بیماری کرونا بیشتر کشورهای جهان را در نوردیده است و برخلاف برخی گمانهزنیها، خاک ایالات متحده هم از تیررس کوئید ۱۹ مصون نماند و این ویروس با گذر از اقیانوس آرام شهروندان و دولت آمریکا را نیز وارد شرایط بحرانی کرد. سیر شیوع بیماری برخلاف رفتار طنزآمیز و بیتفاوتی برخی مقامات این کشور بویژه «دونالد ترامپ»، اکنون شیب صعودی تندی پیدا کرده و به گفته رسانهها تقریبا همه ایالاتهای آمریکا را در بر گرفته و هر ساعت نزدیک به ۲ آمریکایی را به کام مرگ میبرد.
اکنون آمریکا با حدود ۳۵ هزار مبتلا در معرض تاخت و تاز این بیماری قرار گرفته و بنابر آخرین آمار بیش از ۴۷۵ شهروند این کشور جان خود را از دست دادهاند. این بیماری حتی راه خود را به کاخ سفید هم باز کرده است.
ایالات متحده سرانجام پس از نزدیک به ۲ ماه تاخیر دست به اقدام زد و با فراگیر شدن بیماری در کل این کشور وضعیت اضطراری اعلام کرد. حال رویکردهای ابتدایی رئیس جمهوری آمریکا به شدت مورد انتقاد قرار گرفته است زیرا وی کمتر از سه هفته قبل کرونا را شوخی گرفته بود و برابر آن اقدامات اولیه احتیاطی را در پیش نگرفت.
شرایط تازه، کاخ سفید را مجبور کرد از بسته نجات مالی حدود ۲ هزار میلیارد دلاری سخن بگوید. این کمک مالی برای مقابله با رکود مالی، تعطیلی بنگاههای تولیدی و اقتصادی و بیکاری شهروندان این کشور، کمک به بخش درمان و دادن یارانه به مردم در نظر گرفته شده است.
گفته میشود براساس این طرح که باید در مجالس کنگره به تصویب برسد آزمایش این بیماری برای همه افراد رایگان خواهد شد ضمن اینکه دریافت مرخصی برای کارکنان دولتی و غیردولتی، آسانتر از قبل میشود، ضمن اینکه به شهروندان با درآمد پائین نیز یارانه ۱۰۰۰ و ۵۰۰ دلاری تعلق میگیرد.
در حالی که ایالات متحده بزرگترین اقتصاد و پرهزینهترین ماشین جنگی جهان را دارد اما کمبود تجهیزات پزشکی از جمله دستگاههای اکسیژنرسانی، ماسک و لباسهای حفاظتی در بیمارستانهای آمریکا حتی در ایالتهای ثروتمند کالیفرنیا و نیویورک، باعث انتقاد بیشتر از عملکرد دولت شده است.
مخفیکاری ترامپ
اتهامهای گوناگون کرونایی در مورد ترامپ مطرح شده است. گذشته از نحوه مدیریت بحران، رفتارهای پیشین وی هم مورد انتقاد قرار دارد. چند هفته قبل، ترامپ با هیات برزیلی که همراه با رئیس جمهوری این کشور به آمریکا رفته بودند، ملاقات کرد. چند روز بعد از این دیدار، شماری از اعضای هیات برزیلی به بیماری کرونا مبتلا شدند. پس از آن، آزمایش کرونای بعضی از دولتیهای واشنگتن مثبت شد و برخی همچون همسر ترامپ خود را قرنطینه کردند. با این حال ترامپ از دادن آزمایش خودداری میکرد و در همان دوره به صورت نمایشی با مردم دست میداد و کرونا را مسخره میکرد.
تحلیلگران اعتقاد دارند آن زمان کاخ سفید تلاش میکرد با کم اهمیت جلوه دادن مواجهه ترامپ با افراد مبتلا به ویروس کرونا، موضوع نیاز به اقدامات ویژه دولتی، گرفتن تست کرونا یا قرنطینه شدن را در نزد افکارعمومی بیاهمیت جلوه دهد.
برخی از نخبگان آمریکایی حتی با طعنه عنوان داشتند کاش ترامپ از همان ابتدا به اندازهای که به بازی گلف خود اهمیت میداد به ویروس کرونا نیز توجه میکرد و تدابیری ویژه ای را اتخاذ میکرد. این در حالی است که رسانهها و کارشناسان از قبل به ترامپ هشدار داده بودند که دولت وی امکانات کافی برای مقابله با شیوع کرونا را در اختیار ندارد.
اکنون مهمترین اتهام از سوی روزنامه «واشنگتن پست» به ترامپ وارد شده است. این روزنامه اینبار تندتر از گذشته تیغ انتقادات را به سمت ترامپ نشانه رفت و مدعی شد که رئیس جمهوری آمریکا با بیتفاوتی نسبت به این بیماری در میانههای ژانویه (دو ماه قبل)، گزارشهای چند دستگاههای اطلاعاتی آمریکا را که در مورد شدت شیوع ویروس کرونا هشدار میدادند، نادیده گرفته است.
شدت بحران اما به اندازهای جدی احساس شده که ترامپ خود در نقش پزشک هم ظاهر میشود. وی در یک پیام توئیتری نسخه پزشکی را از ترکیب دو دارو ارائه کرد که به شدت مورد انتقاد برخی مقامهای درمانی و سیاسی این کشور قرار گرفته است.
ترامپ در وضعیت جنگی
مقامهای درمانی و حتی دولتی در آمریکا هشدار میدهند ادامه این روند شیوع به کمبود جدی تجهیزات و نیروی انسانی مورد نیاز برای مقابله با بیماری منجر میشود. کالج سلطنتی لندن هم وخامت اوضاع را با این پیشبینی متذکر شد که ممکن است بیشتر از ۲ میلیون آمریکایی از بیماری کرونا جان خود را از دست بدهند. اوضاع در آمریکا به اندازهای وخیم توصیف شده است که بنا بر اظهارات مقامهای ایالت نیویورک بررسی ۱۰ هزار بیمار مبتلا به کرونا نشان داد که جوانان نیز در معرض خطر جدی قرار دارند زیرا ۵۴ درصد مبتلایان بین ۱۸ تا ۴۹ سال سن داشتند.
به نوشته روزنامه «گاردین» رئیس جمهوری آمریکا که در ابتدا ویروس کرونا را مسخره میکرد اکنون خود را رئیسجمهوری دوره جنگ میخواند تا بتواند چند ماه دیگر دوره دوم ریاست جمهوری خود را تضمین کند.
تحلیلگر این روزنامه بریتانیایی اعتقاد دارد جهان در چند هفته اخیر شاهد دو ترامپ متفاوت و متناقض بود. یک شکل وی همانند دولتمردی بود که تلاش کرد یک جامعه مضطرب را آرام کند و در مقابل در تصویر دوم توان دولت آمریکا را برای مقابله با یک بحران به حالت بسیج درآورد. البته تصویر دوم ترامپ بیشتر برای افکار عمومی شناخته شده است. وی همان ترامپ جنگ طلب، ضدعلم، متمایل به تبعیض نژادی و ناراضی را به نمایش گذاشت که همه چیز و همه کس جز خودش را بابت اتفاقات سرزنش میکند.
به نوشته گاردین، آن ترامپ بی خیال اکنون حالت اضطرار اعلام کرده و ایالات متحده را در حال جنگ میداند آن هم با ویروس کرونا. تغییر لحن ترامپ تا اندازهای آشکار است که وی دوره را با جنگ جهانی دوم و مقابله با هیتلر مقایسه کرد و از همه نسلهای آمریکا خواست تا همچون دوره جنگ، برای منافع کشور از خود فداکاری نشان دهند.
شرایط وخیم موجب شده است که حتی برخی از مقامهای نزدیک به ترامپ از احیای دوباره قانون درمانی دوره پیشین موسوم به «اوباماکر» برای مقابله با ویروس کرونا سخن بگویند. طبق گزارش نشریه «پلیتیکو»، برقراری بیمه درمانی برای همه به ویژه افراد کم درآمد و فقیر میتواند زمینه را برای تسهیل انجام آزمایش پرهزینه ویروس در آمریکا و پیگیری روند درمان بیماران آماده کند. کارشناسان آمریکایی میگویند هنوز زمان رقابت ترامپ با «جو بایدن» فرا نرسیدهاست بلکه پیش از آن، ترامپ باید با ویروس کرونا و آسیبهای چندوجهی آن مقابله کند
کرونا رقیب انتخاباتی تازه ترامپ
از دیدگاه برخی تحلیلگران همین رویکردهای نامناسب و غیرمنطقی دونالد ترامپ ممکن است بهایی گزاف را بر آینده سیاسی رئیس جمهوری تحمیل کند. تارنمای شبکه خبری «فاکس نیوز» که روابط نزدیکی با کاخ سفید دارد در گزارشی عنوان داشت برخی چهرهها در حزب جمهوریخواه اعتقاد دارند کرونا ویروس تهدیدی جدی برای انتخاب دوباره ترامپ ایجاد میکند.
این گزارش آورده است طبق گفته «استیو بنن» مشاور پیشین ترامپ در کاخ سفید، هنوز زمان رقابت ترامپ با «جو بایدن» (نامزد احتمالی دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری) فرا نرسیده است بلکه پیش از آن، ترامپ مجبور است با ویروس کرونا و آسیبهای چندوجهی آن به مقابله برخیزد.
بنن شیوع این بیماری و تاثیرات مخرب آن را پیچیدهترین تهدیدی دانست که تاکنون ایالات متحده با آن روبرو شده است. این شرایط میتواند به یک سقوط مالی، رکود اقتصادی و حتی یک جنگ منجر شود. وی تاکید کرد: اکنون همان نوامبری است که انتخابات برگزار میشود؛ اقدامات دولت از نظر مردم آمریکا آزمونی برای وی در زمینه توانایی مدیریت بحران ارزیابی خواهد شد.
به نوشته رسانهها موسسه «گالوپ» اعلام کرد محبوبیت ترامپ از دوره پس از استیضاح تاکنون کاهش نشان داده و از ۴۹ به ۴۴ درصد رسیده است.
همچنین یکی از مقامهای حاضر در کمپین تبلیغات انتخاباتی ترامپ هم اعتقاد دارد نحوه عمل ترامپ به ویژه بسته نجات اقتصادی وی میتواند سرنوشت او در انتخابات را هم تعیین کند. علت آن است که مهمترین ابزار ترامپ در تبلیغات انتخاباتی موضوع اقتصاد بود اگر وضعیت اقتصادی در دوره بحران هم خوب باقی بماند او میتواند در انتخابات پیروز شود اما اگر همانطور که کارشناسان پیشبینی میکنند کرونا باعث افزایش ۲۰ درصدی بیکاری شود، دیگر وی نمیتواند ادعا کند که وضعیت اقتصاد آمریکا را رو به راه کرده است.
نظر شما