۱۳ اسفند ۱۳۹۸، ۱۱:۴۱
کد خبرنگار: 1261
کد خبر: 83699334
T T
۰ نفر

هشدار به برگشت امارت طالبانی در افغانستان

۱۳ اسفند ۱۳۹۸، ۱۱:۴۱
کد خبر: 83699334
هشدار به برگشت امارت طالبانی در افغانستان

کابل - ایرنا - کارشناسان افغان بر این باورند که پس از امضای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان و تداوم پراکندگی سیاسی در جناح مخالف برگشت نظام امارت طالبانی افغانستان را تهدید می کند.

یکی از نمایندگان سیاسی طالبان در دوحه پیش از امضای توافق نامه صلح با آمریکا گفت که آنها با امضای این توافق نامه بطور عملی پایان اشغال را شاهد خواهند بود و پس از آن تلاش خواهند کرد که نظام اسلامی را در افغانستان محقق سازند.

«عباس استانکزی» امضای این توافقنامه را پیروزی بزرگ برای طالبان خواند و گفت که 20 سال جهاد پایدار آنها موجب خروج اشغالگران آمریکایی افغانستان خواهد شد.

اکنون کارشناسان افغان با توجه به متن توافقنامه و پراکندگی در صف دولت و سیاست مداران هشدار می دهند که اگر نفاق و شقاق داخلی را به وحدت و یکپارچگی برای حفظ جمهوریت مبدل نسازند، برگشت امارت طالبانی ممکن خواهد شد.

«احمدسعیدی» گفته است که آمریکایی ها پس از امضای توافقنامه با طالبان اکنون بدون در نظر گرفتن ملاحظات دولت افغانستان، تلاش دارند این توافق نامه را در شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز تائید کنند.

به باور سعیدی اگر این کار بدون در نظر گرفتن ملاحظات دولت و سیاست مداران افغانستان مورد تائید شورای امنیت قرار گیرد دست و پای دولت کنونی بسته خواهد شد.

این دیپلمات سابق افغانستان از دولت و مردم این کشور خواست که متحدانه و با قدرت از نظام جمهوریت در مذاکرات بین الافغانی دفاع کنند و اجازه ندهند که موضوع امارت باردیگر به عنوان نظام در آینده افغانستان مطرح شود.

به باور وی اگر چنین نشد، دولت و سیاست مداران موفق نشدند که متحدانه و از یک موضع واحد و نیرومند در برابر طالبان استفاده کنند، برگشت حاکمیت امارت طالبانی بار دیگر متصور خواهد بود.

«عبدالعلی محمدی» حقوقدان و مشاور سابق رئیس جمهوری افغانستان نیز می گوید که در نتیجه امضای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان، «امارت اسلامی» به عنوان شبه دولت به رسمیت شناخته شده است.

محمدی باور دارد که این توافقنامه، جغرافیای افغانستان را به گونه رسمی اما مقطعی، تقسیم و نیمی از آن را قلمرو مشروع طالبان شناخته و سایه سنگین آنها بر نیمی دیگر نیز محسوس است.

مشاور ارشد حقوقی سابق رئیس جمهوری افغانستان افزوده است که براساس این توافق نامه آمریکایی ها بطور عملی اختیار تعیین نوع حکومت یا رژیم سیاسی جایگزین را به طالبان داده تا در تفاهم با سایر گروه‌های سیاسی در مورد آن تصمیم بگیرند.

وی می گوید که براساس توافقنامه، حکومت آینده موکول به مذاکرات بین افغانستانی شده که نتیجه برآمده از آن، جمهوری اول، که با قانون اساسی کنونی افغانستان شکل گرفته بود، پایان می ‌یابد.

محمدی معتقد است که آمریکا با امضای این توافقنامه تنها فرصت خروج آبرومندانه خود را فراهم کرده و به فکر حفظ دستاوردهای 19 سال گذشته و متحدان خود در این کشور نبوده است.

برخی دیگر از کارشناسان هم بر این باورند که امضای توافق نامه بین آمریکا و طالبان اعتماد به نفس کاذب برای طالبان بوجود آورده و با این وضعیت توافق این گروه و جناح مخالف را با مشکلاتی مواجه کرده است.

«اکبرجان فولاد»  می گوید که در بین طالبان و جناح مخالف آنها افرادی حضور دارند که مخالف تأمین صلح در این کشور هستند و صلح را به نفع خود نمی دانند و چنانچه روند بعدی گفت وگوها با صداقت و هوشیاری دنبال نشود، احتمال شکست صلح قابل تصور است.

وی تصریح می کند که احتمال دارد همین اعتماد به نفس کاذب طالبان باعث شود که توافق نامه با آمریکا را نقض کنند و صلح به نتیجه نرسد.

هرچند رئیس جمهوری آمریکا پس از امضای توافق نامه صلح به طالبان هشدار داد که اگر توافق نامه را نقض کنند، پرقدرتر از گذشته برای سرکوب آنها به افغانستان باز خواهند گشت.

و از طرف دیگر وزیر خارجه آمریکا از امضای اسناد محرمانه با طالبان نیز سخن گفته است که محتوای آن را کسی نمی داند اما در حال حاضر همه باور دارند که آمریکا با امضای این توافق نامه فرصت خروج آبرومندانه از جنگ 20 ساله افغانستان را برای خود فراهم کرده تا پرده ای بر شکست آنها کشیده شود.

شماری از آگاهان هم معتقد هستند که افغانستان جدای از آمریکا باید نقش کشورهای همسایه و منطقه را در روند صلح نادیده نگرفته و برای تحکیم روابط با همسایه ها نیز تلاش کنند.

«عادلی حسینی» رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اخوت اسلامی افغانستان گفته است که نقش ایران، پاکستان، چین و کشورهای آسیای میانه و روسیه را باید لحاظ کنند تا صلحی که همه در آینده برای آن تلاش می کنند پایدار و پیشرو باشد.

توافق نامه صلح آمریکا و طالبان 10 اسفند ماه برابر با 29 فوریه با حضور نمایندگان 30 کشور جهان و منطقه امضا شد که براساس آن تا 14 ماه آینده (مارس) تمام نیروهای خارجی افغانستان را ترک خواهند کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha