محمدعلی بخشی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: تاکنون سه کانون بیماری تب برفکی در استان شناسایی شده که مهمترین آن در مجتمع دامداری اسلامیه شهرستان فردوس اتفاق افتاده است.
وی بیان کرد: بیماری تب برفکی یک بیماری حاد ویروسی در نشخوارکنندگان و زوج سمان است که در فصل سرما احتمال شیوع آن از هر فصل دیگر بیشتر است که خسارات اقتصادی زیادی به صنعت دامداری وارد میکند.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: این بیماری از نیمه آذرماه در برخی واحدهای مجتمع دامداری اسلامیه مشاهد شد و از شروع بیماری تاکنون ۲۵ واحد را درگیر کرده که با انجام اقدامات کنترلی اکنون تعداد واحدهای درگیر به ۱۵ واحد کاهش یافته است.
بخشی با بیان اینکه بعد از مشاهده و تشخیص بیماری بلافاصله اقدامات لازم توسط دامپزشکی استان و شهرستان انجام شد، عنوان کرد: واکسیناسیون مجدد دامهایی داخل مجتمع به صورت کامل انجام و بیش از هزار لیتر انواع مواد ضدعفونی و ملزومات مورد نیاز برای کنترل و مهار بیماری به شهرستان ارسال شد.
وی با اشاره به فعالیت شبانهروزی کارکنان شبکه دامپزشکی شهرستان برای کنترل و مهار بیماری و جلوگیری از خروج بیماری و سرایت به دامداریهای خارج از مجتمع، گفت: اینکه گفته میشود مسئولان در زمینه کنترل بیماری دیر اقدام کردهاند، صحت ندارد و از همان ابتدا رئیس و کارکنان شبکه دامپزشکی شهرستان وارد عمل شدند و اقدامات برای کنترل بیماری بیوقفه ادامه دارد.
بخشی افزود: علاوه بر حضور کارکنان پر تلاش شبکه دامپزشکی فردوس، کارشناسان و مدیران استانی دامپزشکی از نزدیک نسبت به بررسی روند بیماری و اقدامات صورت گرفته بازدیدهایی انجام دادهاند.
وی در خصوص شیوع این بیماری از طریق واردات دام از کشورهای همسایه، اظهار کرد: از کشورهای همسایه به خصوص افغانستان تاکنون از مرزهای خراسان جنوبی واردات دام به صورت رسمی و غیر رسمی صورت نگرفته است.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی افزود: ورود دام از سمت سیستان و بلوچستان و به صورت چرایی به صورت محدود به نهبندان اتفاق میافتد که تمهیدات لازم برای قرنطینه دام در مجتمع حیدرآباد اندیشیده شده و در صورت ورود، قرنطینه و اقدامات لازم از سوی دستگاههای متولی انجام و سپس به مقصد کشتارگاه حمل میشوند.
بخشی عنوان کرد: ساختار فیزیکی و بهداشتی مجتمعهای دامداری و از جمله مجتمع دامداری اسلامیه نیاز به انجام اصلاحاتی از جمله حصارکشی کامل و استقرار داکت ضد عفونی و غیره دارد که در طی جلسات برگزار شده از سمت فرمانداری و دستگاههای مرتبط با مدیریت مجتمع و اعضای تصمیم گیری لازم صورت پذیرفته است و در دستورکار است.
وی اظهار کرد: با گزارشهای ارائه شده و بررسی روند بیماری، اوج بیماری در این مجتمع پشت سرگذاشته شده و شاهد کاهش درگیری در تعداد واحدها هستیم به گونهای که از ۲۵ دامداری که بیماری در آنها شناسایی شده، تعدادی درمان و بیماری کنترل و اکنون تعداد واحدهای درگیر به ۱۵ واحد کاهش یافته است.
بخشی تصریح کرد: پیش بینی میشود با تلاشهای صورت گرفته و همکاری دامداران در چند روز آینده این بیماری در مجتمع دامداری اسلامیه کنترل و مهار شود.
وی با اشاره به انجام ۲ مرحله واکسیناسیون دامهای استان در تابستان و زمستان برای جلوگیری از شیوع تب برفکی، گفت: در تابستان سال جاری ۱۰۰ درصد واحدهای دامداری مجتمع اسلامیه فردوس و این شهرستان علیه تب برفکی واکسیناسیون شدهاند.
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی نقل و انتقال دام بدون مجوز از استانها و شهرستانها و عدم رعایت ضوابط بهداشتی و قرنطینهای را عامل اصلی شیوع این بیماری در دامداری ها و بخصوص مجتمع دامداری اسلامیه اعلام کرد.
بخشی گفت: شیوع این بیماری در بین دامها، کاهش شدید تولید شیر، لاغری مفرط به خاطر کاهش اشتها و احیانا سقط جنین بوده و مرگ و میر در برهها، بزغالهها و گوسالهها جوان رخ میدهد.
وی با اشاره به اینکه تب برفکی جزو خطرناکترین و واگیرترین بیماریهای صنعت دام است، بیان کرد: بیماری تب برفکی از جمله بیماریهای ویروسی مسری دام است که شیوع آن خسارت های اقتصادی فراوانی را برای واحدهای پرورش دام به همراه دارد.
بخشی با اشاره به اینکه این بیماری مشترک بین انسان و دام نیست و از این نظر نگرانی وجود ندارد یادآور شد: در راستای مقابله با بیماری تب برفکی اجرای طرح واکسیناسیون دامها علیه بیماری تب برفکی در واحد های دامداری روستای و عشایری و تعدادی از واحد های دامداری صنعتی به صورت رایگان در ۲ نوبت در سال صورت میگیرد که در زمان اجرای طرح در دامداریهای صنعتی بزرگ خرید و تزریق واکسن توسط اتحادیه دامداران و تعاونی دامداران انجام میگیرد.
نظر شما