتقال عفونت است. از همین رو، اگر فردی سالم هم باشد و تنها به دلیل ترس از کرونا به بیمارستان برود، شاید در همان مکان گرفتار این ویروس شود. ناصر عمادی استاد دانشکده پزشکی تهران، در ارتباط با مراجعات مردم به بیمارستانها در روزهای کرونایی، گفت: از صبح جمعه (نهم اسفند ۹۸) در بخش اورژانس بیمارستان یاس مستقر شدم. از ساعت ۸ صبح تا ۱۶، بیش از ۱۹۰ نفر مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان داشتیم که ۹۰ درصد این افراد علائم خفیف سرماخوردگی داشتند که با دستور دارویی مرخص شدند. فقط ۴ نفر از این تعداد مراجعه کننده با علائم شدید ریوی با تشخیص احتمالی کرونا، بستری شدند. در همین حال، مسعود مردانی عضو کمیته کشوری کنترل کرونا، درباره بیماران مشکوک به کرونای خفیف که به بستری نیاز ندارند و فقط علائم خفیف بیماری در خود احساس میکنند، گفت: توصیه میشود این افراد با مصرف مایعات، کنترل درجه حرارت بدن و استفاده از تب بر استامینوفن در منزل در بستر خود استراحت کنند.
خبرگزاری فارس در گزارشی آورده است: بعضیها تحتتاثیر مطالب فضای مجازی درباره ویروس کرونا،وحشت کردهبودند و فکر میکردند ما یک عده زامبی هستیم که آمدنمان به ایران،مردم را به خطر میاندازد.بعضی هم فکر میکردند ما آقازادهایم و داشتیم در چین خوش میگذراندیم.درحالیکه همه ما همزمان با تحصیل،کار میکنیم تا بتوانیم خرج خودمان را دربیاوریم. اگر دنبال مصداق میگردید برای موفقیت در کم کردن روی کرونا، راه دور نروید. کافی است سر بگردانید و برگردید به دو، سه هفته قبل و ماجراهای پر فراز و نشیب بازگرداندن دانشجویان ایرانی از چین را مرور کنید. دانشجویانی که از دل خطر و از کانون اصلی شیوع ویروس کرونا برگشتند و بعد از گذر از مرحله قرنطینه با خیال آسوده به خانه رفتند، علاوهبر خبر سلامتیشان، پیام مهمی هم برای همه مردم ایران داشتند؛ «اگر با کرونا واقعبینانه مواجه شویم و بهجای وحشت یا شوخی، در میانه بایستیم و مراقبتهای لازم را بهجا بیاوریم، کرونا بساطش را جمع میکند و میرود».
به گزارش خبرگزاری تسنیم کیانوش جهانپور اظهار کرد: تا ظهر امروز تعداد افراد مبتلا به کرونا به ۳۸۸ نفر رسیده است که از این تعداد ۳۴ نفر فوت کردهاند. میانگین سنی بیش از ۵۳ سال است و میانگین سنی قربانیان هم بالای ۶۰ سال اعلام شده است. وی درباره آمار جدید مبتلایان به ویروس کرونا بهتفکیک استانی خاطرنشان کرد: تا پیش از ظهر امروز ۶۴ نفر در تهران، ۲۵ نفر در گیلان، ۱۶ نفر در قم، ۱۰ نفر در اصفهان، ۲ نفر در مازندران، ۱ نفر در اردبیل، ۳ نفر در البرز، ۲ نفر در سمنان، ۲ نفر در کردستان، ۳ نفر در خوزستان، ۲ نفر در گلستان، ۲ نفر در قزوین و ۴ نفر در آذربایجان شرقی به تعداد مبتلایان ویروس کرونا اضافه شدهاند، همچنین ۷۳ نفر از مبتلایان طی روزهای گذشته بهبود یافتهاند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ ویروس «کرونا» در طی چند هفته گذشته به تیتر یک رسانههای بینالمللی تبدیل شده و افراد زیادی را نه تنها در چین بلکه در دیگر کشورها درگیر کرده است. در تاریخ ۱ اسفند ابتلای دو نفر به ویروس کرونا در ایران تایید شد که هر دوی آنها به دلیل کهولت سن و نقص سیستم ایمنی در قم جان باختند. به جز کشور چین که بیشترین آمار مرگ و میر ناشی از کرونا را به خود اختصاص داده است. در کشورهای دیگر مانند: تایلند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، استرالیا و آمریکا هم این بیماری گزارش شده است. به گفته کارشناسان سازمان جهانی بهداشت از ماه دسامبر وجود ویروس کرونا در چین را گزارش شده و به تدریج در دیگر کشورها همه گیر شده است. کشور چین تمامی فرودگاه و ایستگاههای قطار شهر ووهان را به روی مسافران خروجی بسته و به آنها توصیه شده است که از ورود به محلهای پرجمعیت پرهیز کنند و تجمعهای عمومی خود را به حداقل برسانند.
جامعه خبری تحلیلی الف در گزارشی آورده است: این روزها ویروس ناشناخته و تازه واردی به نام کرونا در جامعه ما جولان می دهد و همه را به تکاپو انداخته تا از شرش خلاص شوند. با این حال باید گفت این تنها ویروسی نیست در جامعه قابل انتشار و شیوع است. ویروس هایی به مراتب خطرناک تر و کشنده تر برای یک "جامعه" وجود دارند که با ابزارهای پزشکی قابل رویت نیستند هر چند همه با آن به خوبی آشنا هستند: ویروس حرص و طمع !در حالی که این روزها مساله کمیابی اقلام پیشگیرانه مربوط به مبارزه با ویروس کرونا مطرح است تقریبا هر روز از گوشه و کنار کشور خبر کشف انبار احتکار آن ها هم به گوش می رسد. تنها در یکی از این کشفیات در تهران ۶ میلیون دستکش بهداشتی و ۱۰ هزار ماسک ضبط شد! پرسش مهم این است: این جماعت احتکارکننده چرا و چطور به این نتیجه می رسند که می توانند با احتکار و ایجاد کمیابی مصنوعی در این اقلام، یک شبه راه صد ساله را بروند؟ آن هم در زمینه کالاهایی که آثار منفی کمبود آن ها دیر یا زود دامن خود و خانواده خوششان را هم خواهد گرفت! رویه متعارف و آشنا و البته آسان و راحت در پاسخ به این پرسش این است که چنین اقداماتی را محصول تصمیم ها و نیات و اراده های فردی انسان ها بدانیم و موضوع را با تنبیه و مجازات افراد خاطی تمام شده بدانیم و همینکه مطمئن باشیم نظام تنبیهی در این زمینه خوب عمل می کند ( نکته ای که در اغلب مواقع معلوم نیست) کافی است.
نظر شما