شهدا نماد و نمونه های بی بدیل ایثار و از خودگذشتگی در جامعه ما هستند و ما از هر رنگ و سلیقه بر درستی و پاکی راه آنان اعتقاد راسخ دارند و معتقدند اگر فرهنگ ایثار و شهادت در لایه های مختلف جامعه نهادینه شود، معضلات و مشکلات کشور به شدت کاهش می یابد.
برهمین اساس، یکی از مهمترین نیازهای فرهنگی کشور ترویج ایثار اجتماعی است و در این مسیر ایثارگران جامعه با سابقه طولانی خود می توانند در آشنایی با فرهنگ ایثار میتوانند نقش بسیار مهمی در تبیین و ترویج مفهوم ایثار برای جامعه داشته باشند.
استان قزوین در طول هشت سال جنگ تحمیلی سه هزار شهید و هفت هزار و ۲۰۰ جانباز تقدیم انقلاب کرد.
خبرگزاری ایرنا مرکز قزوین در آستانه ۲۲ اسفند سالروز تاسیس بنیادشهید و امور ایثارگران با غلامرضا حقایق پور مدیرکل شهید و امور ایثارگران استان قزوین در خصوص فعالیت ها و دغدغه های موجود در بنیاد شهید استان به گفتگو نشست.
ایرنا: کمی از سابقه بنیاد شهید و فعالیت های آن بفرمایید.
بنیاد شهید و امور ایثارگران به فرمان امام خمینی(ره) در ۲۲ اسفند سال ۵۸ تشکیل شد و ۴۰ سال است که بنیاد در جهت خدمترسانی به خانوادههای شهدا و ایثارگران و ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به خدمت می پردازد.
بر اساس مصوبه شورای انقلاب فرهنگی در سال ۸۳، ۲۲ اسفند با عنوان روز بزرگداشت شهید نام گذاری شده است، البته ما هر روز را روز شهید می دانیم و وظیفه داریم این فرهنگ را نهادینه کنیم و این روز را روز ارزش های متعالی انسانی و از خودگذشتگی باید دانست.
ایرنا: چه برنامه هایی برای سالگرد تاسیس بنیاد شهید و ایثارگران و همچنین روز شهید تدارک دیده اید؟
در زمینه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت آنطور که شایسته بوده کار نکرده ایم
روز بزرگداشت شهدا، فرصت مغتنمی است تا اهمیت و ضرورت ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به آحاد جامعه به ویژه جوانان تبیین شود اما باید اذعان کرد متاسفانه در این زمینه آنطور که باید کار نکرده ایم و باید جبران مافات کنیم.
امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا برنامه های گرامیداشتی و همایشی در دستور کار نیست اما گلباران گلزار شهدا و برخی برنامه ها با رعایت موارد بهداشتی پیش بینی شده است.
برنامه های روز شهید از ۱۶ تا ۲۲ اسفند برگزار می شود که هدف از برگزاری این برنامه ها ارائه گزارش عملکرد نیست چرا که اقدامات انجام شده در مقابل ایثار شهدا و جانبازان قابل بیان نیست.
برنامه های ما در این حوزه به شکل مردمی پیگیری و برگزار می شود.
ایرنا: به نظر می رسد امروز بیش از هر زمان دیگری جامعه ما نیاز به حس ایثار و از خودگذشتگی دارد، ترویج فرهنگ شهادت تا چه حد می تواند این حس را در جامعه نهادینه کند؟
دقیقا باید اذعان کرد که جامعه ما به شدت به این حس و فرهنگ نیازمند است و بهترین راه برای تحقق آن نزدیک شدن و انس گرفتن با فرهنگ ایثار و شهادت است.
شهدا و رزمندگان در دوران هشت سال دفاع مقدس زمانی که دشمنان از سلاح شیمیایی استفاده میکردند، ماسکهای خود را به دیگران میدادند تا بتوانند نفس بکشند و زنده بمانند.
جامعه ما امروز نیازمند همین روحیه ایثار و شهادت است به همین دلیل میطلبد که همه مسئولان و حتی عموم مردم با توجه به توانایی و امکاناتی که دارد به ویژه در فضای مجازی برای اشاعه این روحیه تلاش کند.
متاسفانه در طول این سال ها به فرهنگ ایثار و شهادت خوب پرداخته نشده، زیرا اگر متولیان فرهنگ و ایثارخوب کار می کردند ما نباید شاهد این می بودیم که برخی برای رسیدن به خواسته های مادی زود گذر خود با جان مردم بازی کنند و اقلام بهداشتی و ضد عفونی را احتکار کنند.
با وجود اینک سه هزار شهید و هفت هزار ودویست جانباز قزوینی جانشان را در طبق اخلاص قرار دادند و برای دفاع مقدس از کشور عزیزمان از جان خود گذاشتند امروز چطور شده که برخی اقلام مورد نیاز جامعه را احتکار میکنند؟ این فاصله گرفتن از فرهنگ ایثار و شهادت است.
پزشکان و کادر درمان کشور در مساله کرونا ایثارگونه ورود پیدا کرده اندما در هر شرایطی به فرهنگ ایثار و از خود گذشتگی نیازمندیم و در مساله کنترل ویروس کرونا نیز باید ایثارگرانه ورود پیدا کنیم. پزشکان و کادر درمانی و پرستاران در مورد ویروس کرونا واقعا ایثارگرانه ورود پیدا کردند.
این اتفاقات ناگوار ما را به این نتیجه می رساند که در زمینه فرهنگ ایثار و شهادت بخوبی کار نکرده ایم. با توجه به اینکه دستگاه های زیادی در این حوزه ورود پیدا کردند و کار کردند ولی ما نتوانستیم این فرهنگ را آن گونه که باید و شاید نهادینه کنیم.
اگر این فرهنگ در جامعه نهادینه شود و به عنوان یک فرهنگ عمومی مطرح شود دیگر این مسائل را شاهد نخواهیم بود، اگر فرهنگ از خودگذشتگی به جای فرهنگ ترجیح منافع شخصی و گروهی نهادینه شود همه معضلات مرتفع خواهد شد و ما جامعه ای را که همه به فکر هم هستند خواهیم داشت.
ایرنا: با وجود معضل بیکاری در جامعه، بنیاد شهید چه خدماتی را در این خصوص به خانواده شهدا و ایثارگران ارایه می دهد؟
یکی از اساسیترین دغدغه های بنیاد اشتغال فرزندان شاهد و ایثارگر است و یکی از راههای گرهگشا برای ایجاد شغل برای متقاضیان شاهد و ایثارگر، کارآفرینی و خوداشتغالی است.
بعد از دوران هشت دفاع مقدس بحث معیشت ایثارگران در زمینه های مختلف در حال رسیدگی بوده، اما آنچه امروز در بنیاد بهعنوان چالش مطرح است، بحث اشتغال فرزندان شاهد و ایثارگر است که برای این مهم همه متولیان کشور در نظام مقدس جمهوری اسلامی موظف به اقدام و حل این چالش هستند.
براساس ماده ۲۱ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مقرر است ۲۵ درصد از سهمیه استخدامیهای دستگاهها به ایثارگران اختصاص داده شود که از طرفی با حجیم شدن دولت، رویکرد دولت به کوچک و چابک سازی بدنه دولت است که با این تفاسیر نباید منتظر جذب همه متقاضیان شاهد و ایثارگر در بدنه دولت بود.
ما در استان قزوین تقریبا یک هزار و ۸۰۰ متقاضی بیکار از خانواده ایثارگران داریم که با گذشت زمان و فارغ التحصیل شدن افراد این آمار زیادتر می شود ، هرچند ۲۵ درصد سهمیه استخدامی دستگاه های اجرایی برای ایثارگران است، ولی از آنجایی که استخدام ها خیلی کم و محدود است این جذب در حوزه های مختلف هم کمتر می شود و تلاش بنیاد شهید نیز برای افرادی که شرایط استخدام ندارند و دیپلم و زیر دیپلم هستند اشتغالزایی از طریق پرداخت های وام اشتغال است.
ترغیب و تشویق متقاضیان شاهد و ایثارگر برای شرکت در کلاسهای فنی و حرفهای در شهرستانها با نیازهای شغلی روز جامعه و استفاده از تسهیلات ادارات فنی و حرفهای در شهرستانها از دیگر راههای اشتغالزایی با توجه به توانمندی فردی و تحصیلی در حوزه شاهد و ایثارگر است.
در سال جاری ۱۶۰ تن از جامعه ایثارگری قزوین صاحب شغل شدند و ۵۰ نفر نیز وام اشتغال قرض الحسنه دریافت کردند.
ایرنا: بنیاد شهید و امور ایثارگران چه خدماتی را در حوزه وام ازدواج و مسکن به خانواده شهدا و ایثارگران ارایه می دهد؟
امسال ۶۳۰ فقره تسهیلات مالی خرید مسکن با هماهنگی اداره کل بنیاد شهید قزوین سال جاری به خانوادههای شهدا، ایثارگران و جانبازان استان قزوین ارایه شد.
تا ۲ سال پیش تنها جانبازان بالای ۲۵ درصد از تسهیلات مسکن برخوردار می شدند که با موافقت شورای پول و اعتبار این تسهیلات شامل جانبازان زیر ۲۵ درصد نیز شده است.
امسال مبلغ وام مسکن در مرکز استان به یکصد میلیون تومان در مرکز شهرستان ۸۵ میلیون تومان و در روستاها به ۵۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
نرخ سود تسهیلات مسکن ایثارگران چهار درصد و مدت زمان بازپرداخت آن را ۲۰ ساله است و تسهیلات مسکن به جانبازان پنج درصد به بالا، فرزندان، والدین و همسران شهدا، آزادگان و فرزندان جانبازان ۷۰ درصد به بالا تعلق می گیرد.
ایرنا: در حال حاضر مهم ترین دغدغه و چالش بنیاد شهید و امور ایثارگران چیست؟
نگاه به جامعه ایثارگری نباید صنفی باشد بلکه باید به این قشر همواره نگاه تکریم و سپاس داشته باشیم
اولین و بزرگترین دغدغه ما این است که از فرهنگ ایثار و شهادت فاصله می گیریم که اگر این فاصله را کم کنیم بسیاری از مسائل و مشکلات حل می شود.
از سویی نگاه صنفی جامعه و مسوولین به ایثارگران از دیگر چالش هاست، همه مدیون ایثارگران هستند و نگاه به آن ها باید همراه با تکریم و سپاس باشد و نباید این تصور باشد که فقط بنیاد شهید و امور ایثارگران متولی این افراد است
ما همچنین اخیرا در خصوص بحث درمانی جامعه ایثارگری بشدت با چالش مواجه بوده ایم و با لغو یک جانبه خدمات درمانی از طرف بیمارستان های خصوصی مواجه شدیم و در نتیجه آن به خانواده شهدا و جانبازان قطع نخاع و شیمیایی بالای ۷۰ درصد خدمات درمان ارایه نمی شود.
نظر شما