«نادر انتصار» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، با اشاره به ادامه سیاست فشار حداکثری آمریکا علیه ایران و عدم تعلیق تحریمها برای مقابله با کرونا گفت: برخی در حکومت آمریکا مانند مایک پمپئو وزیر خارجه و نئوکانها به این نتیجه رسیدهاند که جمهوری اسلامی ایران ضعیفتترین دوران خود را سپری میکند. آنها فکر میکنند آمریکا در بهترین شرایطی قرار دارد که به هدف اصلی خود که سقوط نظام ایران یا نابودی ایران به عنوان کشوری مستقل است، دست یابد. برای این دسته از افراد، حفظ تحریمها برای آمریکا به عنوان بزرگترین اهرم در رسیدن به هدفش در مقابل ایران محسوب میشود.
کارشناس ارشد مسائل آمریکا تصریح کرد: ترامپ هم باور دارد که تحریمها دیر یا زود ایران را مجبور به مذاکره دوباره با آمریکا خواهد کرد و در این مذاکرات او قادر خواهد بود که ایران را آچمز کرده یا به قول معروف ناک اوت کند.
انتصار در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه فشارهای آمریکا با هدف ایجاد اخلال در زیرساختهای درمانی و بهداشتی ایران برای ناکارآمد نشان دادن ساختار حاکمیتی ایران است؟ خاطرنشان کرد: البته ایجاد اخلال در زیرساختهای درمانی و بهداشتی ایران برای ناکارآمد نشان دادن ساختار حاکمیتی ایران برای آمریکا مهم است ولی نباید این را به عنوان هدفی جدا از اهداف دیگر آمریکا بررسی کرد. در واقع ایجاد اخلال در زیرساختهای درمانی و بهداشتی ایران را باید در چهارچوب جنگ سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و نظامی آمریکا تحلیل کرد و نه پدیدهای مستقل.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره اقدام دولت وقت آمریکا در زمان وقوع زلزله بم و تعلیق تحریمهای ایران در آن مقطع ابراز داشت: ایران در آن زمان بدون ذکر نام آمریکا از تمام کشورها و نهادهایی که به مردم ایران کمک کرده بودند، تشکر کرد. در آن مقطع آمریکا با تعلیق برخی از تحریمهای خود علیه ایران مایل بود که به ایران سیگنال بدهد که خصومت با ایران نباید ابدی باشد. ایران هم به نوبه خود از طریق کانالهای غیرمستقیم با زبان دیپلماتیک خشنودی خود را از تعلیق برخی از تحریمهای آمریکا ابراز کرد ولی آن نوع رد و بدل پیغامها در یک خلاء سیاسی انجام گرفت و دنبال نشد.
وی درخصوص شرایط حاکم بر مناسبات دو کشور و راهکارهای خروج از این وضعیت اظهار داشت: نخستین قدم که تقریبا بدون هزینه است، تعلیق شعارهای تحریککننده بر ضد یکدیگر است البته برای شخصی مانند ترامپ که به فحاشی و بددهنی معتاد است، چنین کاری مشکل خواهد بود.
استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه آلابامای جنوبی درباره پیامدهای تداوم فشارهای آمریکا و بیعملی اروپا در مناسبات بین المللی ایران و گرایشآن به سمت چین و روسیه اظهارداشت: این نکته را باید در نظر داشته باشیم که اگرچه رابطه خوبی بین ایران و روسیه و چین وجود دارد اما مسکو و پکن منافع خود را دارند که برخی از آنها با منافع ایران همطراز نیست.
انتصار افزود: تداوم فشارهای آمریکا و بیعملی اروپا ممکن است که منجر به نزدیکتر شدن ایران به روسیه و چین شود ولی در عین حال نباید فراموش کرد که موانع سیاسی و اقتصادی موجود مانع از گرایش کامل ایران به سمت چین و یا روسیه میشود.
وی گفت: روسیه و چین مانند اروپا به طور مداوم پشتیبانی خود را از برجام اظهار کردهاند. علاوه بر این این دو کشور از سوراخهایی که در دیوار تحریمهای آمریکا بر علیه ایران وجود داشته، استفاده کردهاند و روابط اقتصادی خود را با ایران تا مقداری ادامه دادهاند. با این حال ما نباید روی پایبندی این دو کشور به مواضع ایران یا باقی ماندن در برجام حساب کنیم.
نظر شما