به گزارش نشریه "کلمبو پیج"، گوتابایا راجاپاکسا، رئیس جمهور سریلانکا روز گذشته با عفو سربازی که به جرم قتل ۸ غیرنظامی در جریان جنگ داخلی این کشور محکوم به اعدام شده بود، از سوی نهادهای بین المللی مورد انتقاد قرار گرفت مبنی بر اینکه او با سوء استفاده از هراس ناشی از شیوع ویروس کرونا برای آزاد سازی جنایت کاران جنگی بهره برده است.
براساس این گزارش، اگرچه نهادهای بین المللی و فعالان حقوق بشر و سیاستمداران مخالف دولت به این اقدام او انتقاد کردند، اما مردم سریلانکا که به دلیل شیوع ویروس کرونا در قرنطینه به سر می برند، واکنش کمتری به آن نشان داده اند.
رییس جمهوری سریلانکا روز شنبه به وزارت دادگستری دستور داد تا "سونیل راتایایک" سرباز متهم به جنایت جنگی را از زندان آزاد کند. راجاپاکسا، که در ماه نوامبر سال گذشته به عنوان رییس جمهوری سریلانکا انتخاب شد، خود نیز متهم به ارتکاب جنایت جنگی در طول نخست وزیریش در دوران جنگ داخلی سریلانکا است.
سازمان ملل متحد این عفو را "رویارویی با قربانیان" و نمونه دیگری از عدم موفقیت سریلانکا در برقراری عدالت و مجازات جنایتکاران جنگی توصیف کرد.
"میشل باچلت" سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گفت: " پرونده این سرباز یکی از موارد نقض حقوق بشر در طول درگیری های چند دهه سریلانکا بود که محکومیتش قطعی شده بود.
سازمان عفو بین الملل دولت سریلانکا را متهم به بهانه قرار دادن ویروس کرونا برای آزادی این فرد و دوری از انتقاد های بین المللی کرد.
عفو بین الملل در بیانیه ای گفت: "استفاده از بیماری همه گیر کرونا به عنوان فرصتی برای آزادی افراد محکوم به جنایات فجیع، قابل سرزنش بوده و قابل اغماض نیست.
وزارت بهداشت سریلانکا روز یکشنبه اعلام کرد که ۱۱۰ نفر در این کشور به بیماری کرونا مبتلا شده و یک نفر نیز جان خود را از دست داده است.
محاکمه "سونیل راتایایک" بیش از یک دهه به طول انجامید و وی پس از رد درخواست تجدید نظر در بالاترین دادگاه این کشور، در ماه مه ۲۰۱۹ محکوم به اعدام شد. سریلانکا هر حکم اعدام را به حبس ابد تغییر می دهد.
این حکم امیدها را به سیستم قضایی سریلانکا افزایش داد. مقامات نظامی سریلانکا علیه این سرباز شهادت داده بودند.
راجاپاکسا که یک افسر بازنشسته ارتش است، در طول جنگ داخلی این کشور با "سونیل راتایایک" در یک هنگ خدمت می کرد. وی در طول رقابت های ریاست جمهوری اعلام کرده بود که "قهرمانان جنگ" که "بی اساس" مجرم شناخته شده اند را آزاد خواهد کرد.
جنگ داخلی سریلانکا از سال ۱۹۸۳ از سوی اقلیت تامیل برای ایجاد کشوری مستقل به نام تامیل در قسمت های شمالی و شرقی جزیزه سریلانکا آغاز شد.
ارتش سریلانکا با شکست شبه نظامیان ببرهای تامیل پس از ۳۰ سال، به جنگ داخلی در این کشور پایان داد.
براساس گزارش های منتشر شده، بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار نفر، از شبه نظامیان ببرهای تامیل و نیروهای دولتی، و افراد عادی در جنگ داخلی این کشور کشته شدند.
نظر شما