وحدت جهان اسلام آرمان مرحوم خسروشاهی بود

تهران- ایرنا- استاد دانشگاه تهران گفت: مرحوم حجت الاسلام سیدهادی خسروشاهی از اولین کسانی بود که با دارالتقریب قاهره همکاری می‌کرد و وحدت جهان اسلام آرمان او بود.

 محمدعلی آذرشب به خبرنگار معارف ایرنا گفت: مهمترین نکته در فعالیت های چند دهه مرحوم خسروشاهی این بود که تقریب مذاهب برای او یک آرمان بود و همواره به دنبال اتحاد جهان اسلام بود.

وی افزود: خسروشاهی از اولین کسانی بود که تحت تاثیر افکار سیدجمال الدین اسدآبادی قرار گرفت و بر همین اساس اندیشه او نه در سطح کشور که در سطح جهان اسلام بود و دغدغه وحدت جهان اسلام را داشت.

مشاور دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی افزود: این دانشمند دینی از نخستین افرادی بود که با دارالتقریب قاهره ارتباط داشت و در مدتی که به عنوان سفیر در مصر فعالیت می کرد، کارهای متعددی برای احیای دارالتقریب قاهره انجام داد.

وی سابقه همکاری خود را با مرحوم خسروشاهی به قبل از پیروزی انقلاب اسلامی دانست و گفت: ما جلسات متعددی با هم در مجمع تقریب داشتیم و خسروشاهی یک انسان عملگرا بود که هیچ وقت به دنبال شعار نبود. مثلآ در زمان برگزاری کنفرانس وحدت اسلامی وی برخی نکات را مطرح می کرد و حتی می گفت اگر قرار است به این نکات عمل نکنید بهتر است که کنفرانس را برگزار نکنید.

این استاد دانشگاه افزود: به عبارت دیگر مرحوم خسرو شاهی به دنبال برگزاری یک کنفرانس مطلوب بود و به خروجی آن توجه داشت تا صرف برپایی یک کنفرانس.

این عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: اگر خسروشاهی درباره برخی مسائل مربوط به مجمع تقریب نیز انتقادی داشت، نظرات خود را بدون هیچگونه محافظه کاری و به صورت صریح بیان می کرد.

وی با اشاره به صراحت لهجه مرحوم خسروشاهی، گفت: زمانی که یک هیات عراقی به ویژه شخصیت های برجسته ای همچون برهم صالح و ابراهیم جعفری که بعد از سقوط صدام قدرت را به دست گرفته بودند در سفر به ایران در مجمع تقریب مذاهب حضور یافتند، صراحتا در مواردی چون کمک گرفتن دولت عراق از آمریکا مورد انتقاد وی قرار گرفتند.

حجت‌الاسلام‌ و المسلمین سید هادی خسروشاهی که در هفته گذشته در قم گرفتار بیماری کرونا شده بود، به بیمارستان منتقل و پس از تایید تست کرونا بستری شد، اما به دلیل کهولت سن صبح پنجشنبه (۸ اسفند) در بیمارستان مسیح دانشوری تهران درگذشت.

وی در سال ۱۳۱۷ در تبریز در خانواده‌ای مذهبی به دنیا آمد؛ تاریخ سه قرن از حیات و کوشش علمی و فقهی اجداد وی که جملگی از علمای بزرگ و فقهای نامدار ایران و عراق در دوران خود بوده‌اند، این حقیقت را به‌خوبی روشن می‌سازد.  تالیفات و آثار وی به زبان فارسی و عربی (علاوه بر صدها مقاله در نشریات اسلامی ایران و جهان اسلام) منتشرشده است. آثار وی بالغ‌ بر ۸۰ جلد است که بیش از ۴۰ جلد تاکنون بارها در داخل و خارج کشور چاپ‌شده است. علاوه بر تالیفات و ترجمه‌ها، ۱۲۰ جلد کتاب دیگر نیز با تحقیق، توضیح و یا مقدمه و اشراف ایشان در ایران، ایتالیا و مصر چاپ و منتشر شده است. 

حجت الاسلام حمید شهریاری دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب در پیامی نوشت: ارتحال تأسف بار و غم‫‫ انگیز عالم ربانی، اندیشمند فرهیخته، محقق تلاشگر عرصه دانش و پژوهش عالم مبارز و مورخ برجسته کشور، استاد حجت الاسلام والمسلمین سید هادی خسروشاهی «طاب ثراه» موجب تألم خاطر اینجانب و همه ارادتمندان به آن شخصیت برجسته و پاسدار بزرگ اندیشه و فرهنگ اسلامی در ایران عزیز شد.‬‬

وی افزود: آن فقید سعید خدمات ماندگاری را در عرصه تعلیم و تربیت شاگردان و تألیف و تحقیق از خود به یادگار نهادند و چهره برجسته‫ ای بودند که از جوانی از پیشگامان مرتبط با محافل علمی، فکری و فرهنگی جهان اسلام به شمار می رفتند.

شهریاری با اشاره به فعالیت‫ های مطبوعاتی خسروشاهی در حوزه علمیه قم و ارتباطات گسترده وی با اندیشمندان و شخصیت های بزرگ اسلامی در بیش از نیم قرن مجاهدت و تلاش افزود: ثمره این تلاش ها حضور تأثیرگذار در مجامع بین المللی و داخلی و صدها اثر ارزشمند در قالب تالیف، تحقیق و تصحیح کتب و مقالات شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha