۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۷:۴۹
کد خبرنگار: 2187
کد خبر: 83793216
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

سایه سنگین کرونا بر فرهنگ و هنر کاشمر

۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۹، ۷:۴۹
کد خبر: 83793216
سایه سنگین کرونا بر فرهنگ و هنر کاشمر

مشهد- ایرنا- تاثیر ویروس همه‌گیر کرونا بر فعالیت‌های حوزه فرهنگ و هنر شهرستان کاشمر در استان خراسان رضوی همچون دیگر نقاط کشور و جهان، بسیار منفی و سنگین بوده است.

شهرستان کاشمر در جنوب غربی خراسان رضوی ۱۳۳ موسسه و آموزشگاه فرهنگی و هنری، مراکز مهارت‌آموزی و افزون بر ۲ هزار نفر فعال در این حوزه دارد.

گرچه سایه سنگین بحران به نسبت فلج ‌کننده کرونا بر همه فعالیت‌های اجتماعی مشهود است اما اهالی فرهنگ و هنر طی ماه‌های اخیر بخاطر صفر شدن درآمدشان از رکود فعالیت در این حوزه آسیب بیشتری دیده‌اند بطوریکه افق روشنی را فراروی خود تصور نمی‌کنند لذا تدبیر مسوولان امر و شهروندان نیکوکار برای خروج هنرمندان و اهالی فرهنگ از این وضعیت ناگوار ضروری است.

ضربه کرونا بر پیکر هنر

رییس انجمن خوشنویسی کاشمر که از ابتدای شیوع کرونا در اواخر بهمن ماه پارسال آموزشگاهش تعطیل شده به خبرنگار ایرنا گفت: این تعطیلی خسارات بسیار به همراه داشته زیرا آموزشگاه‌های آزاد بدون حامی مالی فعالیت می‌کنند.

فرنوش هادوی افزود:  با تعطیلی آموزشگاه درآمدزایی به صفر رسید لذا در در این چند ماه ضرر مالی بسیار داشته‌ام.

وی ادامه داد: اخیرا اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سایتی را در اختیار قرار داده و بسته‌های حمایتی در قالب وام‌هایی باسود متوسط  در نظر گرفته که هنوز در مرحله ثبت نام است.

رییس انجمن خوشنویسی کاشمر با بیان اینکه  کارهای هنری مثل خوشنویسی باید حضوری انجام شود و آموزش مجازی زیاد جالب نیست گفت: البته زمانبندی و برگزاری کلاس باید با رعایت نکات بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی انجام شود که زمان بیشتری را  باید اختصاص داد و به تبع آن هزینه‌ها بیشتر می‌شود که فشار اقتصادی برای متقاضیان به همراه خواهد داشت زیرا کلاس به صورت نیمه خصوصی یا خصوصی تشکیل می‌گردد.

وی ابراز امیدواری کرد با برطرف شدن بحران کرونا اوضاع به حالت عادی درآید زیرا برگزاری کلاس‌های خوشنویسی با این رویه پیش نمی رود هر چند در عین حال کارگاه‌های نقاشیخط و آموزش‌های مجازی می‌تواند تاثیرگذار باشد در صورتی که اینترنت در اختیار همه و با هزینه کمتر قرار داده شود.

زیان به هنر و هنرمندان

یکی از هنرمند عرصه تئاتر کاشمر هم به خبرنگار ایرنا گفت: فعالیت‌های هنری در سال ۹۸ اعم از جشنواره‌ها، همایش‌ها و جشن‌ها به مناسبت‌های مختلف و در حد متعادل در کاشمر برگزار شد، هرچند کارهای هنری از نظر کیفی در سطح پایینی قرار داشت اما پارسال جشنواره تئاتر منطقه‌ای میثاق در کاشمر برگزار شد، جشنواره‌ای که از نظر جایگاه هنری ارزش والایی دارد و بعد از آن چندین نمایش در مجتمع سرو این شهر به روی صحنه رفت. 

علی صلواتی افزود: درمجموع عملکرد پارسال با تمام چالش‌هایی که در حوزه هنر اتفاق افتاد قابل قبول بود ولی در بهمن ‌ماه اپیدمی فراگیر کرونا  که در سراسر جهان گسترش پیدا کرد و تمام ملت‌ها را درگیر نمود، دامان هنر را هم  گرفت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی بخشنامه سراسری تمامی مراکز، آموزشگاه‌ها، سالن ها و مجتمع های فرهنگی هنری را تا پایان وضعیت سفید تعطیل اعلام کرد، تعطیلی مراکز فرهنگی هنری صدمات غیرقابل جبران به هنرمندان وارد کرد زیرا  اکثر آنها برای ایام نوروز برنامه‌هایی تدارک دیده بودند و چون  محل ارتزاق آنها نیز انجام کارهای هنری است، متضرر شدند.

وی ادامه داد: تمامی جشنواره‌ها بالاخص جشنواره میثاق هم طعم تلخ کرونا را چشید و از برگزاری آن خبری نیست. 

این هنرمند بابیان اینکه هنر نمایش هنری است که باید آن را حس کرد، به تماشایش نشست  و از نزدیک حال و هوای آن را لمس نمود، گفت: از این رو با تعطیلی سالن های نمایش، فعالیت هنرهای نمایشی در عمل تعطیل است و فعالیت در فضای مجازی جذابیت هنرهای نمایشی را  نمی‌تواند به خوبی به مخاطب انتقال دهد لذا باید منتظر بازگشایی سالن‌های نمایش بود تا فعالیت ها آغاز شود.

وی که به عنوان سردبیر نشریه صدای کاشمر هم در عرصه مطبوعات فعالیت دارد افزود: بیشترین خسارات در این اپیدمی متوجه نشریات محلی و اصحاب رسانه است که امکان انتشار نسخه کاغذی برای آنها با توجه به نبود آگهی تبلیغاتی و افزایش هزینه‌ها وجود ندارد. 

صلواتی ادامه داد: امیدوارم  دولت تدبیر و امید برای هنرمندان به ویژه هنرمندان عرصه نمایش و نشریات محلی تدابیری اتخاذ نماید که منجر به گره گشایی و امید به تلاش شود.

هنرمند راهی برای کسب درآمد ندارد

یکی از هنرمندان عرصه موسیقی در کاشمر نیز که در این مدت فعالیتش تعطیل بود گفت: مجوز موسسه تک منظوره موسیقی خود را با نام ماهور نوای ترشیز  ۲۸ بهمن ماه گرفتم  اما به دلیل بحران کرونا هنوز نتوانسته‌ام فعالیتی انجام دهم و چند ماه اجاره دفتر و هزینه های دیگر را از جیبم داده‌ام.

محمد خدابنده که به عنوان دبیر "جشنواره موسیقی مقامی" قرار بود اسفند پارسال از طرف انجمن موسیقی با همکاری موسسه  ماهور نوای ترشیز و آموزشگاه آهوی دشت آن را برپا کند اما کرونا باعث لغو آن شد در گفتگو با خبرنگار ایرنا افزود: به نظرم قشر هنرمند بیشترین آسیب اقتصادی را از کرونا دیده‌اند چون تنها درآمد هنرمندان از اجراهای زنده و صحنه است که به خاطر شیوع کرونا تعطیل شد.

وی که دستی در تئاتر نیز دارد ادامه داد: یک نمایش برای اجرای عمومی در ماه رمضان تمرین ‌کرده بودیم که مجبور شدیم به دلیل کرونا این کار را هم تعطیل کنیم.

این هنرمند کاشمری گفت: بسیاری از مشاغل از این ویروس آسیب دیده‌اند و هنرمندان هم یکی از این آسیب‌دیدگان کرونا هستند زیرا سالن‌های اجرا هنوز هم تعطیل است.

وی در باره حمایت و پرداخت خسارت از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم افزود: در سامانه این وزارتخانه ثبت نام کردم  و امیدوارم حمایت‌ها چشمگیر و جبران کننده خسارات اهالی هنر باشد.

خدابنده ادامه داد: با این حال  دراین شرایط بحرانی، سلامتی عمومی شهروندان در اولویت است و باید راهکارهای وزارت بهداشت، سلامت همه اقشار جامعه را مد نظر قرار دهد. 

معیشت هنرمندان  

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشمر نیز به خبرنگار ایرنا گفت: با تعطیلی فعالیت‌های مختلف فرهنگی و هنری، معیشت هنرمندان و فعالان این عرصه تحت تاثیر قرار گرفته است، به ویژه اینکه تعدادی از هنرمندان تنها منبع درآمدشان از محل اجری این فعالیت‌هاست.

علی توکلی افزود: ۱۳۰ موسسه و مرکز فرهنگی اعم از نشریات، مراکز فرهنگی، کانون‌های تبلیغاتیِ کتابخانه و امثال آن در شهرستان فعال است که کرونا حدود چهار و نیم میلیارد ریال به آنها خسارت وارد کرده است.

وی ادامه داد: بعد از شیوع ویروس کرونا و با توجه به اعلام ستاد مقابله با کرونا و اطلاعیه های صادر شده از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تمامی فعالیت‌های فرهنگی، هنری و سینماها ، سالن‌های نمایش، آموزشگاه‌ها و موسسات فرهنگی و هنری، چاپخانه و نشریات به حالت تعطیل درآمد.

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی کاشمر گفت: البته در خصوص فعالیت‌ های آموزشی با تدابیر انجام شده توسط مدیران آموزشگاه‌ ها، به صورت محدود از طریق فضای مجازی و به صورت غیر حضوری ارتباط بین اساتید و هنرجویان حفظ شد و آموزش‌های هنری تعطیل نگردید اما در بخش فعالیت‌های حوزه هنر نمایش و موسیقی شاهد تعطیلی آنها بودیم.

وی افزود: گرچه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور حمایت از اهالی فرهنگ و هنر تدابیر خاصی اندیشیده که مشروح این حمایت‌ها در سایت وزارتخانه اطلاع رسانی شده است اما این حمایت‌ها هنوز به دست اهالی فرهنگ و هنر نرسیده است.

توکلی ادامه داد: یکی از راهکارها برای تداوم فعالیت‌های فرهنگی و هنری استفاده از فضای مجازی است که بستر لازم در این زمینه باید فراهم گردد. 

وی ابراز امیدواری کرد با بهبودی شرایط شهروندان بتوانند با حضور خود از رویدادهای فرهنگی و هنری حمایت کنند.

بر اساس آخرین آمار رسمی تا ۳۰ اردیبهشت ۱۲۴ هزار و ۶۰۳ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده و تعداد جان باختگان کرونا در کشور به هفت هزار و ۱۱۹ نفر رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha