آغاز یک دوئل نفتی

۲۴ اسفند ۱۳۹۸، ۱۰:۲۷
کد خبر: 83713106
آغاز یک دوئل نفتی

تهران- ایرنا- شکست نشست اخیر اوپک و اوپک‌پلاس که بیژن زنگنه وزیر نفت ایران آن را به عنوان بدترین نشست تاریخ اوپک توصیف کرد، یک نتیجه مهم داشت، بیشترین کاهش قیمت نفت در نزدیک به سی سال گذشته و تغییر استراتژی عربستان در بازار جهانی نفت. حالا جنگ بر سر قیمت نفت عملا آغاز شده‌است.

 روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم حمیدرضا شکوهی آورده است: با توجه به قدرت عربستان در اوپک و تقویت جناح حامی عربستان از جمله امارات که تولید نفت خود را افزایش داده و همچنین تضعیف جناح مقابل عربستان در اوپک از جمله ایران و ونزوئلا که هر دو اسیر تحریم‌های امریکا شده‌اند، می‌توان تغییر استراتژی عربستان را تغییر استراتژی کل اوپک دانست. اجازه بدهید موضوع را خیلی ساده مرور کنیم. با توجه به کاهش تقاضای نفت به‌ویژه پس از پدید آمدن کرونا، قیمت نفت هم کاهش یافت و اوپک مثل گذشته درصدد کاهش تولید نفت برآمد تا با کاهش عرضه، قیمت نفت را حفظ کند. اما روسیه همراهی نکرد و نشست جمعه گذشته، شکست خورد و قیمت نفت به ‌شدت کاهش یافت. با توجه به عدم همراهی روسیه به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان و با توجه به‌ شدت گرفتن انتشار ویروس کرونا در جهان که اقتصاد جهانی را تحت تاثیر قرار داده، دیگر امیدی به افزایش قیمت نفت در کوتاه‌مدت نیست. پس عربستان با همراهی امارات، تصمیم جدیدی اتخاذ کرد: افزایش عرضه نفت به بازار.

پیش از این، استراتژی عربستان همواره تلاش برای بالا نگه داشتن قیمت نفت بود و برای رسیدن به این هدف، به ویژه پس از به قدرت رسیدن ملک سلمان، حتی حاضر به چشم‌پوشی از سهم خود در بازار شده و تولید خود را کاهش داده تا قیمت نفت بالا بماند. هر چند روابط نزدیک عربستان و امریکا هم در این موضوع بی‌تاثیر نیست، چراکه نفت شیل امریکا در قیمت‌های بالاتر صرفه اقتصادی دارد و قیمت بالاتر نفت برای هر دو کشور عربستان و امریکا، به معنای رسیدن به اهداف اقتصادی خود است.

عربستان با افزایش هر دلار قیمت نفت، روزانه ۱۰ میلیون دلار درآمد اضافه کسب می‌کند که می‌تواند زیان کاهش تولید را جبران کند و امریکا با افزایش تولید نفت شیل، خود را در صدر تولیدکنندگان نفت جهان حفظ می‌کند. اما حالا بازی عوض شده است. عربستان که در ماه فوریه روزانه کمتر از ۱۰ میلیون بشکه نفت تولید کرده، به سوی تولید ۱۳ میلیون بشکه نفت در روز خیز برداشته و امارات هم با تولید بیش از سه میلیون بشکه در روز با عربستان همراه شده است. این دو کشور روی هم می‌خواهند در ماه آوریل بیش از ۱۶ میلیون بشکه نفت در روز تولید کنند در حالی که هم‌اکنون تولید مجموع این دو کشور به ۱۳ میلیون بشکه هم نمی‌رسد. هدف، تنها افزایش سهم در بازار است. حالا که عربستان به هدف خود نرسیده، قصد دارد به هر قیمتی شده چنان بازار را از نفت اشباع کند که هم سهم بیشتری از بازار بگیرد و قیمت نفت از آنچه روسیه مدنظر دارد، کمتر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha