در شرایط بحرانی ، سوای اقدامات و کنشهای جمعی که در بطن جامعه انجام میشود، دستگاهها و نهادهای دولتی به عنوان اصلیترین متولیان نهادهای اجتماعی و سیاسی هم مکلفند تا در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند. این اقدامات برای دو دسته از افراد در جامعه انجام میشود که میتواند در جای خود مهم ارزیابی شود: یکی در رابطه با اقدامات حمایتی از افراد عادی جامعه و دیگری در رابطه با اقشار آسیبپذیر که در شرایط بحرانی از وضعیت حساستری برخوردارند. در وضعیت عادی در کشور دستگاههای مختلفی مسئولیت تأمین رفاه و حمایت اجتماعی از اقشار ضعیف و آسیبپذیر را برعهده دارند؛ که ارزیابی و بررسی عملکرد کلی آنها فرصت خاصی را میطلبد، اما بررسی مجموعه اقدامات دستگاههای حمایتی در خصوص حمایت از اقشار ضعیف برای مبارزه با کرونا جهت بازاندیشی و ارائه تصویری روشن از وضعیت، در شرایط کنونی ضروری به نظر میرسد.
بنابر گزارش شماره ۲۱۰۱۶۹۶۱ مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دستگاههای دولتی و غیردولتی نظیر «سازمان بهزیستی کشور»، «کمیته امداد امام خمینی» (ره)، «شهرداریها» و «بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی» از زمان شیوع ویروس کووید ۱۹ در کشور اقدامات حمایتی را صورت دادهاند که مرور آن خالی از لطف نیست.
در این راستا ازسوی سازمان بهزیستی کشور مبلغ ۵۸ میلیارد ریال به مراکز اقامتی درمان و بازتوانی معتادین، اختصاص یافته که برای اجرای دستورالعملهای پیشگیری و کنترل کووید ۱۹ ، برای هر مرکز پنج میلیون تومان سرانه در نظر گرفته شده است. این سازمان همچنین، تخصیص ۲۴ میلیارد تومان را به مراکز شبانهروزی نگهداری سالمندان و معلولان با ظرفیت ۴۸۰۰۰ نفر(سرانه ۵۰۰ هزار تومان برای هر نفر) اختصاص داده است.
مضاف بر آن سازمان بهزیستی کشور توافقنامههایی را با نهادهای مختلف و در جهت حمایت از اقشار آسیبپذیر در نظر گرفته است. چنانچه اجرای توافقنامه با استانداری تهران در خصوص طرح «جمعآوری ضربتی کودکان کار و خیابان»، کمک مبلغ ۵ میلیارد تومانی ازسوی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی به سازمان بهزیستی کشور برای حفاظت از سلامت کودکان کار در برابر کرونا و اختصاص مبلغ ۴۰ میلیارد تومان که ۳۰ میلیارد تومان برای مددجویان کمیته امداد و ۱۰ میلیارد تومان برای سازمان بهزیستی جهت تهیه بستههای بهداشتی و مراقبتی در برابر کرونا از سوی این بنیاد و تخصیص مبلغ ۱۰ میلیارد تومان به حساب ۴۰ هزار نفر معلولان ضایعه نخاعی، شدید و خیلی شدید مستقر در منزل برای تهیه اقلام بهداشتی و ضدعفونی جهت پیشگیری از کرونا از طریق سازمان بهزیستی کشور، از جمله مهمترین فعالیتهای این سازمانها بوده است.
بنیاد مستضعفان همچنین هدیه مبلغ یک میلیون تومانی را به درخواست شهرداری تهران برای ۴۰۰۰ نفر پاکبان و کارگر پسماند و بهشت زهرا (س) در مقابله با کرونا پرداخت کرده است. حمایت کامل از گروههای جهادی برای ضدعفونی مناطق پُرخطر، غربالگری و آموزش مردم با اولویت ۱۴ منطقه محروم کشور و اهدا مبلغ ۳ میلیارد تومان به آسایشگاه «کهریزک» (که میزبان در حدود ۲ هزار سالمند، معلول، بیمار ام.اس و معلول نخاعی است) به دنبال شیوع ویروس کرونا و قرنطینه آن، اقداماتی است که توسط این نهاد انقلابی انجام شده است.
شهرداری تهران هم با اقداماتی نظیر انجام تست غربالگری کرونا در «گرمخانهها»، آموزش تمامی نیروهای ستادی و ضدعفونی مستمر تمام سطوح در تمام «گرمخانه» و «سامانسرا»، تجهیز تمام مراکز به تب سنج لیزری و ارائه خدمات درمانی و آموزشی و توزیع بستههای بهداشتی به کودکان کار و خیابان و زبالهگرد و حضور تیم پزشکی در گودها و گاراژهای تفکیک زباله را در جهت حمایت از اقشار آسیبپذیر فعالیت چشمگیری داشته است.
شایان ذکر است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم بسته حمایتی معیشتی دولت را برای ۳ میلیون نفر از افراد نیازمند (به مبلغ ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان) در نظر گرفته است.
نظر شما