قصه پر غصه مرغداران چهارمحال‌وبختیاری در روزهای کرونایی

شهرکرد - ایرنا - همزمان با شیوع ویروس کرونا، به هم خودرن عرضه و تقاضا و در راستای آن کاهش قیمت مرغ، روزهای سختی برای مرغداران رقم خورده است و به یک قصه پر غصه برای آنان تبدیل شده است.

کمتر صنعتی در دنیا وجود دارد که از گزند ویروس کووید ۱۹ در امان مانده باشد، ویروس کووید ۱۹ اگر چه تاکنون تاثیری روی گوشت مرغ نداشت، اما تاثیر قابل توجهی روی صنعت مرغداری گذاشته است.

صنعت مرغ با از دست دادن بازار مصرف خود در رستوران‌ها، تالارها، دانشگاه‌ها، هتل‌ها و مراکز اقامتی روزهای سختی را برای مرغداران رقم زده است.

مرغداران که میزان جوجه‌ریزی خود را به امید فروش در روزهای قبل از نوروز و تعطیلات در بهمن‌ماه افزایش داده بودند، با برخورد به سد کرونا و بر هم خوردن عرضه و تقاضا، شاهد کاهش قیمت مرغ بودند.

اگر چه این کاهش قیمت برای مصرف‌کنندگان گوشت مرغ شیرین بود اما کام مرغداران را تلخ و آنها را متضرر کرد.

خرید گران نهاده و فروش ارزان مرغ، مرغداران در بن بست 

یکی از مرغداران چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه اکنون نهاده دامی برای خوراک مرغ در بازار وجود ندارند، اظهار داشت: گاهی در رسانه اعلام می‌شود که نهاده دامی با ارز ۴۲ هزار ریالی به بخش دام می‌دهند، این درست است ولی این قیمت دست مرغدار را نمی‌گیرد، چیزی که دست تولید کننده مرغ را می‌گیرد، با ارز آزاد است.

آقای چیره افزود: ذرت کیلویی ۱۳ هزار و ۶۰۰ ریال را به قیمت ۲۶ یا ۲۵ هزار ریال در بازار آزاد تهیه می‌کنیم، در خصوص سویا نیز همین مساله وجود دارد.

وی، مشکل دیگر را بی‌ثباتی بازار مرغ برشمرد و افزود: طبق اعلام ستاد تنظیم بازار، قیمت مرغ کشتارگاهی با همان قیمت مصوب ذرت کیلویی۱۳ هزار و ۶۰۰ ریال و سویا ۲۴ هزار و ۵۰۰ ریال، باید ۱۲۹ هزار ریال باشد، ولی به دلیل تولید زیاد در کنار تقاضای کم نسبت به قبل و نبود خوراک برای مرغ، مرغدار مجبور است زودتر مرغ را به کشتارگاه بفرستد به گونه‌ای که مرغ گرم در بازار تقریبا ۱۰۰ هزار ریال است، ما مرغ زنده را به جای ۹۰ هزار ریال به ازای هر کیلوگرم تا ۶۰ هزار ریال نیز فروختیم، این ورشکستگی مرغدار را به همراه دارد.

وی ادامه داد: مرغدار وقتی به بن بست برسد، مجبور است با هر قیمتی که کشتارگاه اعلام می‌کند، مرغ را بفروشد.

این مرغدار به افزایش حقوق کارگران اشاره کرد و گفت: دولت اعلام کرد که حقوق کارگر افزایش پیدا کند، درست است این حقوق نیز برای کارگر ناچیز است، ولی آیا دولت نمی‌داند شرایط تولید چگونه است؟

چیره، به وضعیت مرغداری ۱۲۰ هزار قطعه‌ای خود اشاره و تصریح کرد: مرغ بعضی از سالن‌ها را فروخته‌ایم و بعضی سالن‌ها نیز هنوز مرغ زنده دارند و منتظر هستیم اوضاع کمی بهتر شود که حداقل ۳۰ درصد سرمایه را ضرر نکنیم، البته مجبور هستیم هفته آینده با هر قیمتی که گفته شد مرغ را بفروشیم چون نهاده برای خوراک آنها نداریم، ضمن اینکه وزن مرغ نیز بالا می‌رود.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر ظرفیت سالن‌های خالی ۶۰ هزار قطعه است،ولی جوجه‌ریزی انجام نمی‌دهم،وقتی مرغداران جوجه‌ریزی نکنند در یک پروسه زمانی با کمبود مرغ مواجه می‌شویم.

این مرغدار با بیان اینکه پشتیبانی امور دام، نهاده را به صورت قطره ‌چکانی در اختیار مرغداران قرار می‌دهد، یادآور شد: قبل از بحران کرونا مرغ را در صورت مهیا بودن شرایط،به بیرون از استان هم می‌فرستادیم ولی اکنون با توجه به وضعیت پیش آمده، مرغ را برای کشتارگاه‌های داخل استان می‌فرستیم.

چیره یادآور شد: وزن مرغ، بسته به اینکه شرایط بازار چگونه و سن مرغ چقدر باشد، متفاوت است هر چه دیرتر به بازار عرضه شود وزن آن نیز بیشتر می‌شود.

وی، با تاکید بر اینکه دولت باید از تولیدکننده حمایت کند، ادامه داد: صادرات مرغ موثر است، اما در شرایط امروز ساز و کار صادرات با توجه به کرونا وجود ندارد.

پشتیبانی امور دام برای خرید مرغ دیر اقدام کرد

یکی از مرغداران شهرستان شهرکرد نیز در گفت و گو با ایرنا، قیمت جوجه‌ یک روزه برای تامین مرغ شب عید را قطعه‌ای ۴۵ هزار تا ۵ هزار عنوان و بیان کرد: متاسفانه با شیوع کرونا و برگزار نشدن مراسم‌ها و تعطیلی رستوران‌ها، عرضه و تقاضای خرید مرغ به هم خورد و قیمت مرغ کاهش یافت و مرغداران ضرر زیادی را متحمل شدند.

آقای فتحی، یکی دیگر از مشکلات این روزهای مرغداران را در کنار قیمت پایین مرغ، گران بودن یا نبود نهاده‌های دامی دانست و افزود: سال گذشته قیمت مرغ زنده، کمتر از ۹۰ هزار ریال نبود، ولی امسال قیمت به ۶۰ هزار ریال نیز رسید، به گونه‌ای که بنده سود که نکردم بلکه  یک چهارم هزینه‌کرد نیز ضرر دیدم، در صورتی که باید ۲۰ تا ۲۵ درصد سود می‌کردیم.

وی تصریح کرد: بنده هر دوره به طور تقریبی ۱۰ تا ۱۵ هزار قطعه جوجه‌ریزی انجام می‌دادم، ولی اکنون با توجه نبودن نهاده دولتی و گران بودن آنها در بازار آزاد و همچنین مبهم بودن شرایط با وجود کرونا، جوجه‌ریزی انجام نمی‌دهم.

این مرغدار، عملکرد پشتیبانی امور دام برای خرید مرغ را دیر موقع دانست و گفت: پشتیبانی امور دام باید برای حمایت از صنعت مرغ و مرغداران قبل از عید وارد عمل می‌شد و مرغ مازاد را خریداری می‌کرد ضمن اینکه اکنون نیز فقط مرغ با وزن کم خریداری می‌شود.

فتحی، علت افزایش وزن مرغ‌ها را، قیمت کم مرغ و انتظار مرغداران برای بهبود شرایط عنوان کرد و ادامه داد: از هفته گذشته که دستگاه‌های مربوطه شروع به همکاری کردند، قیمت مرغ زنده کمی افزایش یافته است.

صنعت مرغداری آسیب جدی می‌بیند

رییس هیات مدیره اتحادیه مرغداران چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با ایرنا با تاکید بر اینکه صنعت مرغداری آسیب جدی می‌بیند، اظهار داشت: اکنون مرغی که هزینه تمام شده تولید آن برای مرغدار کیلویی ۸۵ هزار ریال است، از مرغدار ۶۵ هزار ریال خریداری می‌شود و این برای یک واحد ۱۰ هزارتایی کوچک حدود ۶۰ تا ۷۰ میلیون ضرر است.

محسن رضوی با بیان اینکه نه جهادکشاورزی و نه نماینده دولت در استان پشتیبانی از مرغداران نکرده‌اند، افزود: دولت دستور داد که از تولیدکننده‌هایی که متضرر شدند حمایت شود، ولی اینطور عمل نمی‌شود.

وی، با انتقاد از خرید مرغ‌های با وزن یک کیلو و ۸۰۰ گرم توسط پشتیبانی امور دام، افزود:۲ کشتارگاه‌ انجماد مرغ را منجمد می‌کنند و چون این کشتارگاه‌ها نیز ظرفیت زیادی ندارند، روزانه ۴ یا ۵ تن مرغ منجمد می‌شود، که کافی نیست.

رییس هیات مدیره اتحادیه مرغداران چهارمحال و بختیاری ادامه داد: یکسری دلال و سودجو ، مرغی را که برای مرغدار کیلویی ۹۰ هزار ریال تمام شده است، کیلویی ۶۰ تا ۶۵ هزار ریال خریداری می‌کنند.

رضوی تصریح کرد: پشتیبانی امور دام، مرغ با وزن کم را بعد از کشتار، انجماد، بسته‌بندی و حمل کیلویی ۱۲۷ هزار ریال خریداری می‌کند، یعنی برای مرغ زنده کیلویی ۸۰ هزار ریال هزینه می‌شود.

وی، با اشاره به اینکه پیش از شیوع کرونا مرغ تولید استان بنا به نیاز به دیگر استان‌ها فرستاده می‌شد، ادامه داد: اکنون تولید بالا است و مصرف پایین، استان‌های دیگر نیز چون چنین وضعی دارند در عمل  امکان انتقال مرغ به آنها وجود دارند، با این حال ما شاهد وجود مرغ شمال در بازار بودیم.

وضع نهاده‌های دامی مطلوب نیست

رییس هیات مدیره اتحادیه مرغداران چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: وضع نهاده‌های دامی مطلوب نیست، بارها به دلیل تحریم‌ها از کشتی‌ها تخلیه نشده‌اند، ما از ابتدای زمستان برای خرید نهاده پول دادیم اما نهاده‌ها به دلیل تخصیص ندادن ارز بارگیری نشدند، اوضاع نهاده‌ها ارتباطی با کرونا ندارد، به طور مثال یک واحد مرغداری به دلیل نداشتن نهاده ۳ روز به مرغ خوراک نداد.

رییس هیات مدیره اتحادیه مرغداران چهارمحال و بختیاری ادامه داد: دولت از اول تا پایان دوره پرورش مرغ ۲۰ درصد نهاده را تامین می‌کند و بقیه را باید خود مرغدار از بازار آزاد با قیمت بالا خریداری کند،  مشکل نهاده و قیمت آن قبل از کرونا نیز وجود داشت، ولی چون مرغ قیمت فروش خوبی داشت، کسی چیزی نمی‌گفت ولی اکنون که مرغداران نهاده را گران خریده‌اند، مرغ را هم ارزان می‌فروشند.

رضوی، با بیان اینکه صادرات مرغ در شرایط کنونی صرفه اقتصادی  ندارد، تصریح کرد: قبل از کرونا به چندین کشور صادرات مرغ انجام می‌شد، ولی اکنون با توجه به شیوع کرونا و ممنوعیت واردات در کشورهای عربی کسی مرغ را به دلیل شرایط کنونی نمی‌خرد.

وی، جوجه‌ریزی اسفند را یک میلیون و ۴۰۰ هزار قطعه و مشابه سال گذشته عنوان و بیان کرد: شیوع کرونا، مصرف مرغ را کاهش داد و اضافه شدن تولیدات بعدی نیز سبب افزایش مرغ مازاد شد.

رییس هیات مدیره اتحادیه مرغداران چهارمحال و بختیاری علت کاهش قیمت مرغ را حمایت نکردن دولت برشمرد و گفت: درست است مصرف مرغ کاهش یافته، ولی دولت می‌توانست با ورود به بازار و خرید مرغ از مرغدار حمایت کند، که مرغداران ضرر نکنند.

رضوی تصریح کرد: با این شرایط و وضع نهاده‌ها ترجیح می‌دهیم که جوجه‌ریزی انجام نشود.

ورود مرغ به استان ممنوع است

معاون امور بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری با تاکید بر تنظیم بودن بازار مرغ بیان کرد: هم‌اکنون قیمت مرغ، زیر قیمت مصوب و از ۹۵ هزار ریال تا ۱۰۵ هزار ریال متغیر است.

حسن شمسی‌پور افزود: از بیش از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار کیلوگرم مرغ کشتار شده در استان در بازه زمانی ۴ تا ۲۶ فررودین‌ماه با در نظر گرفتن سرانه مصرف ۶۰ تا ۷۰ تن، به طور تقریبی یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن مرغ مصرف شده است، این نشان می‌دهد که با وجود تعطیل بودن رستوران‌ها، مراسم‌ها، و مهمانی‌ها به دلیل قیمت مناسب مردم مرغ را خریداری می‌کنند.

وی با بیان اینکه قیمت مرغ، با توجه به شرایط بازار بین ۹۴ هزار تا ۱۱۳ هزار ریال است، ادامه داد: با این حال مرغداران چون باید مرغ زنده را برای عرضه در بازار به قیمت  ۱۲۹ هزار و ۵۰۰ ریال معادل ۸۵ هزار ریال به کشتارگاه بفروشند و در عمل چنین نیست، متضرر شده‌اند.

معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری با اشاره به ممنوعیت ورود مرغ زنده و کشتارشده به استان، خاطرنشان کرد: گزارش‌هایی در خصوص ورود مرغ از دیگر استان‌ها اعلام شده بود، اما در بازرسی تیم‌های مشترک این سازمان با جهادکشاورزی موردی در خصوص ورود مرغ به استان کشف و مشاهده نشد، علاوه بر اینکه چند مغازه نیز که پیشتر مرغ از دیگر استان‌ها می‌آوردند در دستور بازرسی روزانه قرار دارند.

شمسی‌پور ادامه داد: با توجه به حساسیت موضوع و مصوبه ممنوعیت مرغ به استان، در ۵ روز اخیر بازرسی از بازار در همه شهرستان‌ها به صورت روزانه در دستور کار است، چنانچه فردی تخلفی در این زمینه مشاهده کرد، می‌تواند از طریق تماس با سامانه ۱۲۴ تخلف را برای پیگیری به اطلاع بازرسان این سازمان برساند.

وی، با بیان اینکه مرغ مورد مصرف شهرستان‌های بروجن و لردگان طبق یک روال همیشگی از کشتارگاهی خارج از استان تامین می‌شود، تصریح کرد: مقرر شده است پشتیبانی امور دام کشور، مازاد کشتار مرغ را تا ۷۰ هزار تن خریداری کند که استان ما بدون محدودیت می‌تواند این کار را انجام دهد، ولی مشکل استان کم بودن ظرفیت سردخانه‌ای و سورتینگ کشتارگاه‌ها است.

معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری ادامه داد: یکی از کشتارگاه‌های بخش خصوصی استان با ظرفیت انجماد ۳۰ تا ۴۰ تن مرغ به صورت روزانه، دستگاه سورت ندارد، البته این کشتارگاه، دستگاه سفارش داده است ولی یک تا ۲ ماه زمان می‌برد تا دستگاه به این کشتارگاه تحویل داده شود.

شمسی‌پور، با بیان اینکه ۲ کشتارگاه دیگر هر کدام ظرفیت انجماد روزانه ۵ تن مرغ را دارند، خاطر نشان کرد: ترافیک مرغ در کشتارگاه‌های دیگر استان‌ها نیز با توجه به شیوع کرونا، زیاد است به همین دلیل نمی‌توانند مرغ استان را به صورت سفارشی کشتار و منجمد کنند.

بازرسی از واحدهای فروش مرغ ادامه دارد

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری به خبرنگار ایرنا با بیان اینکه ورود مرغ به استان ممنوع ولی خروج آن بدون مشکل است، گفت: بازرسی از واحدهای فروش مرغ تا زمانی که مشکل مازاد مرغ وجود داشته باشد، ادامه دارد.

سجاد رستمی، با اشاره به مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور در خصوص تسهیل کردن صادرات مرغ، افزود: وزن بیش از یک کیلو و ۸۰۰ گرم برای صادارت ،یک مانع است و متاسفانه اکنون خیلی از مرغ‌ها وزن بالای ۲ کیلوگرم دارند.

وی، بازار مصرف مرغ استان را محدود به داخل کشور دانست و ادامه داد: یکی دیگر از شروط مرغ صادراتی این است که کشتار آن در کشتارگاه‌های گرید A یا A پلاس انجام شده باشد ، که در ظاهر هر ۳ کشتارگاه‌ استان ما گرید B دارند.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: البته در شرایطی که مرغ صادر شود، مرغ استان می‌تواند راحت‌تر به استان‌های دیگر فرستاده شود.

گوشت مرغ به صورت رسمی وارد استان نشده است

معاون سلامت دامپزشکی چهارمحال و بختیاری به خبرنگار ایرنا گفت: نظارت بهداشتی دامپزشکی از زمان خارج‌شدن جوجه تا فروش مرغ به صورت ماده خام در مواد عرضه، تحت نظارت دامپزشکی است.

حسین صالحی افزود: سازمان دامپزشکی به مرغدار و مصرف‌کننده وزن حداقل یک کیلو و ۲۰۰ گرم تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم را توصیه می‌کند، به مرغی که چنین وزنی داشته باشد، مرغ سایز می‌گویند که به طور معمول رعایت نمی‌شود، البته از نظر بهداشتی نیز وزن بیش از این مقدار مشکلی ایجاد نمی‌کند، هدف از مشخص کردن این وزن ،کوتاه‌تر شدن طول دوره پرورش و کاهش تلفات است.

وی ادامه داد: صدور مجوز حمل برای ارسال مرغ به کشتارگاه بر عهده دامپزشکی است و برای این سازمان تفاوتی ندارد که مرغ به کدام کشتارگاه برود، مگر اینکه به لحاظ شیوع بیماری، منطقه‌ای قرنطینه باشد و یا ارگان‌های متولی اقتصاد و تولید، ممنوعیتی لحاظ کرده باشند.

به گفته وی، در صورتی که بحث خروج مرغ باشد به شبکه‌های دامپزشکی اعلام می‌شود، گواهی حمل برای خارج استان صادر نکنند و اگر بحث ورود باشد، به استان‌های مجاور اعلام می‌شود که به مقصد استان گواهی حمل صادر نکنند.

معاون سلامت دامپزشکی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: از زمان رسیدن مصوبه ستاد تنظیم بازار به دامپزشکی، مکاتبات لازم برای صادر نکردن گواهی حمل به مقصد کشتارگاه‌های ما انجام شد و تاکنون نیز گواهی حملی به مقصد استان صادر نشده است.

صالحی ادامه داد: کشتار فقط با گواهی حمل داخلی انجام می‌شود و تاکنون نیز هیچ مرغ زنده‌ و کشتار شده‌ای به صورت رسمی و با مجوز وارد استان نشده است.

وی افزود: البته گواهی حمل برای شهرستان‌های بروجن و لردگان که کشتار مرغ را در خارج استان انجام می‌دهند صادر شده است.

معاون سلامت دامپزشکی چهارمحال و بختیاری خاطر نشان کرد: پیشتر صدور مجوز جوجه‌ریزی با دامپزشکی بود، اما بعد برای کنترل و مدیریت بازار و همچنین جلوگیری از متضرر شدن مرغداران، مدیریت صفر تا صد میزان و تعداد جوجه‌ریزی به اتحادیه مرغداران واگذار شده است، اگرچه شرایطی که متاسفانه امروز برای مرغداران ایجاد شده به دلیل بحران کرونا است.

صالحی گفت: مرغداران فقط تائیدیه نهایی که مرغداری شرایط بهداشتی لازم را دارد از سازمان دامپزشکی می‌گیرند، که به طور معمول ۹۵ درصد مرغداری‌ها شرایط بهداشتی لازم را دارند.

مدرن تر کردن خط کشتار کشتارگاه‌های استان مورد توجه قرار گیرد

وی به طرح ارتقا گوشت مرغ اشاره و بیان کرد: مطابق این طرح، کشتارگاه‌ها براساس تجهیزات کشتار و فرآوری به ۳ گروه A پلاس، A و B تقسیم‌بندی می‌شوند، ۳ کشتارگاه فعال در استان به دلیل قدیمی و بدون خط کشتار، دارای گرید B هستند، شاید اگر در آینده تصمیماتی در خصوص کشتار مرغ گرفته شود، با توجه به قدیمی بودن خط کشتار کشتارگاه‌های استان مرغداران با مشکل مواجه می‌شوند.

معاون سلامت دامپزشکی چهارمحال و بختیاری گفت: همچنین یکی از شروط لازم برای صادرات فراورده‌های خام دامی داشتن کد IR است که متاسفانه کشتارگاه‌های ما چون خط کشتار A یا A پلاس ندارند قادر به صادرات مرغ از استان نیستیم.

صالحی تاکید کرد: احداث کشتارگاه جدید با خط کشتار A یا A پلاس و یا ارتقا خط کشتار کشتارگاه‌های فعلی می‌تواند مشکلات زیادی را رفع کند.

ارتقا گرید کشتارگاه توجیه اقتصادی ندارد

مدیر یکی از کشتارگاه‌های چهارمحال و بختیاری،با اشاره به متغیر بودن کشتار روزانه به خبرنگار ایرنا گفت: ظرفیت این کشتارگاه روزانه ۱۶ هزار تن در سال و ۴ هزار قطعه در ساعت است.

آقای رضایی افزود: به صورت تقریبی ۱۰ درصد از کشتار روزانه را برای شهرستان لردگان می‌فرستیم اما برای بروجن هیچ کشتاری نداریم.

وی به انجماد تقریبی ۱۰ تن مرغ در روز اشاره و تصریح کرد: استان ما یک درصد تولید مرغ کشور را دارد، بازار مرغ تقریبا کشوری است وقتی قیمت مرغ تهران یا شمال پایین باشد، روی بقیه نقاط نیز تاثیر می‌گذارد.

رضایی، در خصوص ارتقا گرید کشتارگاه بیان کرد: وقتی کار توجیه اقتصادی ندارد، چرا هزینه کنیم، ضمن اینکه بازار بی‌ثبات است چندین میلیارد هزینه کنیم، ممکن است مرغ سایز نباشد، ضوابط خیلی با ثبات نیست، که بخواهیم برای صادرات برنامه‌ریزی کنیم، ضمن اینکه دستگاه داخلی باکیفیت و باکارایی بالا مثل کالاهای خارجی نداریم.

روزانه ۵۰ تن مرغ کشتار می‌شود

مدیر یکی دیگر از کشتارگاه‌های چهارمحال و بختیاری  بیان کرد: ظرفیت کشتارگاه ۱۵۰ تن در روز است، ولی روزانه به طور تقریبی ۵۰ تن کشتار مرغ وجود دارد که در مقایسه با قبل از عید میزان کشتار تفاوتی نداشته است.

آقای سیدی، با بیان اینکه قیمت مرغ روزانه تعیین می‎شود، افزود: این کشتارگاه روزانه قابلیت انجماد ۵ تن مرغ را دارد.

مقدمات صادرات مرغ از استان فراهم می‌شود

معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به فعالیت ۲۱۵ واحد مرغداری در استان و اشتغال بیش از یک هزار و ۳۰۰ نفر در این صنعت به خبرنگار ایرنا گفت: سال گذشته ۱۵ میلیون قطعه مرغ به وزن ۲۸ هزار و ۵۰۰ تن در استان تولید شد.

سام مردانی، میزان جوجه‌ریزی در هر دوره را ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه عنوان و تصریح کرد: بیشتر مشکل مرغداران در خصوص کاهش قیمت مرغ و ترافیک تولید بود، تا تامین نهاده، اگر چه در بخش نهاده نیز مشکلاتی بود.

وی، به افزایش ۲۵ درصدی تولید مرغ در کنار شیوع کرونا و تعطیلی رستوران‌ها، هتل‌ها، تهیه غذاها و حذف سفرها و از طرفی کاهش خرید مردم و به هم خوردن عرضه و تقاضا اشاره کرد و گفت: عرضه نهاده از طریق سامانه بازارگاه انجام می‌شود و طبق این سامانه حداکثر ۴۵ روز می‌توانیم نهاده به متقاضی بدهیم، مرغ‌هایی که کشتار نشده بودند و در نوبت کشتار بودند، از طریق سامانه این امکان نبود که نهاده به آنها بدهیم و این منجر به بروز نارضایتی شد اما در نهایت با هماهنگی‌های انجام شده توانستیم نهاده تامین و در اختیار این مرغداران قرار دهیم.

معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری، سهم استان از نهاده‌ها را برای طیور و دام بیش از ۱.۵ درصد کشور عنوان و خاطر نشان کرد: مشکل اختلاف قیمت نهاده در بازار آزاد و دولتی پیشتر هم وجود داشت، به گونه‌ای که در اواخر سال ۹۷ و اوایل سال ۹۸ قیمت دولتی سویا ۲۳ هزار و ۵۰۰ ریال و قیمت آن در بازار آزاد ۶۰ هزار ریال بود.

مردانی ادامه داد: تخلیه بار از کشتی و حمل آن از بندر یک مشکل کلی و برای همه استان‌هاست، قسمتی از آن مربوط به بحث تامین ارز است که دولت باید انجام دهد و قسمتی مربوط به حمل و نقل است که در این ایام قدری مشکل است، البته تلاش می‌شود با فراهم‌کردن شرایط قدری حمل و نقل آسان‌تر شود.

وی، با بیان اینکه هیچ مشکل و محدودیتی برای خرید مرغ از سوی پشتیبانی امور دام وجود ندارد، تصریح کرد: ما در کشتار محدودیت داریم، زیرا ظرفیت تونل انجماد کشتارگاه‌ها پایین است و جای مانور چندانی نداریم، در ایام عید، شبی ۳۰۰ تا ۴۰۰ تن مرغ کشتار می‌شد، اگر چه الان ترافیک مرغ کمتر شده است، اما پشتیبانی چون مرغ را منجمد تحویل می‌گیرد نیاز به تونل انجماد دارد.

معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ظرفیت تونل انجماد ۲ کشتارگاه استان را به طور تقریبی ۱۲ تن در روز اعلام و بیان کرد: ظرفیت انجماد کشتارگاه دیگر در حد ۲۰ تن به بالا است ولی دستگاه سورتینگ ندارد که مقرر شده است تامین کنند، همچنین پیگیر جذب سرمایه‌گذار احداث کشتارگاه با امکانات پیشرفته در استان هستیم که بتوانیم صادرات مرغ نیز داشته باشیم.

مردانی افزود: خرید مرغ تا زمانی که قیمت‌ها زیر قیمت خرید  پشتیبانی امور دام باشد، ادامه دارد و اکنون زمانی برای اتمام خرید مشخص نشده است.

وی یادآور شد: پیش‌بینی شده بود که به دلیل مسائل پیش‌آمده مرغداران جوجه‌ریزی نکنند، ولی اکنون ظرفیت جوجه‌ریزی در فروردین حدود ۹۰۰ هزار قطعه و به طور تقریبی برابر مدت مشابه سال گذشته است و تا ماه رمضان مشکلی نداریم.

معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: جوجه‌ریزی در ادامه با رصد اوضاع انجام می‌شود ضمن اینکه تلاش ما بر این است که نهاده تامین و در اختیار مرغداران قرار دهیم مگر اینکه مشکلات کلان پیش آید.

مردانی بیان کرد:مرغداران بیشتر خودشان با استفاده از دستگاه آسیاب و میکسر خوراک مرغ را آماده می‌کنند.

وی، وزن مرغ خریداری شده توسط پشتیبانی امور دام را بین ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم عنوان و بیان کرد: یک مقطعی به خاطر ترافیک ایجاد شده مرغ با وزن ۲۲۰۰ گرم هم توسط پشتیبانی امور دام خریداری می‌شد ولی بعد همان وزن زیر ۱۸۰۰ گرم خرید شد.

معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری خرید مرغ با وزن ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم را یک دستورالعمل به دلیل سیاست‌های کلان، بحث نگهداری، مصرف و صادرات دانست و گفت: میزان جوجه‌ریزی استان در بهمن‌ماه که مرغ آن در شب عید به بازار عرضه شد، یک میلیون و ۴۰۰ هزار قطعه و در اسفندماه یک میلیون و ۱۰۰ هزار قطعه بود که این مرغ تازه وارد بازار مصرف شده است.

به گفته وی، به طور تقریبی ۴۰ درصد مرغ تولیدی در استان مازاد است که پشتر به دیگر استان‌ها فرستاده می‌شد.

خرید مرغ بدون محدودیت ادامه دارد

مدیر پشتیبانی امور دام چهارمحال و بختیاری به خبرنگار ایرنا گفت: مرغ‌هایی که وزن درشت و با وزن زیاد باشند، به عنوان مرغ گرم به بازار مصرف فرستاده می‌شوند و مرغ سایز نیز توسط پشتیبانی امور دام خریداری و منجمد می‌شود.

سعید جعفریان، با بیان اینکه هم‌اینک ترافیک مرغ در کشتارگاه‌ها کم شده است، گفت: آمادگی خرید هر میزان که مرغداران مرغ سایز داشته باشند، را داریم.

به گزارش ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای بیش از ۹۷۹ هزار نفر جمعیت در ۱۰ شهرستان است.

ویروس کرونا یا کووید ۱۹ به بیشتر کشورهای جهان سرایت کرده است و سازمان بهداشت جهانی را برآن داشته است تا وضعیت فوق‌العاده اعلام کند.

شست‌وشوی دست‌ها با آب و صابون، رعایت بهداشت فردی، خودداری از دست دادن‌های مکرر و منع سفر و اجتماعات از جمله نکاتی است که پزشکان متخصص برای پیشگیری از شیوع این ویروس توصیه می‌کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha