همه ساله فصل پاییز و بهار در استان کردستان حدود ۷۰۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی زیر کشت محصولات زراعی، سبزی و صیفی میرود که امسال کشت بهاره در این عملیاتها سهمی ۱۵۷ هزار هکتاری دارد.
کشاورزان کردستان همانند مردم دیگر مناطق کشور، امسال در کنار استرسهای ناشی از خشکسالی با چالشی جدید به نام ویروس کرونا مواجه هستند البته مخاطرات طبیعی همواره محصولات و عملکرد آن را نشانه گرفته اما این ویروس خود بهره برداران را هدف قرار داده است.
با وجود تمام این مخاطرهها بهرهبرداران کردستان در فصل بهار به عهدی که با زمین بسته اند پایبند بوده و از اول فروردین فعالیتهای کشت بهاره را با تنوع محصولات مختلف پیش روی خود قرار داده و در تلاش هستند با قامتی سبز در برابر مهمان ناخوانده جهانی ایستادگی کنند.
حدود ۲۰ درصد برنامه کشت بهاره محقق شده است
معاون بهبود تولیدات گیاهسی سازمان جهاد کشاورزی کردستان گفت: کشتهای بهاره سال ۹۹ با شروع کشتهای زود هنگام نخود، عدس و گلرنگ در ابتدای فروردین شروع و تاکنون بیش از ۳۰ هزار هکتار از اراضی استان تحت کشت این محصولات قرار گرفته است.
محمد صالح احمدی افزود: طبق برنامه ابلاغی تدوین و ارسال شده به شهرستانها امسال مقرر شد ۱۵ نوع محصول در بیش از ۱۵۷ هزار هکتار اراضی استان تحت کشت محصولات بهاره قرار گیرد.
وی با بیان اینکه محصول نخود با حدود ۱۰۰ هزار هکتار بیشترین میزان سطح کشت بهاره را به خود اختصاص داده است، اضافه کرد: سیب زمینی با هفت هزار هکتار، گلرنگ با سه هزار هکتار، خیار با ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار، گوجه فرنگی با یک هزار و ۵۰۰ هکتار و چغندر قند با حدود یک هزار هکتار در رتبه های بعدی کشت قرار دارند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گفت: هندوانه، بادمجان، خربزه و برخی محصولات جالیزی دیگر نیز توسط بهره برداران کردستانی در فصل بهار در اراضی کشت میشود.
بیش از ۱۲ هزار تن نهاده کشاورزی در کردستان توزیع شد
احمدی یادآور شد: مهمترین مساله برای کشتهای بهاره و داشت محصولات پاییزه تامین وتدارک نهادههای کشاورزی کود و بذر است که امسال برابر هماهنگیها وپیگیریهای بعمل آمده تاکنون ۲۵ تن بذور اصلاح شده ارقام جدید و پرمحصول بین کشاورزان کردستان توزیع شده است.
وی افزود: بذور اصلاح شده برای محصولاتی همچون نخود، عدس، گلرنگ، آفتابگردان، خلر، اسپرس، سورگوم، کینوا، ذرت، چغندر قند، گوجه فرنگی، خیار و هندوانه تامین ودر اختیار کشاوورزان قرار گرفته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی تاکید کرد: همچنین در این مدت ۱۲ هزار و ۱۰۰ تن انواع کود شیمیایی مورد نیاز کشاورزان از بندر امام خمینی (ره) بارگیری و به استان منتقل و در بین بهره برداران توزیع شده است.
وی با بیان اینکه توزیع کود شیمیایی در بین کشاورزان بر اساس نسق زراعی توزیع شده است، اظهار داشت: با این اقدام موفق شدیم در کنار حذف نابسامانیهای توزیع کودشیمیایی در اسفند سال گذشته، گامهای بزرگی نیز در راستای کاهش تاثیرات بازار سیاه کودشیمیایی برداشته شده است.
احمدی افزود: هم اکنون کود شیمیایی مورد نیاز کشاورزان کردستان از قرار هر کیسه حدود ۵۴ هزار تومان و به صورت یارانهای در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
وی گفت: در سال گذشته نیز از سهمیه ۹۷ هزار تنی کودهای شیمیایی بیش از ۷۶ هزار تن کودهای شیمیایی توسط شرکت خدمات حمایتی وسازمان تعاون روستایی شامل ۵۸ هزار تن کود ازته، ۱۳ هزار تن کود فسفاته وچهار هزار و ۵۰۰ تن کودهای پتاسه تامین وتحویل کشاورزان استان قرار گرفته است.
کارشناسان با کشاورزان به صورت مجازی ارتباط گیری کردهاند
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه شیوع ویروس کرونا یکی از چالشهای مهم کشت بهاره در سال جاری است، افزود: هم اکنون کارشناسان پهنههای کشاورزی این استان موظف شدهاند در راستای عمل به مصوبات ستاد ملی مبارزه با کروه به صورت مجازی با بهره برداران ارتباط بگیرند.
احمدی یادآور شد: کارشناسان بر اساس این دستورالعملها موظف شدهاند به علت عدم حضور فیزیکی در مزارع و باغات با همکاری بهره برداران عکس ها و تصاویری از مزارع گرفته و نسبت به بررسی آفات و بیماریها اقدام کنند.
۲۲ دستورالعمل بهدشتی به کشاورزان صادر شده است
مدیر روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی نیز در ارتباط با اهمیت رعایت بهداشت برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا بین کشاورزان اظهار داشت: این سازمان در این راستا ۲۲ دستورالعمل بهداشتی در فعالیت های مختلف کشاورزی را به بهره برداران صادر کرده است.
مهدی فتحی افزود: این دستورالعملها در مراکز تحت اختیار سازمان جهاد کشاورزی لازم الاجرا بوده و در روستاها نیز با همکاری دهیاریها سعی شده در مزارع نیز توسط کشاورزان اجرا شود.
وی اضافه کرد: این دستورالعمل ها در ۲ بخش رعایت بهداشت فردی و بهداشت محل کار (مزرعه) بوده که در آن توصیههایی از جمله پرهیز از رفت و آمد غیرضروری، استفاده از مواد شوینده، ضدعفونی دستگاه ها و ادواتی که انسان با ان سروکار دارد تاکید شده است.
بارشهای کردستان در سال زراعی جاری ۳۸ درصد کاهش یافت
معاون توسعه و پیشبینی مدیرکل هواشناسی کردستان گفت: بارش نزولات جوی این استان در سال زراعی جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۳۸ درصد کاهش داشته است.
علی پناهی اظهار داشت: در آمار سال زراعی جاری (اول مهر ۹۸ تا آخر فروردین ۹۸) به صورت میانگین ۴۴۳ میلیمتر بارندگی در این استان ثبت شده که در مقایسه با ۷۱۶ میلیمتر مدت مشابه سال گذشته از ۳۸ درصد کاهش برخوردار است.
وی افزود: میزان بارندگی کردستان در مقایسه با میانگین بلند مدت ۳۰ ساله خود نیز حدود ۴۵۳ میلی متر برآورد شده که در این بخش نیز ۲ درصد کاهش دارد.
پناهی با اشاره به اینکه با وجود کاهش بارندگی در این استان بارشهای بهاره تاکنون به موقع و مثمر بوده است افزود: در فروردین امسال در هرکدام از شهرستان مریوان و سروآباد ۱۲۰ میلیمتر، بیجار ۱۱۳ میلی متر، کامیاران و قروه هرکدام ۱۰۴ میلی متر، بانه ۹۷ میلی متر، دیواندره ۸۹ میلی متر، سنندج ۸۱ میلی متر و سقز ۷۰ میلی متر بارش رخ داده است.
این استان یک میلیون و ۲۲۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی شامل ۸۹۶ هزار و ۲۳۵ هکتار اراضی دیم معادل ۸۸ درصد و ۱۲۱ هزار اراضی آبی معادل ۱۲ درصد دارد.
کردستان سه میلیون و ۱۹۹ هزار راس دام سبک و سنگین، ۱۳ میلیون قطعه انواع طیور و ۱۱۶ هزار کندوی زنبور عسل دارد و جمعیت بهره بردار کشاورزی آن ۱۱۵ هزار نفر است که این جامعه سالانه حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تُن محصولات کشاورزی تولید می کنند که ۳۲۰ هزار تُن از این میزان مربوط به محصولات باغی و باقی مربوط به بخش زراعت است.
عمده محصول زراعی این استان گندم با حدود یک میلیون تُن در سال است و عمده محصول تولیدی باغی نیز توت فرنگی با حدود ۴۸ هزار تُن است.
نظر شما