اگرچه این کشور آسیای مرکزی که از قضا در همسایگی کشور چین، خاستگاه این بیماری همه گیر واقع شده و به استناد آمارهای ملی و جهانی تاکنون به دلایل مختلف از آلودگی به این ویروس وارداتی در امان مانده است، اما دولت این کشور با اتخاذ سیاست و رفتار پیشگیرانه، تلاش می کند مردم را نیز به پیشگیری از آن تشویق و ترغیب کند.
این ویروس که تاکنون از چین در جنوب شرق آسیا به نزدیک ۹۰ کشور جهان سرایت کرده است، بر اساس گزارشات تاکنون نتوانسته است به کشور همسایه یعنی تاجیکستان نفوذ کند.
تاجیکستان با چین بیش از ۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارد و هزاران کارگر و متخصص چینی در این کشور کار و زندگی میکنند. چین یکی از کشورهای عمده صادرکننده مصالح ساختمانی، مواد غذایی و ماشین آلات و کالای خاص به تاجیکستان است.
این ویروس که در ادبیات علوم پزشکی جهان به "کوید-۱۹" معروف است ابتدا از شهر "ووهان" چین شروع به تکثیر کرده و آلوده کرده ۳۰ استان این کشور امروزه ۹۳ هزار نفر را آلوده کرده و در حدود ۹۰ کشور جهان تکثیر و بحران ایجاد کرده است.
تدابیر و اقدامات دولت در برابر کرونا
مسئولان بهداشتی تاجیکستان طی دو ماه اخیر بارها اعلام کرده اند که برای جلوگیری از ورود ویروس کرونا به این کشور تمام تدابیر لازم را اندیشیده و از هیچ تلاشی برای این منظور دریغ نمی ورزند.
روز پنجشنبه بود که مسئولان وزارت بهداشت تاجیکستان در یک نشست مطبوعاتی مشترک، شایعات جنجال برانگیز پیرامون انتقال ویروس کرونا از چین به این کشور را رد کرده و اعلام کردند که تاکنون آلودگی به این ویروس در هیچ نقطه ای از تاجیکستان مشاهده نشده است.
چندی پیش، "بیبی خانم درویشزاده" سخنگوی وزارت تندرستی تاجیکستان اعلام کرده بود که با وجود عدم وجود کرونا در این کشور، این وزارتخانه به دستور رئیس جمهوری در اولین مرحله ۳۰۱ نفر از اتباع تاجیک مقیم و یا مامور در چین را با پروازهای اختصاصی کشور برگرداند و در چند بیمارستان این کشور به مدت دو هفته قرنطینه کرد.
به گزارش شنبه گذشته خبرگزاری اسپوتنیک روسیه از دوشنبه، وی بدون اشاره به تعداد تفکیکی این افراد، آنها را عمدتا شامل دانشجویان، تاجران و کارمندان شرکتهای چینی معرفی کرده و گفت: فقط در شهر دوشنبه یک بیمارستان ویژه بیماریهای عفونی واقع در محله "زرافشان" و یک بیمارستان عفونی دیگر واقع در محله "یکم ساویتها" برای نظارت و معاینه افراد از چین برگشته اختصاص داده شده است.
گفته میشود به جز دوشنبه، در شهرهای خجند، باختر و کولاب هم بیمارستانهایی برای معاینه و تحت نظر گرفتن افرادی که به تازگی از چین و ایران بر می گردند اختصاص داده شدهاند.
تاجیکستان برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا، حتی پروازها به چین و ایران که از اصلی ترین شرکای تجاری این کشور هستند، را به طور موقت متوقف کرده است.
به گزارش خبرگزاری "خاور" تاجیکستان، وزارت خارجه این کشور بارها به شهروندان خود توصیه کرد است که اگرچه به تایید دولت چین در میان شهروندان تاجیک مقیم و یا مامور در چین هیچ موردی از ابتلا به ویروس کرونا مشاهده نشده است، اما با این وجود از شهروندان خود خواست تا از سفر به چین جدا خودداری ورزند.
به گفته مقامات تاجیکستان تیمهای ویژه پزشکی در فرودگاههای بینالمللی دوشنبه و خجند مستقر بوده و به صورت شبانهروزی مسافران همه پروازها را معاینه میکنند و در صورت داشتن علائم ابتلا به ویروس کرونا، آنها را در بیمارستان تحت معاینه قرار میدهند.
به گزارش خبرگزاری "آسیا پلاس"، کمیته امنیت غذایی وزارت بازرگانی تاجیکستان نیز اعلام کرده بود که واردات هر گونه کالا و مواد از چین به این کشور را ممنوع کرده است.
براساس این گزارش، وزارت تندرستی تاجیکستان در اقدامی دیگر یک ستاد ویژه را به ریاست "عظیم ابراهیم" معاون نخستوزیر این کشور تأسیس کرده است که وضعیت مقابله با احتمال ورود ویروس کرونا به این کشور را زیر نظر دارد. اعضای این ستاد وظیفه دارند هر روز وضعیت بهداشتی جامعه را ثبت و ضبط کرده، آنها را بررسی و مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند.
در رسانه های گروهی این کشور نیز آگهیهایی در مورد رعایت قواعد بهداشتی برای جلوگیری از احتمال ابتلا به ویروس کرونا پخش میشود.
این اظهار نظر مسئولان بهداشتی تاجیکستان در حالیست که "سید مکرم عبدالقادر زاده" مفتی و رئیس شورای علمای اسلامی تاجیکستان نیز روز پنجشنبه به درخواست وزارت تندرستی اعلام کرد تا اطلاع ثانوی نماز جمعه و جماعات در مساجد این کشور برگزار نمی شود.
دفتر ریاست جمهوری این کشور نیز دیروز جمعه اعلام کرد که به منظور پیشگیری از گسترش شیوع بیماری کرونا در نوروز سال 1399، جشن های مردمی در ایام تعطیلات نوروز برگزار نمی شود.
مقامات وزارت بازرگانی این کشور نیز دوشنبه گذشته در یک کنفرانس خبری مشترک در دوشنبه از تشکیل یک کار گروه ویژه برای جلوگیری از افزایش قیمت مواد غذایی خبر دادند تا بر قیمت مواد غذایی در بازار و فروشگاه ها نظارت کند.
چون برخی کارشناسان بهداشتی معتقدند که عواقب ورود ویروس مرگبار کرونا به کشورهایی مانند تاجیکستان بسیار سنگین و جبران ناپذیر خواهد بود.
این کشور ۹ میلیون نفری که هم مرز چین و افغانستان است، از آغاز زمزمه های گسترش کرونا، مرزهای خود را به روی چین بست.
با این وجود مقامات این کشور همچنان مثل دیگر کشورهای آسیای مرکزی هممرز با چین، شایعات مربوط به شیوع ویروس کرونا در این کشور را تکذیب کرده و می کنند، چون با وجود رعایت تدابیر بهداشتی و مراقبتی در این کشور برای جلوگیری از ورود و انتشار ویروس کرونا، انتشار این مطالب جعلی و شایعات به ویژه در فضای مجازی موجب بروز نگرانیهای بیش از حد و افزایش انتظارات مردمی از دولت این کشور شده و می شود.
نظر شما