پس از تجربه موفق پخش آنلاین کنسرتهای موسیقی در ایام تعطیلات نوروزی با دو هدف دعوت بیشتر مردم برای در خانه ماندن در مسیر تحقق شکست ویروس کرونا و قطع زنجیره شیوع این ویروس و ازسوی دیگر حمایت از هنرمندان و پر کردن اوقات فراغت مخاطبان؛ در گام دوم پخش آنلاین فعالیتهای هنری، تلویزیون تعاملی نمایشنت بهعنوان نخستین تلویزیون انحصاری پخش هنرهای نمایشی فعالیت خود را برای پخش زنده آثار تئاتری در شبهای کرونایی کشورمان از هفدهم فروردین آغاز کرد.
نمایشی از آیینهای بهاری مردمان استان مرکزی
شامگاه گذشته (شنبه ۲۳ فروردین) هفتمین شب از اجرای نمایشهای زنده و پخش آنلاین آن از طریق تلویزیون تعاملی نمایشنت به نمایش حرمان به نویسندگی و کارگردانی قاسم طاهراحمدی در گونه تئاتر دفاع مقدس اختصاص داشت.
این اثر زمستان سال ۱۳۹۸ در پردیس تئاتر تهران اجرای عمومی خود را پشت سرگذاشت و بازتاب دهنده بخشی از زندگی شهید شاهرخ (ابوالفضل) ضرغام معروف به «حر انقلاب» یکی از فرماندهان دوران حماسه هشت سال دفاع مقدس است که پیش از اجرای عمومی سابقه حضور در جشنواره تئاتر مقاومت وجشنتواره تئاتر فتح خرمشهر را در کارنامه خود دارد و از تمامی جشنوارههای ذکر شده جوایز مختلفی را به خود اختصاص داده است.
نگاهی به قصه نمایش دفاع مقدسی حرمان
قاسم طاهراحمدی به عنوان نمایشنامهنویس و کارگردان این اثر قصه روایت خود را بر پایه زندگی شهید شاهرخ (ابوالفضل) ضرغام یکی از فرماندهان دوران حماسه هشت سال دفاع مقدس استوار کرده است. متن این اثر به گفته کارگردان بر اساس یادداشتها و خاطرات همرزمان این شهید والامقام دوران دفاع مقدس به رشته تحریر درآمده است.
زندهنام شهید ضرغام پیش از انقلاب به سبب جثه بزرگی که داشت و در مسابقات کشتی در جامهای داخلی به عنوان برگزیده انتخاب شده بود از مسیر زندگی کمی منحرف شده بود و بیشتر او را به عنوان زروگو و قلدر می شناختند. حتی بنا به اسناد موجود پیش از انقلاب ساواک از او خواستهبود در سرکوب مردم شرکت کنند. اما پس از انقلاب و با شنیدن سخنان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) و آشنایی مشی و آرمانهای نظام جمهوری اسلامی تغییر رویه داد و با حضور در میدانهای نبرد حق علیه باطل به نوشیدن شربی شهادت نائل شد.
درست به سبب همین شیوه زندگی کوتاه ۳۱ ساله اوست که از شهید ضرغام به عنوان حُر انقلاب (حر ریاحی از یاران امام حسین علیه السّلام) نام برده میشود.
قدرت روایت و بهرهگیری از شیوه نمایشهای ایرانی
قدرت روایت نمایشنامهنویس در اثر حرمان با توجه به ویژگی تکگویی یا مونولوگ بیشترین بهره و ارتباط مستقیم میان مخاطب و تک بازیگر این اثر نمایشی را با خود بههمراه داشت.
از سوی دیگر با توجه به کمتر شنیده شدن نام شهید ضرغام در میان شهدای والامقام عرصه دفاع مقدس؛ بهرهبردن از ویژگی مونولوگ بیشترین دامنه ارتباطگیری مخاطب با این اثر را با خود بههمراه داشت.
همچنین در ساحت کارگردانی؛ طاهراحمدی با تاکید بر شیوه نمایش نقالی بهعنوان کهنترین گونه نمایش آیینی کشورمان، توانست هم علاقهمندان به گونه نمایشهای ایرانی و هم دوستداران حوزه تئاتر دفاع مقدس را بهعنوان مخاطبان اصلی و هدف اجرای نمایش حرمان در مواجهه با این اثر با روایی صریح، ساده و جذاب با خود همراه کند.
هفتمین شب پخش آنلاین اجرای زنده نمایش از پردیس تئاتر تهران بدون تاخیر و در ساعت ۱۹ آغاز شد. برخلاف شب پیش محمدرضا آزادفرد مجری این برنامه به سبب قطع بیست و چند دقیقهای برنامه در شب پیش (جمعه ۲۲ فروردین) به دلایل فنی یا ریزش باران از مخاطبان عذرخواهی نکرد؛ اینبار برخلاف دو شب پیش این برنامه بدون قطع شدن تا ساعت ۲۰:۳۰ به شکل زنده به پخش خود ادامه داد.
تجربه پخش زنده آثار نمایشی از طریق پرتال تلویزیون تعاملی نشان داد بهرهبردن از امکانات فضای مجازی میتواند بستری متفاوت و وسیع به وسعت خاک ایرانزمین برای هنرمندان این عرصه جهت تولید و اجرای آثارشان با دامنه مخاطبان چندین میلیون نفری ایجاد کند.
گام نخست پخش زنده نمایش و ارائه آنلاین آن از طریق تلویزیون تعاملی نمایشنت که از ۱۷ فروردین آغاز شده تا ۲۷ فروردین هر شب از ساعت ۱۹ تا ۲۰:۳۰ ادامه خواهد داشت.
نظر شما