برای مصاف با کرونا؛ به دیدار اهل قبور نرویم

بندرعباس- ایرنا- زیارت اهل قبور در پنج‌شنبه پایان سال از سنت‌های نیکویی است که سالیان سال در هرمزگان رایج بوده، اما مردم این استان در مصاف با غریبه‌ای به نام کرونا تصمیم گرفته‌اند از راه دور فاتحه بخوانند.

هرمزگانی‌ها هرساله با آغاز ماه اسفند با برنامه‌های مختلفی به استقبال سالی جدید می‌رفتند که نویدبخش روزهای شاد و پراز امید بوده ولی امسال که کرونا همه را زمین کرده، سعی می کنند به مکانهای شلوغ نروند .

در این ماه(اسفند) مردم جای جای هرمزگان برای برگزاری "عید نوروز" که به عنوان نوروز باستان و رنگین کمان فرهنگ ایرانی مشهور است، هم‌چون سایر ایرانی‌ها شروع به خانه تکانی و نظافت منزل و خرید لباس‌های نو می‌کردند تا سال جدید را با شور و شوق ویژه‌ای به سر کنند و شماری از مردم نیز آخرین پنج‌شنبه سال در مزار اهل قبور بویژه شهدا و اموات نزدیک حاضر می‌شدند.

عده‌ای نیز بعد از عید دیدنی با در دست داشتن شیرینی، میوه و گلاب به دیدار اهل قبور خود می‌رفتند و با روشن کردن عود و شمع و پخش شیرینی و قرائت فاتحه فرا رسیدن عید نوروز را به نیکان و خویشان خود تبریک می‌گفتند و این گونه یاد و خاطره عزیزان از دست رفته را گرامی می‌داشتند.

مینابی‌ها که بیشترشان به پوشاک نوروزی اهمیت می‌دهند، بازار پارچه فروشان و خیاط ها داغ داغ بود و پیرمردها به همراه نوه‌هایشان پیشانی و شاخ گاو و گوسفندان و درب منازل را با گلک (گل سرخ)رنگین می‌کردند، نیز آخر این هفته را با پخت انواع شیرینی‌ها و قرائت فاتحه «برای مردگان خود هدیه می‌فرستید».

مردم روستای سیاه مغان رودان اما یک هفته قبل از عید سفره‌ای در خانه خود یا به صورت اشتراکی در منزل اقوام یا همسایگان که به آن نوروزی مرده‌ها گفته می‌شود، می‌انداختند؛ سفره‌ای که خوردنی‌های خوشمزه‌ای را در خود داشته و به یاد اموات خرمای مالیده‌ای که از تابستان در مشک برای همین منظور ذخیره شده، می‌گذاشتند.

نوروز تنها یک روز نیست و هرمزگانی‌ها که به خونگرمی و مهمان‌نوازی مشهورند، ماه اسفند که با وجود آب وهوای بهاری‌اش، حال و هوای دیگری دارد مردم به رسم دیرینه از اوایل اسفندماه به پیشواز این عید باستانی می‌رفتند.

اما در روزهایی که کودکان و نوجوانان هرمزگانی خود را باید برای چیچیکای مم گپو و بپ گپو (قصه مادربزرگ ها و پدربزرگ ها) آماده می‌کردند؛ ویروس غریبه‌ای به نام کرونا که مرزهای دنیا را درنوردیده این شیرینی‌ها را تلخ کرده است.

این ویروس خطرناک که روزها و شب‌های بهاری هرمزگان را غمگین کرده و بسیاری از هموطنان ایرانی عزیزان خود را از دست داده‌اند، مردم هرمزگان نیز بنا به توصیه مسوولان بهداشتی این استان تصمیم دارند آخرین پنج‌شنبه آخر سال را در کنار خانواده خود از راه دور برای سفرکرده‌هایشان فاتحه بخوانند.

صدیقه و خانواده‌اش که علاقه زیادی به دایی ۲۹ ساله خود دارند و سال گذشته او را در حادثه‌ای ناگوار از دست دادند، گفت دایی‌ام علاقه زیادی به نذری امام حسین(ع) به خصوص در ایام ماه محرم داشت و امسال به یادش این کار را انجام دادیم.

وی ادامه داد: امسال اما به جای رفتن بر سر مزار دایی و دیگر عزیزان از دست داده تصمیم گرفتیم در خانه بمانیم و در کنار سفره عید برایشان یادبود بگیریم و فاتحه بخوانیم.

بزرگان خانواده‌های حمزه یی، خادمی، برزگر، کمالی و سالاری نیز که هرسال بعد از روز عید به دیدار اموات و اهل قبور خود می‌رفتند امسال همگی تصمیم گرفته‌اند در خانه‌های خود برای شادی روح آن سفرکرده‌ها فاتحه بخوانند و شمع روشن کنند.

در شرایط کنونی که ویروس و عفونت در حال گسترش است مسوولان حوزه بهداشت و درمان به صورت جدی به شهروندان توصیه کرده‌اند در پنج‌شنبه آخر سال از مراجعه به آرامستان‌ها چشم‌پوشی کنند.

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان از کسانی است که توصیه کرده شهروندان ضمن چشم‌پوشی از مراجعه به آرامستان‌ها و از دید و بازدیدها و دیده بوسی با اقوام و آشنایان در ایام عیدنوروز نیز صرف نظر کنند.

به گفته دکتر فاطمه نوروزیان، توجه به توصیه‌های وزارت بهداشت و استفاده صحیح از ماسک و دستکش و شستشوی مکرر دست‌ها بسیار ضروری است.

دکتر عبدالحسین مدنی رییس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نیز برای کاهش خطر انتقال عفونت از طریق ویروس کرونا توصیه کرده است تمامی مراسم‌ها مثل عروسی و اجتماعات مذهبی تا کنترل کامل این بیماری به تعویق بیفتد.

مردم هر شهر و روستای این استان نیز مانند همه دیگر نقاط کشور امسال در حالی پا به سال ۹۹ می‌گذارند که این مهمان مرزناشناس هرچند ترس و واهمه در دل‌ها انداخته اما، فرصت خانه‌نشینی نوروزی را فراهم کرده و نباید به هر شکلی اصول مقابله با کرونا را بهم زد.

حضور در مکان‌هایی که باعث تجمع زیاد افراد می‌شود از جمله مزار اهل قبور و بازارها امکان ابتلا به آن یا از دست دادن عده‌ای دیگر از هم‌وطنان و به زحمت انداختن خانواده و کادربهداشتی و درمانی این استان را بیشتر فراهم می‌کند، لذا مشارکت بین مردم و مدیران حوزه بهداشت و سلامت می‌تواند به یک مقابله همه‌گیر منجر شود تا بتوان هرچه زودتر این ویروس را شکست داد.

چهار مورد مثبت قطعی بیماری کووید ۱۹ هم اکنون در بیمارستان های استان هرمزگان بستری هستند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگانشنبه شب گفت: در ۲۴ ساعت گذشته تست مثبت کرونا در بیمارستان های هرمزگان نداشتیم و تاکنون ۷۰ نفر از بیمارستان ها ترخیص شده‌اند.

دکترحسین فرشیدی ادامه داد: از زمان شیوع کرونا در هرمزگان، ۷۴۹ نفر به عنوان بیمار حاد تنفسی در بیمارستان های هرمزگان بستری بودند.

به گفته وی، از این تعداد ۴۲۵ نفر به دلیل مشکوک بودن به کرونا از آن ها نمونه گیری شده که تا امروز ۸۳ نفر به این ویروس مبتلا هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha