به گزارش ایرنا نامگذاری سال جدید یکی از مهمترین موضوعاتی است که مردم ایران بعد از لحظه تحویل سال در انتظار شنیدن نام و شعار آن هستند تا بدانند رهبرشان برای سال جدید چه موضوعی را هدف قرار داده اند تا مردم و مسوولان برای رسیدن به آن برنامه ریزی کنند. امسال نیز مانند سالهای گذشته شعار سال به یکی دیگر از محورهای اقتصادی اشاره داشت تا باز هم بر اهمیت این مقوله در پیشرفت و استقلال کشور تاکید شود.
همانطور که نخستین سال دهه ۹۰ «جهاد اقتصادی» نامگذاری شد آخرین سال آن نیز به «جهش تولید» مزین گشت تا دهه ای اقتصادی آن هم از نوع مقاومتی را برای کشور رقم زند و به دنیا نشان دهد که ملت ایران برای رسیدن به اقتصاد ایرانی یک دهه مقاومت را با موفقیت سپری کرده است.
یک دهه تاکید مقام معظم رهبری بر ابعاد مختلف اقتصادی نشان دهنده نیاز جامعه و اهمیت آن در خوداتکایی ملت ایران و بی نیازی آنان از دیگر قدرت های جهان است. اهدافی که اگر به درستی برای رسیدن به آنها برنامه ریزی شود تا حدود زیادی می تواند تحریم های خصمانه آمریکا را بی اثر کرده و روز به روز به قدرت و عزت مردم ایران بیافزاید.
سیستان و بلوچستان به عنوان استانی پهناور و مرزی مزیت های اقتصادی فراوانی دارد که اگر از قوه به فعل تبدیل شوند اثرات ملی و فراملی بسیاری برای کشور به ارمغان خواهد آورد. ظرفیت بالای این استان در زمینه تولیدات کشاورزی، دامپروری، صیادی، صنایع دستی و معادن و تجارت مرزی هر یک می تواند جهشی فزاینده در عرصه تولید کشور به ارمغان آورد. ضمن آنکه موقعیت جغرافیایی این استان و دسترسی به آب های آزاد از طریق بندر بین المللی چابهار و همچنین مرزهای زمینی با کشورهای افغانستان و پاکستان زمینه صادرات انواع تولیدات داخلی را نیز فراهم کرده است.
این در حالیست که حجم زیادی از این ظرفیت های اقتصادی در سایه خشکسالی و محرومیت های تاریخی پنهان مانده و برای آشکار شدن به همت بالای مسوولان و افزایش روحیه مردم بومی و حضور بخش خصوصی در صحنه نیاز است.
با توجه به اینکه شغل روستاییان سیستان و بلوچستان از گذشته بر پایه آب بنا شده بود در اثر خشک شدن تالاب های هامون و جازموریان و همچنین کاهش بلندمدت بارندگی ها بسیاری از جمعیت روستایی این استان بیکار شدند به همین دلیل تغییر پایه اقتصادی در روستاها از کشاورزی و دامداری به سمت تولیدات دیگر یکی از اهداف دولت در سال های گذشته بوده است تا از طریق توانمندسازی روستاییان از مهاجرت آنان به شهر جلوگیری کرده و زمینه اشتغال و تولید در روستاها را فراهم کند. حال در سالی که پیش روست باید دید چه میزان از این تلاش ها به نتیجه می رسد تا شاهد جهشی قابل توجه در زمینه تولیدات این منطقه و بهره گیری شایسته از ظرفیت های فراوان آن باشیم.
پرداخت ۱۱۸ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال روستایی
مدیر صندوق کارآفرینی امید سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: بعد از تصویب طرح ارائه تسهیلات اشتغال روستایی در سال ۹۷، صندوق کارآفرینی امید در این استان، تا کنون ۱۱۸ میلیارد تومان تسهیلات پرداخت کرده است.
ادریس دینارزهی افزود: این میزان تسهیلات به بیش از ۲ هزار نفر و در ۱۰۰درصد شهرها و روستاهای سیستان و بلوچستان پرداخت شده است.
وی گفت: با اجرای این طرح ها برای بیش از سه هزار ۵۰۰ نفر شغل ایجاد شده است.
مدیر صندوق کارآفرینی امید سیستان و بلوچستان در ادامه به امضای تفاهم نامه های مختلف با دیگر دستگاه ها اشاره کرد و گفت: در تفاهم نامه ای که با شرکت شهرک های صنعتی استان به امضا رسیده است، این صندوق ۲۵ میلیارد تومان تسهیلات به افراد جویای کار معرفی شده، پرداخت کرده است.
دینارزهی افزود: همچنین با امضای تفاهم نامه بین این صندوق و کمیته امداد امام خمینی، اداره کل ورزش و جوانان و اداره کل زندان های استان بیش از ۲۰ میلیارد تومان از محل اعتبارات صندوق پرداخت شده است.
سیستان و بلوچستان؛ رتبه نخست کشور در پرداخت تسهیلات صفر درصد
مدیر صندوق کارآفرینی امید سیستان و بلوچستان گفت: با عنایت ویژه این صندوق به مقوله اشتغالزایی در سیستان و بلوچستان، بالاترین میزان تسهیلات صفر درصد کشور در این استان پرداخت شده است.
دینارزهی ادامه داد: رسالت صندوق کارآفرینی امید، پرداخت تسهیلات به افرادیست که جویای کار هستند اما سرمایه ابتدایی برای شروع کسب و کار را ندارند.
وی با اشاره به اینکه بیش از نیمی از جمعیت سیستان و بلوچستان روستا نشین هستند گفت: از سال ۹۷ پرداخت تسهیلات به سمت تسهیلات روستایی سوق یافت و با دستور مقام معظم رهبری بالاترین میزان تسهیلات روستایی از صندوق توسعه ملی برداشت و به سیستان و بلوچستان تعلق گرفت.
وی با تاکید بر نگاه حمایتی این صندوق به احیا و تقویت آداب و رسوم و فرهنگ بومی منطقه گفت: از سال ۹۷ تاکنون ۲۳ میلیارد تومان تسهیلات برای طرح های مشاغل خانگی از جمله سوزن دوزی، خامه دوزی و گلیم بافی پرداخت شده است.
فعال سازی ١٦ واحد تولیدی تعطیل در سیستان وبلوچستان
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان نیز گفت: ۱۶ واحد تولیدی این استان امسال از طریق پیگیریهای ستاد تسهیل و رفع موانع تولید دوباره فعال شدند.
ماندانا زنگنه اظهار داشت: برای ایجاد اشتغال و رونق تولید در سیستان و بلوچستان در سالجاری ۳۶ نشست این کارگروه برگزار شد که نتیجه آن ۲۸۸ مصوبه بوده است.
وی ادامه داد: تاکنون با پیگیرهای انجام شده ۱۷۳ مصوبه در سیستان و بلوچستان اجرایی شده است.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان افزود: با مصوبات ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان ۱۶ واحد تولیدی غیرفعال به چرخه تولید بازگشتند و ظرفیت ۲۷ واحد دیگر نیز ۲۵ درصد افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: ایجاد زمینه مناسب برای جذب سرمایه گذاران و رونق تولید و اشتغال از جمله محورهایی بوده که در سیستان و بلوچستان مورد توجه قرار گرفته است.
سهم ۵۶۰ میلیارد تومانی سیستان و بلوچستان از تبصره ۱۸ بودجه
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان همچنین گفت: سهم این استان از محل موضوع تبصره ۱۸ بودجه ۵۶۰ میلیارد تومان بوده که نتیجه تزریق آن به فعالیتهای تولیدی فراهم شدن زمینه برای اشتغال مردم منطقه است.
دکتر زنگنه اظهار داشت: هدف از بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه اجرای برنامه اشتغال و مولد با تاکید بر اشتغال جوانان، دانش آموختگان دانشگاهی، زنان و اشتغال حمایتی است.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت جذب این اعتبار تمامی دستگاههای اجرایی سیستان و بلوچستان تا پایان هفته با احصا مسائل و مشکلات فرا روی جذب را اعلام کنند زیرا در صورت عدم جذب منابع به سایر بخشها اختصاص خواهد یافت.
سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان و بلوچستان افزود: بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه حاوی هشت برنامه تولید و اشتغال یعنی سیاستهای فعال بازار کار، بافت فرسوده شهری، بخش کشاورزی، میراث فرهنگی صنایع دستی، شرکت دانش بنیان، صنعت معدن و حمل و نقل ریلی برون شهری بوده که در اینمیان سهم استان ۵۶۰ میلیارد تومان معادل ۳.۶ درصد از کشور است.
وی بیان کرد: برای شفاف سازی و نظارت بر این بودجه در زمینه اشتغال و تولید وزارت جهاد کشاورزی سامانه سیتا، وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی سامانه کارا، وزارت صنعت و معدن سامانه بهین سال و بازآفرینی شهری سامانهپایش را راه اندازی کردهاند.
جلوگیری از ریزش بیشاز ۲ هزار فرصت شغلی در سیستان و بلوچستان
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در سال ۹۸ از ریزش ۲ هزار و ۳۹۱ فرصت شغلی در این استان جلوگیری شده است.
مهرداد جهاندیده افزود: با تعامل و همافزایی موجود در بین دستگاههای عضو کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید و کارگروه تخصصی اشتغال سیستان و بلوچستان و با حمایتهایی که صورت گرفت امسال با وجود شرایط سخت اقتصادی، از ریزش ۲ هزار و ۳۹۱ فرصت شغلی در این استان جلوگیری شد.
وی با اشاره به اهم فعالیتهای حوزه روابط کار این ادارهکل در سال ۹۸، گفت: در این حوزه یکی از مهمترین اهدافی که دنبال میکنیم پیگیری رفع مناقشات کارگری و کارفرمایی از طریق مصالحه و سازش است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان افزود: پیرو اجرایی کردن این هدف، امسال ۹۶۷ رای سازشی توسط مراجع حل اختلاف و هیاتهای تشخیص این ادارهکل صادر شده که در مقایسه با سال گذشته رشد سه درصدی را نشان میدهد.
وی همچنین از شناسایی ۶۵۴ نیروی کار خارجی غیرمجاز در سیستان و بلوچستان در بازه زمانی سال ۹۸ خبر داد و گفت: ۲۷۵ نیروی کار ایرانی نیز توسط ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کارفرمایان جایگزین این افراد شدند.
تشکیل بیشاز ۱۰۰ تعاونی جدید در سیستان و بلوچستان
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان تصریح کرد: ۱۰۸ شرکت تعاونی سال گذشته در سراسر این استان تشکیل شده است.
مهرداد جهاندیده با بیان اینکه این شرکتهای تعاونی در گرایشهای خدمات، کشاورزی و صنعتی در سیستان و بلوچستان فعالیت میکنند، اظهارداشت: تعداد اعضای این تعاونیها چهار هزار و ۳۰۹ نفر هستند.
وی از برگزاری ۳۴ هزار و ۷۱۳ نفر ساعت آموزش برای تعاونگران سیستان و بلوچستان خبر داد و افزود: این آموزشها به منظور توانمندسازی مدیران و اعضای تعاونیهای استان در شاخههای مهارتی حقوقی، مهارتی مدیریتی، مهارتی تخصصی و مجازی برگزار شده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان همچنین در زمینه اجرای طرح روستا تعاون در این استان گفت: پس از ابلاغ اعتبارات قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایر و برنامههای ابلاغی وزارت متبوع مبنی بر تشکیل شرکتهای تعاونی روستا تعاون در مناطق مختلف به منظور بهرهمندی از تسهیلات مذکور با پیگیریهای مستمر تا کنون ۱۰۵ شرکت تعاونی در گرایشهای مختلف در سطح استان تشکیل شده که از این تعداد ۵۰ تعاونی در سامانه کارا ثبت نام و به بانکهای عامل معرفی شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: هماینک ۲ هزار و ۳۳۵ شرکت تعاونی در سیستان و بلوچستان با تعداد اعضای یک میلیون و ۸۷۷ هزار و ۵۴۵ نفر فعال هستند.
جهاندیده به دستیابی این ادارهکل به رتبه سوم کشور در طرح انتخاب اتاق فکر و پژوهشهای برتر حوزه تعاون در سالهای ۹۷ و ۹۸ اشاره کرد و افزود: اتاقهای فکر تعاون برای توسعه و افزایش فرآیند مشارکت تعاونیها در اتحادیه و اتاقهای تعاون ایجاد شده و در آن افراد نخبه علمی، دانشآموخته، با تجربه و فعال به بررسی چالشهای بخش تعاون میپردازند.
نظر شما