بهار پارسال بارشهای بهاری بالغ بر صدها میلیارد ریال خسارت به شهرستانهای شمالی و مرزی استان خراسان رضوی شامل درگز، کلات و سرخس وارد کرد اما از سوی دیگر این بارشها مرهمی شد بر زخم پدیده مزمن خشکسالی زیرا در پی آن سدهای تشنه در بخش شمالی استان سیراب شدند.
بارشهای بهاری امسال در خراسان رضوی با حجم خسارتهایی کمتر از پارسال هنوز ادامه دارد.
فرماندار فریمان روز سهشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: در پی بارشهای فروردین ماه جاری تاکنون افزون بر ۳۰ میلیارد ریال خسارت به بناهای فنی متلق به تاسیسات راهداری و جادههای این شهرستان وارد شده است.
محمدحسین صفایی به انسداد ۲۷ روستای این شهرستان در پی بارش شدید باران اشاره و بیان کرد: هماینک به جز راه سه روستا، بقیه مسیرهای ارتباطی روستایی فریمان بازگشایی شدهاند.
وی افزود: همچنین در این مدت بارش تگرگ به میزان ۹ میلیارد ریال و آبگرفتگی و سرمازدگی افزون بر ۲۰ میلیارد ریال خسارت در مزارع شهرستان فریمان ببار آورد.
فرماندار فریمان گفت: با این وجود همه این خسارات، بارندگی بهار امسال مراتع، باغهات و زمینهای دیم کشاورزی شهرستان را سیرآب و باطراوت و موجبات خرسندی و رضایت کشاورزان را فراهم کرده است.
سرریز سد و حیات کانال خشکیده
وی در ادامه افزود: در پی بارشهای فروردین ماه جاری سد فریمان نیز سرریز شد. ظرفیت این سد چهار میلیون مترمکعب است.
صفایی گفت: میزان بارشها در فریمان از ابتدای سال زراعی جاری در مقایسه با پارسال ۷۰ میلیمتر و در مقایسه با میانگین بلندمدت ۱۱۰ میلیمتر بیشتر شده است.
مرکز شهرستان ۱۰۴ هزار نفری فریمان متشکل از دو بخش مرکزی و قلندرآباد در فاصله ۷۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.
فرماندار بینالود (طرقبه شاندیز) نیز به خبرنگار ایرنا گفت: بارشهای ۴۸ ساعت اخیر با جریان یافتن در یک کانال قدیمی که ظرف ۱۵ سال گذشته آبگیری نشده بود موجب بروز سیلاب و قطع راه ارتباطی در محدوده روستای کلاته عبدل این شهرستان و خساراتی شد.
سیدحسن حسینی افزود: راههای روستایی شهرستان نیز طی بارشهای فروردین ماه جاری خسارت دید.
وی گفت: نوسان شدید دمای هوا و سرمازدگی هم به باغهای گردو و زردآلو بینالود آسیب زد که برآورد حجم آن در حال انجام است.
تامین آب شرب مشهد
فرماندار بینالود در ادامه اظهارداشت: بارشهای بهاری کنونی موجب پر آب شدن رودخانههای این شهرستان شده است که از این میان آب رودخانه های کنگ و زشک در دشت سوران هفت آبخوان این دشت را به خوبی تغذیه کرده است، آبخوانهایی که منابع آب زیر زمینی و جاه های آب شرب مشهد را تامین می کنند.
وی به ریختن آب رودخانههای "مج و مغان" به سد طرق اشاره و بیان کرد: این سد ۲۴ میلیون متر مکعب ظرفیت دارد که تاکنون ۷۰ درصد آن پرآب شده است.
بند گلستان سرریز شد
حسینی افزود: انتهای مسیر رودخانههای کردینه، ازغد و دهبار شهرستان بینالود بند گلستان است.
وی ادامه داد: در پی بارشهای خوب فروردین ماه جاری از دو هفته پیش بند ۲.۵ میلیون مکعبی گلستان سرریز شده است.
فرماندار بینالود گفت: آب سریز شده و خروجی از بند گلستان در مسیر خود به سوی مشهد وارد کال چهلبازه شده و آن را پر آب کرده است.
بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۹۵ این شهرستان ۷۰ هزار نفر جمعیت دارد که به صورت مساوی در دو بخش شاندیز و طرقبه تقسیم شده اند و ۲۰ هزار نفر از مردم این شهرستان ییلاقی در روستاها ساکن هستند.
فروردین پارسال سیل بیشترین خسارت را بین دیگر مناطق استان نصیب شهرستان کلات کرد اما امسال با وجود کاهش خسارتها باز هم طی هفته گذشته زیرساختهای شهری و راه روستایی و عشایری و زمینهای کشاورزی در این شهرستان خسارت دید.
بارشهای بهاری هفته گذشته به جز در بخش کشاورزی، ۶۲ میلیارد ریال در مشهد و سه شهرستان مرزی و شمالی خراسان رضوی خسارت وارد نمود که بالغ بر ۳۰ میلیارد ریال آن مربوط به شهرستان کلات بود.
فرماندار کلات در این خصوص گفت: هنوز برآورد خسارات بخش کشاورزی تکمیل نشده است اما خوشبختانه بارشهای بهاری هفته جاری در شهرستان با وجود آمادگی های قبلی و بارش آرام خساراتی به بار نیاورده است.
سرریز شدن سد زاوین
مهدی ناصری در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: سه سد زاوین، قره تیکان و چهچه به خوبی آبگیری شده است چنانچه سد زاوین با ۲.۷ میلیون متر مکعب ظرفیت بارشهای اخیر سرریز شده است.
وی ادامه داد: سد چهچه با ۱۹ میلیون متر مکعب ظرفیت آبگیری در حال حاضر ۱۶ میلیون و ۹۰۰ هزار متر مکعب آب دارد و از ابتدای فروردین ماه ۲ نوبت دریچه های آن برای تخلیه رسوبات سد بازشده و سطح آب آن برای مدیرت سیلابهایی که در بهار پیش بینی میشد پائین آورده شد.
فرماندار کلات گفت: سد قره تیکان نیز با ۱۷ میلیون متر مکعب ظرفیت آبگیری در حال حاضر ۱۵ میلیون متر مکعب آبگیری شده است.
مرکز شهرستان ۳۸ هزار نفری کلات در ۱۵۵ کیلومتری شمال شرق مشهد واقع است و ۱۰ هزار نفر از جمعیت این شهرستان در مناطق شهری و بقیه در مناطق روستایی و عشایری سکونت دارند.
فرماندار درگز نیز در تشریح خسارت ناشی از بارشهای بهاری به خبرنگار ایرنا گفت: عمده خسارتها به تاسیسات زیربنایی راهها وارد شد که در اثر آن راه برخی روستاها در دهستان میانکوه بخش چاپشلو مسدود گردید و همچنان ماموران راهداری و دهیاران در حال بازگشایی مسیرها هستند.
علی فراهی افزود: آسیب وارده به شبکه فیبر نوری در مسیر قوچان به درگز در اثر سیلاب نیز حدود ۱۲ ساعت ارتباطات تلفن همراه و اینترنت شهرستان را قطع کرد و ارتباط با تلفن ثابت نیز با محدودیت شدید مواجه شد.
سد درونگر رو به سرریز
وی ادامه داد: سد درون گر با ۲۰ میلیون متر مکعب، بواسطه بارشها ۱۹.۵ میلیون مترمکعب آبگیری شده است ولی در حال حاضر دریچه های سد مدتی است باز شده تا بتوان سیلابهای پیش رو را مهار کند بنابراین با وجود بارشها عملا سد سرریز شده است.
فرماندار درگز گفت: سد زنگلانلو یا ابیورد با ۴۰ میلیون مترمکعب ظرفیت، ۲ ماه از افتتاح آن می گذرد و در حال آبگیری اولیه است و تاکنون ۱.۵ مترمکعب آبگیری شده است.
مرکز شهرستان ۷۵ هزار نفری درگز با چهار بخش نوخندان، لطفآباد، مرکزی و چاپشلو در فاصله ۲۵۰ کیلومتری شمال مشهد قرار دارد.
نظر شما