مقابله با بحران نیازمند عزم همگانی است. بدون یک اراده جمعی معطوف به مواجهه مؤثر با بیماری امکان رهایی از زنجیره انتقال آن وجود ندارد. برهمین اساس و به ابتکار ایرنا و روزنامه ایران پویشی برای فراخوان عمومی به مسؤولیتپذیری جمعی در برابر کرونا به راه افتاده است. به همین مناسبت نگاهی میکنیم به فعالیت مستندسازان که در حال ثبت حال و هوای کنونی کشور هستند.
در هفته چهارم اعلام رسمی شیوع ویروس کرونا در ایران، جمعی از مستندسازان مشغول ساخت و تهیه فیلمهای مستندی از خط اول مبارزه جامعه پزشکی با کرونا تا لایههای اجتماعی و درونی این بیماری مسری در بطن کشور هستند.
جواد یقموری و مهدی امینی مستند گذر از مه را در بیمارستان کامکار قم کلید زدهاند که طرح این مستند به شورای مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی هم ارائه شده است. فیلم به تلاش پرسنل بیمارستان کامکار قم، از پزشکان تا نیروهای خدماتی میپردازد و وضعیت بیماران و همراهان آنها را در قلب کرونای ایران به تصویر میکشد.
این دو مستندساز، مجموعه مستندهای کوتاهی از وقایع این بیمارستان را نیز تهیه خواهند کرد.
محمد مقدم نیز با نگاهی متفاوت و ثبت اتفاقاتی که در لایههای پنهانی شیوع کرونا در حال وقوع است، مستند خروج از عادت را تهیه و کارگردانی میکند. این فیلم با نگاهی به وضعیت مردم از گروههای مختلف اجتماعی، کارهای روزمره و تصورات آنها ساخته میشود.
بیمارستان مسیح دانشوری که از مهمترین مراکز پزشکی کشور در مقابله با ویروس کرونا است، سوژهی مستندی به تهیهکنندگی حامد شکیبانیا شده است. این فیلم با عنوان در خط مقدم، توسط حسین گوهری جمشیدی و حامد کاظمزاده کارگردانی میشود.
مستند همه با هم به کارگردانی محمد رفیعی و تهیهکنندگی امیرحسین میرصابری هم با محوریت ایثارگری کادر پزشکی، امیدآفرینی، نشاط و همدلی در حال ساخت است. محمدجعفر باقرینیا هم مستندی با همین مضامین را برای مؤسسه روایت فتح کارگردانی خواهد کرد.
میثم شاهبابایی روایتی مستند از تلاش شبانهروزی پرستارها و پزشکان بیمارستان امام خمینی(ره) و مسیح دانشوری در دفاع از مردم را در مرحلهی اخذ مجوز و پیشتولید دارد. این فیلم با نگاهی اجتماعی ساخته میشود.
سربازان بدون اسلحه به کارگردانی مجید شیدا عنوان مستندی دیگری با موضوع کرونا در ایران است. این فیلم تلاش پرسنل درمانی بیمارستان شهید صدوقی یزد در مبارزه با این ویروس را به تصویر میکشد.
مرتضی آتشزمزم مستندساز اصفهانی هم طی روزهای گذشته، وضعیت بیماران کرونایی و کادر درمانی یکی از بیمارستانهای این شهر را ثبت و ضبط کرده است. او به همین منظور، نامهای سرگشاده خطاب به رئیسجمهور هم انشاء و منتشر کرده است.
شاهین صمدپور مستندساز، مجری و برنامهساز تلویزیونی که آثار اجتماعی متفاوتی را در پروندهی فیلمسازی خود دارد نیز در تدارک ساخت مستندی با موضوع کرونا در شمال ایران است.
محمدعلی مرادی مستندساز آذربایجانی هم با همکاری خانه مستند تبریز، پروژه «همیاری» را کلید زده است. این فیلم روایتگر تلاش برخی جوانان تبریزی است که ضمن آموزش، مواد شوینده و ضدعفونیکننده برای محلههای فقیر این شهر تهیه و توزیع میکنند.
حجت عدالتپناه مستندسازی که حرفهی اصلیاش پرستاری است و علی کرمی تصویربرداری که در شاخه پزشکی ژنتیک تحصیل کرده هم درگیر ساخت مستندهایی با موضوع کرونا در بیمارستانهای امام خمینی(ره) و مسیح دانشوری شدهاند.
در مشهد مقدس نیز محسن جهانی مستندی با موضوع شیوع کرونا در این شهر مذهبی را جلوی دوربین برده است.
مسعود زارعیان تهیهکننده و مستندساز مشهدی هم مستندی را در بیمارستان شریعتی مشهد کلید زده است. خط اصلی این فیلم، واکنش افرادی است که تست کرونای آنها مثبت یا منفی شده است.
هاشم مسعودی هم با ایدهی تجربی، مستندی در دست تهیه و ساخت دارد. در این فیلم سلفیگرافی، پرستاری که اهل شهر طبس است و در بخش سوختگی بیمارستان امام رضا(ع) مشهد مشغول کار است، تصمیم میگیرد به مرخصی عید نرود تا در بخش کرونای این بیمارستان خدمت کند.
محمد کیاسالار دبیر جشنواره اخلاق پزشکی هم پروژهی متفاوتی را در دست تهیه دارد. او از برخی پزشکان بیمارستانهای دانشکده پزشکی دانشگاه تهران که درگیر کرونا هستند، خواسته تصاویری با موبایل خود ثبت کرده و بر اساس خط داستانی مورد نظر که مبتنی بر بحث سوگ است، ایدهی خود را جلو برده و به فیلم تبدیل کند.
بانوان مستندساز هم از این قاعده مسثنی نیستند. برای مثال لیلا امینی مستندی خودنگار با موضوع کرونا و مرگ که به شکلی غافلگیرانه میتواند سراغ آدمها بیاید و نسبت و فاصلهاش با همه، یکی است را در دست پژوهش و پیشتولید دارد.
مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی از مستندسازانی که علاقمند به ساخت فیلم مستند با موضوع تلاش، ایثار، از خود گذشتگی جامعه پزشکی و کادر درمانی و بحث امید و همدلی در مبارزه با بیماری کرونا هستند، حمایت خواهد کرد.
نظر شما