در گذشته که میخواستند از رودخانهای رد شوند، باید کلی بررسی کرده و گدار (معبر) میزدند تا از آن رودخانه عبور کنند،چرا که جریان یا عمق آب در برخی نقاط رودخانه زیاد بود و اگر کسی بیگدار به آب میزد، احتمال غرق شدنش زیاد بود.
برخی که از نظر خودشان شهامت داشتند و یا جان و کالای باارزشی به همراه نداشتند، بدون گدار زدن و با اتکا به شانس و اقبال، به دل آب و رودخانه می زدند که یا غرق میشدند و یا از رود عبور می کردند و زنده میماندند.
فرار از گرما،بعضی خانوادههای فارسی را خصوصا در روزهای تعطیل برای تفریح روانه طبیعت و یا حاشیه سدها کرده و برخی نیز در این تفریحات،هوای آبتنی به سرشان زده و تنی به آب می زنند در صورتی که شنا کردن در این مناطق میتواند خطرناک باشد و جان آنها را نیز تهدید کند.
افزایش ۱۴۰ درصدی غرق شدگی در فارس
شیوع کرونا موجب کاهش سفر در این استان شد به گونهای که اهالی فارس در ایام تعطیلات نوروز و اوایل بهار ۹۹ کمتر از منازل خود خارج شدند و به همین دلیل تعداد سوانح غرق شدگی در فروردین امسال کاهش ۶۱درصدی را نشان می دهد اما با گرمای هوا از نیمه اردیبهشت گذشته و بازگشت روال عادی زندگی علیرغم وجود کرونا بسیاری طبیعت کنار رودها و نهرها را برای تفریح مناسب دیده و روانه این مناطق شدند به نحوی که به گفته مسولان مربوطه آمار فوتیهای ناشی از غرق شدگی در اردیبهشت امسال به نسبت مدت مشابه سال قبل در استان فارس ۱۴۰ درصد افزایش داشته است.
آمار بالای غرق شدن افراد در آبگیرها و رودخانههای استان فارس و شهرستان شیراز بیانگر بی توجهی افراد در هنگامه تفریح و سفر است امری که نیازمند توجه شهروندان برای کاهش آمار افراد غرق شده است.
بارندگیهای یکسال گذشته و خصوصا بهار ۹۹ باعث جاری شدن آب در بستر رودخانهها و جان گرفتن تالاب و دریاچههای استان فارس شده است.
در یکماه گذشته هفته ای نبوده که خبر غرق شدن چندین نفر از شهروندان و اهالی این دیار در رسانه ها منعکس نشود.
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی استان فارس در گفتوگو با خبرنگار ایرنا گفت: از ابتدای سال ۹۹ تاکنون ۳۷ مورد غرق شدگی در سطح این استان گزارش شده که ۲۷ مورد آن فوت و ۹ مورد توسط تیم های امدادی به مراکز درمانی فارس منتقل شده و یک مورد نیز پس از اقدامات درمانی بصورت سرپایی در محل درمان شده است.
محمد جواد مرادیان، افزود: براساس اطلاعات موجود در اردیبهشت امسال ۱۴۰ درصد افزایش موارد غرق شدگی به نسبت مدت مشابه سال ۹۸ در فارس رخ داده است.
وی ادامه داد: در فروردین ماه ۹۹ نیز ۶۱ درصد موارد غرق شدگی به نسبت مدت مشابه سال گذشته در فارس کاهش داشته است.
رود شوخی بردار نیست
رئیس مرکز حوادث و فوریتهای پزشکی استان فارس در ادامه بیان کرد: در پی بارشهای خوب سال گذشته و بهار امسال قنات ،نهرها، برکهها و رودخانههای این استان پر آب شده که از این جهت اهالی فارس نباید به هیچ وجه در محیطهایی که نجات غریق وجود ندارد، شنا و یا شوخیهای خطرناک کنند.
وی اضافه کرد: شهروندان حتما باید توجه داشته باشند که اگر با فردی در حال غرق شدن مواجه شدند و با فنون شنا نیز آشنایی ندارند ابتدا با اورژانس تماس برقرار کنند و بعد تنها با استفاده از چوب ،طناب و یا پوشیدن جلیقه نجات و یا تشکیل زنجیره انسانی به کمک وی بروند.
رئیس اورژانس فارس با اشاره به وجود ۵ فروند بالگرد در این استان گفت: اگر افراد در مکانهای صعبالعبور دچار حادثه شدند نیز با روشن کردن آتش و حرکت دادن پارچه های رنگی سرنشینان بالگردهای اورژانس را از محل حادثه باخبر کنند تا بتوان سریعتر امدادرسانی به حادثهدیدگان را انجام داد.
کودکان و غرق شدگی
رییس سازمان آتش نشانی شیراز نیز در این باره گفت: بهار سال جاری در اغلب نقاط کشور از جمله استان فارس شاهد بارندگی های چشمگیری بودیم که این امر سبب پر آب شدن مناطق آبی درآب گیرها و رودخانه های سطح استان شد.
محمدهادی قانع افزود: غرق شدگی از جمله مشکلات جدی فصل تابستان به شمار می رود چرا که تعطیلی مدارس از یک سو و افزایش مسافرت های هموطنان و رفتن به مناطق تفریحی از سوی دیگر آمارغرق شدگی در این فصل را به نوعی افزایش می دهد به نحوی که در ایران سالانه بین هزار تا هزار و ۲۰۰ مرگ ناشی از غرق شدگی وجود دارد و تعداد کل برآورد غرق شدگی در دنیا ۳۸۸ هزار نفر است که سومین مرگ ناشی از صدمات غیر عمدی بعد از سوانح ترافیکی و سقوط محسوب می شود.
قانع ادامه داد: غرق شدگی در میان کودکان یکی از مسائل جدی است که به دلایل تحرک بیش از حد کودکان ،کنجکاوی آنها و عدم درک صحیح از مخاطراتی که آنها را تهدید می کند بیش از سایر گروه های سنی مشاهده می شود ،همچنین عدم مراقبت و نظارت صحیح والدین از فرزندان یکی ازمهمترین عوامل غرق شدگی در میان کودکان است.
وی بیان کرد: از ابتدای فروردین ماه سال جاری ( ۱۳۹۹) تاکنون تعداد ۲ عملیات مربوط به غرق شدگی به ستاد فرماندهی سازمان آتش نشانی شیراز اعلام شد که از این تعداد متاسفانه ۳ نفر در این شهرستان فوت کردند.
رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شیراز گفت: شهروندان و بخصوص جوانان و نوجوانان از شنا کردن در مناطق ممنوعه خودداری کنند و اشرافیت کامل به منطقه تفریحی داشته باشند و در صورتی که آشنایی لازم با فنون شنا ندارند جدا از حضور در نقاط عمیق رودخانهها و تالابها خودداری کنند.
شنا در محل های خطرناک
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقهای فارس نیز در این رابطه هشدار داد و گفت: شنا در مخازن سدها، بندهای انحرافی و سایر تاسیسات آبی بسیار خطرناک و خطر غرق شدگی در این مکانها بسیار بالاست.
محمدرضا ارجمند افزود: باتوجه به اینکه احداث سدها و تاسیسات آبی در بستر طبیعی و کوهها و ارتفاعات منشعب از آنها صورت میپذیرد و با جمع شدن آب در پشت آنها، پستی و بلندیهای طبیعی نمایان نیستند خطر غرق شدگی دراین تاسیسات بسیار جدی است و افراد زیادی به خاطر علاقهمندی به شنا در این مکانها قربانی شرایطی شدهاند که تصور آن را هم نمیکردند.
وی ادامه داد: شنا در مخازن سدها، بندهای انحرافی و سایر تاسیسات آبی بسیارخطرناک است و باتوجه به اینکه احداث سدها و تاسیسات آبی در بستر طبیعی و کوهها و ارتفاعات منشعب از آنها صورت میپذیرد و با جمع شدن آب در پشت آنها، پستی و بلندیهای طبیعی نمایان نیستند خطر غرق شدگی در این تاسیسات بسیار جدی است و افراد زیادی به خاطر علاقهمندی به شنا در این مکانها قربانی شرایطی شدهاند که تصور آن را هم نمیکردند.
مدیر روابط عمومی شرکت آب منطقهای فارس اضافه کرد: نبود آگاهی از شرایط حاکم بر مخازن این تاسیسات، حتی شناگران ماهر را به کام مرگ کشانده است.
ارجمند ادامه داد: ورود و شنا کردن در مخازن سدها و بندهای انحرافی و تاسیسات آبی ممنوع است و از مردم عزیز خواشمندم از شنا در این اماکن پرهیز نمایند و عواقب ناشی ازآن به عهده شخص خاطی است.
نظر شما