سیدهادی خسروشاهی متولد ۱۳۱۷ در شهر تبریز، از پیشه پدری که همان تحقیق و تبع و تلمذ در دروس حوزوی بود پیروی کرد، اما با تسلط بر چند زبان از جمله انگلیسی، ایتالیایی، ترکی استانبولی و عربی توانست به محققی زبردست در حوزه تاریخ نیز بدل شود.
خسروشاهی را اهالی تاریخ با کتاب «سیدجمالالدین اسدآبادی» میشناسد، بهویژه آنکه نزدیک به بیست سال از عمر خود را صرف پژوهش و تحقیق در موضوع تاریخ و زندگی سیدجمالالدین اسدآبادی کرد؛ بهجرات میتوان ادعا داشت که کمتر آرشیوی را در دنیا به دنبال اسناد و شواهدی از آثار و فعالیتهای اسدآبادی ندیده باشد. زمینه و دلیل آشنایی این نگارنده با مرحوم خسروشاهی به حدود ۱۵ سال پیش باز میگردد؛ زمانی که به درخواست ایشان برای جستوجو و بازیابی اسناد بیشتری از سیدجمالالدین اسدآبادی با یکدیگر همکاری داشتیم. این میزان استفاده از اسناد و شواهد در نگارش موضوعی تاریخی، از موجبات علاقمندیام به شخصیت ایشان شد و تا زمان مرگش این ارادت و ارتباط تداوم یافت.
بهرهگیری از علمای بزرگ شیعه همچون آیتاله بروجردی، امام خمینی (ره)، آیتالله شریعتمداری، علامه طباطبایی، آیتالله سیدابوالقاسم خویی و شیخ آقابزرگ تهرانی موجب خلق شخصیتی محقق و پژوهشگری دقیق از مرحوم استاد خسروشاهی شده بود.
این افتخار نصیب اینجانب شد که در طی چند سال گذشته در نشستها و جلسات علمی فراوانی در قم و تهران از وجود استاد بهره گیرم و از نزدیک با آرا و عقایدش آشنا شوم.
در جلسه نقد کتاب خاطرات ایشان از زندگی امام موسی صدر که در آبان ۱۳۹۷ اتفاق افتاد، بهعنوان منتقد حضور یافتم و در آنجا نیز اذعان داشتم که حافظه بسیار دقیق استاد سیدهادی خسروشاهی بیبدیل است و از سوی دیگر، بهویژه استفاده ایشان از اسناد و مستندات برای نقل روایات و صحهگذاشتن به مطالب شفاهی را روشی علمی و کمنظیر یافتم.
استاد خسروشاهی بیش از ۶۰ سال از عمر خود را به نگارش در حوزههای مختلف فرهنگی پرداخت و بیش از ۸۰ عنوان تالیف بر جای نهاد. او را باید از پایهگذاران مجله مکتب اسلام دانست که در زمان خود به تیراژ صدهزار نسخهای دست یافت. دستی بر سیاست نیز داشت و بهمدت پنج سال در کسوت سفیر ایران در واتیکان بود و پس از آن، با انجام برخی از مأموریتهای فرهنگی و سیاسی در اروپا و سپس مصر، از سال ۱۳۸۲ به کشور مراجعت کرد. در مجموع، مرحوم خسروشاهی را نویسندهای توانا و مردی روشنبین باید دانست که مانند اجداد خود، خدمات فراوانی را به تاریخ اسلام عرضه داشته است.
نظر شما