مهسا صادقی عطار روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: دزفول با پیشینه ارزشمند و آثار تاریخی ظرفیت انجام فعالیتهای فراوانی در عرصه گردشگری دارد که میتوانند محرک سودمندی در فضای شهری و بافت تاریخی دزفول باشند و به رشد شهری کمک کنند.
وی با اشاره به اهمیت توجه به این میراث برای رونق صنعت گردشگری استان خوزستان گفت: دزفول دارای بافت تاریخی با اصالتی است و هر کدام از محلههای قدیمی آن ویژگیهای خاص و منحصر به فردی دارند؛ اگر به این محلهها از نظر بهره برداری از میراث معنوی و فرهنگی توجه شود میتوانند نقش مهمی در رونق گردشگری شهرستان داشته باشند.
عضو انجمن دوستداران و پژوهشگران دزفول یکی از این محلهها را محله شاه رکن الدین در مرکز شهر دزفول و نزدیک به خیابان طالقانی عنوان کرد و افزود: این محله یک مرکز محله کامل است چراکه در دل خود بقعه شاه رکن الدین با شماره ثبت ملی ۱۳۷۷ را دارد همچنین یک مسجد، حمام تاریخی و یک مدرسه علمیه قدیمی در کنار این بقعه قرار دارد.
این کارشناس ارشد معماری با اشاره به انجام پژوهشی باعنوان «تدوین برنامه راهبردی اساسی جهت احیای مرکز محلههای تاریخی» بیان کرد: طبق نتایج این پژوهش، مرکز محلههای تاریخی نقش مفصلی توانا در ساختار شهرهای تاریخی ایفا میکنند و در واقع از تجمع و به هم پیوستگی، معاشرت نزدیک، روابط محکم همسایگی و اتحاد غیررسمی میان گروهی از مردم به وجود میآمدند.
وی افزود: این محله ها رکنی مابین خانواده و شهر بودند و انسجام، تعادل و استحکام نانوشته حاکم بر روابط و کارکردهای محلههای تاریخی به واسطه وجود ابنیه و فضاهای مختلفی نظیر حمام، آب انبار، بازارچه، مسجد، تکیه، سقاخانه و ... محقق میشدند ولی متأسفانه درحال حاضر در بیشتر موارد بدون تدابیر مناسب حفاظتی و مراقبتی رها شدهاند و فرسایش جبران ناپذیر مهمترین روندحاکم بر آنها شده است.
صادقی عطار بیان کرد: شاید بتوان ریشه این نواقص وکاستیها در زمینه میراث تاریخی و علم مرمت را در عواملی چون نداشتن آگاهی و شناخت عمومی، فقدان اراده لازم در میان مدیران شهری و متولیان امر، اجرای راه حلهای مقطعی و تقلیدی، فقدان فرهنگ سازی و مواردی از این قبیل دانست لذا به واسطه همین نارساییها در بافتهای شهری سنتی نه نشانی از حال و هوای گذشته دیده میشود و نه تفکرات مدرن جایی درمیان آنها دارند؛ درواقع ما ازچیزی گسسته و به هیچ چیز نپیوستهایم.
وی با بیان اینکه فراموشی بافتهای تاریخی چیزی جز نابودی اصالت، هویت و منزلت جامعه ایرانی نخواهد داشت، گفت: محله شاه رکن الدین شامل این دسته از محلهها است و سیاستی که در این زمینه میتوان در نظر گرفت توسعه صنعت گردشگری از طریق باز زندهسازی محدوده مورد نظر است.
عضو انجمن دوستداران و پژوهشگران دزفول با ارائه راهبردهای پیشنهادی برای رفع این مشکل اظهارداشت: بکارگیری ظرفیتهای ساکنان محلی برای استفاده در توسعه صنعت گردشگری، تقویت نقش تاریخی، فرهنگی و اسلامی محدوه مورد نظر برای اصالت بخشی و جذب گردشگران فرهنگی و تقویت زیرساختهای شهری محدوده تاریخی میتواند باعث جلب بیشتر گردشگران ملی و فراملی شود.
وی افزود: این اقدامات و عملیات اجرایی مرتبط با این راهبردها میتوانند به برجسته کردن بنیان عنصر مقدس بقعه شاه رکن الدین، توانمندسازی جامعه محلی و ایجاد ظرفیتهایی برای جذب گردشگر و درنهایت زنده نگه داشتن محله کمک کند.
صادقی عطار گفت: با اختصاص کاربریهای مناسب در بناهای تاریخی موجود در محله شاه رکن الدین نظیر اقامتگاه بومی، چایخانه، سفره خانه سنتی و ... میتوان به اشتغالزایی از طریق رونق صنعت گردشگری و غالب کردن نقش محله تاریخی و ارزشمند شاه رکن الدین در استان خوزستان کمک کرد.
بافت تاریخی و فرهنگی دزفول با بیش از ۲۰۰ هکتار مساحت دارای حدود ۳۰۰ اثر با ارزش تاریخی و نیازمند حفاظت و نگهداری است که حدود ۱۴۰ اثر تاریخی آن ثبت ملی شدهاند.
نظر شما