حسین فارسی روز شنبه در جلسه ستاد ساماندهی ارگ باستانی نوشیجان ملایر افزود: ساماندهی این بنای تاریخی یکی از اولویتهای این شهرستان در سند سه ساله راهبردی توسعه است.
وی حفظ و نگهداری آثار به جای مانده از گذشتگان و انتقال آن به نسلهای آینده را یک وظیفه مهم برشمرد و تاکید کرد: ارگ باستانی نوشیجان به عنوان قدیمیترین نیایشگاه خشتی جهان، شاخصهای ثبت جهانی شدن را دارد و لازمه آن ساماندهی این اثر است.
معاون هماهنگی امور عمرانی فرماندار ویژه ملایر به ویژگیهای گردشگری نوشیجان اشاره و ادامه داد: بسیاری از تورهای گردشگری خارجی که به استان همدان و استانهای همجوار میآیند، از این بنای تاریخی نیز بازدید میکنند.
فارسی تاکید کرد: بخشداری مرکزی و سایر دستگاههای اجرایی باید در رفع مشکلات برای ساماندهی ارگ نوشیجان به میراث فرهنگی کمک کنند.
وی از بخشدار بخش مرکزی درخواست کرد: در جلسهای فوری موضوع عبور و مرور اهالی منطقه، حضور عشایر، چرای دام، حضور موتورسواران و سایر موارد همچون کاشت بوته و جنگلداری و واگذاری زمین در این منطقه بررسی شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری ویژه ملایر ادامه داد: اداره منابع طبیعی و راه و شهرسازی نیز موظف هستند موضوع واگذاری زمین معوض به افسر نیکخواه یکی از مالکان منطقه را طی یک هفته آینده از طریق استان پیگیری و نتیجه را به فرمانداری و میراث فرهنگی گزارش دهند.
فارسی ایجاد کمربند سبز در اطراف شهرک صنعتی واقع در محدوده نوشیجان توسط شرکت شهرکهای صنعتی ملایر و حمل پنج هزار لیتر آب برای فضای سبز درختان نوشیجان به صورت هفتگی توسط شهرداری جوکار و ازندریان را از دیگر مصوبات این نشست عنوان کرد.
وی گفت: اداره راهداری و حمل و نقل جادهای ملایر نیز موظف است خاک مورد نیاز را از روستای پیرمیشان برای شانه راه فرعی و کنار جاده نوشیجان جابجا و برای صدور مجوزهای لازم برای زیرساخت آب و گاز این منطقه نیز مساعدت کند.
فارسی واگذاری یک خط تلفن ثابت برای ارگ باستانی نوشیجان، تشکیل ستاد ساماندهی نوشیجان هر ۲ هفته یکبار، بررسی ترانسهای برق پایگاه و ارگ نوشیجان و رفع مشکلات برق را از دیگر مصوبات عنوان کرد.
نوشیجان شاهدی بر تاریخ معنوی بشر
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر نیز در این جلسه خواستار همکاری مدیران دستگاههای اجرایی برای ساماندهی ارگ باستانی نوشیجان با حوزه میراث فرهنگی شد و گفت: حفظ این بنا برای آیندگان یک ضرورت است.
ابراهیم جلیلی افزود: عناصر این مجموعه به عنوان نخستین الگوی معماری ایرانی در فلات قاره ایران از منحصر به فردترین و ارزشمندترین آثار کشور به شمار میرود.
وی با بیان اینکه این بنا یک مکان طبقهبندی شده و دارای ارزش تاریخی است بیان کرد: این بنای شاخص تاریخی انعکاس دهنده یک دستاورد مهم بشری بوده و شاهدی بر تاریخ معنوی بشر است که باید حفظ شود.
تپه نوشیجان یکی از بزرگترین آثار تاریخی ملایر است که در ۱۵ کیلومتری شمال غرب ملایر و روبروی روستا شوشاب قرار دارد و سوم اسفند سال ۱۳۴۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
ابعاد تقریبی این قلعه باستانی ۸۰ در ۳۰ متر و بلندی اش حدود ۲۷ متر است.
حفاری علمی این بنای باستانی در سال ۱۳۴۱ به سرپرستی «استروباخ» آغاز و در نتیجه این حفاریها سه طبقه فرهنگی که علامت آن در سه قسمت توسط کارشناسان شناسایی شده است، شناخته شد.
این بنای عظیم و تاریخی هفت هزار سال قدمت دارد و طبق اسناد موجود در میراث فرهنگی ملایر، روی تپه واقع شدن این بنا حاکی از آن است که در حدود چهار هزار سال پیش این منطقه زیر آب قرار داشته و تنها این قلعه از آب بیرون بوده است.
نظر شما