درد دل کشاورزان کردستانی در سایه سرشماری؛ آیا ارائه آمار و اطلاعات به دادشان می‌رسد؟+فیلم

سنندج-ایرنا- کشاورزان کردستانی این روزها از آمارگیران که برای دریافت اطلاعاتی از وضعیت کشاورزی آنها مراجعه می کنند؛ سوالشان این است آیا دادن این آمار نقشی در بهبود وضعیتشان دارد که مسئولان هم با قاطعیت می‌گویند اطلاعات جمع آوری شده در برنامه ریزی ۱۰ سال آینده برای توسعه کشاورزی نقش اساسی دارد.

به گزارش ایرنا، می خواهید یارانه ما را قطع کنند؟ چه فایده ای برای ما دارد؟ درآمدمان بیشتر می شود؟ اینها سوالاتی است که بیشتر روستاییان از آمارگیران طرح سرشماری کشاورزی در کردستان می پرسند.

بعد که آمارگیران توضیح می دهند اطلاعات جمع آوری شده فقط به منظور تولید آمار ساختاری برای اطلاع از تغییر وضعیت استان و برنامه‌ریزی در راستای توسعه کشاورزی است و به هیچ وجه در اختیار نهادهای مالیاتی یا دستگاه های دیگر قرار نمی گیرد، روستاییان با اطمینان خاطر بیشتری پاسخ می دهند.

آنگاه کشاورزان در روستاهایی که سطح اراضی دیم آنها از آبی بیشتر است، از کمبود آب و درآمد اندک و گرانی نهاده های کشاورزی گلایه‌مند هستند و با آمارگیر به درددل می پردازند.

آمارگیر هم لابه لای درددل های روستاییان و بهره‌برداران کشاورزی، سوالات مشخص شده‌ای راجع به سطح زمین های کشاورزی، محصولات کشت شده، نوع درختان و محصولات باغی و پرورش زنبور عسل و طیور، می پرسند.

بیشتر کشاورزان پاسخ مربوط به سطح اراضی زراعی خود را با اصطلاحات محلی هم چون سه یا چهار و ... "گونی" می دهند و آمارگیر باید آن را تبدیل به هکتار و سپس در برنامه تبلت خود ثبت کند.

یکی از عوامل موفقیت در کار آمارگیری کسب اعتماد مخاطب و برقراری ارتباط موثر با او است که با توجه به اینکه بیشتر آمارگیران را افراد تحصیلکرده و آموزش دیده تشکیل داده است در این رابطه تاکنون خوب توانسته اند عمل کنند.

درد دل کشاورزان در سایه سرشماری؛ آیا ارائه آمار و اطلاعات به دادشان می‌رسد؟+فیلم

سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان برای اینکه اهالی رسانه استان از نزدیک در جریان نحوه سرشماری کشاورزی قرار گیرند و آن را به مردم هم اطلاع رسانی کنند، تور خبری را برگزار کرد و فرصتی پیش آمد و همراه با قائم مقام مدیر اجرایی سرشماری عمومی کشاورزی استان و معاون فرماندار سنندج به روستاهای کانی میشکان و کیلانه از توابع بخش مرکزی شهرستان سنندج رفتیم.

روستاها در حال از دست دادن جذابیت برای سکونت روستاییان است

کانی مشکان در ۱۵ کیلومتری شهر سنندج قرار گرفته است و روستای کیلانه هم ۱.۵ کیلومتر با کانی مشکان فاصله دارد؛ اگرچه بیشتر اراضی هر ۲ روستا دیم بود و با کمبود آب برای افزایش اراضی آبی شان مواجه بودند اما از لحاظ جمعیتی با هم فاصله زیادی داشتند.

ابراهیم عزیزی یکی از ۱۶ آمارگیری است که در سطح روستاهای شهرستان سنندج به جمع آوری اطلاعات بهره‌برداران کشاورزی می‌پردازد؛ او را در روستای کانی‌مشکان در حال پرسش از روستاییان دیدیم و از سختی های و موانع کار، پرسیدیم.

این آمارگیر سنندجی افزود: نخستین کاری که بعد از شماره‌گذاری هر مکان در روستا انجام می دهیم معرفی خودمان است اینکه از مرکز سرشماری کشاورزی آمده‌ایم تا اطلاعاتی از وضعیت کشاورزی آنها جمع آوری کنیم.

عزیزی در ارتباط با تبدیل اصطلاح های محلی در مساحت اراضی زراعی، اضافه کرد: هر هکتار دیم ۱۵۰ کیلوگرم بذر و هر هکتار زمین آبی هم ۲۵۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم بذر نیاز دارد و وقتی کشاورزی می گوید سه گونی (۵۰ کیلوگرمی) گندم دیم دارد یعنی از یک هکتار زمین برخوردار است.

وی ادامه داد: روستاییانی که تاکنون با آنها برخورد داشتم از وضعیت کود و سم و بذر به شدت گلایه مند هستند و تصور می کنند ما آمارگیران هم در این مسئله نقشی داریم یا اینکه کاری از دستمان برمی آید و دریغ می کنیم.

عضو شورای اسلامی روستای کانی مشکان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه جمعیت این روستا ۱۰۰ خانوار و ۳۷۰ نفر است، اظهار کرد: حدود ۶۰ خانوار از اهالی این روستا به تهران مهاجرت کرده اند و شغل بیشتر آنها هم کله پزی است.

جلیل زمانی با بیان اینکه روستا جذابیتی برای ماندن مردم ندارد، افزود: کمبود آب در بخش کشاورزی باعث شده است بیشتر اراضی ما دیم باشد که از این اراضی هم نمی توان معیشت یک خانواده را تامین کرد.

وی اضافه کرد: اراضی دیم اگر مساحتش زیاد باشد شاید کشاورز بتواند از آن تا حدی درآمد خوبی بدست آورد ولی مساحت اراضی دیم روستای با مساحت کم، پایین است.

این عضو شورای روستای کانی مشکان افزود: طرح هادی در این روستا اجرا نشده است و آنتن دهی تلفن همراه هم وجود ندارد و وقتی روستا فاقد چنین امکاناتی باشد روستاییان هم تمایلی به ماندن ندارند.

۱.۵ کیلومتر از روستای کانی مشکان دور شدیم و به روستای کیلانه رسیدیم روستایی که به گفته رحمت گویلی دهیار کیلانه، ۳۳۰ خانوار و به عبارتی هزار و ۱۲۰ نفر جمعیت دارد.

وی اضافه کرد: براساس آخرین آماری که داریم مردم این روستا دارای هزار و ۱۳۵ هکتار زمین کشاورزی هستند که عمده اراضی آن ها دیم است و سالانه به کشت گندم و جو اختصاص پیدا می کند.

عثمان گویلی یکی از اهالی روستای کیلانه هم به خبرنگار ایرنا گفت: دلیل مردم روستا از ندادن اطلاعات دقیق در مورد میزان اراضی کشاورزی و دامداری‌شان این است که تصور می کنند دولت با آگاهی از آن، یارانه آنها را قطع می کند.

وی اضافه کرد: پنج هزار متر زمین زراعی دارم و برای اینکه در سال آینده برای دریافت نهاده‌های کشاورزی دچار مشکل نشوم همه اطلاعات را صحیح به آمارگیر ارائه کردم.

در گذشته محل نگهداری دام در روستاها داخل حیاط خانه بود ولی اکنون مرکز بهداشت اجازه این کار را نمی دهد و تاثیر زیادی بر دامداری در روستاها داشته است به گونه ای که امروزه تنها تعداد محدودی از اهالی روستاها که شرایط نگهداری دام در خارج از محوطه سکونت روستاییان را دارند، به دامداری سنتی می پردازند.

احمد نظری که در روستای کیلانه به عنوان آمارگیر مشغول جمع آوری اطلاعات بود، در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: گله مندی و نارضایتی مردم از افزایش قیمت نهاده های کشاورزی و نبود آب زیاد است و همه آن را هم سر ما خالی می کنند.

این آمارگیر سنندجی که دارای مدرک کارشناسی ارشد فلسفه است، ادامه داد: کشاورزان از فایده دادن اطلاعات سوال می کنند و نگران هستند باعث قطع شدن یارانه آنها شود.

هر آمارگیر بخشی از زمان خود را به پاسخ دهی به سوالات روستاییان سپری می کند و این هنر آمارگیر است که به گونه‌ای بتواند کشاورزان را متقاعد کند که وجود این آمار برای برنامه ریزی در سال های آینده ضروری است و این سرشماری ها هم فقط مختص کشور ما نیست و در دنیا به شیوه های مختلفی انجام می شود.

نظری با اشاره به اینکه مردم نجیب و مهربانی داریم و تاکنون با وجود همه نارضایتی و مشکلات، برخورد تندی با ما صورت نگرفته است، گفت: روستاییان از مشکلاتشان اعم از بیماری و بیکاری فرزندانشان گرفته تا کمبود امکانات روستا را با ما در میان می گذارند و ما هم در پاسخ فقط می توانیم بگوییم هیچ کاری در این زمینه ها از دست ما برنمی آید.

برنامه ریزی تا ۱۰سال آینده بخش کشاورزی مستلزم انجام سرشماری است

قائم مقام مدیر اجرایی سرشماری عمومی کشاورزی استان کردستان با اشاره به اینکه در بخش کشاورزی خلاء آمار و اطلاعات داریم، اظهار کرد: داشتن این آمار و اطلاعات برای برنامه ریزی تا ۱۰ سال آینده امری ضروری است.

مسعود سالمی بیان کرد: تاکنون بارها مسئولان ارشد کشوری و استانی اعلام کرده اند دسترسی به اطلاعات جمع آوری شده به صورت انفرادی وجود ندارد و در پایان اطلاعات به صورت تجمیعی در اختیار استان قرار می گیرد.

وی اضافه کرد: باید از میزان اراضی موجود در پایاب سدهای استان اطلاع داشته باشیم تا سهم آب مورد نیاز آنها را تامین کنیم بنابراین هر چقدر آمار دقیقتر باشد بی شک در توسعه بخش کشاورزی تاثیرگذارتر خواهد بود.

قائم مقام مدیر اجرایی سرشماری عمومی کشاورزی استان کردستان گفت: براساس آخرین آمار و گزارش جمع بندی شده در استان در ۱۸ روزی که از آغاز اجرای طرح سرشماری کشاورزی می گذرد، ۲۵ درصد این طرح در استان به اجرا درآمده است.

درد دل کشاورزان در سایه سرشماری؛ آیا ارائه آمار و اطلاعات به دادشان می‌رسد؟+فیلم

به گزارش ایرنا، نخستین سرشماری کشاورزی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به سال ۱۳۵۲ برمی گردد که آن زمان آمار و اطلاعات مربوطه توسط ریش سفیدان و کدخداهای روستاها جمع آوری شد.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، دومین سرشماری کشاورزی سال ۱۳۶۷، سومین دوره آن سال ۱۳۷۲، چهارمین دوره آن سال ۱۳۸۲ و پنجمین دوره این سرشماری هم سال ۱۳۹۳ به اجرا درآمد.

از شنبه ۱۲ آبان سال ۱۴۰۳ هم ششمین دوره سرشماری کشاورزی در کردستان با حضور ۳۴۹ نیروی عملیاتی و پشتیبانی آغاز شد و ۴۵ روز به طول می انجامد.

در قالب این سرشماری قرار است آمار مربوط به سطح کاشت و تولید حدود ۵۰ محصول زراعی مانند گندم، جو، شلتوک و ذرت به تفکیک آبی و دیم، قلمستان ها و تعداد درخت ۳۷ محصول باغی مانند سیب، انگور، انار و غیره جمع آوری شود.

افزون براین اطلاعات و آمار مرتبط با فعالیت های پرورش دام سبک و سنگین، طیور سنتی، تولیدات گلخانه ای، مزارع آبزی پروری، پرورش زنبورعسل و کرم ابریشم هم گردآوری خواهد شد.

۱۰۸ مامور سرشماری در استان انتخاب شدند که از این تعداد ۱۰۱ نفر به طور میدانی و هفت نفر هم از طریق تماس تلفنی به جمع آوری اطلاعات لازم می پردازند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha