۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۲:۳۷
کد خبر: 83780578
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

کرونا و تعطیلی جشن ۷۵ سالگی «جنگ وطنی» در کشورهای پساشوروی

تهران - ایرنا - در تقویم کشورهای پساشوروی، روز ۹ می (۲۰ اردیبهشت) با عنوان سالگرد پیروزی ارتش سابق شوروی بر آلمان نازی معروف به «پیروزی جنگ وطنی» تعطیل رسمی است و همه ساله با برگزاری برنامه های فرهنگی، ورزشی و رژه نظامی از این روز تجلیل می شد اما امسال به خاطر نگرانی از بدتر شدن شرایط کرونا، این مراسم تاریخی لغو شده است.

 کشورهای پسا شوروی از جمله روسیه و ۱۴ جمهوری دیگر  که تا سال ۱۹۹۱ از جمهوری های اتحاد جماهیر شوروری محسوب می شدند در جنگ دوم جهانی متحمل خسارات جانی و مالی فراونی شدند، به همین علت روز ۹ می به عنوان یکی از مهمترین مناسبت‌های ملی در این کشورها جشن گرفته می شود که کرونا امروز برگزاری مراسم هفتاد و پنجمین سالگرد این پیروزی  را تعطیل کرده است.  

۲۲ ژوئن هر سال نیز با عنوان روز «یادبود و اندوه»  در روسیه و جمهوری های شوروری (منحل شده) نسبت به قربانیان و سربازان بازنشسته جنگ جهانی دوم ادای احترام می کنند.

ویروس کووید-۱۹ در پساشوروی تاکنون حدود ۲۳۶ هزار نفر را مبتلا و جان حدود پنج هزار نفر را گرفته است.

بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی این کشورها، در روسیه حدود ۱۸۷ هزارو ۸۵۹ نفر، در اوکراین ۱۴ هزار و ۱۹۵ نفر در لتونی یکهزار و ۴۳۶ نفر در بلاروس ۲۱ هزار و ۱۰۱ نفر نفر در استونی یکهزار و ۷۲۵ نفر، در آذربایجان دو هزار و ۲۷۹ نفر، در گرجستان ۶۲۳ نفر در ارمنستان سه هزار و ۲۹ نفر در قراقستان چهار هزار و ۸۳۴ نفر، در قرقیزستان ۹۰۶ نفر، در تاجیکستان ۴۶۱ نفر،  در ازبکستان دو هزار و ۳۲۵ نفر و در مولداوی چهار هزار و ۷۲۸ نفر به این ویروس مبتلا شده اند. بیشترین فوتی ها مربوط به روسیه با یکهزار و ۷۲۳ و اوکراین با دو هزار و ۷۰۶ نفر است.

در این کشورها بجز بلاروس و ترکمنستان شرایط قرنطینه اعلام شده است و محدودیت های فاصله گذاری اجتماعی رعایت می شود به همین خاطر جشن بزرگ پیروزی وطنی در این کشورها امسال برگزار نشد.

 ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه ماه گذشته اعلام کرد که به دلیل شیوع ویروس کرونا در این کشور نمی‌تواند اجازه برگزاری بزرگترین جشن روس‌ها را بدهد از این رو جشن روز پیروزی و رژه نظامی مخصوص این روز در زمان دیگری برگزار خواهد شد.

دولت روسیه هر پنج سال تلاش‌ می‌کند این جشن را در بالاترین سطح با دعوت از رهبران جهان برگزار کند و از یک سال پیش با توجه هفتاد و پنجمین سالگرد پیروزی در جنگ جهانی دوم و رسیدن به دوره پنج ساله در ۲۰۲۰ میلادی، پوتین از ترامپ و سایر رهبران اروپای غربی که موضعی کاملا مخالف با روسیه در بیان تاریخ پایان جنگ جهانی دوم دارند، خواسته بود ۹ ماه می (۲۰ اردیبهشت) امسال در جشن روز پیروزی در میدان سرخ شرکت کنند.

در بقیه کشورهای پساشوروی بجز ترکمنستان و بلاروس نیز لغو برگزاری این جشن اعلام شده بود.

ویروس کرونا موسوم به «کوید ۱۹»  اواسط ماه دسامبر (۲۴ اذر) در شهر ووهان واقع در مرکز چین گزارش شد ابتدا از این بیماری به عنوان ذات الریه نام برده می شد اما کمیسیون ملی بهداشت چین در ۳۰ دسامبر سال ۲۰۱۹ (۹ دی ماه ۹۸) به صورت رسمی شیوع این ویروس را در چین اعلام کرد.

«تدروس آدهانوم» مدیر کل سازمان جهانی بهداشت چهارشنبه ۲۱ اسفندماه ۹۸ در کنفرانسی خبری تاکید کرد که اگرچه واژه «همه‌گیر» (pandemic) به دلیل حساسیتی که دارد نباید بدون دقت مورد استفاده قرار گیرد اما ارزیابی‌های این سازمان ویروس کرونا را «همه‌گیر جهانی» شناسایی و اعلام می‌کند.


پیام های تلویزیونی و ویدویی سران کشورهای پساشوروی به مناسبت روز پیروزی

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در یک سخنرانی تلویزیونی و ویدویی هفتاد و پنجمین سالگرد پیروزی بر آلمان نازی را به جنگ دیدگان و همه شهروندان روسیه تبریک گفت.


امام علی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان نیز در پیامی تلویزیونی ضمن تبریک این روز به مردم کشورش، جنگ دوم جهانی را فاجعه آورترین رخداد بشری عنوان کرد و گفت: تاجیکستان هنوز عواقب این جنگ را احساس می کند.

تاجیکستان قبل از استقلال یکی از ۱۵ جمهوری اتحاد شوروی (منحل شده) بود که ۲۸۰ هزار از اتباع خود را در جنگ جهانی دوم شرکت داد که ۱۰۰ هزار نفر از آنان در این جنگ کشته شدند.

در قزاقستان، ازبکستان و ترکمنستان نیز به همین مناسبت روسای جمهوری این کشورها از طریق ویدئوکنفرانس سالگرد پیروزی این جنگ را به مردم این کشورها تبریک گفتند.

جنگ جهانی دوم در کشورهای پساشوری که به نام «جنگ بزرگ وطنی «  معروف شده است در ۲۲ ژوئن سال ۱۹۴۱ (دوم تیر سال ۱۳۱۹ شمسی) شروع و در ۹ ماه می سال ۱۹۴۵ (۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴) با پیروزی ارتش سابق شوروی و قوای متفقین علیه آلمان نازی خاتمه یافت.

در این جنگ همراه با ارتش شوروی ۱۵ کشور دیگر نیز علیه ارتش آلمان نازی شرکت داشتند؛ ۲۷ میلیون نفر از مردم شوروی و ۱۰ میلیون نفر نیروی نظامی آلمان نازی در آن جنگ جان باختند.

سال ۱۹۹۱ بعد از فروپاشی شوروی سابق، ۱۵ جمهوری از جمله پنج کشور آسیای مرکزی به استقلال رسیدند.


پوتین: روسیه برای جنگ جهانی دوم نمی تواند احساس گناه داشته باشد

ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه به دنبال اظهاراتی که دو روز پیش مقامات آمریکایی مسکو را در کنار آلمان نازی مقصر جنگ جهانی دوم ذکر کرده بود در مصاحبه ای تلویزیونی گفت که روسیه در باره  آغاز جنگ جهانی دوم احساس گناه ندارد و نمی تواند داشته باشد.

وی گفت: « در ۲۲ ژوئن ۴۱ چه کسی به و چه کسی حمله کرد؟ آیا ما به آلمان حمله کردیم یا اینکه آلمان به ما حمله کرد؟ این چه نوع صحبت مزخرفی است؟ »

رئیس جمهور تأکید کرد که کشور ما در این جنگ ۲۷ میلیون نفر را از دست داد، بنابراین تلاش برای بازنویسی تاریخ غیرقابل قبول است.

پوتین در این مصاحبه گفت: «ما جان ۲۷ میلیون  شهروندان خود در اتحاد جماهیر شوروی را برای پیروزی از دست داده ایم.  بنابر این، هیچ تلاشی برای بازنویسی تاریخ به جایی نمی رسد».

روز پیروزی بزرگترین جشن دولتی روسیه به حساب می‌آید و کرملین به صورت سنتی در آن تلاش دارد پیروزی بر آلمان نازی را جانفشانی‌های ارتش سرخ شوروی بخواند، ضمن اینکه تازه ترین تسلیحات نظامی خود را در قالب رژه پیروزی در میدان سرخ‌ به نمایش در می‌آورد و رییس جمهور روسیه نطقی سیاسی خطاب به جامعه جهانی در آن ایراد می‌کند که معمولا با چاشنی انتقاد از غرب همراه است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha