۲۵ اسفند ۱۳۹۸، ۱۳:۴۱
کد خبرنگار: 2176
کد خبر: 83715115
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

کرونا در جهان عرب؛ طنز و کاریکاتور با چاشنی انتقاد سیاسی و اجتماعی

تهران-ایرنا- در حالی که در هفته های گذشته ویروس کرونا در کشورهای عربی منطقه و شمال آفریقا  شیوع یافته و این کشورها نیز به حالت آماده باش برای مقابله با این ویروس درآمده اند اما این ویروس در صفحات اجتماعی دستمایه طنز شد و گاها رنگ و بوی انتقادهای سیاسی و اجتماعی به خود گرفت.

شیوع ویروس کرونا در میان کشورهای جهان بسیار سریع بوده و در این میان کشورهای عربی نیز شاهد شیوع این ویروس بوده اند که واکنش های برخی از کشور ها قابل توجه بود.

درحالی که کشورها با وحشت و اضطراب شاهد شیوع ویروس کرونا بوده و سفر به این کشورها منع و پرواز ها تعلیق شده اما در برخی کشورهای عربی واکنش ها در شبکه های اجتماعی به آن متفاوت بود.

در کشور مغرب ویروس کرونا سوژه خوبی برای طنز به اشکال مختلف در فیسبوک بود. برخی از آنها گفته اند که این کشور بقدری غرق در مشکلاتی همانند فقر، بیکاری و ضعف در زیر ساخت ها و پدیده های و مشکلات دیگر است که باعث شده دیگر ویروس کرونا علاقه و رمقی برای حضور در آن نداشته باشد.

 برخی از کاربران مغربی مطالبی را درباره انتقاد از آمادگی این کشور برای مقابله با کورنا از جمله تصاویری از گورهای دسته جمعی منتشر کردند و برخی نیز در اشاره به مبازره با کرونا یکی از پرکاربردترین کرم ها که کاربردهای متعددی را دارد ،منتشر کردند.

همچنین بعد از مشاهده اولین ویروس کورنا در مغرب تصاویری در صفحات اجتماعی منتشر شد که مردم این کشور در اطراف بیمارستانی که این شخص مبتلا بستری بود تجمع کردند. این شهروند مغربی بتازگی از ایتالیا بازگشته بود.

در الجزایر نیز که تاکنون 16 نفر به ویروس کرونا دچار شده اند برخی از کاربران صفحات اجتماعی آن را دستمایه طنز پردازی قرار دادند  و روش های جدید که برخی از فرهنگ این کشور نشأت می گرفت را به سخره گرفتند. برخی نیز ویدیوهایی از رقص پرسنل بیمارستان ها منتشر کردند.

"منصور عیونی" کارشناس تونسی در مصاحبه با خبرگزاری دویچه وله درباره این طنز پردازی ها در صفحات اجتماعی درباره ویروس کرونا گفت که طنز و فکاهه میراثی دینی و ادبی کتبی و شفاهی در فرهنگ ما است و این حرکت در صفحات اجتماعی، موضوع را علنی تر و حرکتی اجتماعی و فرهنگی در سرزمین ها عربی برای بیان عمق بحران و نفوذ آن به مسایل سیاسی و اقتصادی و بحران دربخش بهداشتی و درمانی است.

وی افزود: زمانی که انسان فقیر و زحمت کش در کشور عقب مانده که با بدهی های خارجی مواجه است و فساد مالی و تروریست ها در آن با صدای انفجارها می رقصند چه اقدامی می تواند در برابر جنگ بیولوژیک از نوع جدید کرونا انجام دهد؟

این کارشناس تونسی معتقد است ؛ در عین حال که ترس و وحشت بر جامعه مستولی است اما شهروندان پس به این پدیده و حتی مرگ می خندند در حالی که امیدهای آن برای رسیدن به حقوق خود به یاس بدل شده است. و پیام هایی مانند اینکه" ویروس کرونا  اعلام عقب نشینی از تونس کرد به این دلیل که در این کشور شرایط زندگی وجود ندارد" و " ما بلایایی بزرگتر از کرونا داریم" نشان دهنده سرسختی جامعه در مقابل ترس و نا امیدی و افلاس دولت ها و کوتاهی آنها در مقابل عمل به وظایف خود است.

وی درباره اینکه چرا در کشورهایی مانند مغرب و تونس طنز پردازی ها درباره ویروس کرونا بیشتر بود گفت که در این کشورها آزادی بیشتری نسبت به کشورهای حاشیه خلیج فارس وجود دارد.

ویروس کرونا در مصر نیز موضوع طنز برای شبکه های اجتماعی شد و آنها نیز به روش های جدید آن را به شوخی گرفتند بخصوص که دولت مصر اصرار زیادی برای اعلام نکردن شیوع این ویروس در کشور دارد و مردم به بیانیه ها و اظهارات رسمی در باره اقدامات دولت در این زمینه تردید دارند. درحالی که مسئولین دولتی  درباره شیوع این ویروس در مصر اطلاعاتی منتشر نمی کنند اما کشورهای دیگر همانند کشورهای حاشیه خلیج فارس تردد مسافران مصری به این کشورها را منع کرده اند و موارد ابتلا به این بیماری را در آنها تشخیص داده اند.

در عربستان نیز کاربران صفحات اجتماعی تصاویری از صحن خالی خانه خدا از زائران برای جلوگیری از انتشار ویروس کرونا و ابراز ناراحتی از مشاهده این صحنه را منتشر کردند.

اما ویروس کرونا همچنین باعث  برانگیخته شدن اختلاف ها میان کشورهای حاشیه خلیج فارس بخصوص بحران میان کشورهای قطر با عربستان و متحدانش شد.

در عراق نیز برخی کاربران شبکه های اجتماعی در ادامه اعتراض های و رخدادهای سیاسی این کشور و جنبش های مردمی علیه فساد مالی گسترده، مسئولان  این کشور را  ویروس کورنا تشبیه کردند و برخی بیم داشتند که کمک هایی که آمریکا به آنها برای مبارزه با کرونا می کند به جیب مسئولان این کشور برود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha