محمدمهدی شهریاری روز پنجشنبه در حاشیه بازدید از مراحل احداث تونل انتقال آب از سد «کانیسیب» به دریاچه ارومیه، با اشاره به اینکه اهتمام دولت تدبیر و امید برای احیای دریاچه ارومیه به عنوان یکی از مطالبات جدی مردم ستودنی است، افزود: تلاشهای بسیار خوبی در این زمینه صورت گرفته به طوری که این تونل هماکنون از ۸۹ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است.
وی ادامه داد: تا به امروز دولت برای پروژه عظیم انتقال آب از رودخانه زاب به دریاچه ارومیه بیش از ۱۲۰۰ میلیارد تومان هزینه کرده است که اگر با هزینههای امروز محاسبه گردد به بیش از ۸ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.
وی با اشاره به پیگیری جدی رییس جمهوری برای اتمام این پروژه اظهار داشت: با توجه به تخصیص منابع صورت گرفته، کل پروژه از پیشرفت ۸۷.۵۰ درصدی برخوردار بوده و دیماه امسال با اتمام تونل، نزدیک به ۶۰۰ میلیون مترمکعب آب به دریاچه ارومیه میرسد.
طرح تونل انتقال آب زاب به دریاچه ارومیه دارای ۳۶ کیلومتر طول است که تاکنون ۳۱ کیلومتر آن احداث و عملیات اجرایی پنج کیلومتر از این تونل باقی ماندهاست تا سالانه ۶۵۰ میلیون متر مکعب آب را وارد دریاچه ارومیه کند.
رودخانه زاب پس از عبور از مرز ایران به کشور عراق وارد میشود و به دلیل واقع شدن در بخش میانی به واسطه کوههای بلند جنگلی، درهای ژرف به وجود آورده که تا قسمت جنوبی سردشت در جنوب آذربایجانغربی امتداد یافته است.
اعتبار این طرح از صندوق توسعه ملی تامین میشود و در سایه عنایت مسوولان امر، مشکل تامین اعتبار ندارد و یکی از اقدامات مهم ستاد احیا دریاچه ارومیه به شمار میرود که احداث آن از سال ۱۳۹۵ آغاز شد.
ستاد احیای دریاچه ارومیه طی سال ۱۳۹۳ و در گام نخست مطالعاتی برای احیای این دریاچه آغاز به کار کرد و در سریعترین زمان ممکن طرحهای ۴۴ گانه نهایی برای احیای این دریاچه در دستور کار قرار گرفت.
نگین آبی آذربایجان در قالب طرحهای ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال/از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بینالمللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.
دریاچه ارومیه یک حوضه آبی بسته است که آب آن از محل بارش مستقیم و روان آب ورودی از آبراههها، ۲۱ رودخانه دایمی و ۳۹ رودخانه دورهای سیراب میشود.
نظر شما