علی اکبر ارجمندنیا روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: وابستگان و اطرافیان خانواده های داغدار ناشی از ویروس کرونا نباید به بازماندگان بگویند که خانواده ای دیگر هم دچار چنین مصیبتی شده است.
وی افزود: این افراد فکر می کنند بیان غم مشابه، سبب تسلی بازماندگان می شود که این موضوع دقیقا نتیجه عکس می دهد و خشم، عصبانیت و نفرت آنان را افزایش می دهد و به هیچ عنوان کمکی به تسکین آلام آنان نمی کند.
این روانشناس یادآور شد: اشکال دیگری که به طور معمول در اینگونه پیام ها وجود دارد این است که به افراد بازمانده توصیه می کنند اصلا به از دست دادن فرد متوفی فکر نکنند و سعی کرده خودشان را با کارهای دیگر سرگرم کنند که این هم مکانیزم سازنده ای نیست.
ارجمندنیا خاطرنشان کرد: بازماندگان باید به ذکر خاطره از فرد فوت شده اقدام کنند و ویژگی های مثبت این فرد را بیان کنند، این موضوع سبب تسلی خاطر آنان می شود.
وی تاکید کرد دیگران مانع بیان خاطرات فوت شده از طرف بازماندگان نشوند و به آنان فرصت دهند که در این مورد صحبت کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران توصیه هایی به بازماندگان برای رفع آسیب ها ارایه کرد و گفت: آنان باید اتفاقات رخ داده آخر عمر متوفی را یادداشت کنند، به این معنی که اتفاقات روزهای آخر را با جزئیات کامل بنویسند.
ارجمندنیا با یادآوری این که خاطره نویسی می تواند به برون ریزی هیجانات منفی بازماندگان کمک کند، گفت: در این روزها که در قرنطینه خانگی هستیم، فرصت مناسبی برای این کار است.
وی، توصیه بعدی را نقاشی از خاطرات و اتفاقات روزهای آخر فرد فوت شده ذکر کرد و گفت: این افراد می توانند خاطره نویسی و نقاشی را بارها تکرار کنند. این اقدامات تا حدودی می تواند به بازماندگان فرصت دهد تا فرایند طبیعی سوگ را طی کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: ما نسخه ای نداریم که به این افراد کمک کند تا ظرف یک مدت کوتاه، بتوانند این پدیده هولناک را از ذهن و خاطر خود کنار بگذارند. همدلی در کلام، عواطف و هیجانات و تایید رفتارها می تواند کمک کند تا بازماندگان با حداقل آسیب از این مرحله گذر کنند.
ارجمندنیا ادامه داد: یک سری مناسک محیطی و اجتماعی داریم که سبب تسکین افراد بازمانده متوفی می شود که از جمله می توان به مراسم ختم اشاره کرد.
وی افزود: این کار سبب می شود تا افراد بازمانده مواجهه بهتری با این رخداد داشته و فرآیند سوگواری را با کمترین آسیب روحی و روانی طی کنند اما این شرایط در حال حاضر فراهم نیست و این موضوع سبب تالمات روحی و روانی بیشتر بازماندگان می شود.
این استاد روانشناسی دانشگاه تهران با یادآوری اینکه در شرایط عادی بازماندگان افراد فوت شده، دچار افسردگی و انکار می شوند، افزود: سرزنش خود، مقصریابی، نفرت و موارد مشابه بر این افراد مستولی می شود، این موارد در مصیبت ناشی از کرونا شاید شدیدتر مشاهده شود.
ارجمندنیا تصریح کرد: برخی افراد پس از سپری شدن چندین روز از فوت عزیزان نمی توانند خود را با شرایط وفق دهند و درگیر مشکلات روانشناختی می شوند. در شرایط فعلی کار بازماندگان به جهت این که نمی توانند حمایت های اجتماعی را به صورت حضوری دریافت کنند، سخت تر شده است.
به گزارش ایرنا، کیانوش جهانپور رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز گذشته - یکشنبه - اعلام کرد: تاکنون ۱۳ هزار و ۹۳۸ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده، ۷۲۴ نفر فوت کرده و ۴ هزار و ۷۹۰ نفر نیز بهبود یافتهاند.
وی درباره تعداد افراد مبتلای قطعی به ویروس کرونا در کشور و فوت شدگان ناشی از این ویروس در کشور بیان کرد: از ظهر دیروز تا امروز و بر اساس نتایج آزمایشگاهی، ۱۲۰۹ مورد بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و کل مبتلایان به این بیماری در کشور به ۱۳ هزار و ۹۳۸ نفر افزایش یافت.
این مقام مسوول در وزارت بهداشت درباره موارد جدید بیماران کووید ۱۹ در کشور به تفکیک استانها هم گفت: تهران ۲۵۱ نفر، قم ۸۴ نفر، گیلان ۴۳ نفر، اصفهان ۱۲۶ نفر، البرز ۶۷ نفر، مازندران ۷۲ نفر، قزوین ۲۲ نفر، سمنان ۴۱ نفر، گلستان ۲۵ نفر، خراسان رضوی ۱۴۳ نفر، فارس ۹ نفر، لرستان ۵۲ نفر، آذربایجان شرقی ۳۶ نفر، خوزستان ۳۲ نفر، یزد ۳۶ نفر، زنجان ۳۲ نفر، کردستان ۲۷ نفر، کرمانشاه ۱۳ نفر، کرمان ۷ نفر، همدان ۱۱ نفر، سیستان و بلوچستان ۶ نفر، هرمزگان ۷ نفر، خراسان جنوبی ۱۸ نفر، خراسان شمالی ۶ نفر، ایلام ۱۸ نفر، آذربایجان غربی ۱۸ نفر، کهگیلویه و بویراحمد یک نفر، بوشهر ۶ نفر، استانهای مرکزی، چهارمحال و بختیاری و اردبیل بدون مورد جدید ابتلا گزارش شده است.
نظر شما