ویروس کرونا یکی از مهمترین بحرانهایی است که اقتصاد ایران را بیش از هر چیز دیگری تحت تاثیر قرار داده البته این بحران و تاثیر آن بر رشد اقتصاد تنها مختص به ایران نیست بلکه به اقتصاد بزرگترین قدرتهای دنیا مانند آمریکا و چین هم ضربه سخت وارد کرده است و در این ۲ کشور روند افزایش بیکاری شتاب گرفته است. کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که خطر ویروس کرونا به حدی است که میتوان آن را آغازی بر وقوع یک رکود در اقتصاد جهانی دانست البته میزان اثرگذاری شیوع ویروس کرونا بر اقتصادهای مختلف یکسان نخواهد بود و شیوع این ویروس میتواند بر اقتصادهای تک بعدی و کشورهایی که تحت تحریم قرار دارند، تأثیر قابل ملاحظهای داشته باشد. از جمله اثرات جهانی شیوع ویروس کرونا عبارتند از افزایش بیکاری در جهان، تحمیل شوک های سنگین به اقتصاد دنیا، لطمه سنگین به تجارت خارجی چین و اکثر کشورهای درگیر کرونا، احتمال بستهشدن درهای دنیا بهروی تجارت خارجی و ... اما چیزی که باعث وحشت مردم شده این است که حتی از زمان احتمالی پایان بحران کرونا خبری قطعی نیست هرچند باید گفت تقریباً تمام کشورها به یقین رسیدهاند که دوران پرتلاطمی در حوزه اقتصادی خواهند داشت و طبعاً تلاطم اقتصاد جهانی نیز افزایش پیدا می کند.
رسانههای اصلاحطلب
تنگناهای مالیاتی دولت در سال سخت کرونایی
روزنامه ابتکار در گفت و گو با آرمان خالقی، عضو هیئت مدیره شبکههای خانه صنعت، معدن و تجارت ایران آورد:روزنامه ابتکار: این روزها که صحبت از له شدن چرخهای اقتصاد ایران در زیر آوار کرونا جدیتر از هر زمان دیگری به گوش میرسد، هرکس تلاش میکند تا به سهم خود یا بخشی از این آوار را بردارد و یا مانع از ریزش مجدد آوار شود. این اتفاق خوبی است اگر این بار کسی نخواهد روغن ریخته را نذر امامزاده کند! در بحبوحه انتشار اخبار مربوط به لایحه بودجه سال ۹۹ و خیلی پیش از آنکه قرار باشد سایه مخوف کرونا وسعتش را به پهنای جهان گسترش دهد؛ پیشبینی دولت از درآمدهای مالیاتی سال ۹۹ مبلغ ۱۹۵ هزار میلیارد تومان بود. حال اما دو ماهی میشود که وحشت از این بیماری مرگبار تمامی ورقهای بازی را برگردانده است؛ بیشتر این روزها بنگاههای اقتصادی تعطیل و نیمه تعطیل بودهاند و با این وضعیت بعید است که پیشبینی دولت از درآمدهای مالیاتی سال جاری محقق شود. به گزارش اقتصاد ۲۴، با رخدادهای اقتصادی که تا پیش از شیوع کرونا اتفاق افتاده بودند دولتها بیش از هر زمان دیگری مجاب شده بودند تا با افزایش درآمدهای مالیاتی جایگزین مناسبی برای پول نفت بیابند. مصداق بارز این تغییر نگرش تلاشهایی است که تاکنون برای اصلاح مقررات مالیاتی صورت گرفته است که محض نمونه میتوان به بحثهای مطرح شده حول اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده، مجاب کردن وکلای دادگستری و پزشکان به استفاده از دستگاه کارتخوان و وصول مالیات از خانههای خالی، حسابهای بانکی، ماشین و مستغلات لاکچری و سکههای طلای پیشفروش شده اشاره کرد. با آمدن کرونا به ایران حالا زمین بازی نیز برای بازیگران عرصه اقتصاد تغییر کرده است. عموم حوزههای فعالیتی که تا پیش از این مستعد درآمدزایی برای دولت بودند حالا محتاج توجه و مساعدت دولت شدهاند.
بررسی ابعاد مختلف آسیبهای کرونا
روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم محسن غرویان استاد حوزه و دانشگاه نوشت: مهمترین آسیب کرونا اثر جانی است که جنبه سلامتی برای انسانها دارد و همه کشورهای دنیا را درگیر کرده و از دست دادن عزیزان خودش بسیار آسیب بزرگی است. مردم از دانشمندان توقع دارند واکسن بیماری را تهیه کنند. نکته دیگر مساله سیاسی قضیه است که آیا واقعا ویروس کرونا دستساخته بشر است که عدهای معتقدند آمریکا و عدهای هم میگویند چین آن را ساخته است؟ لازم است محققان بدان بپردازند. کرونا، یکسری آثار و تبعات فرهنگی و همچنین آثار دینی و مذهبی دارد که از نظر فرهنگی میتواند دولتها و حکومتهای مختلف را چون همه با دشمن مشترکی به نام کرونا روبهرو شدهاند، به وحدت برسانند. دولتهای مختلف باید منازعات بیارزش خود را کنار بگذارند و با هم بنشینند و گفتوگو کنند تا به یکهمدلی و همنوعدوستی جدیدی برسند. حتی سران ادیان مختلف میتوانند با هم صحبت کنند، برای مقابله با ویروسی که مسلمان و مسیحی و یهودی برایش تفاوتی ندارد و همه را به یک اندازه تهدید میکند. بین مسئولان کشورها هم تفاوتی قائل نشده و از میان آنها هم قربانیانی داشته است. اینها میتواند منشأ تحولات و ارزشهای فرهنگی باشد. برخی سوالات کلامی، فلسفی و دینی هم به دنبال کرونا مطرح شده و میشود که به نظر میرسد اینها هم قابل تحقیق و تامل بیشتری است.
راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش میزان افسردگی بعد از کرونا
روزنامه ایران در یادداشتی به قلم احمد بخارایی جامعه شناس نوشت:بحث کاهش میزان افسردگی بعد از شیوع کرونا، بحثی نیست که فقط اختصاص به امروز داشته باشد. برای کاهش میزان افسردگی به دلیل وجود هر پدیدهای، باید از سه زاویه مختلف به موضوع نگاه کرد. اولین زاویه، نگاه در سطح خرد است، دیگری در سطح میانی و در نهایت، نگاه سوم به سطح کلان بازمیگردد. روانشناسان و حتی روانشناسان اجتماعی بیشتر در سطح خرد به وقایع میپردازند. متخصصان روانشناختی، به روانشناسی رنگها، شادیآفرینی و لزوم توجه به اوقات فراغت اشاره میکنند. برنامههای تلویزیونی هم از این دسته هستند، به عنوان مثال پیامهای تلویزیونی، برنامههای طنز، اجرای نمایشهای شاد و نظایر آنها همگی در سطح خرد اثرگذاری دارند. اگر به عنوان یک جامعهشناس از من سؤال کنند که زاویه نگاه در سطح خرد چه تأثیرگذاری در افزایش نشاط اجتماعی پس از وقوع پدیده ای مانند کرونا دارد؟ در جواب پاسخ میدهم که این اثرگذاری تنها کمتر از ۲۰ درصد اتفاق میافتد. اما بقیه ماجرا یعنی ۸۰ درصد باقیمانده به نگاه اجتماعی در سطح میانی و کلان مربوط است. سازمانها و نهادهای دولتی و غیردولتی از جمله عوامل اثرگذار در این سطوح هستند. به عنوان مثال، سازمان شهرداری با پرداختن به مبلمان شهری میتواند در این خصوص اثرگذار باشد. فردی که پا به خیابان میگذارد با دیدن مبلمان شهری زیبا میتواند انرژی مثبت بگیرد یا در سطح میانه در مدارس با توجه به تنوع رنگها، نوع برخورد اولیای مدارس با دانشآموزان، رنگ و لعاب در و دیوار مدرسه یا محیط دانشگاه، همه و همه میتوانند در روحیه و افزایش نشاط اجتماعی تأثیر داشته باشند اما بحث اصلی سطح کلان است که به ساختارها مربوط میشود. پارامتر اصلی در جهت افزایش نشاط اجتماعی، رضایت اجتماعی است. در واقع هرچه رضایت اجتماعی بالاتر باشد، نشاط اجتماعی هم سطح بالاتری پیدا میکند و در نهایت در سلامت اجتماعی خود را نشان میدهد. وقتی که رضایت اجتماعی مطرح میشود، اکثریت اعضای جامعه را در برمیگیرد. مؤلفههایی مانند احساس امنیت، امید به آینده و میزان مشارکت اجتماعی، از جمله مؤلفههایی هستند که در افزایش نشاط اجتماعی تأثیرگذار هستند؛ اما متأسفانه در جاهایی میبینیم که این مؤلفهها در جامعه ما با مشکلات جدی روبهرو است. مثلاً امید به آینده میتواند موتور محرکه نشاط را به حرکت آورد. بسیاری از افراد در جامعه ما دچار روزمرگی شدهاند و علاوه بر آن در خصوص ۱۰ سال یا ۲۰ سال آینده خود و فرزندانشان احساس امنیت شغلی یا تحصیلی ندارند. نباید فراموش کرد با افزایش احساس امنیت اجتماعی است که افراد میتوانند از سطح افسردگی خود بکاهند. قطعاً برای کاهش میزان افسردگی بعد از شیوع بیماری کرونا باید ترسیم خوبی از وضعیت جامعه داشته باشیم تا بتوانیم راهکارهای عملی و با فایده پیدا کنیم. در بحث مشارکت در بعد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی باید فعالیتهای مسئولان بیشتر شود. در مشارکت اجتماعی افراد باید بتوانند پتانسیل خود را افزایش دهند.
از دلتنگی و تنهایی تا تغییر سبک زندگی
روزنامه ایران در گزارشی نوشت:از اولین خبرهایی که با شیوع کرونا به سرعت اضطراب و اندوه به جان همه ریخت، خبر آسیب پذیری افراد سالمند در مقابل این ویروس بود. حالا ترس از ناقل بودن، فرزندان و نوهها را از پدر و مادرها دور میکرد و این تنها یک طرف ماجرا بود، دلتنگی و محرومیت سالمندان از دیدار فرزندان و محرومیتهای دیگری مثل قدم زدن و بیرون رفتن هم جای خودش اما از همان روزهای نخست برخی کارشناسان حوزه اجتماعی نسبت به رهاشدگی سالمندانی که تنها و بی فرزند و همسر در خانه زندگی میکنند، هشدار دادند که نگرانیها را بیشتر کرد. این بخش از سالمندان ناچار از تغییر سبک زندگی بودند که البته کار راحتی نیست، بخصوص برای آنهایی که سعی میکنند با وقت گذرانی با دوستان و روابط اجتماعی، جای خالی همسر و فرزندان را پر کنند. سالمندانی که هر روز با گروههای همسال پیادهروی و ورزش میکنند حالا همه تفریحات ساده و دلگرمیهای روزمره خود را از دست دادهاند. دیگر بهار برای آنها همزمان نیست با قدم زدن در کوچه باغها و نشستن زیر درخت سرسبز پارک یا زمانی برای دیدار فرزندان و نوهها و در آغوش کشیده آنها. علی ثابت ۷۰ ساله است اما نه سن و سال و نه ضایعه نخاعیاش تا قبل از شروع کرونا نتوانسته بود چیزی از فعالیتهایش کم کند. هفتهای سه بار استخر میرفت، هفتهای یکبار با دوستان دوران دانشگاه در رستورانی جمع میشدند و بحث میکردند و میگفتند و میخندیدند و در کنار همه اینها آخر هفتهها نوههایش را میدید وحسابی با آنها وقت میگذراند. او که چند سالی است همسرش فوت کرده و او به همراه پسر ۳۰سالهاش در آپارتمانی نه چندان بزرگ زندگی میکند: «در همه زندگی چنین شرایطی را تجربه نکرده بودم حتی زمانی که چند ماه بخاطر تصادف بستری بودم هم این همه احساس زندانی بودن نداشتم. بالاخره زن و بچه بودند، دوستانم را میدیدم اما حالا چند هفته است که از خانه تکان نخوردهام. فقط برای اینکه بدنم خشک نشود سعی میکنم کمی در خانه نرمش کنم تا روحیه خودم را از دست ندهم. بالاخره خیلیها که بدن سالمتری دارند میتوانند در خانه بدوند یا روی پشت بام بروند اما وضعیت برای کسانی که ویلچرنشین هستند سختتر است واقعاً نمیدانم اگر پسرم نبود من چطور میتوانستم از پس تحمل این وضعیت بربیایم.»او از دلتنگی برای نوههایش میگوید که حالا یک ماهی هست آنها را در آغوش نکشیده: «باور کنید از خودم میپرسم اگر قرار است همین طور بچهها و نوههایم را نبینم اصلاً چرا باید زنده باشم؟» آرمان پسر کوچکترش بعد از بغض پدر، گوشی را میگیرد و سعی میکند فضای خانه را عوض کند: «ولی باور کن حتی یک دقیقه از زمان قرنطینه را هم حرام نکرد. بیشتر از همیشه کتاب خواند و شبی یک فیلم باهم دیدیم و چند سریال. تازه بعد از مدتها با هم آشپزی کردیم.» صدایش را پایین میآورد و میگوید: «ولی راستش هیچ وقت اینقدر کم حرف و در خود فرورفته ندیده بودمش. احساس میکنم این ندیدن بچههای برادرم واقعاً او را افسردهاش کرده.»
فاصله بیفاصله
روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: درحالی که به دلیل شیوع کرونا مسوولان کشور مدام به مردم توصیه میکنند تا «در خانه بمانند» و «فاصلهگذاری فیزیکی» را رعایت کنند اما سیاستهای درنظر گرفته شده، جریان را به سمتی پیش برده که مردم ناچارند عملکردی خلاف این پروتکلها درپیش بگیرند. این بار نامنویسی برای بهرهمندی از «تسهیلات بانکی حمایتی کرونا ویژه یارانهبگیران»، صف ازدحام شهروندان مقابل دفاتر فروش سیمکارت تلفن همراه را رقم زده است. گردشی در فضای مجازی و بالا و پایین کردن چند پایگاه خبری نشان میدهد که باتوجه به الزام دولت به آنکه سرپرستهای خانوار متقاضی این وام یک میلیونی باید حتما سیمکارت تلفنهمراه به نام خود داشته باشند، درنتیجه مردم ناچار شدهاند برای استفاده از این تسهیلات، ابتدا اقدام به خرید سیمکارت کنند و این یعنی باید به دفاتر فروش سیمکارت در اقصا نقاط شهرها بروند. بیستوششم فروردینماه بود که پس از اعلام جزییات بستههای حمایتی دولت برای مقابله با بخشی از مشکلات اقتصادی ناشی از شیوع کرونا، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اطلاعیهای شرایط و ضوابط بهرهمندی از «تسهیلات جدید بانکی حمایتی کرونا ویژه یارانهبگیران» را نیز اعلام کرد. براساس این اطلاعیه «تمام سرپرستان خانواری که یارانه نقدی ماهانه دریافت میکنند و علاقهمند هستند از تسهیلات بانکی حمایتی کرونا برخوردار شوند، میتوانند با درنظر گرفتن شرایط مندرج در این اطلاعیه، ضمن پذیرش محتویات آن، کد ملی سرپرست خانوار را حداکثر تا روز یکشنبه ۳۱ فروردینماه ازطریق تلفن همراهی که به نام سرپرست خانوار است، به شماره ۶۳۶۹ پیامک کنند.»
جریانهای سیاسی ایران در آینه کرونا
روزنامه ابتکار به گفت و گو با علی صوفی، فعال سیاسی اصلاحطلب پرداخته و نوشت:پایان کار مجلس دهم با شیوع کرونا در سراسر کشور همراه شد مجلسی که همیشه از سوی جریانی رایدهنده مورد نقد جدی بوده است. حالا در پایان نیز با ویروسی مواجه شد که کشور را به تعطیلی کشاند. عملکرد مجلس در این دو ماه اخیر مورد نقد قرار گرفته است آیا این نیز به کارنامه دهمیها اضافه خواهد شد؟ علی صوفی، وزیر دولت اصلاحات در این باره میگوید: نمیشود کارنامه مجلس دهم را تنها براساس چگونگی ورود و مدیریت کرونا در کشور سنجید. به هر حال به تعطیلی چندهفتهای مجلس نقد وارد است. چرا که مجلس دهم در آن شرایط سخت کرونایی مخصوصا در ابتدای کار نمیبایست تعطیل میشد و وظیفه نظارتی خودش را انجام میداد. اما فضا به گونهای سخت شد که خیلی زود این موضوع خوابید و انتقادها از مجلس فروکش کرد. اما حالا با توجه به اینکه در حال حاضر مجلس به یک وضعیت آرام رسیده است، به نظر نمیآید که موضوع کرونا یک نقطه سیاه برای آن تلقی شود؛ چراکه از زمانی که شیوع کروناویروس در کشور قطعی شد به یکباره نگاهها معطوف به آن و بحث قرنطینه و چگونگی کنترل در کشور محدود شد. وقتی تصمیم گرفته شد همه نهادها تعطیل شوند، مجلس دهم نیز از این موضوع مستثنی نشد و به تعطیلی کشیده شد. یعنی چون کل کشور در یک تعطیلی ناخواسته رفت مجلس شورای اسلامی نیز تعطیل شد و شدت انتقادات کمتر شد.
نیروهای سیاسی جدیدی ظهور میکند
روزنامه شرق به گفت و گو با ابراهیم اصغرزاده سیاستمدار فعال سیاسی اصلاح طلب پرداخته و نوشت:هر فاجعهای به همراه خود فرصتهایی نیز فراهم میکند و پنجره اندیشه و حیات را به چشمانداز تازهای میگشاید. نارساییهای زمینهای در جامعه میزبان، ربطی به آمدن و رفتن یک ویروس میکروسکوپی ندارد؛ منتها کووید۱۹ واجد ویژگیهای منحصربهفردی است که تناقضهای ذاتی فرهنگی و سیاسی را آشکار میکند و کاراییها را به چالش میکشد. دولتهایی که از فرصتهای پیشآمده تاریخی برای اصلاح نارساییها و جبران اشتباهات سود برده باشند، به زحمت نمیافتند و مکافات نخواهند کشید. سیستمی که محیط زیست را دستکاری و غارت کند و تعادل آن را به هم بزند، اسیر خشم طبیعت مانند تغییرات آبوهوایی، سیل، سونامی و خشکسالی و بهتبع آن قحطی و مهاجرت میشود و عقوبت خواهد دید. سیستمی که از زیرساخت استوار سیاسی-اقتصادی و امکان توزیع عادلانه اقلام بهداشتی برخوردار باشد، در پیدایی یک اپیدمی گرفتار هرجومرج و بیاعتمادی عمومی نخواهد شد؛ در مقابل سیستمهایی که در چنبره باندهای فساد و رانتخواری گرفتار باشند، مرجعیت و صلاحیت خود را در بزنگاه بحران از دست خواهند داد. برای مثال، یکی از نارساییهای جامعه ایرانی که در ایام کرونا بسیار به چشم آمد، خروج بخش بزرگی از جامعه فارغالتحصیلان دانشگاهی و متخصصان، بهخصوص پزشکان، در سالها و دهههای گذشته از کشور بوده است. بعضی سیاستهای غلط و تندرویهای غیرمسئولانه در آن سالها، تعمدا تیشه به ریشه اعتماد به دانشگاه، دانشگاهیان و علم و تخصص زده است. یک مثال دیگر، موضوع خصوصیسازی گسترده بیمارستانها و کالاییسازی گسترده بهداشت عمومی است که عقوبتش دامن بسیاری از ممالک غربی را در همهگیری اخیر گرفت. کرونا کاری به طبقه، نژاد یا جنسیت ندارد، ولی نهتنها سازههای علمی را به چالش کشیده بلکه هر قطعیتی درباره پایان تاریخ بر مبنای نظامهای اقتصادی و سیاسی موجود را نیز با تردیدهایی بنیادین روبهرو کرده است.
کرونا ویروس و درنگ در زندگی
روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم محمدعلی نویدی مدرس دانشگاه نوشت: یکی از نشانهها و ویژگیهای اندیشهورزی، خصوصا در دوران شیوع و هجوم کرونا ویروس، این اپیدمی جهانی، درنگ، تأنی و آهستگی در انجام امور و کارهای زندگانی است. در وضعیت درنگ، آدمی آهستگی و مکث را پیشه خود میسازد، یعنی میاندیشد. کار با اندیشه، کار با طمأنینه و حلم است. درنگ مقابل، شتاب و تعجیلت است. اندیشهورزی همانا، تلاش برای گشودن چشم عقل و جان و کوشش برای کشف افقهای نوین است. اندیشهورزی، منبع و سرچشمه گشایشها و رهایشها در زندگانیست. اندیشهورزی، سعی سعید برای ابزارسازی در پیشبرد زندگی آدمی است. معناها، نشانهها، پدیدارها، تیرهها، تبارها، ریشهها و اصلها، با اندیشهورزی، امکان فهم و اشراف دارند. اندیشهورزی، به تحقیق، نور تاباندن، روشنی بخشیدن و آشکارساختن فضاهای تاریک و ظلمانی حیات بشری است. بدون خردورزی، ذغال وجود و هستی، همواره تیره و تار میماند. چرا انسان موقع شتابناکی، تندی و عجله، دچار غبن و خسارت میشود؟ زیرا، چشم عقل و خرد آدمی در چنین وضعی کور و نابینا میشود. بدین سان، انسان مغبون میشود. درنگ و تأنی، در واقع، ملاحظه احتیاط و احتمال است. احتیاط، شرط عقل است، چون با آهستگی و احتیاط، فضای اختیار، اراده و اندیشه گشوده میشود. در مقابل، در افراط، تفریط و تندی، گویی منافذ و پنجرههای تنفس و تفکر بسته و مغلق میشود. بنابراین، درنگ در امور زندگی، گسترانیدن و کشیدگی میدان تفکر و تصمیم است. میدان تفکر اثربخش، وسعت هستی و اثرمندی آدمی، است. با درنگ، دامنه تولید اثرهای نیک و سببساز، فراختر میشود و امکانهای افزونتری ایجاد میشود. زندگی، قلمرو امکان و امکانات است. به عنوان مثال، در زمان سلامتی، شایسته و بایسته و معقول و منطقی است، انسان و جامعه به روز بیماریها، اپیدمیها و سایر گرفتاریها بیندیشد و مهیا شود. شتاب و بیدرنگی در جوهر و اصل خود، سلب اختیار و احتیاط است.
رسانههای اصولگرا
کرونا، ترافیک تهران را قفل کرد!
روزنامه کیهان در گزارشی نوشت:روزنامه کیهان:با پشت سر گذاشتن ایام محدودیت کار ادارات و سازمانها در تهران از هفته گذشته و لغو دوباره اجرای طرح ترافیک برای پیشگیری از شیوع کرونا از طریق حملونقل عمومی، ترافیک در پایتخت به ویژه در ساعت رفت و آمد کارمندان افزایش پیدا کرده بود اما از دیروز با رفع ممنوعیت فعالیت اصناف کم خطر، میزان تردد در شهر به میزان قابل توجهی افزایش یافت. رئیسپلیس راهور تهران بزرگ درباره وضعیت ترافیکی روز گذشته پایتخت، اظهار داشت: روز ۳۰ ام فروردین از حدود ساعت ۶:۱۵ صبح شاهد آغاز بار ترافیکی در معابر، بزرگراهها و مخصوصاً محدوده مرکزی شهر تهران بودیم و این شرایط تا ساعات پایانی کار ادارات و بعد از ظهر نیز ادامه داشت. سردار محمدرضا مهماندار بااشاره به اینکه روز گذشته حدود ۷۵ درصد نسبت به چنین روزی در سال گذشته شاهد افزایش ترافیک در محدوده مرکزی شهر تهران بودیم، افزود: در صورت ادامه این وضعیت و گستردگی حضور در مناطق مرکزی شهر، شاهد بروز مشکلات بیشتری خواهیم بود. در روزهای مراقبتهای کرونایی و با حذف طرح ترافیک در پایتخت بسیاری از مردم تصمیم به استفاده از خودروی شخصی برای در امان ماندن از ویروس گرفتهاند و این موضوع حتی از سوی مسئولان و شخص رئیسجمهور نیز به مردم توصیه شد. از طرفی با وجود همه هشدارها مبنی بر لزوم پرهیز از استفاده از حملونقل عمومی طی روزهای گذشته مترو و اتوبوس در تهران شاهد افزایش پر حجم حضور مسافران بودند. این در شرایطی است که روز جمعه گذشته سرپرست معاونت حملونقل شهرداری بابیان اینکه در تلاش هستیم برای حفظ سلامت مردم، کاهش خطرات و رعایت فاصله فیزیکی مترو در خطوط پرتردد سرفاصله حرکت قطارها را نیم دقیقه کاهش دهیم، هشدارداد: این کار با توجه به تعداد واگنها و حجم مسافران، در شرایط فعلی کار بسیار سختی است و خط قرمز ما برای اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی در مترو ۴۵۰ هزار نفر است یعنی به عبارت دیگر در حال حاضر تعداد مسافران مترو ۳۵۰هزار نفر است و میتوانیم به خوبی طرح فاصله گذاری را اجرایی کنیم؛ اما اگر به هر دلیلی تعداد مسافران با ۱۰۰هزار نفر افزایش روبرو شود دیگر عملا امکان اجرای طرح فاصله گذاری در مترو نیست.
گسترش کرونا در کشورهای عربی
روزنامه مردم سالاری در گزارشی نوشت:درحالی که شمار مبتلایان به کرونا در کشورهای عربی هر روز افزایش مییابد وزارت بهداشت مصر جمعه از ثبت ۱۷۱ مورد جدید ابتلا به کرونا خبر داد که بیشترین تعداد در یک روز است. تونس نیز دوره قرنطینه را تمدید کرده و از امروز در خارطوم منع تردد اجرایی میشود. به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه القدس العربی، وزارت بهداشت مصر در بیانیهای اعلام کرد: تا روز جمعه تعداد مبتلایان به کرونا به ۲۸۴۴ نفر رسید که ۶۴۶ نفر از آنها بهبود یافتند و ۲۰۵ نفر نیز جان خود را از دست دادند. مقامات مصر از ۲۴ مارس منع تردد شبانه اعلام کردهاند و تا ۲۳ آوریل تمدید شده است. همچنین ۱۲۷ تن از کادر پزشکی بیمارستان الفیوم قرنطینه شدهاند. به گفته وزارت بهداشت مصر، جمعه ۱۷۱ مورد ابتلا به کرونا گزارش شد که این بیشترین تعداد مبتلایان در یک روز بوده است. شورای امنیت ملی تونس برای مهار خطر کرونا تا چهار مه قرنطینه سراسری اعلام کرد. مشخص کردن مدت نهایی قرنطینه به دولت واگذار شده است. تونس جمعه ۴۲ مورد جدید ابتلا به کرونا گزارش کرد و تعداد مبتلایان به ۸۶۴ مورد و تعداد افراد فوت شده به ۳۷ نفر رسید. در سودان دولت انتقالی از ساکنان پایتخت خواست به منع کامل تردد که از امروز (شنبه) در سرتاسر خارطوم به مدت سه هفته اجرایی میشود پایبند باشند. اکرم علی التوم، وزیر بهداشت سودان تظاهرات مردم علیه اوضاع اقتصادی را محکوم کرد. ساکنان خارطوم پنجشنبه در تظاهراتی مقابل فرماندهی کل ارتش خواهان برکناری عبدالله حمدوک، نخستوزیر سودان شده بودند. همچنین اعتراضات دیگری در پورتسودان، القضارف و ود الحلیو برگزار شد و معترضان خواهان برکناری دولت شدند. تا جمعه تعداد مبتلایان به کرونا در سودان به ۳۳ تن رسید که شش تن از آنها جان خود را از دست داده و سه تن بهبود یافتهاند. وزیر بهداشت سودان اعلام کرد، ۳۰۰ نفر نیز مشکوک به کرونا هستند که قرنطینه شدهاند. در عربستان تعداد مبتلایان به ۷۱۴۲ نفر و تعداد فوتیها به ۸۷ نفر رسیده است. در مراکش وزارت بهداشت از ابتلای ۲۸۱ نفر دیگر به کرونا خبر داد که به این ترتیب مجموع مبتلایان به ۲۵۶۴ نفر رسیده است. تعداد فوتیها نیز به ۱۳۵ نفر رسید. وضعیت فوقالعاده در مراکش دوشنبه به پایان میرسد و احتمالا تمدید میشود. در شمال سوریه وزارت جهانی بهداشت از تأیید اولین مورد فوت ناشی از کرونا در این منطقه در بیمارستان قامشلی خبر داد.
فلسطین تنها در برابر کرونا
روزنامه صبح نو در گزارشی نوشت:غزه که چند سالی است در محاصره اقتصادی و زمینی رژیم صهیونسیتی قرار دارد حال این روزها در تنگنای پزشکی و درمانی نیز قرار گرفته و شیوع کرونا در نوار غزه مشکلات مضاعفی را برای ساکنان این منطقه بهوجود آورده است. محاصره این منطقه توسط رژیم صهیونسیتی موجب شده تا حتی کیتهای تشخیص کرونا به این منطقه وارد نشود. حدود دو میلیون فلسطینی در غزه از سال۲۰۰۶ تاکنون تحت محاصره رژیم اسرائیل قرار دارند. محاصره چهارده ساله صهیونسیتی تا آنجا پیش رفته است که جلوی کمکهای بینالمللی به این منطقه را گرفته است و مردم برای در امان ماندن از شیوع کرونا دست به ابتکاراتی زدند و با استفاده از پارچه و حتی برگ گلکلم ماسکهایی ساختند و بر صورت خود قرار دادند تا مبادا به کرونا مبتلا شوند. این ویروس ابتدا در قدس اشغالی شیوع یافت و بعد از آن در میان فلسطینیان بهخصوص نوار غزه تسری پیدا کرد. حتی ممانعت از ورود تجهیزات پزشکی برای ساکنان نوار غزه و نرساندن دستگاههای تجهیزات پزشکی و تنفسی حتی صدای ژنرالهای صهیونیستی را هم در آورده چرا که شیوع ویروس کرونا در غزه و محاصره اقتصادی و پزشکی این منطقه را به ضرر رژیم اسرائیل میدانند. برهمین اساس، فرمانده منطقه جنوبی ارتش رژیم صهیونیستی تاکید کرد جلوگیری از شیوع ویروس کرونا در نوار غزه در راستای منافع امنیتی رژیم اسرائیل بوده و باید اجازه ورود تجهیزات پزشکی به این منطقه صادر شود. ژنرال هرتسی هلیفی در رسانههای صهیونیستی اعلام کرد، در صورت شیوع گسترده ویروس کرونا در نوار غزه مقابله با این بیماری در منطقهای مانند غزه بسیار مشکل است. هلیفی تاکید کرد رژیم اسرائیل باید به سازمانهای بینالمللی اجازه دهد تجهیزات لازم پزشکی برای مبارزه با شیوع ویروس کرونا وارد نوار غزه شود.
مصرف نوشیدنیهای گرم از بدن در برابر کرونا محافظت میکند؟
خبرگزاری آنا در گزارشی نوشت:با شیوع سریع ویروس کرونا و جهانی شدن آن علاوه بر مجامع رسمی و تخصصی در گوشه و کنار و بهویژه شبکههای اجتماعی شایعاتی برای پیشگیری و یا درمان کرونا مطرح میشود که میتواند عامل سردرگمی و حتی نگرانی مردم شود. یکی از این شایعات مصرف نوشیدنیهای گرم بهمنظور محافظت در برابر ویروس کرونا است. بنابر اعلام برخی از متخصصان هیچ مدرکی مبنی بر اینکه نوشیدنیهای گرم میتوانند از ما در برابر عفونتهای ویروسی محافظت کند وجود ندارد و حتی یونیسف نیز در اطلاعیهای انتشار مطالبی درباره خواص محافظتی نوشیدن آب داغ را رد کرد. نوشیدن مایعات گرم شاید باعث تسکین علائم بیماریهای ویروسی همچون کرونا شود اما این اتفاق عمدتاً به این خاطر است که به افزایش ترشح بزاق و مخاط در دهان و بینی منجر میشود که التهاب را کاهش میدهند. باید به این نکته توجه کرد که ویروسی که منجر به عفونت و بیماری شده با مصرف نوشیدنی گرم از بین نمیرود. درست است که این ویروس میتواند همراه با ترشحات ناشی از سرفه، عطسه و یا لمس سطوح آلوده از راه دهان و بینی وارد بدن شود و عمدتاً سلولهای مجاری تنفسی را درگیر میکند. این ویروس برای ورود به سلول به آنزیمی نیاز دارد که در سطح سلولهای مجاری تنفسی یافت میشود. استنشاق این ترشحات ریز را به طرف ریهها هدایت میکند جایی که هیچ مایعی به آن دسترسی نخواهد داشت. آنچه در ارتباط با مصرف نوشیدنیهای گرم میبایست مدنظر قرار داد این است که زمانیکه ویروس کرونا وارد بدن شده باشد دیگر در برابر دمای شدید مصون است. دمای بدن انسان ۳۷ درجه سانتیگراد است که برای تکثیر و شیوع ویروس بسیار مناسب محسوب میشود و بعید است که دمای مجاری تنفسی خود را با سر کشیدن نوشیدنی داغ چنان افزایش دهد که باعث نابودی ویروسهای ساکن در سلولها شود.
نظر شما