کلوچه زنجبیلی، گرمابخش روزهای کرونایی 

بیرجند - ایرنا - این روزها که به خاطر پیشگیری از شیوع ویروس کرونا همه خانه نشین شده‌اند مردم خراسان جنوبی فرصت را مغتنم شمرده و با پختن کلوچه زنجبیلی که یکی از شیرینی‌های سنتی این استان است به روزهای سرد کرونایی گرما می‌بخشند. 

زنجبیلی از شیرینی‌های سنتی و به‌نام استان خراسان جنوبی به شمار می‌آید. به خصوص در شهر بیرجند به صورت سنتی ، خانگی و صنعتی تهیه می‌شود و به عنوان شیرینی خانگی یا شیرینی زنجبیلی معروف است.

 طعم تند، شیرین و گرمای خاصی که ناشی از وجود زنجبیل در این شیرینی سنتی وجود دارد وجه تمایز این کلوچه‌ها از دیگر شیرینی‌های سنتی است. علاوه بر طعم‌دهی خواص درمانی زیادی نیز برای ادویه زنجبیل وجود دارد  که این امر کلوچه زنجبیلی را ارزشمندتر می‌کند.
 
 این شیرینی محلی و سنتی در بازار بیرجند از سوغات مهم برای گردشگران نیز محسوب می‌شود.

 مواد مورد نیاز برای تهیه شیرینی زنجبیلی عبارتند از : دو و یک دوم فنجان آرد کاملا سفید ، ۳ عدد تخم‌ مرغ ، یک فنجان پودر قند ، ۱۰۰ گرم کره، یک قاشق مرباخوری زنجبیل، یک قاشق چایخوری بیکینگ پودر  و مواد لازم برای تزئین سطح شیرینی‌ها نیز عبارتند از : یک عدد زرده تخم مرغ + یک قاشق مرباخوری ماست + یک قاشق مرباخوری زعفران حل شده.

 طرز تهیه شیرینی زنجبیلی نیز بدین شرح است: پودر قند و کره را خوب به هم می‌زنیم تا کرم به دست آمده سفید و پفی شود.

 زرده‌ها را به تدریج به کرم اضافه می‌کنیم و مرتب آن را به هم می‌زنیم . آرد و بیکینگ پودر و زنجبیل را مخلوط کرده و به آن اضافه می‌کنیم تا خمیر نرم و لطیفی تهیه شود.

 خمیر را به شکل لوله درآورده، آن را در کاغذ روغنی می‌پیچیم و مدت ۳ ساعت در یخچال نگه می‌داریم تا خمیر جا بیفتد. 

سپس آن را از کاغذ روغنی درآورده و روی میز قرار می‌دهیم و با کارد آن را به صورت حلقه‌های یک سانتی‌متری می‌بریم  یا با وردنه خمیر را صاف کرده و با استفاده از قالب یا ته لیوان خمیر را به اشکال دلخواه قالب می زنیم و سپس با استفاده از چنگال روی خمیر را سوراخ‌های ریز می‌کنیم و در سینی فر و با کمی فاصله می‌چینیم ، آنگاه به سطح کلوچه‌ها با قلم مو، مخلوط زرده، ماست و زعفران می‌مالیم و سینی را در وسط پنجره فر با حرارت ۲۵۰ درجه مدت ۲۰ دقیقه می‌گذاریم. 

صبر می‌کنیم تا شیرینی‌ها کمی برشته شوند. سپس سینی را از فر خارج کرده و می‌گذاریم شیرینی ها خنک شوند و آنها را در ظرف دردار می‌چینیم.

مردم خراسان جنوبی به خصوص روستاییان و عشایر زمان‌های قدیم شیرینی زنجبیلی را در تنورهای آتشی می‌پختند که طعم و رنگ و بوی بهتری داشت. 

اخبار مرتبط