حمزه احمدی روز پنجشنبه با بیان اینکه حوزههای آبخیز جنوب کرمان ۳۶ هزار کیلومتر مربع وسعت دارند افزود: فرسایش شدید خاک و سیلخیزی از خصوصیات بارز این منطقه است.
وی اظهار داشت: میزان آورده آب در حوزههای آبخیز منطقه جنوب کرمان سالانه یک و نیم میلیارد مترمکعب بوده که روانآب حاصل از آنها بیشتر به صورت سیلاب شدید جریان یافته و پس از وارد کردن خسارات زیاد به نواحی پائین دست، از دسترس خارج میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان افزود: در صورت اجرای پروژههای آبخیزداری و آبخوانداری میتوان ضمن مهار این سیلابها و کاهش خسارات آنها با تغذیه سفرههای زیر زمینی افزایش آبدهی منابع آب منطقه را فراهم کرد.
وی با بیان اینکه هر ساله شاهد بارندگیهای شدید با دوره بازگشت بلند مدت در منطقه جنوب کرمان هستیم، گفت: این بارندگیها باعث بروز سیلابهای مخرب و خسارات فراوانی به تاسیسات زیربنایی، منازل مسکونی و زمینهای کشاورزی وارد میشود.
احمدی افزود: سیلاب اخیر در شهرستانهای رودبار جنوب با میزان بارندگی۱۰۰ میلیمتر و کهنوج با میزان ۱۴۴ میلی متر در یک شبانهروز که متاسفانه خسارات فراوانی به ویژه در شهر زهکلوت به بار آورد، از سنوات قبل هم مشاهده شده بود.
وی با بیان اینکه یکی از وظایف ذاتی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری در راستای کنترل سیلاب است، گفت: در بخشی از بالا دست شهر زهکلوت در سال ۹۰ بر اساس میزان اعتبارتخصیص یافته آن سال نسبت به احداث سیلبند خاکی اقدام کرد و همچنین در سال ۹۵ بخشی از حوضه بالادست شهر توسط مشاور، مطالعه و طرح پخش سیلاب پیشنهاد شد.
وی افزود: این طرح شامل سه سایت خاکی که یکی از سایتها در سال ۹۷ به اتمام رسیده و خوشبختانه چندین مرحله نقش کنترل سیلاب را به خوبی انجام داده، در واقع در هر مرحله بارندگی یک و نیم میلیون مترمکعب سیلاب را کنترل کرد که در صورت نبود این سایت، خسارات پیش آمده میتوانست بیش از این باشد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب استان کرمان ادامه داد: سایت دوم در حال اجرا بوده و سایت سوم هم انشاالله در سال ۹۹ اجرایی میشود.
احمدی افزود: اجرای کامل سایت دوم میتواند کمک شایانی در راستای کنترل بخشی از سیلاب وارده به شهر زهکلوت کند.
وی گفت: آمادگی کامل را برای ورود به عرصه و مطالعه نقاط حادثهخیز برای کنترل سیلاب در چارچوب وظایف قانونی داریم و پیگیری لازم را در راستای تأمین اعتبار از طریق صندوق توسعه ملی میکنیم.
به گفته خداداد مقبلی معاون سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای کشور، سیلاب ۱۶۰ میلیارد تومان خسارت به راههای جنوب کرمان وارد کرده است.
علی احمدی مدیرکل دامپزشکی جنوب استان کرمان نیز از تلف شدن بیش از ۲ هزار راس دام بر اثر سیل در این منطقه خبر داد.
سیلاب همچنین بیش از پنج هزار میلیارد ریال خسارت به کشاورزان این منطقه وارد کرده است.
جنوب کرمان با جمعیت یک میلیون نفر از شهرستانهای جیرفت، عنبرآباد، کهنوج، منوجان، قلعهگنج، فاریاب و رودبار جنوب تشکیل شده است.