۵ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۹:۳۵
کد خبرنگار: 2046
کد خبر: 83759937
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

استاد دانشگاه: جهش تولید در شرایط کرونایی امکان پذیر است

تهران-ایرنا - استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است در همین شرایط کرونایی هم جهش تولید امکان‌پذیر است و  می‌توان از ظرفیتهای ایجاد شده در تولید کالاهای بهداشتی و درمانی برای صادرات به کشورهای منطقه استفاده کرد.

«آلبرت بغزیان» روز جمعه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا کاهش بی‌سابقه قیمت نفت در بازارهای جهانی را موقتی دانست و اظهار کرد: اگر شرایط فعلی را در نظر نگیریم و این کاهش را تابع رشد اقتصادی کشورها بدانیم، نمی‌توان تحلیل مستقلی از تاثیرات این کاهش بر اقتصاد جهانی به دست آورد.

وی افزود: در شرایط عادی کاهش تولید تاثیر مستقیم روی بودجه کشورهای تولید کننده و صادر کننده نفت دارد و منجر به انقباض و کاهش بودجه می‌شود، ولی در شرایط کنونی که همه اقتصادها متاثر از رکود کرونایی هستند، تاثیر کاهش قیمت نفت نیز تابع و جزیی از این رکود است.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه با توجه به تحریم‌ها کاهش قیمت نفت تاثیر زیادی بر اقتصاد ایران ندارد، گفت: کاهش قیمت نفت دو مرحله بود، بخش اول این کاهش تا پایان هفته قبل بود که با توجه به اقتصاد ریاضتی تحت تاثیر کرونا که صادرات برخی و واردات گروهی از کشورها کم شده است، موقتی است.

 باید تمرکز دولت‌ها بر مهار ویروس کرونا باشد

وی ادامه داد: کاهش قیمت نفت در این دوره به به خاطر کاهش تقاضای حامل‌های انرژی است و کشورهایی مانند ایران که از این ناحیه درآمدهای ارزی داشتند،  به سراغ کسری بودجه می‌روند. با این حال این موضوع تا دو ماه برقرار است و ادامه‌دار نیست.

این استاد اقتصاد دانشگاه با بیان اینکه اگر طی دو ماه آینده نشانه‌های جدی مهار کرونا مشاهده شود، روند افزایشی قیمت نفت را شاهد خواهیم بود، اضافه کرد: در این حالت خود به خود تقاضا برای نفت زیاد می‌شود و قیمت‌ها به همان سرعت که کاهش یافت، افزایش می‌یابد.

 این کارشناس حوزه انرژی گفت: در حال حاضر باید تمرکز ما بر مهار ویروس کرونا باشد زیرا اگر رعایت پروتکل‌های بهداشتی رعایت شود، عبور از بحران اتقاق می‌افتد و به تبع آن بازار به سراغ  تولید می‌رود و تولید هم نیاز به انرژی دارد. در این فاصله دولت‌ها باید سیاست‌های حمایتی برای اقشار آسیب‌پذیر و فقیر و کسانی که درآمدی ندارند، در نظر بگیرند.

بغزیان یادآور شد: این کاهش قیمت نفت برای حواله‌هایی که یک یا دوماه آینده موعد تحویلشان است، نیست بلکه برای محموله‌های فعلی است و نمی‌تواند برای بلند مدت ادامه یابد. البته ممکن است کشورهایی باشند که از شرایط سوء استفاده کنند و در این مقطع نفت خریداری کنند که آن هم محدود خواهد بود چون هر نفتی مناسب هر پالایشگاهی نیست.

 روسیه و عربستان کسری بودجه را با ذخایر ارزی جبران می‌کنند

‌عضو هیات علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: کشورهایی که بودجه آنها بر پایه فروش نفت بوده دچار کسری بودجه می‌شوند. اما برای آمریکا بجز تعطیلی صنعت نفت شیلتقریبا تاثیری بر بودجه‌اش ندارد و ممکن است دیگر تولیدات خود را ذخیره کنند. اما روسیه و عربستان دچار کسری بودجه می‌شوند و با سیاست‌های ریاضتی یا از استفاده از منابع صندوق‌های توسعه ملی و ذخائر ارزی خود آن را جبران می‌کنند.

این کارشناس مسائل اقتصادی درباره کاهش نقش اوپک و بی تاثیر بودن آخرین تصمیم اوپک پلاس گفت: تصمیم اخیر اوپک پلاس یک اقدام حداقلی بود، در این شرایط هر چه تولیدکنندگان فشار بیشتری برای افزایش قیمت به بازار وارد کنند، واکنش منفی خریداران شدیدتر خواهد بود.

بغزیان یادآور شد: در واقع به دلیل کاهش تقاضا است که عرضه مشکل پیدا کرده است. زمانی عرضه زیاد بود دو سوی بازار (عرضه و تقاضا) قرار می‌گذاشتند که تولید متناسب شود لذا به خاطر کاهش تقاضا اگر به سمت کاهش عرضه بروید ممکن است قیمت اندکی افزایش یابد اما تاثیری بر تقاضا ندارد.

 باید زیرساخت فراورده‌های نفتی را تقویت کنیم

وی در پاسخ به این پرسش در این شرایط صادرات کالاهایی مانند برق و تولیدات پتروشیمی تا چه اندازه می‌تواند کاهش قیمتها برای ایران را جبران کند، گفت: طبیعتا حتی در شرایط بهتری هم تولید فرآورده به صرفه‌تر از خام فروشی است ولی در این شرایط کلا تقاضا برای فراورده‌های نفت هم وجود ندارد اما دلیل نمی‌شود زیر ساخت‌های فراورده‌های نفتی را قوی نکنیم.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه اگر شده با کسری بودجه و چاپ پول باید از کرونا عبور کنیم، خاطرنشان کرد: اکنون بازار آنچنانی برای تولیدات نفتی وجود ندارد و این شرایط فرصتی مهیا کرده برای تفکر بیشتر برای آینده اقتصادی کشور و اینکه متوجه شویم در دوران پساکرونا چه صنایعی ظرفیت رونق دارند.

 در همین شرایط هم جهش تولید امکان پذیر است

وی گفت: در آینده ماهیت خیلی از کالاها تغییر می‌کنند، پروتکل‌های بهداشتی که تعریف می‌شود بر روی تولیدات آینده تاثیر می‌گذارد و حتی تحت تاثیر این پروتکل‌ها لوازم شخصی ظهور می‌کند.

این استاد اقتصاد دانشگاه در این باره که تکلیف جهش تولید در این شرایط چه خواهد شد، بیان کرد: ما در هر شرایطی به جهش و سرعت بخشیدن به تولید نیاز داریم. در حال حاضر با توجه به اینکه اصل تولید با مشکل مواجه شده است، حتی اگر بتوانیم اوضاع تولید را به مسیر سابق برگردانیم خود کاری رو به جلو محسوب می‌شود.

بغزیان یادآور شد: حتی در همین شرایط رکود ناشی از کرونا هم با تمرکز بر محصولاتی خاص جهش تولید می‌تواند، اتفاق افتد. تولید کالاهایی مانند دستکش، ابزار تب‌سنج، کیت‌های آزمایش، مواد شوینده و ضدعفونی‌کننده و ماسک مثال‌های خوبی است که از آنها برای جهش تولید استفاده شود و حتی پس از پایان کرونا به عنوان یک ظرفیت خوب محصولات تولیدی این حوزه را به کشورهای منطقه صادر کنیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha