دکتر فاطمه اکبری زاده روز یکشنبه به رسانهها اعلام کرد: وقتی بیماری واگیرداری مانند کرونا شیوع پیدا میکند، باعث ایجاد ترس و وحشت در بین مردم و تفسیرهای نادرست از علتهای این بیماری میشود.
وی بیان کرد: وقتی افراد مبتلا برچسبهایی از قبیل "خانواده کرونایی" یا "کروناییها" بخورند منجر به طرد شدن افراد و قطع ارتباط اطرافیان، همسایهها، فامیل و یا آشنایان با آنها خواهد شد.
اکبری زاده اضافه کرد: برچسب زدن به افراد باعث میشود افراد مبتلا از ترس اینکه از سوی اطرافیان طرد و با آنها قطع ارتباط شود مجبور به پنهانکاری بیماری و اجتناب از ورود به غربالگری، درمان و یا قرنطینه میشوند که این هم به ضرر خود فرد و هم به ضرر افرادی است که با مبتلایان در ارتباط هستند.
این روانشناس گفت: انگ و برچسب باعث میشود افراد مبتلا علاوه بر اینکه رنج و نگرانی در مورد بیماری را تحمل میکنند از نظر روحی و روانی نیز تحت فشار قرار بگیرند.
وی یادآور شد: استفاده از اصطلاحاتی مانند کرونایی یا کروناییها این تصور را ایجاد میکند که افراد مبتلا انگار کاری اشتباه انجام دادهاند یا از نظر خصلتهای انسانی کمتر از بقیه مردم هستند که این تصور ممکن است در فرد احساس خشم و یا عصبانیت نسبت به این افراد به وجود آورد در حالیکه وقتی با دلسوزی و همدلی با افراد مبتلا به ویروس کرونا برخورد شود به طور یقین آنها درمان خود را بیشتر پیگیری میکنند و در روند بهبودی آنها تاثیرگذار است.
اکبریزاده با تاکید براینکه به هیچ وجه نباید به شایعهها و یا اخبار در مورد ابتلای آشنایان و یا همسایهها به بیماری دامن زد گفت : باید به آنها بگوییم مراقبت کردن و جدا بودن از دیگران به معنای طرد و خشم نسبت به آنها نیست بلکه این جدایی و قرنطینه بودن برای یک مدت کوتاهی است و برای بهبودی و پیشگیری لازم است.
مدیرگروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اظهار داشت: از کلماتی مثل طاعون و یا آخرالزمان پرهیز کنید و به جای آن باور داشته باشید که این یک بیماری است که دربسیاری مواقع درمان میشود و با اقدامهای سادهای میتوان در مورد حفظ سلامتی خود و عزیزانمان و حتی آسیبپذیرترین افراد جامعه نیز مؤثر باشیم.
وی گفت : اگر دربین دوستان و اطرافیان شما فردی در قرنطینه بود، بعد از بهبودی به عنوان یک قهرمان از او یاد کنید زیرا در مور این بیماری نه ساده انگاری و نه ترس و وحشت زیاد میتواند کمک کننده باشد.
این روانشناس افزود: زمانی که این بیماری را ساده بگیریم ممکن است از خودمان محافظت نکنیم و اقدامهای ساده پیشگیرانهای مانند شستن دستها را انجام ندهیم و وقتی هم ترس و وحشت زیاد داشته باشید باعث اضطراب و وسواس میشود بنابراین داشتن تعادل میتواند کمک کننده باشد.
اکبریزاده اضافه کرد: فرد مبتلا به ویروس کرونا میتواند اهل هر مکانی از هر رده سنی و یا هر یک از عزیزان ما باشد، افراد مبتلا به ویروس کرونا دیگرانی جدا از ما نیستند پس همدلانه در کنار آنها باشیم.
نظر شما