همهگیری کرونا در جهان صنعت فیلمسازی را نیز چون دیگر فعالیتها تحتالشعاع قرار داد. پروژهها به حال تعلیق درآمدند و صحنههای تصویربرداری از عوامل تیمهای سازنده تخلیه شد. حال با گذشت چندین ماه از آغاز این بحران بسیاری از کشورها دستورالعمل و شیوهنامههای سازمانی و فنی تدوین کردهاند که با رعایت آنها ادامه فعالیت تیمهای فیلمسازی در روزگار کرونا مجاز میشود.
از آزمایش مستمر عوامل پشت صحنه و هنرپیشهها گرفته تا تدارک تجهیزات پیشگیرانه در صحنههای تصویربرداری، این شیوهنامهها در کشورهای مختلف شباهتها و تفاوتهای خود را دارند.
در بلژیک، مجموع عوامل تیم که در هر تصویربرداری میتوانند سر صحنه حضور یابند به ۱۵ نفر محدود شده است و تیم تولید ملزم است تجهیزات بهداشتی لازم از جمله ماسک، دستکش و ژلهای ضدعفونی کننده دست را خریداری و در بین عوامل توزیع کند. در کرواسی، تا زمان تعلیق تمام تدابیر پیشگیرانه، تمام برنامههایی که پیش از این با حضور تماشاگران تصویربرداری میشدند، بدون تماشاگر تولید خواهند شد و تیمهای گریم باید از کیتهای جداگانه برای بازیگران استفاده کنند. در جمهوری چک، به ازای هر ۱۲ ساعت حضور در صحنه باید ۴ ماسک تنفسی در اختیار عوامل قرار گیرد و لوکیشن تصویربرداری به صورت کامل و مستمر، با تضمین تهویه مناسب، ضدعفونی شود.
در فنلاند از سرگیری فیلمسازیها منوط به آن است که شرکتهای فیلمسازی فردی را به عنوان مسئول تضمین امنیت تیمهای تصویربرداری انتخاب کنند که اطلاعات و دستورالعملهای لازم برای حفظ سلامت و امنیت تمام عوامل فعال در صحنه را در اختیارشان قرار میدهد و اعضای تیم نیز تا حد امکان باید برای حمل و نقل از وسیله شخصی استفاده کنند. در نروژ، به منظور جلوگیری از ایجاد ترافیک در لوکیشنها، دکور صحنه باید قبل از آغاز تصویربرداری تایید شود، همچنین عوامل صحنه علاوه بر کوتاه نگه داشتن ناخنهای خود باید از استفاده از لاک ناخن، حلقه، ساعت و دیگر زیورآلات پرهیز کنند.
در لهستان، تمام عوامل پشت صحنه باید از ماسکهای تنفسی استفاده کنند مگر آن که پوشیدن این ماسکها مانع از آن شود که مسئولیت و وظیفه خود را به نحو احسن به اجرا برسانند. بازیگرانی که جلوی دوربین میروند، از این قانون مستثنی هستند اما توصیه شده است فاصله امن را با دیگر عوامل حفظ کنند. در سوئد و دانمارک نیز در صحنههایی که در محیطهای بسته فیلمبرداری میشوند، افراد باید فاصله چهار متری را رعایت کنند و در حال حاضر باید حتی فکر گرفتن صحنههای شلوغ و پرجمعیت را نیز از سر بیرون کرد.
براساس شیوهنامه تدوین شده برای این دو کشور، فیلمبرداری از صحنههای شلوغ که رعایت فاصله گذاری مطلوب اجتماعی در آنها ممکن نیست و ریسک انتقال ویروس را بالا میبرد، غیرمسئولانه است. به علاوه، بر طبق مقررات جدید همچنین برپایی بوفه و ایستگاه قهوه در سر صحنه فیلمبرداری مجاز نیست. تمام وعدههای غذایی باید برای هر فرد به طور مجزا تهیه شده و در دو ۲۰ دقیقه سرو شود تا از تجمع تیم فیلمبرداری در سالن غذاخوری جلوگیری به عمل آید. در جدیدترین تحولات، کشورهای فرانسه و هند دستورالعملهای خود را برای از سرگیری فیلمسازیها ارائه دادند.
شیوهنامه فرانسه برای از سرگیری تولیدات سینمایی و تلویزیونی
انجمن فیلمسازی و اتحادیههای کارگری و سمعی بصری فرانسه سرانجام پس از هفتهها بحث و گفتوگو، بر سر شیوهنامه فیلمسازی در دوره همهگیری کرونا در این کشور توافق کردند.
در این شیوهنامه ۴۰ صفحهای تیمهای فیلمسازی باید یک پرستار، یک مشاور متخصص در زمینه ویروس کرونا و یک دستیار برای پاکسازی صحنه استخدام کنند و برای عوامل پشت صحنه و بازیگران سرویس حمل و نقل شخصی تدارک دیده شود. تنها ۵۰ نفر از عوامل میتوانند در سر صحنه تصویربرداری حضور داشته باشند و فیلمبرداری در فضاهای باز ممنوع است مگر آن که بتوان لوکیشن را به طور کامل شخصیسازی کرده و قبل از ضبط و در حین کار بتوان آن را ضدعفونی و تمیز کرد.
وعدههای غذایی عوامل نیز باید در سینیهای جداگانه برایشان سرو شود. در مورد صحنههای زد و خورد یا صحنههایی از ازدحام جمعیت، اگر تیم تولید با بازنویسی فیلمنامه یا پوشیدن ماسک توسط بازیگران موافقت نکند، تک تک هنرپیشهها پیش از بازی در این صحنهها باید تست کرونا داده و یا پیش از آغاز فیلمبرداری تا چند روز خود را به صورت داوطلبانه قرنطینه کنند.
دستورالعملهای جدید از سوی کمیته مرکزی بهداشت، امنیت و شرایط کار در ساخت فیلمهای بلند، کوتاه و تبلیغات فرانسه (CCHCST) تایید شده و منتظر چراغ سبز وزیر کار این کشور است.
دستورالعملهای پساکرونایی بالیوود
به گزارش ورایتی، اتحادیه تهیهکنندگان هند نیز شیوهنامه جامعای را برای فیلمسازی در دوره پساکرونا منتشر کرده است.
در این شیوهنامه ۳۷ صفحهای که برگشت به کار (Back to Action) نام دارد، بر رعایت موارد بهداشتی چون شستوشوی دست ها، استفاده از ماسک سه لایه و دستکش، پرهیز از دست دادن با سایرین یا استفاده از سیگارهای مشترک و حفظ رعایت فاصله دومتری با دیگر عوامل تاکید شده است.
در این سند ذکر شده است که یک یا دو نفر از عوامل تیم فیلمسازی باید تیم ضدکووید-۱۹ تشکیل داده و دستورالعملهای جدید را اجرا کنند. دو پزشک و یک پرستار نیز باید در سه ماه اول پس از، از سرگیری پروژههای فیلمسازی در سر صحنه حاضر باشند و استقرار تمام وقت یک آمبولانس نیز در لوکیشن اجباری است. این شیوهنامه همچنین به تیمهای تولید توصیه میکند تا حتی المقدور دورکاری کنند.
در هند که از روز دوشنبه پروازهای داخلی از سر گرفته شد، تاکنون ۱۳۹ هزار نفر به کرونا مبتلا شده و چهار هزار و ۲۱ نفر در اثر این بیماری تنفسی جان خود را از دست دادهاند.
نظر شما