علاقمندان به سفر و گردشگری که همه ساله از فصل بهار بیشترین استفاده را برای رفتن به دامان طبیعت می برند امسال بهاری متفاوت را تجربه کردند. بهار ۹۹ روی دیگر خود را به گردشگران نشان داد و با شیوع ویروس کرونا، فصل گردشگری از آغازین روزهای سال در کشور تعطیل شد و مردم در خانه ها ماندند و سفرهای خود را به زمانی دیگری موکول کردند.
گردشگران در فصل بهار منتظر رسیدن عید فطر بودند تا از تعطیلاتی در آغازین روزهای خرداد، نهایت استفاده را ببرند؛ در حالی که مسوولان بهداشت و درمان نسبت به موج دوم و سوم شیوع ویروس کرونا هشدار میدهند.
این در حالی است که صنعت گردشگری همدان به عنوان آسیب دیدهترین بخش اقتصادی استان نگران تداوم تعطیلیها بود و از سوی دیگر با بازگشایی هتلها و اماکن گردشگری، نگرانیهایی از شیوع ویروس کرونا در شهروندان ایجاد شده است.
این روزها اگرچه مسوولان اجرایی کشور از سیر نزولی ابتلا به کرونا و طی شدن مسیر به سمت مهار و کنترل این بیماری خبر میدهند اما نباید فراموش کنیم که با پایان ماه رمضان و آغاز فصل گردشگری شهرهایی همچون همدان، این روند میتواند دستخوش تغییر و به موج دیگر شیوع این ویروس تبدیل شود.
مصادف شدن روند نزولی شیوع کرونا با ماه مبارک رمضان، هفتههای پایانی سال تحصیلی مدارس و دانشگاهها، شرایط آرام بازار و مراکز اداری باعث شده تا روند شیوع این ویروس به نوعی در هفته های اخیر مهار شود اما قطع به یقین با شروع فصل گردشگری این روند در صورت بی توجهی مردم پابرجا نخواهد ماند.
تعطیلی مدارس، مساعد بودن شرایط جوی به ویژه در مناطق کوهستانی همچون استان همدان، بازگشایی اغلب مراکز تفریحی و گردشگری و نیز فراهم شدن امکان اقامت در هتل ها می تواند بستر لازم را برای خانواده ها به جهت سفر به اقصی نقاط کشور مهیا سازد.
اگرچه التهاب و نگرانی از شیوع کرونا در جامعه مانند ماه های قبل احساس نمی شود و برخی به این شرایط عادت کرده و کمتر به نکات بهداشتی توجه می کنند، اما باید بپذیریم که هر لحظه امکان دارد که در معرض این ویروس قرار گرفته و بیمار شویم و حال شروع فصل گردشگری و افزایش سفرها میتواند کانون انتشار کرونا باشد و حجم عظیمی از مردم را درگیر این ویروس کند.
هر چند همچنان توصیه های پزشکان، متخصصان و مسوولان بهداشت و درمان و سایر مقامات بر رعایت بهداشت فردی و عمومی و در خانه ماندن برای قطع زنجیره انتقال ویروس کرونا تاکید دارد، اما آرام شدن به ظاهر وضعیت موجود باعث شده مردم برای سفر و گردش برنامه ریزی کنند.
برخی مردم تصور می کنند با گرم شدن هوا ویروس کرونا از کشور رخت بسته و می توانند بدون نگرانی روزهای عادی زندگی گذشته خود را ادامه دهند با این حال نظر پزشکان و کارشناسان خلاف آن را ثابت می کند و معتقدند ویروس در هوای گرم هم دوام دارد و نمونه بارز آن روند صعودی شیوع کرونا در استان های گرمسیری کشورمان همچون خوزستان است.
از آنجا که همدان همچنان در وضعیت زرد قرار داشته و احتمال بازگشت به دوره بحرانی قبل نیز وجود دارد، انتظار می رود مسوولان تدابیر لازم را در فصل گردشگری این دیار اتخاذ کنند.
شروع فصل گردشگری برای مردم همدان که روزهای سخت کرونا را شاهد بوده و اکنون نیز وضعیت زرد را همچنان خطرساز می دانند، این دلواپسی را بوجود آورده است که چه تدبیری برای امنیت آنها در ایام پیش رو به ویژه پس از ماه مبارک رمضان اندیشیده خواهد شد.
بی تردید مردمانی که در ماه های اخیر همواره به توصیه مسوولان گوش فرا داده و در مهار ویروس کرونا مشارکت همه جانبه داشتند، اکنون نیز خواستار حفظ شرایط موجود هستند.
لزوم ساماندهی خانهمسافرهای همدان
استاندار همدان گفت: نهادهای مسوول با پشتیبانی دستگاه قضایی باید خانهمسافرهای دارای مجوز را ساماندهی کنند و اجازه فعالیت به خانهمسافرهای غیرمجاز ندهند.
سید سعید شاهرخی روز شنبه در نشست اعضای ستاد استانی مقابله با کرونا اظهار داشت: فعالیت کارتن به دست ها و سد کردن راه مسافران در ورودی های شهر و اماکن تفریحی و گردشگری برازنده شهر همدان نیست در صورت نیاز از قوه قهریه برای برخورد با متخلفان استفاده شود.
استاندار همدان بیان کرد: می توان در ورودی ها شهر دکه یا کیوسک هایی پیش بینی کرد تا مسافران در صورت نیاز به اقامت در خانه مسافرها، به این محل برای اجاره خانه مراجعه کنند.
شاهرخی درباره دغدغه های مطرح شده در زمینه ورود مسافران به شهر همدان اظهار داشت: شهرداری با جلوگیری از نصب چادر در پارک ها و بوستان ها اجازه رفتارهای غیر بهداشتی به آنان نمیدهد با این وجود باید تیم هایی به صورت مستمر وضعیت بوستان ها را در زمینه جلوگیری از نصب چادر رصد کنند.
وی ادامه داد: درباره نحوه ورود و خروج مسافرها به استانها در ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم گیری می شود و تا کنون در مورد ممانعت از ورود خودروها به این استان تصمیمی اتخاذ نشده است و تنها این ممنوعیت برای استان خوزستان اعمال می شود.
استاندار همدان با بیان اینکه طبق تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا اماکن تفریحی و گردشگری تعطیل نیستند گفت: فعالیت های تجاری و اقتصادی باید با رعایت پروتکل های بهداشتی به گونه ای که سلامت مردم به خطر نیافتد ادامه داشته باشد.
شاهرخی اضافه کرد: با این وجود خواستار نظارت دقیق و شدید بر روند فعالیت در بازار و رعایت پروتکل های پیش بینی شده برای صنوف مختلف هستیم و سازمان صنعت، معدن و تجارت در این راستا می تواند از توان بسیج نیز بهره گیرد.
وی افزود: اماکن متبرکه از امروز و موزه و اماکن تاریخی از فردا بازگشایی می شود همچنین درباره نحوه فعالیت مساجد با توجه به گستردگی در نشست هفته آینده ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم گیری میشود.
نصب چادر در پارکهای همدان ممنوع شد
شهردار همدان گفت: با توجه به نزدیک شدن به پایان ماه مبارک رمضان و افزایش مسافرتها اجازه نصب چادر به مسافران در پارک، بوستان ها و حوالی آنها داده نمیشود.
عباس صوفی اظهار داشت: با شروع فصل گرما همه ساله مسافران زیادی از اقصی نقاط کشور به همدان سفر و تعدادی از چادر مسافرتی برای اسکان استفاده می کنند.
وی اضافه کرد: بخش زیادی از مسافرانی که همدان را به عنوان مقصد گردشگری انتخاب می کنند ساکن خوزستان هستند و آنها حتی بیش از یکماه در پارک های شهر همدان اتراق میکنند.
شهردار همدان با بیان اینکه نصب چادر از گذشته ممنوع بوده است بیان کرد: اما با توجه به شیوع کرونا و به منظور پیشگیری از شیوع این ویروس، جلوگیری از نصب چادر توسط مسافران با حساسیت بیشتری دنبال میشود.
صوفی ادامه داد: با توجه به افزایش شمار مسافران ورودی به همدان در تعطیلات عید سعید فطر اما علاوه بر جلوگیری از نصب چادر، ظرفیت و امکان پذیرش آنها نیز وجود ندارد.
رییس شورای اسلامی شهر همدان نیز با تاکید بر اتخاذ تدابیر لازم در دوره حضور گردشگران و مسافران به همدان اظهار داشت: بر اساس مصوبات ستاد ملی کرونا نمی توانیم مانع از ورود مسافران شویم اما اسکان در پارک ها را ممنوع کرده ایم.
کامران گردان گفت: عزم مسوولان اجرایی استان رسیدن به شرایط و وضعیت سبز کرونا است و مدیریت شهری نیز برای تحقق این هدف اقدامهای جهادی خود را با قوت ادامه میدهد.
وی اظهار داشت: همدان بر اساس آمارهای رسمی در هفت روز اخیر فوتی ناشی از کرونا نداشته است و اگر این وضعیت ۲ هفته دیگر تداوم یابد از وضعیت سفید به سبز تبدیل می شود.
گردان بیان کرد: برای رسیدن به این هدف باید ضمن تداوم رعایت فاصله اجتماعی، بهداشت فردی و عمومی نیز مورد توجه مردم قرار بگیرد.
وی افزود: همچنین پیشنهاد شده تا حدامکان اجازه خروج مردم خوزستان توسط مسوولان اجرایی این استان داده نشود تا وضعیت قرمز آنها به همدان سرایت نکند.
هتلها باز؛ خانهمسافرها تعطیل
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان گفت: طبق مصوبه استانداری همدان مراکز اقامتی استان که به دلیل شیوع ویروس کرونا تعطیل بودند میتوانند فعالیت خود را آغاز کنند.
علی خاکسار با تاکید بر اینکه تنها بخش اقامتی این مراکز فعال خواهند بود، اظهار داشت: مراکز اقامتی استان باید با ثبت نام در سامانه وزارت بهداشت و درمان و اخذ کد رهگیری فعالیت خود را از سر بگیرند.
وی افزود: مراکز اقامتی که اجازه فعالیت دارند شامل هتلها، هتل آپارتمان ها، مهمانپذیرها و خانه های بوم گردی است و خانه مسافرها همچنان ممنوعیت فعالیت دارند و نباید اسکان مسافر داشته باشند.
خاکسار افزود: سال گذشته یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از جاذبههای گردشگری این استان بازدید کردند اما نوروز امسال هیچگونه خدمات سفری ارایه نشد.
وی ادامه داد: سال گذشته مجموعه اقامت در واحدهای اقامتی استان همدان یک میلیون و ۵۷۲ هزار نفر بوده که ۱۷۵ هزار نفر آن در واحدهای اقامتی مانند هتل، مهمانپذیر ،هتل آپارتمان، خانه مسافر، چادر و کمپ های اقامتی، مهمانسراهای دولتی و اردوگاهها اقامت داشتند که نسبت به سال گذشته آن ۱۴ درصد افزایش را نشان می دهد.
خاکسار گفت: اقامت در اقامتگاههای بومگردی نیز سه هزار و ۷۰۰ نفر بوده که نسبت به سال مشابه ۱۴۷ درصد رشد داشته است.
وی با بیان اینکه نوروز ۹۸ به دلیل شرایط جوی و وقوع سیل گردشگر کمتری وارد همدان شده بود اظهار داشت: با این وجود میزان مسافرت در فصل تابستان افزایش چشمگیری داشت.
خاکسار به افزایش تختهای اقامتی در استان نیز اشاره کرد و گفت: این برنامه از سال ۹۴ در دستور کار قرار گرفته و اکنون به رقم چهار هزار و ۴۳ تخت رسیده ایم.
توصیههای دادستان و فرماندار همدان
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان از مسوولان خواست در ورودی های شهر بنرهایی حاوی ممنوعیت نصب چادر نصب شود تا مسافران از بدو ورود به همدان با سیاست های پیش بینی شده در این باره مطلع شوند.
حسن خانجانی افزود: در صورت اطلاع مسافران از ممنوعیت های پیش بینی شده در زمینه نصب چادر، به طور حتم میزان برخورد انتظامی و قضایی کاهش مییابد.
فرماندار همدان نیز گفت: هیچ تصمیمی مبنی بر ممنوعیت پذیرش مسافر در هتلها و سایر مراکز اقامتی مجاز سطح شهرستان همدان اتخاذ نشده است.
حسین افشاری افزود: نصب چادر در پارکها و تفرجگاههای سطح شهر همدان و نیز پذیرش مسافر در خانه مسافرهای غیر مجاز ممنوع است.
وی اضافه کرد: برای حفظ سلامت خود و جلوگیری از شیوع بیماری کرونا همچنان شعار «در خانه بمانیم» و توجه به پروتکلهای بهداشتی مهمترین توصیه به هم میهنان و شهروندان است.
کرونا ضربه شدیدی به صنعت گردشگری زد
نایب رییس جامعه هتل داران کشور گفت: شیوع ویروس کرونا ضربه شدیدی به بدنه و صنعت گردشگری کشورمان وارد کرد.
شهرام شیروانی افزود: چهار ماهه پایانی سال گذشته صنعت گردشگری با رکود مواجه شده بود و چشم امید به عید نوروز داشت که شیوع کرونا این امکان را سلب کرد.
وی اظهار داشت: منع از سر گیری فعالیت مهمانسراهای دولتی و واگذاری آن به بخش خصوصی به استناد بنده ۲۳ قانون مدیریت خدمات کشوری در دستور کار قرار گیرد چراکه واگذاری مهمانسراهای دولتی می تواند درصد اشغال تخت هتل ها را بالا برده و به از سرگیری فعالیت هتل ها کمک کند.
نایب رییس جامعه هتل داران کشور اضافه کرد: صادر نکردن مجوز فعالیت برای خانه مسافرها تا پایان سال ۹۹ از دیگر مطالبات این مجموعه است که امید می رود سازمان میراث فرهنگی در این رابطه کمیته ای تشیکل دهد و تنها در زمان اوج کاری بر حسب نیاز برای خانه مسافرها مجوز فعالیت صادر کند.
شیروانی اضافه کرد: هم اینک شاهد صدور مجوز یکساله برای خانه مسافرها هستیم و کارتن به دست ها در طول سال در میادین و جایگاه های رسمی و مسیرهای مبادی ورودی شهر حضور دارند.
وی خواستار همکاری دادستانی و نیروی انتظامی در برخورد با تمامی واحدهای غیرمجاز که اقدام به پذیرش مسافر می کنند شد و گفت: این واحدها در جریان شیوع کرونا و تعطیلی هتل اقدام به پذیرش غیر رسمی مسافر میکردند.
نایب رییس جامعه هتل داران کشور یکی دیگر از نیازهای فعالان این صنف را امهال هفت ماهه در پرداخت قبوض آب، برق، گاز این مراکز عنوان کرد و افزود: دولت از اسفند سال گذشته سه ماه امهال پیش بینی کرد که امید می رود این مدت زمان را به هفت ماه افزایش داد.
شیروانی بهره بردن از معافیت شهرداری ها شامل معافیت از پرداخت عوارض نوسازی و پسماند در سال ۹۸ و ۹۹ را خواستار شد.
وی همچنین بر ضرورت معافیت پرداخت سهم ۲۳ درصد سهم بیمه کارفرما به تامین اجتماعی در سال ۹۹ و پرداخت این سهم از سوی دولت و تجدید نظر در اخذ مالیات و اعمال دست کم ۵۰ درصد معافیت مازاد مالیاتی در سال ۹۸ و شش ماهه سال جاری تاکید کرد.
نظر شما