۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۰:۴۵
کد خبرنگار: 2521
کد خبر: 83788580
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

گذر آهسته صادرات از مانع کرونا

۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۱۰:۴۵
کد خبر: 83788580
گذر آهسته صادرات از مانع کرونا

تهران- ایرنا- شیوع کرونا در جهان، شاید بیش از آنچه در ابتدا پیش‌بینی می‌شد اقتصاد کشورها را تحت تاثیر قرار داده است. کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (آنکتاد) پیش‌بینی کرده است که تجارت جهانی در سایه پاندمی کووید-۹۱ در سه ماهه دوم سال جاری، ۲۷درصد کاهش یابد. این در حالی‌ست که این بیماری در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ تنها سه درصد از تجارت جهانی کاسته بود.

در گزیده‌ای از گزارش روزنامه آرمان ملی می‌خوانیم: اقتصاد ایران نیز از این آسیب دور نمانده و جدیدترین آمار گمرک ایران از وضعیت تجارت کالایی کشور (بدون نفت خام) در فروردین‌ماه ۹۹ خبر از کاهش ۳۶درصدی ارزش صادرات به همراه کاهش ۱۷درصدی ارزش واردات نسبت به فروردین سال گذشته می‌دهد. با این حال محمد لاهوتی- رئیس کنفدراسیون صادرات ایران- به ‌تازگی اعلام کرده است: بعد از شوک ابتدایی کرونا به تجارت ایران و بسیاری از کشورهای جهان، از ابتدای اردیبهشت‌ماه بهبود نسبی در عملکرد صادراتی به ثبت رسیده است. اخیرا رئیس کل بانک مرکزی نیز اعلام کرده بود که با توجه به روند احیای مجدد و تدریجی صادرات غیرنفتی و نفتی بعد از کنترل شیوع کرونا، پیش‌بینی این بانک، حاکی از برگشت وضعیت طبیعی صادرات غیرنفتی و عرضه ارز به روال گذشته است.

وضعیت تجارت جهانی از آن رو مورد توجه ویژه کشورها قرار دارد که در نتیجه بهبود شاخص‌های آن، چرخ تولید به راه افتاده، اشتغال حفظ می‌شود و می‌تواند زمینه را برای اشتغالزایی بیشتر نیز فراهم کند. در همین حال، می‌تواند به ایجاد توازن در بازارهای مختلف کمک و از افزایش فقر جلوگیری کند. کاهش تولید و تجارت جهانی در ماه‌های گذشته، بازار نفت را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داد و موجب زیان چشمگیر تولیدکنندگان شد. کشور ما نیز اگرچه از آغاز مجدد تحریم‌های نفتی با کاهش صادرات طلای سیاه مواجه بود اما با این حال از این بازار پرزیان آسیب دید. از سوی دیگر ایران که به دلیل همین تحریم‌های بین‌المللی در تجارت نفت، اتکای زیادی به تجارت خارجی غیرنفتی پیدا کرده، از آغاز شیوع کرونا و بسته‌شدن مرزها، دچار ضربه مضاعفی شد. کاهش ۳۶درصدی صادرات ایران در فروردین‌ماه که به طور طبیعی از میزان عرضه ارز صادراتی در سامانه نیما هم کاسته بود موجب افزایش بی‌رویه نرخ دلار و یورو در صرافی‌های بانکی و بازار آزاد نیز شد. تجارت مبتلا به کرونا در این مدت، خواب صنایع و تولید و در نتیجه تعدیل نیروهای کار و افزایش آمار بیکاری را در اغلب کشورهای جهان در پی داشته است. با این حال در مورد ایران، بنابر اظهارات لاهوتی به نظر می‌رسد افق‌ تجارت با گشایش تدریجی مرزها و از سرگیری واردات و صادرات، مجددا روشن شده باشد.

پیام‌های افزایش عرضه ارز در نیما

بانک مرکزی بر اساس گزارش‌های ماهانه سامانه نیما، اعلام کرده است که در روزهای کاری ۲۰ تا ۲۴ اردیبهشت‌ماه سال جاری، میزان عرضه ارز توسط بانک مرکزی و صادرکنندگان در این سامانه به حدود ۳۱۳میلیون یورو رسیده است که نسبت به روزهای کاری مشابه هفته پیش از آن، یعنی ۱۳ تا ۱۷ اردیبهشت‌ماه حدود ۴۸درصد رشد نشان می‌دهد. همچنین مقایسه میزان عرضه و تقاضای حواله‌های ارزی در سامانه نیما طی دوره مورد بررسی حاکی از رشد مناسب عرضه ارز توسط بانک مرکزی و صادرکنندگان به منظور پوشش تقاضای بازار است. همچنین تقاضای بالفعل ارز در سامانه نیما در دوره ۲۰ تا ۲۴ اردیبهشت‌ماه حدود ۱۳۸میلیون یورو بوده است که نسبت به دوره زمانی ۱۳ تا ۱۷ اردیبهشت‌ماه حدود ۲۳درصد افزایش یافته است. این آمارها که به تازگی‌ انتشار یافته‌اند نشان از بهبود وضعیت تجارت خارجی ایران به‌ویژه در بخش صادرات دارند. در هفته‌های گذشته و با افول موج کرونا در ایران و کشورهای همسایه، برخی مرزها مجددا گشایش یافته و تجارت از سر گرفته شده بود.

به گفته رئیس کنفدراسیون صادرات، ایران از ابتدای کرونا در مرزهای آبی خود محدودیت جدی نداشته و تردد برای جابه‌جایی کالاهای ضروری و تجاری ادامه یافته بود. همچنین در هفته‌های گذشته نیز ظرفیت حمل و نقل ریلی به کمک تجارت آمده و در مرزهای مشترک با کشورهایی مانند ترکیه یا ترکمنستان جابه‌جایی کالاهای صادراتی با قطار انجام شده که نشان‌دهنده لزوم توجه جدی به ظرفیت این حوزه است. از آنجا که ترکمنستان دروازه ورود به بازار آسیای میانه و ترکیه نیز کانال تجاری ایران با اروپاست، این دو کشور برای تجارت ایران اعم از صادرات و واردات بسیار مهم تلقی می‌شوند. با این حال، جدیدترین بررسی‌های اتاق بازرگانی تهران نشان می‌دهد که برای مثال، ارزش تجارت مشترک ایران و ترکیه در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی، حدود ۷۰درصد کاهش داشته است. بر این اساس، ایران و ترکیه در فصل نخست سال ۲۰۲۰ حدود ۶۴۵میلیون دلار تجارت کالایی صادرات و واردات داشته‌اند که نسبت به فصل نخست سال ۲۰۱۹ با کاهش ۷۰درصدی مواجه شده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد صادرات ایران به ترکیه از دومین فصل سال ۲۰۱۹ میلادی روند کاهشی به خود گرفته و در فصل پایانی سال ۲۰۱۹ به عدد ۲۶۸میلیون دلار رسیده است. این عدد با رشدی محدود در نخستین فصل سال جاری میلادی در عدد ۲۷۰میلیون دلار توقف کرده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha