روش اتخاذ و ابلاغ قوانین جدید به ثبات بازار سرمایه لطمه می‌زند

تهران - ایرنا - چهارشنبه شب گذشته بخشنامه‌های جدیدی در زمینه تغییرات قوانین اجرایی معاملات بورس ابلاغ و اعلام شد این تغییرات از تاریخ ۲۵ فروردین ماه اجرایی خواهد شد؛ این موضوع زمینه واکنش و اعتراضات کارشناسان و سهامداران فعال در این بازار را از تصمیم اخیر سازمان بورس برانگیخته است.

«مهدی محمود رباطی» امروز (شنبه) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به ابلاغ بخشنامه‌های جدید از سوی سازمان بورس در زمینه تغییر قوانین معاملات بورس و فرابورس اشاره کرد و افزود: مهمترین شاخص برای توسعه هر بازار سرمایه‌گذاری‌، ثبات و امنیت سیستماتیک این بازار است و از آنجایی که توسعه بازار سرمایه در راس برنامه‌های اقتصادی دولت و حاکمیت است باید به این موضوع توجه جدی صورت پذیرد.

مدیر عامل کارگزاری بورس بیمه ایران اظهار داشت: از سه ماه گذشته که این رویه جدید برای ابلاغ بخشنامه‌های جدید در سازمان بورس آغاز شد ابهاماتی را برای فعالان بازار ایجاد کرد که دلیل این رویه تولید انبوه بخشنامه‌های جدید و ابلاغ شبانه و ناگهانی چیست.

رباطی با بیان اینکه این رویه سازمان بورس به نقطه مثبتی در بازار سرمایه ختم نخواهد شد، گفت: از سه ماه گذشته این روند از سوی سازمان بورس شدت گرفت و ما شاهد این بودیم که آخر هر هفته حجم انبوهی از بخشنامه به بازار سرمایه ابلاغ می‌شود، این موضوع غیرقابل مدیریت است و نمی‌توان بازار را با این قوانین جدید وفق داد.

وی اظهار داشت: این موضوع باید به طور دقیق توسط وزارت اقتصاد و دارایی که تمرکز بر حفظ رونق بازار سرمایه دارد مورد بررسی قرار گیرد که انگیزه این مدل قانون گذاری‌ها و ابلاغ بخشنامه‌های جدید در بازار طی هفته‌های اخیر چه می‌توان باشد.

وی گفت: هر کسی که نسبت به بازار سرمایه شناخت داشته باشد نسبت به این موضوع هم آگاهی دارد که این مدل برخورد با بازار، میزان ریسک سیستماتیک بازار را به شدت افزایش می‌دهد و باعث ایجاد فضای نااطمینانی در بازار و بر هم خوردن نظم حاکم و امتیاز نقدشوندگی بازار سرمایه خواهد شد.

رباطی با اعتقاد بر اینکه این موضوع در کوتاه مدت و میان مدت به بازار لطمه خواهد زد، افزود: در گذشته شاهد این نوع از قانون گذاری‌ها در بازار نبودیم و فقط در سال ۹۲ در زمان ریزش بازار و نیز در سال ۸۴ و ۸۳ این مدل از برخورد با بازار برای کنترل نوسان‌ها به کار گرفته شد.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بازار ایران همانطور که در حال جذب سرمایه‌های جدید است و در کشور در حال توسعه است در مدیریت خود هم نیازمند دیدگاه‌هایی متناسب با این رویکرد جدید است که بتواند نگاه سنتی در مدیریت بازار را به سمت دیدگاه های مدرن تر و متناسب با بازارهای پیشرفته دنیا سوق دهد. کما اینکه در دوره مدیریت «شاپور محمدی» نیز گام‌هایی مهم در خصوص اصلاح و مدرن کردن ساختارهای بازار برداشته شد، ولی اقدامات اخیر در تضاد با روند مدیریتی سال‌های گذشته وی است که دلیل این تغییر رویکرد جای بررسی دارد.

رباطی با بیان اینکه روش ابلاغ این بخشنامه‌ها به نفع بازار سرمایه ایران نیست، گفت: حتی اگر این قوانین جدید به نفع بازار و درست باشد اما نحوه ابلاغ آن که هر هفته با حالت غافلگیرانه حجم انبوهی از بخشنامه به بازار ابلاغ شود درست نیست، اگر قرار است قوانین جدید وضع شود باید مورد کارشناسی قرار گیرد و در فضای مشورت با کارشناسان و صاحب نظران تصمیمات اتخاذ شود و بعد در روش درست و شفاف به اطلاع نهاهای مالی و سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی برسد تا بتوان از این طریق سرمایه گذاران را متقاعد کرد و شوک و نااطمینانی به بازار نداد.

رباطی با بیان اینکه بندها و متن قوانین جدید ابلاغ شده از دید کارشناسی هم درست نیست، افزود: اگر دیگر بورس‌های دنیا را ارزیابی کنیم به هیچ عنوان ریز ساختار بازار به این شکل مداوم دستکاری نمی‌شود و قوانینی محدود کننده شبیه این قوانین نیز در این بازارها مشاهده نمی‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: این هفته سازمان بورس بخشنامه‌های جدید را به گونه‌ای ابلاغ کرد که برخی از اعضای شورای عالی نسبت به آن اظهار بی اطلاعی کردند که در نوع خود تاکنون بی‌نظیر بود؛ این رویداد را وزارت اقتصاد باید بررسی کند که دلیل و انگیزه این مدل صدور بخشنامه‌ها به صورت مداوم از سوی سازمان بورس چه می‌توان باشد.

به گفته وی، این مسایل برای ساختار سرمایه‌گذاری بازار سرمایه مناسب نیست و بورس را به عنوان یک بازار بی ثبات به فعالان کسب و کار معرفی می‌کند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha