اگر چه به شهروندان توصیه شده که دست خود را بشویند و ماسک بزنند، اما هیچ محدودیتی برای تردد وجود ندارد.
الکساندر لوکاشنکو، رییس جمهوری بلاروس درباره تدابیر کرونا گفته است که شمار مبتلایان به ویروس کرونای جدید (کووید-۱۹) در حال افزایش است اما برنامهای برای قرنطینه سراسری نداریم. او دلیل مشخصی برای نداشتن برنامه قرنطینه در کشورش اعلام نکرده است.
این موضوع در حالی است که «سازمان جهانی بهداشت» اعلام کرده است که شکستن مقررات ممنوعیت تردد در وضعیت شیوع کرونا به معنی «خودکشی جمعی» است.
بلاروس ۱۰ میلیون نفری با کشورهای روسیه، اوکراین، لهستان، لیتوانی، و لتونی هممرز است. پایتخت آن شهر مینسک است،
در تاریخ ۲۰ آوریل (اول اردیبهشت)، پس از لغو قرنطینه دو هفتهای، دانشجویان و دانش آموزان در بلاروس تحصیلات آخرین فصل سال تحصیلی را آغاز کردند. البته والدین رسما حق دارند که فرزندان خود را به مدرسه نبرند.
بلاروس همچین در تدارک برگزاری جشن روز پیروزی است در حالی که روسیه به خاطر نگرانی از بدتر شدن شرایط کرونا مراسم جشن «روز پیروزی» را که یکی از مهمترین مناسبتهای ملی این کشور است،لغو کرده است.
روز پیروزی روزی است که به یاد پیروزی اتحاد جماهیر سوسیالیستی شوروی بر آلمان نازی در جنگ کبیر میهنی، هر سال ۹ ماه می ( ۲۰ اردیبهشت) جشن گرفته می شود.
پایگاه اطلاع رسانی «ناوینی بای بلاروس» (naviny by ) اعلام کرده است که تا امروز ۲۶ آوریل (هفتم اردیبهشت) در بلاروس ۶۷ نفر در اثر کرونا جان خود را از دست دادهاند و بیش از ۹ هزار و ۵۹۰ نفر به این ویروس آلوده شدهاند.
شک و بیاعتمادی روزنامه نگاران و مردم عادی این کشور نسبت به اطلاعات رسمی درباره این ویروس در شبکه های اجتماعی رو به افزایش است. آنها میگویند وزارت بهداشت این کشور آمار صحیح را ارائه نمیکند.
از زمان شیوع کرونا، وزارت بهداشت بلاروس گفته که آمار مبتلایان را اعلام می کند. در آخرین کنفرانس خبری در تاریخ ۱۴ آوریل (۲۶ فروردین)، النا بوگدان، معاون وزیر بهداشت کشور اعلام کرد که روزانه بین ۳۴۰ تا ۳۶۰ فرد مبتلا به کووید- ۱۹ گزارش شده است و تعداد آنها «بدون تغییر» بوده است.
او پیش بینی کرده بود، که چنین وضعیتی تا دو سه هفته دیگر ادامه خواهد خواهد یافت. ولی یک روز پس از این کنفرانس، ۴۴۷ مورد ابتلای جدید و روز ۱۶-ام آوریل ۵۷۵ مورد آشکار شد. بطوری که تعداد مبتلایان در بلاروس در آن دو روز از اوکراین کشور همسایه پیشی گرفت.
اوکراین با وجود اقدامات شدید برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، از نظر عفونت کرونادر رده دوم جمهوریهای شوروی سابق قرار داشت. آمار کرونا در اوکراین هشت هزار و ۱۲۵ مبتلا و ۲۰۱ نفر فوتی اعلام شده است.
بعد از آن کنفرانس وزارت بهداشت بلاروس آماری از تعداد مبتلایان به مدت سه روز منتشر نکرد. تنها در ۲۰ آوریل (اول اردیبهشت)، وزارتخانه آمار جدیدی را منتشر کرد که اذعان داشت بیش از ۵۰۰ نفر در طی دو روز به کویید-۱۹ آلوده شدهاند.
اما هنگامی که این وزارتخانه سکوت اختیار کرده بود، «الکساندر لوکاشنکو» رییس جمهوری این کشور در مراسم عید پاک در شهر مینسک شرکت کرد. این درحالی است که روحانیت از بلاروسها خواسته است که در تعطیلات در مراسم مذهبی و کلیسا حضور پیدا نکنند.
به گزارش پایگاه خبری «nv.ua» لوکاشنکو در مراسم عید پاک در کلیسا گفته بود «تصمیم من در باره ویروس کرونا و برداشتن قرنطینه درست است. من فکر نمیکنم که اشتباهی مرتکب شده باشیم. من فکر می کنم زندگی افراد در دستان خودشان است. هرکسی میتواند زندگی خود را بهتر برنامه ریزی کند.»
رئیس جمهور بلاروس همچنین مردم کشورش را به درمان کرونا از طریق نور آفتاب توصیه کرد وآنها را دعوت کرد که در خانه بمانند و تنها برای هواخوری به بیرون روند.
هنگامی که شیوع بیماری جدید ویروس کرونا آغاز شد، لوکاشنکو به مردم توصیه کرد که صبحانه، ناهار و شام میل کنند، خود را شست و شو کنند تا از انتشار ویروس جلوگیری شود. بعداً، هنگامی که تعداد موارد در این کشور افزایش یافت، وی اعلام کرد که «هیچ کس در اثر کرونا در بلاروس جان خود را از دست نداده و نخواهد داد.»
رئیس جمهور حتی علیه کسانی که در اثر ویروس جان باخته اند، صحبت کرده است. وی در اظهارنظری در شرح مرگ دشکیویچ از هنرمندان این کشور گفت: "او تقریباً ۸۰ سال سن داشت، چرا در کوچه و خیابان قدم زد و دوباره به سر کار آمد.»
در هفتههای اخیر، در بلاروس شایعات زیادی در شبکه های اجتماعی در مورد واکنش وزارت بهداشت به ویروس کرونا منتشر شده است. بسیاری بر این باورند که این نهاد یا آمار اصلی را پنهان کرده است یا بطور مشخص آن را به شکلهای دیگر برای گمراه کردن مردم ارائه میدهد.
روزنامه نگاران بارها از عدم دقت در آمار وزارت بهداشت ابراز نگرانی کردهاند.
اتحادیه روزنامه نگاران بلاروس در ماه مارس از مقامات خواسته بود که اطلاعات دقیقی در مورد ویروس کرونا ارائه کنند و حق دسترسی مردم به اطلاعات را نقض نکنند هز چند این توصیهها نیز نتیجه نداده است.
رسانههای دولتی در مورد کرونا با احتیاط عمل کردهاند و بیشتر گزارش میدهند که کشور برای تامین «ماسک مشکلی ندارد و از این نظر کاملا مجهز است. سطح خدمات پزشکی هم خوب است».
با این حال، اکثر مردم کشور اقدامات احتیاطی را انجام میدهند. آنها به ندرت به بیرون میروند و در خیابان فاصله زیادی دارند. کافهها و رستورانها به دلیل کمبود مشتری به طور موقت تعطیل شدهاند.
در تاریخ ۲۰ آوریل (اول اردیبهشت)، پس از لغو قرنطینه دو هفتهای، دانشجویان در بلاروس تحصیلات آخزین فصل سال تحصیلی را آغاز کردند. البته والدین رسما حق دارند که فرزندان خود را به مدرسه نبرند.
طبق آمار، بیش از ۴۰۰ پزشک در بلاروس به کرونا آلوده هستند. دولت قول داده است که از نظر مالی از آنها حمایت کند. با این حال، کمک واقعی برای کارکنان بهداشت و درمان نه از طرف مقامات بلکه از سوی فعالان جامعه مدنی صورت میگیرد. آنها با راهاندازی یک کمپین ویژه برای تهیه منابع مورد نیاز پزشکان اقدام به جمع آوری پول میکنند.
برخی رستورانها برای تهیه وعدههای غذایی برای پزشکان اقداماتی انجام دادهاند. تاجران نیز به پزشکان کمک میکنند. شهروندان بلاروس در شبکههای اجتماعی از یکدیگر سؤال میکنند، «کشوری که حتی شمار بیماران را نمیتواند مشخص کند به چه درد میخورد».
نظر شما