۲۷ اسفند ۱۳۹۸، ۱۳:۱۱
کد خبرنگار: 2521
کد خبر: 83718123
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

عبور از بحران کرونا با پایبندی به مسوولیت اجتماعی

تهران- ایرنا- این روزها که فراگیری ویروس کرونا در کشور تمام اذهان مردم و مسوولان را به خود مشغول کرده، باید گفت محکم‌تر کردن دیوار اعتماد و مسوولیت پذیری میان مردم و دولت و بازگرداندن آرامش به بطن جامعه و همچنین کنترل و گذر از این بحران از بدیهی‌ترین وظایف دولتمردان است که در این شرایط حساس کنونی باید جدی‌تر گرفته شود.

اسفند که از راه می رسد برای مردم ایران با خرید، جنب و جوش و رونق بازار و بساط دستفروش‌ها همراه است اما امسال سرنوشت دیگری برایمان رقم خورده است. کمتر از چند روز به پایان سال باقی‌مانده اما نه بویی از بهار می آید و نه آدمی دل و دماغ بازار و خرید شب عید را دارد. شیوع ویروس کرونا در حال حاضر بسیاری از مناطق از شمال تا جنوب و شرق تا غرب کشور را درگیر خود کرده و از مردم عادی گرفته تا مسوولان را به نوعی در خود سردرگم کرده است. از این رو با مدیریت جهادی و همکاری موثر و همگانی مردم و مسوولان برای کنترل و جلوگیری از انتشار بیشتر ویروس باید اقدامات لازم مهیا شود تا با این یکپارچگی و مدیریت هدفمند موفق به جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا شد.

رسانه های اصلاح طلب

روزنامه ایران: پویایی شیوع شوم کرونا در کالبد زیست شناختی جمعیت ایران فقط به کمک یک پویایی برتر در دفاع از زندگی جامعه می‌تواند متوقف شود. «کرونا را متوقف می‌کنیم» یک شعار جهانی است اما تحریم‌های ظالمانه با هدف قرار دادن سطح سلامت جمعیت ایرانی، آسیب‌پذیری ما را مضاعف کرده است.

روزنامه ایران در یادداشتی به قلم نادر صدیقی نوشت: کرونا در کشور ما از طریق هم‌افزایی با یک بیماری پیشین سرشتی مرگبارتر می‌یابد. کرونا آنجا که تحریم‌ها سطح زندگی، کیفیت زندگی و سطح نشاط جامعه را در پایین‌ترین حد وحدود خود قرار داده بیشتر قربانی می‌گیرد. بنابراین شعار جهانی «کرونا را متوقف می‌کنیم» در ایران باید به شعار «کرونا و تحریم‌ها را متوقف می‌کنیم» تبدیل شود. نوعی دوگانه‌سازی مکانیکی میان «نگاه به داخل» و «نگاه به خارج» وجود دارد که تلاش‌های اورژانسی و ستادی مقابله با کرونا را «جایگزین» مقابله با کرونا می‌نامد یا در بهترین حالت برای تحریم زدایی اولویتی مبرم قائل نیست. هم‌افزایی تحریم و کرونا چیز خطرناکی است و ما در هر گام مقابله‌ای با کرونا با این هم‌افزایی مواجه هستیم. اگر از همان ابتدا به محض مشاهده موارد مشکوک در قم کیت داشتیم و اگرهای بسیار دیگر که فعلاً فرصتی برای اندوه خواری آن نداریم، آدرس تحریم‌ها را به ما نشان می‌دهد. سازمان بهداشت جهانی فهرست مشخصی از تدابیر مقابله‌ای و پیشگیرانه را ردیف کرده و می گوید این اقدامات باید «باهم» و به‌طور «یکجا» انجام شود. به ایران که برسیم، اجرایی شدن تک‌تک و «همه باهم» آن موارد چنانچه در نامه رئیس جمهوری خطاب به سران کشورها آمده: «مستلزم اقدامات هماهنگ و مشترک منطقه‌ای و بین‌المللی از یک سو و اتخاذ تدابیر سخت، تأمین نیازمندی‌های اساسی مردم، حمایت مالی از اقشار آسیب دیده از تعلیق کسب و کارهای اقتصادی، هزینه‌های هنگفت بهداشتی و درمانی و... از سوی دیگر است؛ اجرای این تدابیر مستلزم برخورداری از یک بنیه و توان قوی اقتصادی و تأمین ده‌ها میلیارد  دلار بودجه است.»

مصرف آب در روزگار کرونا عنوان یادداشتی در روزنامه اعتماد است، در بخشی از آن می خوانیم: این روزها با شیوع بیماری کرونا، شست‌وشوی مداوم دست‌ها به عنوان تنها راهکار اثرگذار برای حذف ویروس تاکید می‌شود. این نوشتار در صدد نفی این واقعیت نیست که در شرایط همه‌گیری جهانی این ویروس خطرناک باید توصیه‌های کارشناسان را جدی گرفت و دنبال کرد. موضوع این است که می‌شود در کنار توجه به بهداشت، استفاده صحیح از مواد ضدعفونی‌کننده و شوینده‌ها مصرف متعارف آب را نیز مدیریت کرد. متاسفانه گزارش‌ها از افزایش سی درصدی مصرف آب در کشور در مقایسه با مدت مشابه حکایت دارد که با توجه به وضعیت کم‌آبی کشور نگران‌کننده است. هرچند امسال به واسطه بارش‌ها سال خوبی را پشت سر گذاشتیم، ولی نباید فراموش کرد که کشور ما به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه منابع آبی کشور طی چند دهه گذشته با مسائل عدیده‌ای در موضوع آب روبه‌رو بوده است که بارش‌های مقطعی و سیلاب‌ها نخواهد توانست موجب پایداری و بهبود وضعیت منابع آب کشور شود. برداشت بیش از توان اکولوژیک از منابع آب به خصوص آب‌های زیرزمینی، ورود روزافزون آلاینده‌ها، عدم رعایت حقابه‌های طبیعت، فشار چاه‌های غیرمجاز، کشت صدها تن محصول آب‌بر و فعالیت تعداد کثیری صنایع وابسته به آب، همچنان عصاره «منابع حداقلی آب» در این اقلیم خشک و کم‌آب را می‌مکند.

رمضانعلی سبحانی‌فر در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: این روزها کشور با بحران ناشی از شیوع ویروس «کووید ۱۹» یا همان «کرونا» دست به گریبان است؛ ویروسی که چینی‌ها را در سال نوی میلادی زمین‌گیر کرد و حالا کشور ما درحالی به استقبال سال جدید می‌رود که سرخط اخبار پر شده از موضوعاتی که به این ویروس مربوط است. بحرانی که هرچند از مدت‌ها پیش درباره آن اخطار داده شد اما اقدامات مقابله‌ای چندانی، آن‌ طور که باید و شاید انجام نشد. واقعیت آن است که طول چند هفته‌ای که کشور عملاً وارد فاز مقابله جدی با ویروس کرونا شده، می‌توانستیم مدیریتی بهتر داشته باشیم اما به هر صورت اتفاقات و اقداماتی که لازم بود، در آن زمانی که باید، انجام نشد یا چنان که انتظار می‌رفت، عملیاتی نشد. به این اعتبار در گام نخست لازم بود برخی شهرها قرنطینه شوند اما این اتفاق رخ نداد و این موضوع همچنان با واکنش‌های منفی شدیدی روبرو است، در حالی که بدون قرنطینه کردن نمی‌توان با این ویروس مقابله کرد.

در یادداشتی که روزنامه آرمان ملی به قلم حسن بهشتی‌پور تحلیلگر مسایل بین‌الملل منتشر کرده است، می خوانیم: در شرایط شیوع کرونا ویروس با برگزاری رزمایش بیولوژیک که در شرایط عادی سخت و دشوار است، می‌توانیم از فرصت استفاده کنیم. نیروهای مسلح اکنون که فضای مناسبی وجود دارد، می‌توانند کارآمدی خودشان در این عرصه را نشان دهند که وقتی چنین وضعیت اپیدمی برای یک بیماری فراگیر به‌وجود آید، چگونه باید با آن مقابله و مدیریت بحران کنند. اصولا بیمارستان‌هایی که وابسته به نیروهای مسلح هستند چه اقداماتی می‌توانند انجام دهند و چه مقدار تجهیزات لازم برای اینگونه جنگ‌ها از قبل طراحی کرده و ساخته‌ایم و چگونه می‌توانیم به کار بگیریم. درواقع از جهت سنجش میزان آمادگی‌مان، فضا و شرایط مناسبی مهیاست. ضمن اینکه با مهار ویروس بتوانند چرخه گسترش را قطع کنند و به سمت کاهش پیش رویم. اما از جنبه ماهیت ماجرا واقعا تردیدهای جدی وجود دارد که این ویروس ساخته دست بشر باشد! هرچند نظریاتی در اینباره اعلام می‌شود که به دلیل گسترش شیوع و نوع جهش‌ها و فراگیر بودن آن است. دلایلی مبنی بر اینکه این ویروس ساخته آزمایشگاه‌های آمریکا یا چین باشد. چین از این جهت که بازار سرمایه و سهامش را ارزان کند و شرکت‌های غربی پا به فرار بگذارند و خودش خریدار سهام باشد. بدون اینکه اطلاعات دقیقی از ماهیت این ویروس داشته باشد، سازمان بهداشت جهانی تا دیروز اعلام کرد ۱۵۵ کشور دنیا درگیر این ویروس شده‌اند. وقتی از ۱۹۳ کشور دنیا، ۱۵۵ کشور درگیر باشند و با فرض اینکه منشأ هم آمریکا باشد، انتظار می‌رود که برای خود آمریکایی‌ها پادزهر وجود داشته باشد نه اینکه۴۹ ایالت آمریکا درگیر این بیماری باشند. 

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی دیگر به قلم بشیر خالقی عضو کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آورده است: طبق برنامه ششم توسعه فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جمهوری اسلامی ایران شورای عالی سلامت و امنیت غذایی به عنوان مرجع اصلی سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری درخصوص سلامت و امنیت غذایی و به منظور تأمین، حفظ و ارتقای عادلانه سلامت، فراهم شدن شرایط دسترسی و برخورداری آحاد جامعه از سبد غذایی سالم و مطلوب و بهبود کیفیت و شیوه زندگی آحاد مردم تشکیل شده است. رئیس شورای عالی سلامت نیز رئیس جمهوری هستند و وزیر بهداشت به عنوان دبیر این شورا باید به فعالیت بپردازد. به همین ترتیب در استان‌ها، استاندار و در شهرستان‌ها نیز فرماندار مسئولیت این شورا را به عهده دارند. در این میان انتقاداتی مبنی بر این به‌وجود آمد که مساله پیشگیری و کنترل ویروس کرونا و بیماری کووید ۱۹ باید به شورای عالی سلامت واگذار می‌شد. منتهی به دلایلی نامشخص یک ستاد موازی شکل گرفت و ریاست آن نیز به وزیر بهداشت واگذار شد که در راستای عملیاتی کردن تصمیمات آن با مشکلات زیادی مواجه بود. شورای عالی سلامت نهادی است که متشکل از تمامی وزرا و اعضای کمیسیون بهداشت است و با نظمی قابل قبول سازماندهی شده است و باید به گونه‌ای عمل شود که طبق قانون و به ریاست رئیس جمهوری این شورا امور مقابله با کرونا را به عهده گیرد در غیر این صورت ممکن است که در مقابله با این بیماری خطرناک معضلات زیادی به‌وجود آید. آنچه که اهمیت دارد آن است که باید این بیماری جدی گرفته شود و در ساختاری متناسب به آن رسیدگی شود. ما با یک بیماری مواجه هستیم که جهان و حتی کشورهای پیشرفته را نیز زمین‌گیر کرده است و سرعت آن به گونه‌ای است که جهانیان را از مقابله با آن عاجز کرده است. 

روزنامه ابتکار با انتخاب گزارشی نوشت: شیوع و همه گیری ویروس کرونا یک آزمون بسیار دشوار برای نظام جهانی شده است. آزمونی که تمامی کشورها برای کنترل کردن اپیدمی آن سعی می‌کنند با عجله قوانین مربوط به محدودیت رفت و آمد، قرنطینه سراسری و حتی بستن مرزهای خود را اجرایی کنند. درست در چنین شرایطی است که کارشناسان معتقدند جهانی‏سازی نه تنها منجر به گسترش سریع بیماری‌های واگیردار شده است‏ بلکه به واسطه وابستگی شدید کشورها به یکدیگر، منجر به آسیب‌پذیری غیر منتظره اقتصاد آنها نیز شده است. همه‏گیری بیماری ناشی از کرونا باعث شکنندگی این سیستم جهانی شده است. برخی از بخش‌های اقتصادی به ویژه بخش‌هایی که از افزونگی بالایی برخوردار هستند و تولید آنها در چندین کشور گسترش یافته از این بحران تاثیر‏پذیر خواهند بود. اگر همه‌گیری مانع از آن شود که یک تامین کننده در یک کشور واحد از تولید یک ماده مهم و بسیار مهم استفاده کند‏، دیگران نیز متعاقب آن ضرر خواهند کرد. به عنوان مثال‏، تولیدکنندگان اتومبیل در سراسر اروپای غربی نگران کمبود کیت‌های الکترونیکی کوچک هستند زیرا یک شرکت مجبور شده است تولید یکی از کارخانه‌های خود در ایتالیا را به حالت تعلیق درآورد. در گذشته ممکن بود که تولیدکنندگان انبارهایی از لوازم را برای شرایط ویژه در نظر بگیرند، اما امروزه به واسطه عصر جهانی شدن، به زنجیره‌های تامین در زمان حال تکیه می‌شود. به همین دلیل است که در میانه اپیدمی کرونا و مشکلات ناشی از زنجیره تامین، تولید لپ‌تاپ‌های اپل ۵۰ درصد و تلفن‌های همراه این شرکت ۱۲ درصد کاهش پیدا می‌کند. همچنین شرایط کنونی به میزان زیادی سبب شده تا تولید و تحقیق بر روی کیت‌های آزمایشی و نیز واکسن بیماری کرونا برای شرکت‌های داروسازی چند ملیتی به امری دشوار و زمان‌بر تبدیل شود.

اگر کرونا کار خودشان باشد، عنوان سرمقاله ای در روزنامه همدلی است، در بخشی از آن می خوانیم:  صدمه جانی، اقتصادی و روانی این میهمان نامبارک عیان‌تر از آن است که نیاز به بیان داشته باشد. این که از کجا این تولد و گسترش منحوس اتفاق افتاد و جان بشریت را چنان که افتد و دانی به مخاطره و بازی ‌انداخت، محل پرسش و تردید بسیار است. امکان واحتمال اقدام بیولوژیک یک یا گروهی از قدرت‌ها برای اهداف و اغراض آلوده خود یکی از احتمالات است که با فرمان رهبر انقلاب در ایران هم جدی گرفته شد و مورد بررسی واکاوی قرار گرفت. هرچند برای اثبات هر ادعا و شک باید استناد و ادله ارائه کرد اما دونکته را نیز نمی‌توان دور از توجه انگاشت که برخی مجرمین چنان در جنایت خبره‌اند که کمتر ردی به جا می‌نهند و دوم این که نگاهی به برخی سوابق بشر و اکیدتر قدرت‌های بزرگ نشان از ذبح کامل اخلاق و انسانیت در پای منافع و البته هوس برخی صاحبان تصمیم دارد. در جنگ جهانی دوم در حالی که شکست و تسلیم متحدین مسجل بود و تنها ژاپن ویران مقاومت نیم‌بندی می‌کرد، رئیس جمهور وقت ایالات متحده تصمیم و اقدام به‌انداختن دو بمب هسته‌ای بر سر مردمان ژاپن کرد و فاجعه‌ای به‌وجود آورد که تا همین امروز هم گریبانگیر اعقاب و طبیعت و حتی وحوش سرزمین آفتاب تابان است. برخی گفته‌اند هدف آن شرارت نه تسلیم کامل ژاپن که امتحان کارکرد بمب‌ها بود، زیرا نیکو می‌دانستند که تتمه مقاومت ژاپن به چند روز هم نمی‌کشد. شوروی زمان زعامت استالین برای توجیه و ممکن کردن طمع همیشگی‌اش بر لهستان در بحبوحه جنگ و جنایات هیتلر پنج هزار تن از نخبگان و افسران لهستانی را در میانه جنگل‌های کاتین سربه نیست و دفن کرد و گناه ناپدید شدن اینان را هم‌ انداخت به گردن هیتلر و چنان روسیاه بود آلمان آن عصر که تا چند دهه بعد هم حقیقت مکشوف نشد. 

روزنامه جهان صنعت در یادداشتی به قلم مجید سلیمی بروجنی می نویسد: کرونا ویروسی که به ‌یکباره سر از قم درآورد و به سرعت پایش به شهرهای دیگر باز شد و شروع به قربانی گرفتن از میان هموطنان‌مان کرد. بحران کرونا پدیده‌ای مثل زلزله و حتی سیل نیست که مناطق محدود و مشخصی از کشور را دچار خود کند و سایر مناطق بتوانند با خیال راحت به زندگی عادی خود ادامه دهند. کرونا در حال حاضر بسیاری از مناطق از شمال تا جنوب و شرق تا غرب کشور را درگیر خود کرده و جدای از حوادث و مصائب دیگر است. علاوه بر اقتصاد ایران، شیوع ویروس کرونا، اقتصاد جهان را نیز تحت‌تاثیر منفی قرار داده و به تبع آن ایران نیز که یکی از کانون‌های اصلی آن شناخته شده، دچار یک بحران و فاجعه اقتصادی شده است. جدای از رکود سنگین در بازارهای داخلی، این ویروس بر تجارت خارجی‌ کشور به شدت سایه افکنده است. بیشتر همسایگان طی هفته‌های اخیر بلافاصله اقدام به بستن مرزهای خود با ایران کردند و نتیجه این اقدام نیز چیزی جز تعلیق فعالیت‌های‌ بازرگانی و صادرات نبود. در عین حال تکثر اخبار ضد و نقیض نیز موجب افزایش سردرگمی تجار و نگرانی آنها از آینده تجارت خارجی کشور شده است. بسته شدن مرزها به جز مسائل اقتصادی، موضوعات اجتماعی را هم دربر می‌گیرد. این موضوع تنها ایران را دچار مشکل نکرده است بلکه تجار کشورهای همسایه که این محموله را از ایران خریداری کرده‌اند را نیز با مشکل مواجه کرده است.

مسعود مردانی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا، با بیان اینکه ۸۰ درصد مبتلایان به کرونا یا بدون علامت هستند و یا علامت خفیفی دارند، گفت: این افراد از نظر انتقال دادن بیماری به سایرین بسیار نگران کننده هستند؛ زیرا از آنجایی که فاقد علامت هستند با دیگران ارتباط برقرار کرده و یا از منزل خارج می‌شوند و این موضوع می‌تواند تهدیدی برای دیگران باشد. از سوی دیگر برخی با علائم بسیار خفیفی مانند چند سرفه کوتاه، تب موقت و... به بیماری مبتلا می‌شوند که شاید حتی تشخیص بیماری برای پزشک نیز دشوار باشد؛ از این رو از مردم می‌خواهیم در خانه بمانند. بیشترین توصیه ما در این شرایط عدم حضور در اجتماع، ترک عادات گذشته مانند خرید عید و عدم برگزاری مجالس و مهمانی‌ها به سنت هر سال نوروز است. امسال برای اولین بار در تاریخ ایران باید بگوییم عید بی عید؛ مردم هم باید به این مهم اهمیت داده و از سفر، دید و بازدید و... پرهیز کنند. شخصی که بهداشت فردی را رعایت نمی‌کند، علاوه بر آنکه خودش در معرض خطر است، می‌تواند به دیگران نیز آسیب برساند که این موضوع حق‌الناس است. بنابر دانسته‌های فعلی ما، هر یک بیمار کرونا می‌تواند چهار فرد را مبتلا کرده و آن چهار نفر هر کدام چهار نفر دیگر را و این روند به همین شکل ادامه خواهد یافت؛ پس با رعایت نکات بهداشتی، ماندن در خانه و عدم حضور در تجمعات بیش از هشت نفر می‌توانید به قطع زنجیره بیماری کمک کنید.

جلال میرزایی نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا درباره این‌که مطرح می‌شود کرونا ویروس یک سلاح برای ترور بیولوژیکی است، گفت: کسانی که تخصص دارند باید در این زمینه صحبت کند. یک زمانی نشانه و یا علامتی را می‌یابیم که وجود چنین مسئله‌ای را اثبات می‌کند اما یک زمانی است چیزی برای اثبات نداریم و فقط در موردش حرف می‌زنیم باید با سند و مدرک چنین مسئله‌ای که بسیار حساسیت‌زا است را بیان کنیم.  بررسی این‌که کرونا ویروس یک سلاح برای ترور بیولوژیکی است یا خیر؟ باید در آزمایشگاه‌ها توسط محققان انجام‌ شود؛ اینکه با رویکرد سیاسی چنین مسئله مهمی را بررسی کنیم نه تنها کمکی به حل قضیه نمی‌کند بلکه باعث بسیاری از مشکلات دیگر می‌شود. متاسفانه ما جامعه‌ای داریم که عاشق شعاری عمل کردن و سطحی‌نگری است، اگر قرار بود بیماری کرونا سلاحی باشد باید یک یا دو کشور را در بر می‌گرفت نه اینکه عالم‌گیر شود، معتقدم در این شرایط پرداختن به این موضوع شاید باعث شود روند درمان و پیشگیری با اختلال مواجه شود. 

ناصر فکوهی استاد انسان شناسی دانشگاه تهران در گفت وگو با پایگاه خبری فرارو گفت: از آنجا که جامعه ما در سال‌های اخیر و به ویژه در سال جاری با مشکلات بسیار زیادی روبرو شده و در بسیاری از آن‌ها به دلیل بی‌کفایتی‌ها پاسخ‌های درست دریافت نکرده است و در نتیجه وضعیت جامعه حتی پیش از آغاز این مصیبت جدید آسیب‌زده به شمار می‌آمد، ضربه آن با شدت بیشتری حس می‌شود. کرونا ویروس، افزون بر تمام مشکلاتی که از لحاظ سلامت برای شهروندان در گستره بزرگ به وجود آورده و خواهد آورد و هنوز پاسخ مناسب و درخوری برای آن از طرف مسئولان نمی‌بینیم، به دلیل قرنطینه‌های اجباری و خودخواسته که ایجاد می‌کند، به انزوای افراد و کاهش مبادله میان آن‌ها و کاهش باز هم بیشتر اعتماد اجتماعی منجر خواهد شد. از این رو برای این بحران باید فکری جدی و اساسی کرد. ما در سال‌های گذشته، صرفا شاهد آن بوده‌ایم که هربار بحرانی به وجود می آمده یا از سلاح تزریق پولی برای حل آن استفاده می‌شده و یا از زور، اما این بحران با سایر بحران‌ها متفاوت است. کافی است به جهان نگاه کنیم و ببینیم که در کمتر یکی دو ماه، سراسر عالم تغییر کرده، مدارس و دانشگاه‌ها تعطیل شده‌اند، گرد هم‌آیی‌های سیاسی و تفریحی و ورزشی به عقب انداخته شده‌اند، صدها میلیارد دلار ضرر اقتصادی به همه کشورها وارد شده است و غیره.

به گزارش فرارو، یکی از چالش‌های این روزهای افراد، سفارش مواد غذایی در هنگامه‌ای است که ما برای در امان ماندن از ابتلا به ویروس کرونا در خانه مانده ایم. اگر چه ممکن است با این کار زمینه را برای ورود ویروس به خانه خود مهیا کرده باشیم، اما با در پیش گرفتن راه کارهایی می‌توان با اطمینان خاطر از چنین سفارش‌هایی لذت ببریم. در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر انتقال COVID-۱۹ از طریق بسته بندی‌های مواد غذایی یا خود مواد غذایی، مطابق با آخرین هشدارهای سازمان بهداشت جهانی وجود ندارد. با این حال اگرچه ویروس‌ها ممکن تا چند روز روی برخی سطوح زنده بمانند، اما مسئله بالقوه بزرگتر، انتقال کروناویروس جدید از فرد تحویل دهنده به مشتری یا بالعکس، از طریق سرفه، ذرات هوای تبخیر شده یا تماس مستقیم است. در واکنش به این مسئله، بسیاری از شرکت‌های خدمات تحویل مواد غذایی در جهان به سمت ارسال‌های بدون تماس مستقیم با مشتری حرکت می‌کنند و یا مشتریان را ترغیب می‌کنند تا از دستورالعمل‌های پیروی کنند که احتمال انتشار ویروس را به حداقل برساند. در اوایل ماه مارس، سرویس تحویل غذای Postmates از ویژگی‌هایی به نام Drop-off استفاده کرده که به مشتریان این امکان را می‌داد که بدون روبرو شدن با راننده یا ارسال کننده، مواد غذایی خود را در کنار درب منزل خود یا هر جایی که مشتری تعیین می‌کرد، دریافت کند. شرکت خدمات تحویل مواد غذایی Instacart نیز گزینه‌ای به نام Leave in My Door Delivery را به نرم افزار سفارش خود اضافه کرده است تا مشتریان بتوانند از این گزینه برای عدم تماس مستقیم با تحویل دهنده سفارش، استفاده کنند.

پایگاه خبری عصر ایران در گزارشی آورده است: کرونا می‌تواند مردم جهان را هم‌بسته کند. تهدیدی که می‌تواند بدل به فرصت شود. در سال‌های اخیر نقش پررنگ بازیگران غیردولتی و ‌افکار عمومی موجب شده تا صورت‌های جدیدی از دیپلماسی به موازات دیپلماسی رسمی مورد توجه قرار گیرد. در بحران پاندومی کرونا به وضوح می‌توان ردپای این صورت‌بندی جدید را دید:«دیپلماسی عمومی». دیپلماسی عمومی مصداق بارز استفاده از این شکل فرصت هاست که توسط بسیاری از کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع دیپلماسی به خوبی می‌تواند در ارتقای وجهه یک کشور نقش آفرینی کند. در واقع کارکرد این دیپلماسی با ایجاد قدرت نرم، ارتباط مستقیم دارد. کشورها در نظم نوین بین‌الملل دیگر صرفاً نمی‌توانند متکی به شکل سنتی دیپلماسی باشند چرا که چگونگی تعریف و توصیف یک کشور در رسانه های جهانی مطلقاً معطوف به توان ‌تخصصی دیپلمات های رسمی کشور و در پای میز مذاکره نیست، هرچند این موضوع به هیچ وجه نافی اهمیت ‌ارزش دیپلماسی رسمی توسط دیپلمات‌ها نیست. دیپلماسی عمومی استفاده هدف‌مند از بالقوه‌های افکارعمومی و اثربخشی آن بر سیاست‌گذاران و سیاست‌سازان است.

آذر منصوری قائم مقام دبیرکل حزب اتحاد ملت، در یادداشتی اختصاصی که در اختیار نامه نیوز قرار داد، با اشاره به بحران کرونا در کشور، نوشت: این می‌تواند به منزله یک فرصت برای گروه های اجتماعی، سیاست مداران و به خصوص ارکان حاکمیت باشد تا دریابند که مواجه با یک بحران خطرناک که از حاکمیت تا بطن جامعه را تهدید می‌کند، در جامعه ای که با بی اعتمادی مواجه است به مراتب سخت تر و دشوارتر از جامعه ای است کمترین فاصله بین حاکمیت و مردم وجود دارد. ایران در سال ۹۸ نسبت به سال‌های قبل  حداقل چند سال گذشته با ناکامی‌ها و سختی‌های بیشماری مواجه شد. فشار حاصل از تحریم‌های یکجانبه آمریکا اقتصاد ایران را در بیشترین تنگنا و فشار بر جامعه و مردم را در وضعیتی ‌بی‌سابقه‌ قرار داد. حاصل این فشار، در کنار ناکارآمدی و ضعف در شیوه حکمرانی موجب فاصله گرفتن جامعه از حاکمیت - مجموعه ارکان حاکمیت اعم از نهادهای انتخابی و انتصابی – شد. ادامه وضعیت موجود به لحاظ حکمرانی و عملا کاهش اثربخشی نهادهای انتخابی باعث شد که کشور در سال ۹۸ وضعیتی قرار بگیرد که آمادگی پذیرش هیچ شوک و تصمیم مهمی در جامعه موجود نباشد. نمونه مشخص این فقدان آمادگی اعلام قیمت جدید بنزین بود که با موجی از اعتراضات روبه رو شد . همچنین خسارات متعددی به کشور وارد شد که جبران آن با توجه به تنگناهایی که ایران امروز در آن گرفتار است، کار را برای دولت به مراتب سخت‌تر و دشوارتر کرد.

رسانه های اصولگرا

روزنامه کیهان: قریب یک ماه از انتشار اولین خبر درباره شیوع ویروس کرونا در کشور می‌گذرد. بررسی نمودارها نشان می‌دهد روند ابتلا به ویروس کرونا و میزان مرگ و میر ناشی از آن همچنان صعودی است اما هنوز رفتار برخی افراد سنخیتی با این شرایط مهم و سخت ندارد.

روزنامه کیهان در گزارشی با عنوان ماندن در خانه مؤثرترین واکسن ضدکرونا آورده است: از روزهای نخست شیوع کرونا در ایران مراحل مختلفی از تدابیر مورد نیاز طی شده است؛ نخست، تشکیل ستاد ملی مقابله با کرونا به منظور اتخاذ تصمیم‌های جدی برای پیشگیری از گسترش شیوع این ویروس در کشور. دوم، بسیج نیروهای پزشکی و پرستاری مراکز درمانی برای درمان و بهبود بیماران مبتلا به کرونا. سوم، افزایش ظرفیت تولید و مقابله جدی با محتکران ماسک و دستکش و مواد ضدعفونی‌کننده و چهارم، راه‌اندازی بسیج ملی مقابله با کرونا از طریق غربالگری افراد. در کنار این اقدامات رسمی، علاوه‌بر تشکیل گروه‌های جهادی و خدمات مردمی در موضوعات مختلف، اکثر افراد جامعه نیز پای کار آمدند و بسیاری از آنها عمل به توصیه‌های بهداشت فردی و اجتماعی را با جدیت در پیش گرفتند اما در این بین بودند و هستند افرادی که در این شرایط رفتار آنها هم برای خود و نزدیکان‌شان و هم جامعه خطرآفرین است.

صدها هزار بسیجی در خط مقدم کرونا، عنوان مطلبی در روزنامه جوان است، در گزیده ای از آن می خوانیم: نبردی نابرابر با ویروس ناشناخته‌ای که شکست دادنش آرایشی جنگی می‌طلبد. بنا به تأکید سردار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از همان روزهای نخست هجمه کرونا سپاه‌های استانی در کنار پزشکان در جلوی پیکان مبارزه با این ویروس قرار گرفتند. بیمارستان بقیه الله با بیشترین تخت کرونایی، تاکنون ۶ هزار بیمار را پذیرفته است و روزانه ۵۰۰ بیمار تازه در این بیمارستان‌پذیرش می‌شوند. آن‌طور که سردار سلامی گفته حدود ۶۵۰ هزار بسیجی برای توزیع اقلام بهداشتی و ضدعفونی کردن معابر و سطح شهر بسیج و حدود ۱۰۰هزار بسته معیشتی به عنوان هدیه رهبری برای آسیب‌دیدگان معیشتی کرونایی در نظر گرفته شده است و همچنین هزاران تیم بسیجی برای طرح غربالگری در کنار نیروهای علوم پزشکی به شناسایی و هدایت بیماران می‌پردازند و فرمانده سپاه در کنار تمام اقدامات صورت گرفته با تأکید بر لزوم همراهی مردم برای شکست کرونا گفت: «از مردم عاجزانه استدعا می‌کنیم، التماس می‌کنم، خواهش می‌کنم اصلاً سفر نروند.» 

محمدسعید احدیان در یادداشتی در روزنامه خراسان نوشت: از ابتدای شروع ماجرای کرونا دو جریان تلاش داشتند در این ماجرا،  مذهب را مقابل علم تجربی قراردهند. اول جریان ضد انقلاب با همه رسانه های خارجی و عوامل داخلی خود و دوم جریانی که یا مرتبط به شیعه انگلیسی هستند یا دین را مطابق مبانی اصلی شیعه نشناختند. البته در این میان عده ای هم بوده اند و هستند که از سر انگیزه های مذهبی مواضعی هم سو با این طیف ها داشتند یا دارند. اما واقعیت در این مدت چه بوده است و مذهب چگونه با این پدیده متفاوت و تجربه نشده دوران معاصر برخورد کرده است؟ جواب در یک جمله خلاصه می شود: همانند اتفاقات مهم تاریخ سیاسی و اجتماعی ایران، جریان اصلی شیعه این بار هم نقش موثر و کم نظیری در مقابله با ویروس کرونا بازی کرده است و همه ظرفیت و توان بسیج کنندگی خود را (که همچنان از هر انگیزه بسیج کنندگی دیگر موثرتر است) در جهت رفع این بلا به کار گرفته است.  نکته مهم این جاست که باید توجه کنیم که وقتی از جریان اصلی شیعه صحبت می کنیم یعنی داریم از علمای تراز اول کشور و بلاد در اقصی نقاط کشور سخن می گوییم یعنی از فقیه و مرجعیت شیعه که ولی فقیه نظام جمهوری اسلامی هم هست، سخن می گوییم که از همان روزهای آغازین، قبل از این که اجازه دهد انحرافی در مسیر ایجاد شود، از وزارت بهداشت با همه نقایص و اشکالاتش حمایت کرد یا با ادبیات دینی عمل نکردن به توصیه های بهداشتی را سیئه دانست، یعنی از دیگر مراجع شیعه و دیگر علما با مشرب‌های مختلف و حتی سلیقه‌های متفاوت سیاسی سخن می گوییم که به پیروان و علاقه مندان خود بر رعایت تمام موارد توصیه شده پزشکان و متولیان تاکید کردند به گونه ای که با نظر آن ها تجمعات مذهبی مانند عید مبارک ولادت امیرالمومنین لغو  یا مشرف شدن به حرم مطهر و ضرورت زیارت کردن از راه دور اجرایی شد به گونه ای که حتی هنوز دیگر مراکزتجمعات غیرمذهبی در حال فعالیت هستند.

محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرگزاری مهر، در تشریح طرح دو فوریتی کمک به کسب و کارهای راکد در پی کرونا گفت: با اشاعه ویروس کرونا در جهان و منطقه، دو موضوع مهم باید در کشور مورد تصمیم گیری و توجه دقیق قرار گیرد، اول توجه به بخش سلامت و بهداشت و درمان و پیش بینی مسائل مربوط به نظام سلامت در راستای پیشگیری و درمان کرونا و موضوع دوم آثار و تبعات اقتصادی ناشی از شیوع بیماری کرونا.  وزارت بهداشت و درمان باید گزارشی را از مشکلات موجود خود ارائه کند البته بخش‌هایی از این گزارش به مرکز پژوهش‌ها و کمیته‌های تخصصی مجلس ارائه شده است اما به دلیل اینکه وزارت بهداشت به شدت درگیر عملیات و اجراست، ارائه چنین گزارشی برای بررسی داده‌های این حوزه زمان‌بَر است. گزارش اولیه ای در خصوص پیامدهای اقتصادی اشاعه بیماری کرونا در کمیسیون اقتصادی با هماهنگی مرکز پژوهش‌های مجلس در حال بررسی است، قرار است در راستای رفع مشکلات اقتصادی در قالب طرح دو فوریتی پیشنهاداتی به مجلس ارائه شود. این طرح دو فوریتی در خصوص اقدامات حمایتی از کسب و کارها و فعالیت‌های اقتصادی که دچار مشکلاتی به واسطه ویروس کرونا شده اند، است.

محمدرضا زمانی درمزاری، در یادداشتی در پایگاه خبری خبرآنلاین نوشت: نظر به شیوع گسترده کرونا ویروس در ایران و جهان و فوت بسیاری از شهروندان در اثر آن و شهادت بسیاری از پزشکان، پیراپزشکان و پرستاران در جهت مقابله با کرونا و درمان مردم در بیمارستان ها و داغدار شدن خانواده های آنها و مردم، پیشنهاد می گردد با راه اندازی " پویش شمع و گل برای قربانیان کرونا در چهارشنبه سوری ۹۸" در منازل و مراکز درمانی و سازمانی مربوطه و عدم حضور در خیابان ها؛ بهتر است به جای چهارشنبه سوری هر سال- در سال جاری، هر یک از خانواده ها با روشن کردن شمع به احترام و نکوداشت قربانیان کرونا و شهدای سلامت و قراردادن یک شاخه گل در کنار آن(شمع) در منازل خویش و وضعیت قرنطینه خانگی خود ؛ یاد و نام آنها را گرامی دارند. " شمع " ؛ نماد روشنی و نور به مانند آتش چهارشنبه سوری است و " گل " نماد هستی، زیبایی و زندگی بوده و بیانگر، ضرورت امیدواری مردم و شهروندان به حیات و زندگی و تداوم آن با مقابله بر کرونا در آستانه سال جدید شمسی و عید سعید باستانی است. اینگونه، نه اثری از تخریب محیط زیست خواهد بود و نه وضعیت قرنظینه خانگی شهروندان مخدوش خواهد شد و نه به مانند هر سال نیز با حجم بالایی از صدمات و آسیب های وارده ناشی از چهارشنبه سوری های نوین مواجهه خواهیم شد! و ضمن ابراز همدردی با خانواده های قربانیان و شهدای سلامت، یاد و نام آنها را نیز در شب چهارشنبه سوری، گرامی و محترم خواهند داشت و در جهت رعایت نظم عمومی کشور و حق بر سلامت و حق بر حیات شهروندان نیز اقدام خواهد شد.

به گزارش تابناک؛ سال هزار و سیصد و نود و نه آغاز متفاوتی دارد و برخلاف سال‌های پیشین، مردم امکان مسافرت به دیگر کشورها و نقاط توریستی داخل کشور را ندارند و اغلب جاذبه‌های توریستی با محدودیت‌های جدی مواجه شده‌اند تا این فضاهای پررفت که در این ایام با تراکم جمعیت نیز همراه هستند، بستر گسترش شیوع کرونا نشوند. به عنوان نمونه در لحظه تحویل سال از حرم امام رضا تا حافظیه شیراز، شاهد تراکم گسترده‌ای هستیم اما امسال همه اماکن مذهبی و فرهنگی میزبان مردم نیستند تا بدین ترتیب از سلامت عمومی در قبال این ویروس خطرناک حفاظت به عمل آید. در این شرایط که دعوت به ماندن در خانه است، قاعدتاً فراگیرترین گزینه تلویزیون است. صداوسیما چه در حوزه اطلاع رسانی و چه در حوزه سرگرمی رقابت دشواری را با شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی زبان دارد و انتظار چنین است که از این رقابت سربلند بیرون آید. تعطیلات نوروزی برای گروهی وسیعی از مردم عملاً از سه هفته پیش آغاز شده اما برای عموم مردم از چند روز دیگر آغاز می‌شود و آن گونه وضع موجود نشان می‌دهد، دست کم تا نیمه اردیبهشت ماه شاهد تداوم این جنس تعطیلی‌ها خواهیم بود و پس از آن ممکن است شرایط آهسته آهسته به حالت طبیعی بازگردد که البته این گزاره نیز هنوز قطعی نیست.

پایگاه خبری- تحلیلی الف در گزارشی آورده است: هنگامی که دلیری و دلسوزی پاسداران تندرستی مردم کشور را ارج‌می‌نهیم، نباید جایگاه دانش، دقت و درایت در این نبرد بزرگ را نادیده بگیریم. هر چیز به جای خویش نیکوست. بله «دلیری و دلسوزی» بدون «دانش، دقت و درایت» برای این نبرد بسنده نیست، اما بی‌گمان «دانش و دقت و درایت» نیز بدون «دلیری و دلسوزی» بسنده نیست. دلیری و دلسوزی بایسته‌ی این جانگاهِ گسترده، پیچیده و دشوار است. دانش یا ابزار، همه‌ی نیاز چنین نبردی نیست. این زنجیره‌ی پنج دال، با هم است که کارساز و کارآمد است.  همچنین همه‌ی بارِ چنین نبردی، را نباید تنها بر دوش کارکنان پزشکی، پیراپزشکی و بهداشتی دانست. کارهایی مانند پزشکی و آتش نشانی واپسین حلقه در زنجیره‌ی تلاشهای راه تعالی و توسعه‌ انسان و جامعه است. یعنی اگر حلقه‌های پیشین (مانند آموزش و پرورش، دین، جامعه‌شناسی، حقوق، مهندسی و بازرگانی) به هر علت درست کارنکرد یا بسنده نبود، آنگاه نوبت حلقه‌های واپسین(مانند پزشکی و آتشنشانی) می‌رسد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha