در کار گلاب و گل، حکم کرونا این شد

شیراز-ایرنا- اردیبهشت شیراز و فارس را نمی‌توان گسسته از گل و گلاب در نظر آورد؛ شمیم روح‌انگیز و شامه‌نواز این دو چنان بوده که حافظ، گلاب را «شاهد بازاری» و گل را «پرده‌نشین» نامیده اما کرونا این حکم ازلی را هرچند موقت برهم زده است.

حافظ سروده است: در کار گلاب و گل، حکم ازلی این بود / کاین شاهد بازاری و آن پرده نشین باشد

گلاب در اردیبهشت امسال (۱۳۹۹) برای شاهد بازاری شدن راه خود را در کوچه پس کوچه‌ها و هوای فارس گشوده اما برخلاف سال های گذشته چشم گردشگران به دلیل هراس از کرونا به این شاهد بسته شده و همچون گل، پرده نشین شده است.

زیبایی گل و بوی خوش گلاب، جذابیت های طبیعی برای کشاندن گردشگر به مناطق مختلف فارس محسوب می‌شوند اما در شرایط کنونی و شیوع ویروس کرونا،فارس را  از این توان طبیعی که دارنده تولیدات عمده گل محمدی کشور در فصل گل و گلاب است محروم کرد و پذیرش گردشگران میسر نشد. 

حریرهای صورتی و سبز رنگ هم اکنون در فصل بهار گرداگرد شهرهای دارای گلستان فارس را احاطه کرده و بوی گلاب در جای جای این شهرها به مشام می رسد؛در حالی که این مناطق هرساله در این فصل میزبان خیل عظیم گردشگران داخلی و خارجی بودند امسال خبری از  این شور و حال نیست.

گل،گلاب و گلابگیری هرساله در اردیبهشت قریب به یک میلیون نفر گردشگر را روانه باغستان‌های گل و مراکز گلابگیری‌ فارس می‌کرد و رونقی به اقتصاد این مناطق می‌بخشید که امسال هراس از کرونا این ظرفیت را سلب کرده است.

عرقیات گیاهی فارس یکی از سوغات‌های اصلی این استان پهناور است.

اردیبهشت هرسال گردشگران بسیاری روانه شهرهای دارای باغ‎‌های گل و کارگاه‌های عرقیات‌گیری فارس از جمله در شهر میمند شهرستان فیروزآباد و لایزنگان شهرستان داراب می‌شدند.

صنعت این مناطق با گل و گلاب گره خورده و اقتصاد این شهرها در گرو فعالیت این صنعت است.

برداشت گل و گلابگیری بدون حضور گردشگران

جشنواره گلابگیری و راه میمند بسته شد 

شیراز را که به سمت جنوب در جاده فیروزآباد ترک کنیم، پس از حدود ۹۵ کیلومتر به شهر میمند می رسیم. شهری  که نامش با اردیبهشت و گل و گلاب پیوند خورده است.  

شهری  که اینک راه های آن به دلیل گسترش بیماری کرونا بر روی گردشگران داخلی و خارجی بسته و جشنواره گلابگیری آن تعطیل شده است.

بخشدار میمند از توابع شهرستان فیروزآباد استان فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد:به دلیل شیوع بیماری کرونا از پذیرش گردشگران در این شهر معذوریم.

غلامعلی ظهرابی افزود: تمام ورودی‌های شهر میمند با استقرار تیم های گشتی و ایست بازرسی کنترل و از ورود گردشگران و مسافران به این شهر جلوگیری می شود.

وی ادامه داد: همه مراکز و مجموعه های گردشگری،بوم گردی و باغ های گل محمدی و مکان هایی که هر ساله در اردیبهشت محل اسکان مسافران بود، تعطیل شده است.

جشنواره گل و گلابگیری میمند که هر ساله در اردیبهشت در این شهر برگزار می شد، لغو شده و با جلوگیری از ورود گردشگران و مسافران به این شهر، به گفته بخشدار میمند حتی در پارک و بوستان های این شهر نیز اجازه اسکان و برپایی چادر داده نمی شود.

تولید برقرار است اما اقتصاد اهالی ضعیف شد

بخشدار میمند با بیان اینکه فعالیت‌های گلابگیری در میمند برقرار است، افزود: مراکز تولید عرقیات در این شهر فعال است و کار تولید و فروش عرقیات با رعایت نکات بهداشتی و نظارت دستگاه های مربوط در حال انجام است.

ظهرابی اضافه کرد: دفاتر فروش کارگاه و مراکز تولیدی عرقیات این منطقه اغلب در شیراز و فیروزآباد قرار دارد که اکنون این دفاتر فعال هستند.

ظهرابی با بیان اینکه طی ۱۲ سال گذشته هرساله بطور مستمر جشنواره گل و گلاب در میمند برگزار می شد و صدها هزار گردشگر در زمان برگزاری وارد میمند می شدند، گفت: برگزار نشدن جشنواره گل و گلاب گیری در میمند که اقتصاد این منطقه با ورود گردشگران در اردیبهشت و فصل بهار به آن بستگی داشت، بر اقتصاد منطقه تاثیر خواهد گذاشت و مردم را دچار مشکل خواهد کرد.

ورود بیش از نیم میلیون گردشگر طی یک ماه به شهر گل و گلاب فارس

بخشدار میمند اظهار داشت: هر ساله همزمان با برگزاری دو روزه جشنواره گل و گلابگیری میمند بیش از صد هزار نفر و در اردیبهشت ماه نیز بیش از ۵۰۰ هزار نفر گردشگر و مسافر وارد میمند می شدند که این ظرفیتی عظیم برای اقتصاد این شهر بشمار میرود که امسال از آن محروم شد.

ظهرابی گفت: تاکنون(سیزدهم اردیبهشت ۹۹) هیچ مورد مثبتی مبنی بر ابتلا به ویروس کرونا در شهر میمند گزارش نشده،گفت: کارهای پیشگیرانه و جلوگیری از ورود مسافران به این شهر موجب شد بیماری کرونا در میمند مشاهده نشود.

بخشدار میمند افزود: با این حال مرکز بهداشت و درمان شهر میمند بطور کامل برای بستری بیماران احتمالی آماده شده است.

او جمعیت بخش میمند را حدود ۳۰ هزار نفر عنوان کرد و گفت: در شهر میمند ۸۰ کارخانه تولید عرقیات گیاهی وجود دارد که ۷ واحد آن بصورت صنعتی و مابقی بصورت سنتی فعالیت دارند.

ظهرابی بیان کرد: در هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی بخش میمند گل محمدی کشت شده است که البته بخش دیگری از زمین های کشاورزی این منطقه نیز تاکستان است.

صادارت ۶ هزار تن گلاب میمند فارس

وی عنوان کرد: هر ساله بیش از ۱۰ هزار تن گلاب در فصل بهار در میمند تولید می‌شود که ۶۰ درصد آن صادر می شود و ۴۰ درصد نیز به مصرف داخلی اختصاص دارد.

میمند بعد از شکست کرونا میزبان گردشگران خواهد بود 

بخشدار میمند گفت: امیدوارم در سال های آینده و بعد از شکست کرونا همچنان میزبان مردم و گردشگران باشیم.

ظرفیتی صنعتی که گرشگری را نیز رونق می‌دهد

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ،گردشگری وصنایع دستی فارس در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اعلام کرد: کشت گل و صنعت گلابگیری یکی از ظرفیت‌های گردشگری استان فارس است که به جز اشتغالزایی و افزایش سطح تولید و صادرات این استان می‌تواند هرساله جمعیت زیادی از گردشگران داخلی و خارجی را روانه فارس کند.

موید محسن نژاد افزود: استان فارس به داشتن عرقیات مرغوب ،آبلیمو ،یا خوراک هایی مانند کلم پلو شیرازی و .... معروف است که این ظرفیت هایی است که می توان از آن برای رونق هرچه بیشتر گردشگری این استان بهره برد.

وی با بیان اینکه امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا این صنعت با معضلاتی مواجه شده،گفت: جشنواره گل محمدی هرساله در فصل بهار و اردیبهشت ماه در بخش میمند واقع در شهرستان فیروزآباد و منطقه لایزنگان شهرستان داراب برگزار می شد که متاسفانه امسال به دلیل شیوع کرونا لغو شدند.

جشنواره‌های خاص در مناطق مختلف

وی ادامه داد: برداشت گل از نرگس‌زارهای استان فارس در شهرستان کازرون، نیز یکی دیگر از این نوع ظرفیت‌های گردشگری استان بشمار می رود که در سال های اخیر به شهرستان‌های لامرد و خفر نیز راه یافته است.

وی امیدوار است که روزی اگر جشنواره ای به نام گل محمدی یا گل نرگس در استان فارس برگزار می شود تنها مختص یک منطقه خاص مانند میمند و کازرون نباشد و به نقاط مختلف این استان گسترش یابد.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس گفت: این ظرفیت در فارس وجود دارد که اگر جشنواره گل محمدی و گلابگیری ،گل نرگس و یا انجیر در این استان برگزار شود شهرستان های مختلفی در آن دخیل باشند و در فصول مختلف سال در مناطقی که نسبت به کشت و تولید این محصولات اقدام کرده‌اند جشنواره برگزار شود و گردشگران به سمت این مناطق هدایت شوند.

محسن‌نژاد توضیح داد: می توان جشنواره گل نرگس فارس را از ابتدای به دست آمدن این نوع گل در مناطق گرمسیری فارس مانند لامرد ،خفر و خاوران برگزار کرد و  در فصل زمستان در شهرستان کازرون آن را ادامه داد و بدین شکل این نوع جشنواره ها را به نقاط مختلفی در سطح استان برد.

وی با بیان اینکه در کنار برگزاری این نوع رویدادها می توان دستاوردهای زیادی از جمله رونق اقتصاد و بازار صنایع دستی،سوغات ،محصولات باغی و تولیدی را موجب شد و  همچنین میراث فرهنگی مناطق مختلف را به گردشگران معرفی کرد.

لزوم افزایش مدت زمان برگزاری رویدادهای گردشگری فارس

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ،گردشگری وصنایع دستی فارس همچنین بر لزوم افزایش مدت زمان برگزاری جشنواره های گردشگری این استان تاکید کرد و گفت: باید زمان برگزاری جشنواره هایی مانند گل محمدی و گل نرگس در فارس از یک الی دو روز و یک هفته به یک تا دو ماه افزایش یابد تا مردمی که از اقصا نقاط کشور قصد سفر کردن به این مناطق را دارند این امکان در مدت زمان بیشتری برای آنها فراهم باشد.

وی ادامه داد: لازم است که این جشنواره ها با تلاش متولیان امر و آژانس های مسافرتی در بسته سفر گردشگران قرار گیرد.

                                                        

پیگیر برگزاری رویدادهای گردشگری فارس در خارج از فارس

محسن نژاد همچنین گفت: برنامه ریزی شده که بعد از کنترل و مهار بیماری کرونا جشنواره های گردشگری فارس در خارج از این استان و در سایر استان های کشور برگزار شود.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ،گردشگری وصنایع دستی فارس ادامه داد: همزمان با رخ دادن یک رویداد مانند به ثمر نشستن گل محمدی و آغاز گلابگیری می توان جشنواره‌ای در آن منطقه برگزار کرد اما برای معرفی بهتر این ظرفیت گردشگری می توان جشنواره ای در نقاط مختلف کشور و خارج از فارس و بازارهای هدف نیز دایر کرد.

وی ادامه داد: بیشترین گردشگر داخلی وارد شده در طول سال به فارس از استان تهران است که می توان در طول سال یکسری جشنواره ها را برای معرفی بیشتر فارس در تهران برگزار کرد.

محسن نژاد اضافه کرد: بر این اساس برنامه ریزی شده که در سال ۹۹ یکسری جشنواره ها در خارج از فارس و برای معرفی جاذبه های گردشگری این استان برگزار شود که شامل معرفی ظرفیت هایی از جمله گلابگیری و عرقیات گیری،سوغات فارس و ... است.

وی اظهار داشت: رونق گردشگری در استان فارس امری است که نیازمند همکاری همه دستگاه های اجرایی است و باید همه نهادها و سازمانها ،شهرداری و دهیاری ها پای کار بیاییند تا بتوان به واقع جهشی در حوزه گردشگری این استان را شاهد بود.

کرونا بر تولید عرقیات در فارس اثر نگذاشت

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی فارس در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی با بیان اینکه کار برداشت گل محمدی از گلستان‌های استان آغاز شده است افزود: میزان تولید گلاب استان فارس ۱۵ میلیون لیتر در سال است که در کنار آن ۲۵۰ لیتر اسانس نیز تولید می شود که با توجه به بارندگی‌های خوب امسال احتمال افزایش آن نیز وجود دارد.

مجید پاکاری بیان کرد: میزان برداشت سالانه گل محمدی در استان فارس ۱۳ هزار و ۵۰۰ تن است که در ۸ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی این استان کشت می شود.

وی ادامه داد: پنج هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی زیر کشت گل محمدی در شهرستان داراب قرار دارد و بزرگترین گلستان دیم گل محمدی جهان نیز در منطقه لایزنگان این شهرستان واقع شده است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی فارس اضافه کرد: شیوع بیماری کرونا تاثیری در برداشت گل محمدی و تولید گلاب این استان نداشته و به دلیل بارندگی های خوب امسال پیش بینی می شود که برداشت گل و تولید گلاب چند درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد.

وی گفت: در یکسال اخیر ۲۰۰ هکتار به سطح زیر کشت گل محمدی در این استان افزوده شده اما محصول این کشت های تازه در سالهای آینده به بار خواهد نشست و اکنون در مرحله نونهالی قرار دارد و جز تولید امسال محسوب نمی شود.

۱۴۲ واحد سنتی و صنعتی تولید عرقیات در فارس

پاکاری بیان کرد: ۱۲۰ واحد سنتی،کوچک و خانگی تولید عرقیات در فارس وجود دارد و به جز آن ۲۴ واحد صنعتی تولید عرقیات نیز در سطح این استان فعال است.

او با بیان اینکه فارس رتبه نخست تولید گل محمدی در کشور را به خود اختصاص داده،گفت: گل محمدی در ۲۳ شهرستان فارس کشت می‌شود و برداشت این محصول هرساله از اواخر فروردین ماه آغاز و تا پایان خرداد ادامه دارد.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی فارس افزود: میمند، فیروزآباد،داراب، اقلید، نی‌ریز، بوانات، استهبان، شیراز و خرمبید شهرهایی است که بیشترین سطح زیرکشت گل محمدی این استان در این مناطق کشت شده است.

وی ادامه داد: مجموع سطح زیر کشت گل محمدی در کشور بالغ بر ۲۰ هزار هکتار است که هشت هزار و ۵۰۰ هکتار آن در فارس قرار دارد و این استان ۴۶ درصد سطح زیر کشت و تولید گل محمدی کشور را به خود اختصاص داده است.

پاکاری اظهار داشت: کشت گیاهان دارویی و خصوصا گل محمدی به دلیل نیاز به مصرف کم آب با توجه به اقلیم خشک جنوب ایران و صنعت گلابگیری یکی از صنایع تولیدی مهم کشور بشمار می رود و هرساله بخش قابل توجهی از تولیدات این استان از جمله گلاب و اسانس به کشورهای اروپایی،آسیای میانه و حاشیه حوزه خلیج فارس صادر می شود.

روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد:تا ظهر شنبه ۱۳ اردیبهشت‌ ۹۹ شمار مبتلایان به کرونا در کشور  ۹۶ هزار و ۴۴۸ نفر بود و تعداد جان باختگان از این بیماری در ایران به ۶ هزار و ۱۵۶ نفر رسید.
در استان فارس، علاوه بر شیراز، در شهرستان‌های فسا، نی‌ریز، اقلید، خرم بید، استهبان، داراب، خفر، فراشبند، خرامه ، لامرد، ارسنجان، لارستان، کازرون، آباده، اوز، خنج، مرودشت، سپیدان، قیروکارزین، فیروزآباد، جهرم، گراش، بوانات، زرقان، بیضا ، کوهچنار و سرچهان بیماران مبتلای به کرونا شناسایی شده‌اند.
بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) و سه بیمارستان شهید چمران، شهید فقیهی و شهید بهشتی در شیراز به عنوان مراکز پشتیبان در کنار معرفی ۹ مرکز در شیراز و ۳۶ مرکز در دیگر شهرستان‌های استان فارس برای مراجعه افراد مشکوک به کرونا به این بیماران خدمات می‌دهند، همچنین نقاهتگاه بیماران مبتلا به کرونا با ظرفیت ۲۰۰ تخت نیز در ورزشگاه شهید آیت‌الله دستغیب شیراز تجهیز شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

گزارش از محمدامین افشارپور

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha