سایه سنگین کرونا بر سر جهان

تهران- ایرنا- ویروس کرونا یک‌تنه، جهان را زمین‌گیر کرده و تمام پیشرفت‌های عصر صنعتی بشر را در بسیاری از حوزه ها، به چالش کشیده و خیلی‌ از مشاغل را هم به ورطه تعطیلی برده‌است تا به این ترتیب انسانی که این روزها با این ویروس مبارزه می‌کند، برای حق حیات و مصون ماندن از این بیماری بجنگد.

کرونا همچنان در جهان جولان می‌دهد، با این حال، تلاش‌ها برای پایان دادن به آن، وارد مرحله تازه‌ای شد. به موازات تسریع تلاش‌ها برای ساخت واکسن کرونا، محققان به نتایجی خوبی دست پیدا کرده اند اما این ویروس به اندازه خودش مخرب بوده است. به گونه ای که باعث از رونق افتادن کسب و کار، بالا رفتن آمار بیکاران، هزینه برای خدمات درمانی و ... شده است. بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های داخلی به تاثیرگذاری این ویروس در ابعاد مختلف زندگی مردم و چگونگی مواجهه جهان با آن پرداخته‌اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

زندگی مردم و کرونا

روزنامه ایران در یادداشتی به قلم علی شکوری راد عضو کمیته کرونای بیمارستان سینا می آورد: در ایران تعداد مبتلایان جدید به کرونا و تعداد درگذشتگان در این رابطه روز به روز در حال کاهش است. روال کار و زندگی مردم نیز بتدریج به سوی عادی شدن پیش می‌رود و این در حالی است که اپیدمیولوژیست‌ها مرتب در مورد احتمال فراگیری مجدد هشدار می‌دهند. بخشی از مردم درکل بی‌خیال کرونا شده‌اند و بخشی دیگر همچنان در حالت اضطراب و نگرانی به سر می‌برند. بی‌خیالی آن عده بر اضطراب این عده می‌افزاید چرا که عواقب آن گریبانگیر کل جامعه می‌شود. در چنین شرایطی از دولت و ستاد ملی مبارزه با کرونا انتظار می‌رود همچنان با اعمال حاکمیت، بحران را کنترل کنند و خطر و نگرانی ناشی از این دوگانگی رفتار را کاهش دهند. دستورالعمل اصلی برای جلوگیری از گسترش آلودگی به ویروس کرونا به طور کلی قرنطینه افراد مبتلا و حفظ فاصله اجتماعی یا فیزیکی توسط همه است. یعنی افراد نزدیک هم قرار نگیرند و ازدحام نکنند. دستورالعملی که با توجه به وضعیت حمل و نقل، معابر و مشاغل در بسیاری از موارد و برای مدت طولانی و بخصوص در شرایط عادی اساساً امکان‌پذیر نیست. بنابراین تأکید کلی بر این دستورالعمل خوب است ولی توقف بر آن بی‌حاصل.

خبرگزاری ایسنا در گزارشی می نویسد: این روزها، بیماری کووید-۱۹ نقل هر محفلی است و همگان در تلاشند تا راهکارهایی نو را برای مقابله یا سازگاری با آن بیایند. در این میان، وضعیت برخی افراد نظیر زنان باردار بایستی مورد عنایت ویژه قرار گیرد. در این راستا، محققان ایرانی، پیامدهای بارداری و تظاهرات بالینی بیماری ناشی از کروناویروس جدید را در زنان باردار بررسی کرده‌اند. فرشته بهمنش از مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت پژوهشکده سلامت دانشگاه علوم پزشکی بابل و همکارانش می‌گویند: تظاهرات شایع بیماری کووید- ۱۹ در زنان باردار شامل تب، سرفه و درد عضلانی بوده است. همچنین شایع‌ترین نتایج آزمایشگاهی، کاهش لنفوسیت خون و افزایش شاخص CRP خون است. این شاخص، مربوط به پروتئین واکنشی سی است که برای بررسی وجود عفونت مورد آزمایش قرار می‌گیرد.

کرونا، اقتصاد و مشاغل

روزنامه همدلی در گفت و گو با آلبرت بغزیان کارشناس اقتصادی نوشت: در حال حاضر برخی از کسب و کارها بازگشایی شده و برخی دیگر هنوز با مشکل مواجه هستند که در این میان مشاغلی مانند سالن‌های آرایشی، سالن‌های ورزشی، هتل‌ها و رستوران‌ها بیشترین آسیب را از کرونا دیده‌اند و باید برای حمایت از آن‌ها سازوکار کارشناسی صورت گیرد. سازوکار حمایتی از کسب و کارهای آسیب دیده می‌تواند به شکل اختصاص تسهیلات ارزان‌تر و به صرفه‌تر باشد. دولت می‌تواند به شکل اختصاص بسته‌های حمایتی ورود کند و از این مشاغل حمایت کند. از دیگر راهکارهای حمایتی برای کسب و کارهای آسیب‌دیده می‌توان به پوشش هزینه‌های کارگری اشاره کرد.

روزنامه اعتماد در گزارشی می آورد: در دو دهه اخیر و اغلب در میان جوانان طبقه متوسط شهری، کافه و کافه‌نشینی تبدیل شد به یکی از پایه‌های سرگرمی و دورهمی و معاشرت و بیرون زدن از خانه. در شهرهای بزرگ این کافه‌ها تبدیل شدند به محل قرارها و حال و هوا عوض کردن، جایی که حتی در پیچ و خم مشکلات اقتصادی هم آنقدری به مشتریان فشار نمی‌آورد که بخواهند کنارش بگذارند. برای همین نزول یک‌باره بلایی از جنس ویروس سبب شد که این پاتوق‌ها ناگهان بی‌رونق و خالی از جمعیت شوند؛ در همین دو ماه گذشته کار کافه‌های حتی بزرگی به تعطیلی کشید. رستوران‌ها و فست‌فودها هم درست در همین صف قرار دارند، با طیف وسیع‌تری از مشتریان که آنها هم دارند با وضعیت جدید دست و پنجه نرم می‌کنند. از ۲۳ فروردین ماه کرکره همه بالا رفته است تا در گام اول بتوانند چراغ مغازه‌های‌شان را با سفارشات بیرون‌بر روشن نگه دارند اما این چراغ بی‌جان با ترسی که به همراه بیماری آمده است چندان چشم‌انداز روشنی ندارد.

روزنامه آرمان ملی در گزارشی می نویسد: رئیس کمیسیون تعاونی مرزنشینان اتاق تعاون ایران گفته است که کرونا کسب‌وکار و معیشت حدود هفت میلیون نفر جمعیت مرزنشین کشور را تحت‌تاثیر قرار داده است. یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی مرزنشینان در سال‌های اخیر، صادرات و واردات کالا از طریق بازارچه‌های مرزی و همچنین اشتغال به‌کولبری بوده که پس از شیوع کرونا در ایران و کشورهای همسایه این فعالیت‌های تجاری با رکود مواجه شده است. قبل از این هم پیش‌بینی شده بود که در پی بسته‌شدن مرزها، آسیب‌های جدی به‌معیشت مرزنشینان وارد خواهد آمد؛ به‌ویژه آنکه اغلب شهرهای مرزی از زیرساخت‌های مناسبی برای ایجاد کسب‌وکارهای متنوع برخوردار نیستند و از همین‌رو، تجارت با شهرهای مرزی کشورهای همسایه، بخش عمده مشاغل و منابع درآمدی افراد این جامعه را تشکیل می‌دهد. با این حال به‌نظر می‌رسد حمایت‌های ویژه‌ای از این بخش از کسب‌وکارها صورت نگرفته و برنامه‌ای برای آن در دست اقدام نیست و همچنان که مرزهای تجاری بسته می‌مانند، گره معیشت مرزنشینان نیز بسته خواهد بود!

روزنامه مردم سالاری در گزارشی نوشت: نوروز امسال در حالی به اتمام رسید که برخلاف سال‌های گذشته به دلیل ویروس کرونا، خبری از حال وهوای سفرهای نوروزی نبود و همه مراکز گردشگری کشور در تعطیلی کامل به سر بردند. در همین حال به صدا درآمدن آژیر قرمز کرونا در شهری همانند مشهد که به قطب گردشگری ایران مشهور است وضعیت متفاوتی را نسبت به دیگر شهرهای گردشگری پشت سر گذاشت و متحمل بیشترین خسارت‌ها در حوزه گردشگری شد. به گزارش ایلنا از مشهد، نزدیک به دوماه است که از شیوع ویروس مرگبار کرونا در ایران می‌گذرد؛  ویروسی که همه جهان را درگیر و همچنین باعث خسارت و زیان مالی به کسب وکارهای مختلف شد. اما شاید یکی از حوزه‌هایی که متحمل بیشترین ضربه از سوی ویروس کرونا شده «صنعت گردشگری» به ویژه در ایام نوروز و همزمان با اوج سفرهای نوروزی باشد.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی می آورد: رونا با تعطیلی کسب‌وکارها، عملا عرصه را برای افزایش قیمت کالاهای غیرخوراکی و خدمات تنگ کرد. در داده‌های رسمی هم این اثر دیده می‌شود. تورم ماهانه کالاهای غیرخوراکی و خدمات در ماه گذشته به ۰.۸ درصد رسیده که کمترین میزان از اسفند ۹۶ به حساب می‌آید. با این حال، با شیوع کرونا و توصیه برخی متخصصان و شایعه‌سازی برخی غیرمتخصصان، تقاضا برای برخی میوه‌ها و صیفی‌جات با رشد بی‌رویه‌ای مواجه شد و افزایش قیمت برخی از مرکبات را رقم زد. همچنین تعطیلی برخی مغازه‌های فروش میوه و صیفی‌جات و کمبود عرضه این محصولات، به افزایش قیمت آنها کمک کرد. داده‌های مرکز آمار نشان می‌دهد که بیشترین زیان را از این موج تقاضا، خانوارهای دهک‌های پایین هزینه‌ای دیده‌اند، به‌طوری‌که تورم ماهانه دهک اول در فروردین ماه معادل ۲.۷ درصد ثبت شده که یک درصد از دهک دهم جامعه بالاتر بوده است. این مساله در صورت تداوم در دومین ماه سال، می‌تواند سبد مصرف خانوارهای کم‌درآمد را منقبض کند. مضافا اینکه، عمده کارگرانی که طی این مدت با بیکاری مواجه شدند، در دهک‌های پایین به سر می‌برند.

نقش مدیریت در بحران کرونا

روزنامه آرمان ملی در یادداشتی به قلم محمدرضا خباز آورد: امروز به‌دلیل شیوع ویروس عالم‌گیر کرونا به‌واقع در شرایط استثنایی و حساسی قرار داریم؛ شرایطی که به‌جرات می‌توان گفت نه‌تنها در طول این چهار دهه بلکه از گذشته‌های دور و قریب به‌۱۰۰ سال گذشته ایران همچنین بسیاری از کشورها چنین بحران سلامت و شرایط اضطراری را تجربه نکرده‌اند. در این اوضاع‌واحوال بحرانی، طبیعی است که تلاش مسئولان مضاعف باشد چراکه اساسا در این شرایط نمی‌توان کار را به‌روال معمول و عادی انجام داد. بنابراین تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران کشور هم به‌صورت مضاعف در تلاش هستند. چه آنکه هر انسانی با وجدان بیدار و آگاه نیز روز را از شب جدا نکرده و تمام تلاش و مساعی خود را به‌صورت شبانه‌روز به‌کار می‌برد تا بتواند در این شرایط اقدامی موثر انجام دهد.

کرونا در جهان

روزنامه همدلی در یادداشتی به قلم محسن رفیق روزنامه نگار می نویسد: مدیریت کرونا در آمریکا به عامل جدیدی در متاثر ساختن انتخابات آینده ریاست جمهوری در این کشور، تبدیل شده است. به نظر می‌رسید که برنامه‌های انتخاباتی رئیس جمهور ترامپ، که خود را تا پیش از حضور کرونا، مدعی شماره یک و پیروز بلامنازع انتخابات پنجاه و نهم می‌دانست، با جلوه‌گر شدن این میهمان ناخوانده، وارد چالش‌هایی اساسی شده باشد. این در حالی است که در دیگر سو، همین عامل باعث شد تا در مراحل نخست پیدایش این بیماری، امید و نیروی جدیدی در کالبد دموکرات‌ها دمیده شود و از طریق آن بتوانند قدری از فاصله زیاد خود را در هماوردی با جمهوری‌خواهان جبران کنند. شرایط به گونه‌ای تغییر پیدا کرد که انتخاب مجدد ترامپ که تا پیش از این مسیر سهل‌تری برای آن تصور می‌شد، این بار خود را در پیوند با نحوه مدیریت بحران کرونا ببیند. به نظر می‌رسد دونالد ترامپ در پی آن است تا از بحران کرونا، بستری به مانند حادثه یازدهم سپتامبر بسازد و با الگو قرار دادن سیاست‌های همتای پیشین خود، جرج بوش پسر، ترک‌های عمیق سیاست‌ورزی چهار ساله خود را بپوشاند و بار دیگر بر صندلی اتاق بیضی، تکیه زند. نظرسنجی‌ها حکایت از آن دارد که شعارها و سیاست‌های پوپولیستی و عوام‌گرایانه ترامپ، تا حد زیادی توانسته‌اند محبوبیت او را افزایش دهند. او با درک شرایط موجود به خوبی توانسته است تا از مزایای تجمیع احساسات آمریکایی، در بستر «اتحاد حول پرچم» و به سیاق بسیاری از روسای جمهور آمریکا، بهره گیرد.

روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم مهرداد پشنگ پور نوشت: بیماری کووید ١٩ ساده اما بسیار پرهزینه این حقیقت را روشن کرد که دنیا ضرورتا نیازمند نظم نوین است؛ نظمی که در آن الزام سازمان بهداشت جهانی مبنی بر «همکاری و اقدام موثر». در مواقع بروز و شیوع بیماری‌های واگیردار به اندازه بهای قیمت نفت و ارزش سهام وال استریت ارزش داشته و به مساله‌ای مهم برای دولت‌ها تبدیل شود و دولت‌ها برای نیل به مقصود ملل متحد چنانکه در بند سوم ماده یک منشور ملل مذکور قید شده است برای سعادت و ترقی جامعه جهانی و بهبود کیفیت زندگی آحاد بشر به فهم مشترک برای اقدام موثر برسند. تقصیر دولت‌ها در این قضیه به دلیل نقض و نادیده گرفتن اصل حسن نیت قطعی است اما سوی دیگر ماجرا انفعال قابل تامل نهادهای مدنی است.

روزنامه جهان صنعت در یادداشتی به قلم علی دباغ استاد دانشکده پزشکی شهید بهشتی و رییس اندیشکده سلامت مولانا می آورد: کرونا آمد. اول از آن خیلی استقبال نشد و خیلی کسی تحویلش نگرفت و اهمیتی به آن نداد، اما آرام‌آرام جا خوش کرد و این مهمان ناخوانده، حالا به راحتی هم بیرون نمی‌رود و گویا حالاحالاها هم قرار است بماند. اما چه شد که این بلا بر مردم جهان افتاد؟ اصلا این بلا از کجا درآمد و آیا بلا بود؟ قطعا فقط خفاش را نمی‌توان مقصر دانست با اینکه در ادبیات ما و بسیاری کشورها، خفاش همیشه خون‌آشام است و بدنامی‌اش مسجل. این ویروس بسیار هراس‌انگیز است اما در عین حال مرگ‌ومیر آن در دنیا چیزی حدود یک درصد یا کمتر است، با هر روشی که حساب کنیم و این یعنی یک هراس جهانی ولی جهت‌دار. اما باید یک واقعیت دیگر را با کمال تاسف پذیرفت. این واقعیت بسیار تلخ این است که در نظام‌های سرمایه‌داری، انسان‌ها تا وقتی ارزش دارند که منجر به تولید ثروت شود و اگر بنا باشد هر انسانی خرجش بیشتر از دخلش باشد، آن انسان متاسفانه از دید نظام سرمایه‌داری مقرون ‌به صرفه به حساب نمی‌آید. واقعیت حاکم بر این تفکر خیلی خیلی دور از انسانیت است ولی نظام‌های سرمایه‌داری متاسفانه فقط به پول تقدیس می‌دهند و چیزی به نام انسانیت برایشان به خودی خود ارزش ندارد.

خبرگزاری ایلنا در گفت و گو با رابین رامچاران استاد روابط بین‌الملل و حقوق دانشگاه وبستر آورد: ویروس کشنده کرونا یک شرایط اورژانسی بهداشت جهانی است که به همکاری‌های چندجانبه و همبستگی بین‌المللی برای کمک به کشورهایی مانند ایران نیازمند است. آمار تلفات جانی و میزان ابتلا یک فاجعه را نشان می‌دهد، این فاجعه هم بهداشتی و هم اقتصادی است. از این همه‌گیری‌ها، مانند سارس و ابولا در سال‌های گذشته وجود داشته است نباید فراموش کنیم که همه‌گیری‌ها و ویروس‌ها  به مرزها احترام نمی‌گذارند و به سرعت گسترش می‌یابند. تحریم‌های جامعه جهانی به ویژه شورای امنیت سازمان ملل با هدف جلوگیری از توسعه سلاح‌های هسته‌ای توسط ایران بود. پس از امضای برنامه جامع اقدام مشترک، اکثر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل برداشته شد. با این حال، تحریم‌هایی که  توسط رئیس‌جمهور ترامپ دوباره به طور یک جانبه تحمیل شد، در پی افزایش حداکثر فشار بر ایران و مقابله با برجام بود. دیوان بین‌المللی دادگستری اعلام کرد که ایالات متحده باید برخی از تحریم‌های اقتصادی علیه ایران را به دلایل بشردوستانه بردارد و سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر به همه کشورها کمک می‌کند.

پایگاه خبری فرارو در گزارشی می نویسد: روزهای پنج شنبه و جمعه، نشانه‌های امیدوارکننده‌ای در زمینه مبارزه با کرونا آشکار شد. روز پنج شنبه، از نتایج یک تحقیق علمی جدید درباره تاثیرات گرما و نور خورشید بر ویروس جدید کرونا (کووید-۱۹) اعلام شد. روز بعد، سازمان بهداشت جهانی برای تسریع ساخت واکسن کرونا ابتکار تازه‌ای ارائه کرد که آن را «تاریخی» خواند. به موازات این تحولات، کرونا در برخی از کشورها مهار شده است. ویلیام برایان، مشاور وزیر امنیت داخلی آمریکا در امور علوم و تکنولوژی، در نشست خبری روز پنج شنبه گذشته کاخ سفید، از یافته‌های جدید علمی درباره تاثیر گرما بر کرونا پرده برداشت. برایان به خبرنگاران گفت: دانشمندان طی یک پژوهش جدید که هنوز منتشر نشده، به این نتیجه رسیده اند که اشعه ماورای بنفش تاثیر بزرگی بر کرونا دارد. به گفته این مقام آمریکایی، کرونا وقتی در معرض دمای بالا یا نور خورشید قرار می‌گیرد، زودتر از بین می‌رود. پرفسور پُل هانتر، استاد پزشکی در دانشگاه آنگلیای شرقی در بریتانیا، دیدگاه مشابهی دارد که در وبگاه «ساینس مدیا سنتر» منتشر شد. هانتر با بیان اینکه اشعه ماورای بنفش به نحو بسیار موثری اغلب ویروس‌ها را غیرفعال می‌کند، تصریح کرد، اما این امر ارتباط چندانی با کنترل کووید-۱۹ ندارد. چرا که این بیماری عمدتا از طریق انتشار قطرات کوچک منتقل می‌شود. اکثر این قطرات آلوده به ویروس، روی زمین یا سایر سطوح می‌افتند و قبل از اینکه توسط اشعه ماورای بنفش از بین بروند، وارد بدن فرد دیگری می‌شوند.

کرونا، سلامت و کادر درمان

روزنامه ایران در گفت و گو با کاوه ستوده، پزشک استقلال نوشت: همان طور که می‌دانید، این بیماری بسیار موذی است و ممکن است که هر فردی به آن مبتلا شود. من هم همه اقدامات احتیاطی را رعایت می‌کردم ولی شرایطی که به وجود آمده بود، اجتناب ناپذیر بود و نمی‌توانستم در خانه بنشینم و باید به نوبه خودم کمک حال بیماران باشم و در این شرایط به طریقی گرفتار این ویروس شدم و مدتی درگیر آن بودم اما خوشبختانه بهبودی‌ام را به دست آوردم.

رسانه‌های اصولگرایان

جهان و ویروس کرونا

روزنامه جوان در گزارشی می نویسد: با عبور شمار قربانیان کرونا در امریکا از عدد ۵۱ هزار که شمار قابل توجهی از آن‌ها پرسنل نظامی امریکا هستند، بحث‌ها درباره تبدیل بحران کرونا به تهدید امنیت ملی امریکا در حال مطرح شدن است. هرچند دولت امریکا، باز هم احتمالاً به دلایل امنیتی از اعلام همه‌گیری این بیماری به عنوان مسئله امنیت ملی خودداری می‌کند، اما کارشناسان می‌گویند معضلی که با این حجم جان و مال شهروندان امریکایی را تهدید کند، نمی‌تواند کمتر از تهدیدی جدی برای امنیت ملی تلقی شود. وزارت دفاع امریکا همچنین اعلام کرد که ۴۲۰ مورد مثبت ابتلا به کرونا میان نیروهای قراردادی پنتاگون به ثبت رسیده که ۵۸ نفر آن‌ها بستری شده‌اند. هم اکنون در افغانستان، ۲۶ هزار نیروی قراردادی برای ارتش امریکا کار می‌کنند که ۱۰ هزار و ۵۰۰ نفر از این تعداد تبعه امریکا هستند. آلن لرد، معاون وزارت دفاع امریکا در امور لجستیکی و تأمین تجهیزات نظامی بدون اشاره به زمانی خاص، از خروج حدود هزار نفر از اتباع امریکایی که نیروی قراردادی پنتاگون محسوب می‌شوند، خبر داد. بیماری کرونا، عامل این تصمیم اعلام شده است. اواخر فروردین نیز، ارتش امریکا از انتقال سه نیروی قراردادی از افغانستان به آلمان خبر داده بود.

روزنامه فرهیختگان در گزارشی می آورد: گرچه ویروس کرونا سراسر جهان از شرق تا غرب را درگیر کرده، اما به‌طور خاص در دونقطه از جهان به حالت بحرانی بزرگ با تبعات گسترده درآمده است. اروپا و آمریکا دو نقطه اصلی بحران‌خیزی کرونا هستند. بحران در چین، کره جنوبی و ژاپن زبانه کشید و کنترل شد، بحران در ایران افزایش یافت، اما در اوج تحریم‌ها به‌طوری نسبی تحت‌مدیریت قرار گرفت، اما غرب وضعیتش متفاوت‌تر است. بحران در ایالات‌متحده، موج ضعیف استقلال‌طلبی در ایالت کالیفرنیا را دوباره به جریان انداخت. اگرچه این جریان وزن چندان قابل‌توجهی ندارد و بیشتر از کف میدان در شبکه‌های اجتماعی حضور دارد، اما جریان مشابه آن در اتحادیه اروپا، این محدودیت را ندارد و در کف میدان هم جان‌برکفانی غیرقابل‌کنترل در اختیار دارد. در اروپا، کرونا تنها تغییراتی روبنایی نداشته، بلکه ابعاد مختلف جوامع درگیر خود را دچار تغییراتی ساخته است.

روزنامه وطن امروز در گزارشی آورد: مبارزه با ویروس کرونا، به زعم دولتمردان در سراسر جهان، به قدرت و اختیار بیشتری از طرف دولت نیاز داشت. آنها خواستار داشتن اختیار مطلق برای استفاده از تمام تجهیزات و امکانات لازم برای برخورد با این ویروس بودند تا بتوانند جان انسان‌ها را نجات دهند. «داشتن اختیار و قدرت کامل برای نجات جان انسان‌ها» از روسای جمهور در ظاهر یک قهرمان می‌سازد اما زمانی که وارد جزئیات می‌شویم می‌تواند در عین حال از آنها تمامیت‌خواهی دیکتاتور بسازد که تنها به فکر استفاده از فرصت شیوع این ویروس برای بالا بردن میزان قدرت خود و اختیارات‌شان برای برخورد با مخالفان‌شان هستند.

همدلی در کرونا

روزنامه رسالت در یادداشتی به قلم سید محمد بحرینیان نوشت: دو ماه است که همدلی و مواسات، سرتاسر ایران را در برگرفته و اینک به یمن فرا رسیدن ماه مبارک رمضان که هرساله فصل اطعام و اکرام است پویش ایران همدل به راه افتاده است. ایران ما، با وجود برخی نقاط مبهم که حتما باید با جدیت بررسی شود، تا به اینجا از آزمون کرونا سربلند بیرون آمده است. دراین‌باره گفتنی‌هایی هست.  یکی از نکات آموزنده در ارتباط با عالم‌گیر شدن ویروس کووید۱۹ آن است که همه کشورها را هم‌زمان و در شرایطی تقریبا مساوی، در معرض آزمونی مشابه قرار داده است. محققان علوم اجتماعی غرب باید پاسخی برای این مسئله داشته باشند که چرا در دوره بحران، مردم ایران، در اوج آرامش و همدلی به کمک یکدیگر می‌شتابند، اما مردمانی که سازمان‌های جهانی، آن‌ها را آرام‌ترین و همدل‌ترین ملل دنیا می‌پندارند، در صف خرید به جان هم می‌افتند، همچون قحطی‌زدگان به فروشگاه‌ها یورش می‌برند، احتکار می‌کنند و در صف خرید سلاح شخصی می‌ایستند.

کرونا و خانواده های ایرانی

روزنامه صبح نو در سرمقاله خود می آورد: شیوع کرونا از روزهای پایانی سال گذشته و جدی‌شدن موضوع قرنطینه در داخل خانه، موضوعی مانند قرنطینه و افزایش تنش میان اعضای خانواده را دستمایه طنز و مزاح بعضی قرار داد؛ جریانی که البته به مرور از لایه طنز خارج شد و آن را واقعیت مسلمی جلوه داد که باید برایش تدبیر اندیشید. جالب است حالا بدانید که یکی از مراکز افکارسنجی، اخیرا پژوهشی میدانی روی خانوارهای تهرانی انجام داده که به نتایج جالبی هم ختم شده است؛ نتایجی که درست عکس آن تصوری است که نظام رسانه‌ای عمدتا فضای مجازی به اذهان القامی‌کند. این پژوهش نشان می‌دهد قرنطینه و روزهای تعطیلی و حضور دائم اعضای خانواده در داخل منزل روی ۸۶ درصد خانواده‌ها تاثیر منفی نداشته است. به عبارت دقیق‌تر، ۲۳ درصد خانواده‌ها اعلام کرده‌اند که این موضوع باعث تحکیم روابط خانوادگی و گرم‌ترشدن کانون خانواده در داخل منزل شده و ۶۳ درصد هم اعلام کرده‌اند که روابط خانوادگی در روزهای کرونا، تفاوتی با روزهای قبل از آن نداشته است. هرچند نباید از کنار ۱۴ درصدی که اعلام کرده‌اند قرنطینه باعث افزایش تنش‌ها شده، گذشت اما هنوز هم که هنوز است و باوجود هجوم بی‌امان فرهنگ مدرن در یک بحران مانند کرونا و روزهای قرنطینه، اکثریت مطلق خانواده‌های ایرانی بدون مشکل به زندگی خود می‌پردازند. موضوع وقتی جالب‌تر می‌شود که در نظر بیاوریم تصور رسانه‌ای ایجادشده درباره این موضوع هم درست عکس واقعیت میدانی است. امید که سیاست‌گذاران ما قدر این سرمایه انسانی ناپیدا در خانواده‌های ایرانی را بیشتر بدانند.

خبرگزاری فارس در گزارشی آورد: چند صباحی  است که برخی نقاط شهر پر شده از معتادان متجاهر. کوچه‌ها، خیابان‌ها، بزرگراه‌ها حتی ته بن بست کوچه پس کوچه ها را نیز اشغال کرده اند. دور تا دور یکدیگر حلقه زده اند و مواد می کشند یا نه؛ تک به تک در گوشه ای خمار افتاده اند. پرسه پرشمارشان در معابر و اماکن عمومی، مزاحمت برای شهروندان، افزایش جرایم خرد و سرقت‌ها، مصرف مواد مخدر در ملاء عام و احتمال انتقال بیماری را با حضور بیش از ۱۰ هزارنفری شان رقم زده و نگرانی، اضطراب و استرس را برای پایتخت نشینان به همراه داشته است. پرسه معتادان متجاهر در شهر با توجه به شرایط این روزهای کرونایی و عدم رعایت الزامات بهداشتی توسط این دسته از افراد همه و همه بر نگرانی‌های این روزهای کرونایی پایتخت افزوده؛ تا انجا که پلیس نگرانی‌های مردم را به حق دانسته و برای پیگیری موضوع وارد صحنه شده است.

خبرگزاری تسنیم در گفت و گو با محمد حسین قربانی نماینده تام‌الاختیار وزیر بهداشت در گیلان می نویسد: با عادی شدن ترددها و حضور مسافران در گیلان، احتمال شیوع موج دوم کرونا در استان به وجود می‌آید اظهار داشت: بنده بارها در این مورد هشدار دادم و هم‌اکنون نیز می‌گویم که اگر شرایط برای مردم عادی شود گیلان مجدداً با بحران شیوع گسترده کرونا روبه‌رو می‌شود. انجام دید و بازدیدهای دست‌جمعی، شرکت در محافل و دیدارهای خانوادگی موجب شده ویروس کرونا در بین خانواده‌ها شیوع پیدا کند. به علت افزایش ترددها زنگ خطر شیوع موج دوم کرونا در استان گیلان به صدا درآمده است بنابراین برای جلوگیری از وقوع آن همه باید وارد میدان شوند.

کرونا و جهان معرفتی انسان ها

روزنامه صبح نو در یادداشتی به قلم مهدی عباس‌زاده، عضو هیات علمی گروه معرفت‌شناسی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نوشت: اخیراً جایی در فضای مجازی اظهار شده است که پدیده «کرونا» و شیوع آن در جهان، ممکن است باعث مجال ظهور بیشترِ «تکثرگرایی معرفتی» در جامعه انسانی شود و در واقع، کرونا و بلاهایی از این دست ممکن است موجبات نزدیک ‌شدن انسان ‌ها به یکدیگر را فراهم آورد؛ زیرا این مساله، مساله بشریت است و افراد انسانی اکنون مجال این را یافته‌اند که دیگران را فارغ از گرایش ‌های فکری آنها بنگرند و نسبت به آنها ابراز احساسات داشته باشند. فارغ از اینکه ممکن است این پیش‌بینی درست از کار درنیاید، اما این اظهار نظر، هم درست و هم بسیار مهم و قابل توجه به نظر می‌رسد و لذا بر اندیشه‌ورزان لازم است که این مساله را بررسی و واکاوی کنند. بر این اساس شاید این پرسش مطرح شود که آیا پدیده کرونا که اکنون دامنگیر بشریت شده و اقسام و اصناف مختلف ابنای بشر، از غنی و فقیر، شاه و گدا، مهتر و کهتر، رییس و مرئوس، و دوگانه‌هایی از این دست را به چالشی یکسان ‌طلبیده، آگاهی‌ها و باورهای مختلف افراد را نیز به‌طور یکسان، معتبر نمایانده است؟

کرونا و وضعیت اقتصاد

خبرگزاری دانشجو در گزارشی می آورد: از همان روزهای ابتدای شیوع کرونا در ایران، شرکت‌های دانش بنیان باتوجه به کمبودهایی که در زمینه مهار و مقابله کرونا وجود داشت، ورود و تا به امروز تجهیزات قابل توجه‌ای را به کادر درمان بیمارستان‌ها تزریق کردند. پارک‌های علم و فناوری در بعضی از استان‌ها خوش درخشیدند و با تولید و توزیع محصولاتی که نیاز مبرم داخلی به آن‌ها منعطف بود، بار بزرگی از روند درمان بیماری ناشناخته کرونا را برداشتند. شرکت‌های مستقر در پارک‌های علم و فناوری با تولید ضرب العجلی و فوری ماسک، شیلد و گان‌های پزشکی ضعف بازار را پوشش دادند و با تولید اجناسی که نمونه مشابه داخلی شان موجود نبود، کشور را نسبت به خرید محصولات خارجی با قیمت گزاف بی نیاز کردند. در این میان پارک علم و فناوری مازندران با ورود هوشمندانه و گسترده در زمینه مقابه با ویروس کرونا، اقدامات وسیعی را در راستای مهار این ویروس انجام داده است. شرکت‌های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری مازندران با راه اندازی خط تولید چندین دستگاه متفاوت گام بزرگی را در درمان کرونا برداشته و باتوجه به تاکید مدیرعامل این شرکت‌ها به رقابت تولیدات ملی با تولیدات خارجی و توزیع حداکثری آن طبیعتا احتیاجی به خرید محصولات خارجی احساس نخواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha