کارشناس سیاسی: ترکیه بیشترین زیان را از بحران سوریه دیده است

بغداد - ایرنا - کارشناس سیاسی و مسایل خاورمیانه گفت که حدود ‌۹ سال جنگ در سوریه بیشترین زیان اقتصادی، سیاسی و نظامی را به ترکیه وارد کرده است.

«حسن علیزاده طباطبایی» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود که بحران سوریه بزرگترین ضربه را به وجهه ترکیه وارد کرد و موجب بی اعتمادی بسیاری از کشورها به آنکارا شده است.
وی افزود که از ۶۳ کشور عربی و غربی که در سه سال اول بحران برای سرنگونی دولت قانونی سوریه متحد شده بودند، فقط ترکیه باقی مانده و دیگر سوریه برای آنها اولویت نیست، حتی برخی کشورها مانند امارات که روزی به مخالفان «بشار اسد» کمک می کردند، امروز تلاش می کنند ترکیه و مخالفان اسد وارد بحران های بیشتر شوند و برای ایجاد رابطه با دولت اسد رقابت می کنند.

طباطبایی بیان کرد: با توجه به سیاست های دولت فعلی ترکیه بعید نیست کشورهایی مانند امارات، مصر و حتی عربستان دست به حمایت از دولت قانونی سوریه بزنند و سفر دیروز یک هیات از سوی ژنرال «خلیفه حفتر» به سوریه و گشودن روابط دیپلماتیک با این کشور، پیام خوبی برای آنکارا نیست.
این کارشناس امور خاورمیانه ادامه داد که ترکیه در سوریه خود را با ارتش قوی روسیه مواجه می بیند که قدرت درگیری با آن را ندارد و از نظر اهمیت نیز کشورهایی مانند آمریکا که «دونالد ترامپ» رابطه خوبی با روسیه دارد، حاضر به حمایت از ترکیه و جنگ با روسیه به خاطر بحران استان «ادلب» نخواهد شد.
طباطبایی توضیح داد که امروز حزب «عدالت و توسعه» که تنها حزب اخوان المسلمین» حاکم بر جهان اسلام است، در مخالفت با سوریه و جبهه مقاومت، همپیمان اسراییل برای مبارزه با دولت دمشق شده و این نیز پیام خوبی برای طرفداران اخوان در جهان اسلام نخواهد بود.
وی افزود که دولت ترکیه گروه های مسلحی حدود ۱۲۰ هزار نفر را در ادلب حمایت کرده و در بین آنها گروه های تکفیری به خصوص از چچن و قفقاز هستند که با مسلط شدن دولت قانونی سوریه بر ادلب مجبورند به ترکیه منتقل شوند و آنها می توانند در آینده تهدیدی برای امنیت این کشور باشند، به خصوص اینکه دولت ترکیه تلاش می کند به نحوی از دست آنها نجات پیدا کند، لذا هزاران نفر از آنها را به لیبی برای کمک به دولت اخوانی طرابلس اعزام کرده است.
این کارشناس سیاسی اضافه کرد که ترکیه ناخواسته وارد یک بازی پیچیده شده که نه قادر به برنده شدن در آن است و نه می تواند، به این بازی ادامه دهد، چون روسیه همپیمان سوریه به شدت از دولت دمشق حمایت می کند و حتی «ولادیمیر پوتین» به «رجب طیب اردوغان» گفته با آرام شدن اوضاع موافق است، اما جنگ با تروریست ها ادامه می یابد و این یعنی ادامه هزینه برای دولت ترکیه.
طباطبایی تاکید کرد که ترکیه در مساله سوریه وارد معرکه ای شده که نتیجه آن معلوم نیست و از هر طرف بازنده این ماجرا خواهد شد.
وی گفت که سوریه برای آمریکا و غرب از نظر نفت و منابع یک منطقه راهبردی که جهت آن هزینه کنند، نیست؛ زیرا منابع مهم نفت و گاز ندارد و با توجه به ضربه هایی که به زیر ساخت های این کشور وارد شده، سال ها نیازمند کمک است .
طباطبایی افزود که حضور نیروهای ترکیه در سوریه بدون دعوت دولت قانونی این کشور یا مجوز شورای امنیت از نظر حقوقی و سیاسی هیچ توجیه منطقی و عقلانی ندارد.
وی اضافه کرد که کشته شدن تعداد قابل توجهی از نیروهای ترکیه در سوریه به عنوان اشغالگر می تواند به تدریج در افکار عمومی مردم این کشور نسبت به حزب عدالت و توسعه نیز چالش ایجاد کند.
این تحلیلگر امور خاورمیانه یاد آور شد که شهر «سراقب» منطقه ای راهبردی برای سوریه و روسیه به شمار می رود، مسکو با حمله به نیروهای ترکیه در این شهر  این پیام را به آنکارا داد که از خط قرمز عبور نکند.
طباطبایی ادامه داد که امروز روسیه به سوریه به عنوان مهمترین همپیمان خود در خاورمیانه نگاه می کند و نقش بین المللی مسکو با حمایت از دولت دمشق  تقویت شده و پیروزی های دولت سوریه در ادلب و حلب موجب تقویت جایگاه نظامی روسیه هم شده و طبیعی است که روسیه حاضر نیست بزرگترین دستاورد سیاست خارجی خود در خاورمیانه را از دست دهد.
وی گفت که به نظر می رسد با توجه به نقش جمهوری اسلامی و روابط خوب با سه کشور ترکیه، روسیه و سوریه؛ تهران بهترین گزینه برای کاهش تنش در ادلب و دستیابی به راه حل سیاسی به منظور مدیریت بحران است.
طباطبایی افزود که راهکار حل بحران سوریه چنان که جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده، فقط سیاسی و دیپلماتیک است، جمهوری اسلامی از ابتدای بحران سوریه خواستار راه حل سیاسی بود، اما برخی کشورها که در تاریخ زندگی می کردند با ایجاد گروه های مسلح و تروریستی، سوریه و کشور خود را دچار مشکل کردند.
وی تاکید کرد که مشکل بزرگ ترکیه در سوریه از نظر حقوقی و سیاسی است ضمن اینکه مردم سوریه و حتی کشورهای عربی به شدت با اشغالگری مخالف هستند و این می تواند چالش بزرگی برای ترکیه در افکار عمومی سوریه و جهان عرب باشد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha