سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به درگذشت حسن توفیق، کاریکاتوریست و مدیرمسئول نشریه توفیق، در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی توییتر نوشت: نیمقرن طنز فاخر (۱۳۰۲تا ۱۳۵۰) تجربه گرانبهای نشریه #توفیق بود. راهی که پس از انقلاب با نشریه #گلآقا تداوم یافت ولی سالهاست که بیجانشین ماندهاند. دلمان برای آن لبخندهای تلخ تنگ میشود.
حسن توفیق، توفیق بزرگی برای ایران بود
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان نیز در توییتی درگذشت این کاریکاتوریست و طنزپرداز پیشکسوت را به خانواده وی و اهالی رسانه و هنر تسلیت گفت.
سیدعباس موسوی، نوشت: حسن توفیق، توفیق بزرگی برای ایران بود. مجله طنز او، از تجربه های ماندگار عرصه طنز و کاریکاتور مطبوعاتی است. گرچه «توفیق» به محاق توقیف رفت اما پس از انقلاب به همت «گل آقا» حیاتی دوباره یافت.
خاندان توفیق در مطبوعات ایران، فصلی درخشان هستند
رئیس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی نیز در پیامی درگذشت حسن توفیق را ضایعه ای بزرگ خواند و آن را به خانواده، بستگان آن مرحوم و جامعه فرهنگی کشور تسلیت گفت.
محمد کاظم بجنوردی، چنین نوشت: با نهایت تاسف و تاثر اطلاع یافتیم که آقای حسن توفیق، از بنیادگذاران نشریه پرآوازه توفیق، امروز یکشنبه ۱۱ خرداد، به جهان دیگر رهسپار شد. سابقه دیرین او و اعضای خاندان جلیل توفیق در مطبوعات ایران، بی گمان چشمگیر و پایدار است و همچون فصلی درخشان در تاریخ و فرهنگ ایران و زبان فارسی ثبت و ضبط شده است. رحمت واسعه خداوند بر او باد.
حسن (دوزنده) توفیق، برادر ارشد حسین و عباس (از نوههای خواهری حسینخان توفیق، بنیانگذار روزنامه توفیق در سال ١٣٠١)، متولد ١١ اسفندماه ١٣٠۴، در دبستان دارالفنون تا اخذ دیپلم متوسطه تحصیل کرد. سپس به دانشگاه تهران راه یافت و در رشته حقوق قضایی فارغالتحصیل شد. کارمند وزارت دارایی بود و مدتی در دانشگاه ملی (شهید بهشتی فعلی) درس میداد.
حسن توفیق، از دوران محمدعلی توفیق (١٣٢٢)، رسما به جمع طنزپردازان توفیق پیوست. از همان ابتدا نیز قدرت مدیریت خود را نشان داد و پس از برکناری سردبیران چپگرا و متمایل به حزب توده، سردبیری توفیق را با همراهی برادرانش برعهده گرفت، اغلب کاریکاتورهای روی جلد توفیق در دوره دوم و سوم، کار اوست.
او در ابتدا با راهنمایی و همکاری روحالله داوری، از کاریکاتوریستهای متأخر توفیق، و سپس بهصورت مستقل شروع به خلق آثار ماندگارش در هفتهنامه میکند.
برگزاری اولین دوره کلاسهای آموزشی کاریکاتور در ایران و سازماندهی تیم کاریکاتور توفیق، از نوآوریهای حسن توفیق است. از ابتکارات متعدد حسن توفیق، تغییر امضای کنایهآمیز روی جلدش از حسن توفیق به اسداله توفیق در شوخی با جدالهای هرروزه آیتالله کاشانی و محمد مصدق درخصوص ملی شدن نفت بود که بازخورد بسیار زیادی در محافل سیاسی داشت و سبب واکنشهای مصدق شد.
پس از توقیف توفیق (تیرماه ١٣۵٠)، حسن و برادرانش بسیار کوشیدند تا راه گریزی برای انتشار مجدد بیابند، اما تلاششان در عین حقانیتشان اثربخش نبود و توفیق، قربانی سیاستهای تلخ حاکمیتی شد. او مدتی در ایران بود و سپس همراه خانواده راهی امریکا شد و پس از چندی مجددا به ایران بازگشت.
حسن توفیق، ظهر دیروز ۱۱ خردادماه در اثر ایست قلبی درگذشت.
نظر شما