به گزارش عصر جمعه مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، محمد جعفری در برنامه «با هم برای هم» با بیان اینکه یک جلسه ورزش در طول یک هفته برای دانش آموزان کافی نیست، اظهار داشت: در سال ۱۳۰۶ درس تربیت بدنی تصویب شد و قرار بر روزی یک جلسه ورزش در برنامه درسی بود، ولی به دلیل کمبود امکانات مالی و انسانی تبدیل به یک جلسه در هفته شد و بر همین اساس در برنامه درسی وزارت آموزش و پرورش، زنگ تربیت بدنی یک جلسه است.
مدیرکل دفتر تربیت بدنی و فعالیت های ورزشی با اشاره به شرایط موجود، سیاستها و برنامههای معاونت تربیت بدنی وسلامت را بر ارتقای فعالیتهای حرکتی و ورزشی دانش آموزان دانست و گفت: دانش آموزان را پنج ساعت در روز در اختیار داریم بنابراین سرانه حرکتی یک ساعت و نیم در هفته کافی نیست.
وی ادامه داد: به همین علت فعالیتهای مکمل مانند نرمش صبحگاهی، مدرسه پویا، کانونهای ورزشی درون و برون مدرسهای و المپیادهای ورزشی درون مدرسهای و ورزش با خانواده را برنامهریزی کردیم تا بتوانیم در همین بازه زمانی که دانش آموزان را در اختیار داریم، سرانه حرکتی آنها را افزایش دهیم. همچنین توجه والدین را به این مساله جلب کنیم که دانش آموزان در اوقات فراغت خود به کانونها و باشگاههای ورزشی مراجعه کنند.
جعفری با بیان برخی از آمارهای وضعیت سلامت کشور براساس آخرین تحقیقات و شواهد است، گفت: ۶۰ درصد مردم ایران دچار وزن بالا و چاقی، ۳۷ درصد از ایرانیان دچار فشارخون، بیش از۵۶ درصد مردم ایران دچارکم تحرکی، بیش از ۴۶ درصد مردم ایران دارای کلسترول بالا و ۱۰ درصد مردم ایران مبتلا به دیابت هستند.
وی افزود: طبق آخرین پایش نزدیک به ۲۲درصد از کودکان ایران دارای اضافه وزن و چاقی هستند و مطالعات و تحقیقات نشان میدهد که چاقی در سنین ۱۰ تا ۱۴ سال خطر ابتلا به چاقی در بزرگسالی را ۲۲ برابر میکند.
جعفری خاطرنشان کرد: این دغدغه که کم تحرکی باعث اضافه وزن دانش آموزان میشود، وجود دارد و در این شرایط بیشتر هم هست چراکه عوارض زیادی از جمله خطر ابتلا به دیابت و بعضی سرطانها را افزایش میدهد، باعث بیماری قلبی عروقی، کبدچرب، اختلالات فیزیولوژیکی، ناتوانی جسمی، کاهش عزت نفس، تداوم چاقی در طول عمر و اختلال خواب درافراد میشود.
مدیرکل دفتر تربیت بدنی و فعالیتهای ورزشی در مورد عوامل مهمی که در اضافه وزن وچاقی دانش آموزان موثراست، گفت: عامل اول، عوامل فردی(ویژگیهای دانش آموزان) مانند جنس، سن، عادت به کم تحرکی، برنامه شخصی، وراثت، قدرت تصمیم گیری، موادغذایی دریافتی و فعالیت حرکتی است.
جعفری عامل دوم را عوامل خانوادگی (سبک زندگی والدین) معرفی کرد و گفت: دانش تغذیهای، مصرف غذایی والدین، دسترسی غذا در منزل، ترجیحات غذایی والدین، وضعیت وزن والدین، ترغیب والدین به فعالیت، الگوهای فعالیت حرکتی والدین، نظارت والدین به تماشای تلویزیون، وابستگی خانواده به تلویزیون، معاشرت با دوستان و فامیل از نمونههای رفتاری این بخش هستند.
وی عامل سوم را عوامل اجتماعی (ویژگیهای جامعه یا اجتماعی) دانست و گفت: نمونههای رفتاری این بخش وضعیت اقتصادی و اجتماعی، اوقات فراغت خانواده، بقالیها و رستورانهای در دسترس، دسترسی به مراکز تفریحی و تجاری، برنامه تربیت بدنی در مدرسه و فضای مدرسه است که باید بر اساس این عوامل راهکارهای مناسبی ارایه دهیم.
مدیرکل دفتر تربیت بدنی و فعالیتهای ورزشی با اشاره به معضل چاقی درآخرین غربالگری که وزارت بهداشت در رابطه با فشارخون انجام داده است، گفت: ۳۷درصد جمعیت ایران دارای فشار خون بالا هستند و ۱۰ درصد دیابت دارند و این دغدغه باعث شده برنامههای مختلفی را تنظیم کنیم و تمام فعالیتهای مکمل را در کنار برنامه درسی بگنجانیم تا بتوانیم از هر فرصتی استفاده کنیم.
وی ادامه داد: از والدین میخواهم که درس تربیت بدنی را مانند سایر دروس جدی گرفته و به آن اهمیت دهند، به همین خاطر طرحی در کشور که در ۵ استان به صورت پایلوت در حال اجراست با عنوان " دستیابی به وزن مطلوب و تناسب اندام برای دانش آموزان دارای اضافه وزن و چاق" در حال پیگیری میباشد و انشالله در سال آینده به صورت سراسری انجام خواهد شد.
جعفری با اشاره به وضعیت کنونی گفت: در حال حاضر که شرایط شیوع ویروس کرونا پیش آمده و دانش آموزان از اول اسفند در خانهها در قرنطینه اجباری به سر میبرند و در کنار خانواده اوقات فراغت فزاینده برایشان به وجود آمده است. این دغدغه بیشتر خواهد بود. به همین دلیل از والدین عزیز میخواهیم، ما برنامه میدهیم آنها هم در خانه برنامه داشته باشند تا فعالیتهای تربیت بدنی و ورزش در منزل انجام شود.
نظر شما