جامعهشناسی علمی است که پدیدههای اجتماعی را بررسی و راهکارهای علمی خود را ارائه میدهند، لذا حل مسائل اجتماعی وظیفه یک جامعه شناس نیست، بلکه او وظیفه هشدار به دیگران را برعهده دارد.
این هشدار پیشگیرانه که سبک مدیریت کنونی در مقابل بحرانها باعث کاهش سرمایه اجتماعی(مردمی)به خصوص نسبت به نهادهای اجتماعی میشود را حدود ۱۵ سال پیش جامعه شناسان ایرانی بارها و به کرات در تحقیقات و پژوهشهای خود گوشزد کردند.
یک جامعه شناس در هرمزگان با یادآوری این مطلب که جامعه شناسان وظیفه خود را در سالهای گذشته با روشهای مختلف بیان کردهاند، گفت: جامعه به ویژه در بخش نهادهای اجتماعی و از جمله حوزههای مدیریتی کلان کشور این هشدارها را خوب گوش نداده و جدی نگرفتهاند.
منصور اخلاقیپور عصر روز شنبه در گفتوگو با ایرنا با موضوع «سهم من در بحران کرونا» و مشکلات پیش رو در این باره معتقد است: در این بحران اجتماعی چالشی که به لحاظ جامعهشناسی فراروی جامعه قرار گرفته، بیشتر به پایین بودن سطح سرمایه اجتماعی از جمله مشارکت، اعتماد، انسجام و مشارکت اجتماعی برمیگردد.
وی ادامه داد: این هشدارها سالها پیش داده شد که جامعه به سمت کاهش سرمایه اجتماعی سوق یافته و در بحث شیوع بیماری کرونا نیز یکی از دلایل آن همین مساله نادیده گرفتن سرمایه اجتماعی بوده اما نوع تصمیم مدیران ارشد و دولت و همچنین نوع برنامهریزیها در تشدید کاهش سرمایههای اجتماعی در مقابله با این بیماری خود را بیشتر نمایان کرد.
این جامعهشناس ادامه داد: از طرفی با این پدیده نورسته، جامعه دچار هراس اجتماعی شده و به رغم تاسیس نهادهای موازی نشان داده میشود که در مدیریت هراس اجتماعی به ویژه در یکماه نخست موفق عمل نکردیم.
اخلاقیپور درعین حال معتقد است: درحال حاضر با ورود شبکههای اجتماعی باعث شده بخشی از سرمایه درون گروهی جامعه ایرانی مسوولیتپذیری، مشارکت و اعتماد به بخشی از دستاندرکاران مدیریت مثل نظام پزشکی کشور را بپذیرد البته هنوز انتظارها به سطح مطلوب نرسیده و همین مساله نیز باعث شد شیوع و افزایش این بیماری در سطح جامعه بیشتر شود.
حاکمیت با راهکارهای جامعهشناسان به دنبال حل مساله باشد
این پژوهشگر اجتماعی در خصوص نقش جامعه شناسان در حوزه مسوولیتپذیری اجتماعی این بیماری نیز گفت: حاکمیت نباید از جامعه شناس انتظار داشته باشد که فقط از او تعریف و تجمید شود، حاکمیت مانند یک پزشک اجتماعی است که باید دردهای اجتماعی را بشنود و با استفاده از راهکارهای جامعهشناسان خود به دنبال حل مساله باشد.
اخلاقیپور در این رابطه به مساله استفاده از مشروبات الکلی و فوت و دیالیزی شدن افراد در مهرماه سال گذشته در کشور از جمله هرمزگان به دلیل احساس ناامیدی، فشار، سختی زندگی و افسردگی اشاره کرد.
وی افزود: علت اصلی تکرار استعمال این ماده برای مقابله با یک ویروس به عنوان یک راهکار کاملا اشتباه از طریق شبکههای اجتماعی به مساله بیاعتمادی و کاهش سرمایه اجتماعی برمیگردد.
احساس مسوولیت جامعهشناسان با بیان واقعیتهای اجتماعی
این جامعهشناس در این رابطه به ارزیابی خود از وضعیت مقابله با کرونا در استان اشاره کرد و توضیح داد: در راستای اعتمادسازی سرمایههای اجتماعی، در مدیریت توزیع کالاهای بهداشتی و حتی موضوع ضدعفونیها و گندزداییها در استان بهتر از این باید انجام شود.
وی بیان داشت: اینکه چندنفر ساعت ۱۱شب بخواهند با دوتا قوطی وایتکس یک پارک را گندزدایی کنند و یک عکس بگیرند، بیشتر بازی با اعتماد مردم است.
اخلاقیپور هشدار داد: این روش بازی با اعتماد مردم است و تاثیر مخربی در سرمایه اجتماعی دارد و باعث میشود فعالیتها و کارهای مثبت سایر نهادها از نگاه مردم نادیده گرفته شود.
وی با بیان این مطلب که؛ بخشی از مدیریت این استان هنوز به این باورپذیری عمیق و قوی نسبت به خطرات و چالشهای این بیماری نرسیده است، خاطرنشان کرد: مسوولیت جامعهشناسان در بحرانهای اجتماعی بیان واقعیتهای اجتماعی به مردم به صورت پرتکرار است.
عبور از کرونا با گوش دادن به هشدارها با وحدت رویه
این جامعهشناس در بحث مقابله با بیماری کرونا توضیح داد: جامعهشناسان خود باید در وهله اول خود نسبت به این مساله احساس مسوولیت کنند و به تعبیری خود جامعهشناس باید با مدیریت رفتارخود(رعایت نکات بهداشتی) از شیوع شایعه جلوگیری کرده و در مناسبات اجتماعی نیز اطلاعات دقیقی به مردم بدهد.
اخلاقیپور از دیگر وظایف جامعهشناسان به روشنگری جامعه اشاره کرد و ادامه داد: یک جامعه شناس نباید در جمعهای گروهی اخباری را که جعلی است را تایید کنند چون همین مساله باعث تلاطم فکری در بین سایر مردم خواهد شد.
این پژوهشگر اجتماعی در هرمزگان در پایان ابرازامیدواری کرد: با گوش دادن به هشدارها و با یک برنامهریزی دقیق از سوی دولتمردان برمبنای صداقت و شفافیت، با وحدت رویه، همدلی و انسجام اجتماعی میتوانیم از این بحران نیز گذر کنیم.
چهار مورد مثبت قطعی بیماری کووید ۱۹ هم اکنون در بیمارستان های استان هرمزگان بستری هستند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگانشنبه شب گفت: در ۲۴ ساعت گذشته تست مثبت کرونا در بیمارستان های هرمزگان نداشتیم و تاکنون ۷۰ نفر از بیمارستان ها ترخیص شدهاند.
دکترحسین فرشیدی ادامه داد: از زمان شیوع کرونا در هرمزگان، ۷۴۹ نفر به عنوان بیمار حاد تنفسی در بیمارستان های هرمزگان بستری بودند.
به گفته وی، از این تعداد ۴۲۵ نفر به دلیل مشکوک بودن به کرونا از آن ها نمونه گیری شده که تا امروز ۸۳ نفر به این ویروس مبتلا هستند.
نظر شما