روزنامه «گاردین» امروز (دوشنبه) در گزارشی، احتمال داد که در جلسه بازنگری قرارداد همکاری انگلیس با هوآوی، «آژانس امنیت سایبری ملی» این کشور به این نتیجه خواهد رسید که تحریمهای آمریکا امکان بهرهبرداری از فنآوریهای این شرکت در شبکه مخابراتی انگلیس را ناممکن خواهد کرد.
به نوشته این روزنامه انگلیسی، تجدید نظر درباره مشارکت با هوآوی، راه را برای حذف تمام تجهیزات این شرکت از شبکه مخابراتی انگلیس باز میکند و انتقاد هم حزبیهای نخستوزیر را کاهش میدهد.
هرچند این مساله ممکن است باعث تحریک چین و میلیونها پوند خسارت به شرکت مخابرات انگلیس (بیتی) شود، اما اسناد مشاهده شده توسط گاردین حاکی است که دولت لندن مشغول بسترسازی برای پایان دادن به همکاری با شرکت هوآوی است.
دولت انگلیس بهمن ماه گذشته به رغم فشارهای کاخ سفید با مشارکت هوآوی در طرح راهاندازی اینترنت پرسرعت نسل پنجم در این کشور موافقت کرده بود.
براساس تصمیم آژانس امنیت سایبری ملی انگلیس، هوآوی به صورت محدود در طرح راهاندازی اینترنت پرسرعت انگلیس مشارکت داده شد.
در این طرح، هوآوی از ارائه و نصب تجهیزات در بخشهای حساس شبکه ارتباطات انگلیس موسوم به «هسته مرکزی» منع شده و تنها مجاز تا ۳۵ درصد از ابزار حواشی شبکه را تجهیز کند.
این شرکت چینی همچنین از مشارکت در مناطق نزدیک به پایگاههای نظامی و هستهای انگلیس منع شده است.
با این حال یک سخنگوی دولت انگلیس به گاردین گفت: آژانس امنیت سایبری ملی به دقت در حال بررسی پیامدهای تحریم جدید آمریکا علیه هوآوی، بر شبکه مخابراتی انگلیس است.
آمریکا، شرکت هوآوی را به جاسوسی برای دولت چین متهم و تهدید کرده که سپتامبر آینده تحریمهای جدیدی را علیه این شرکت وضع خواهد کرد. به این ترتیب، هواوی از دسترسی به بازار آمریکا محروم شده و ناگزیر نیاز خود را از بازارهای داخل تامین خواهد کرد. این در حالی است که دولت انگلیس هشدار داده که تجهیزات چینی در فنآوری هوآوی تهدیدی برای شبکه مخابراتی انگلیس تلقی میشود.
هوآوی بارها ادعای جاسوسی با استفاده از فناوریهای این شرکت را تکذیب کرده است. «ویکتور ژنگ» معاون رئیس هوآوی در این زمینه گفت: ما آمادگی داریم تا هرگونه نگرانی آژانس امنیت سایبری ملی انگلیس را پاسخ و به همکاریهای نزدیکی که در ده سال گذشته تجربه کردهایم، ادامه دهیم.
گزارشها حکایت از آن دارد که دولت آمریکا در پشت پرده مذاکرات تجاری دو جانبه با انگلیس، به دولت این کشور فشار آورده که در معاملات تجاری بین چین و ایالات متحده یک گزینه را انتخاب کند.
به گزارش روزنامه گاردین، آمریکا به دنبال قراردادن تبصرهای در توافق تجاری با انگلیس است که در صورت معامله تجاری میان انگلیس و کشور دیگری که آمریکا آن را تائید نکند، حق عقبنشینی از بخشهایی از توافقنامه را داشته باشد.
از سوی دیگر شمار قابل توجهی از مقامهای ارشد و با نفوذ حزب حاکم «محافظه کار» انگلیس، همسو با سیاستهای واشنگتن، خواهان کاهش همکاریهای اقتصادی لندن با پکن هستند.
نشریه «تایمز» چاپ لندن چندی پیش گزارش داد که بیش از ۲۰ تن از نمایندگان مجلس در نامهای به وزیر تجارت بینالملل انگلیس، خواستار بازنگری دولت در واردات کالاهایی هستند که این کشور برای تامین آن به کشورهایی مانند چین وابستگی پیدا میکند. آنها روی اولویت بخشی، به عقد توافقهای تجاری جدید با سایر کشورها تاکید دارند.
نویسندگان این نامه معتقدند که بحران شیوع «ویروس کرونا» موجب شده تا کشورهای جهان رویکرد خود نسبت به مساله امنیت تجارت را مورد بازنگری قرار دهند.
با این حال سفیر چین در سخنان شدیدالحنی اظهارنظر ضد چینی نمایندگان مجلس انگلیس را به باد انتقاد گرفت و هشدار داد که موضعگیریهای «خودسرانه» این افراد باعث مسموم شدن روابط میان دو کشور خواهد شد.
«لیو ژیاومینگ» در نشست آنلاین شورای تجاری انگلیس و چین موضعگیریهای مطرح شده را «ویروس سیاسی» توصیف کرد که اعتماد و همکاریهای پکن و لندن را تضعیف میکند. وی گفت: ما باید هوشیار باشیم و به این اظهارنظرها نه بگوییم.
سفیر چین با اشاره به تماسهای تلفنی اخیر میان نخستوزیر انگلیس و رییس جمهوری چین، خاطر نشان کرد که به نظر او لندن همچنان به روابط قوی با پکن متعهد است.
نظر شما